Budem mladá babička
Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer
@strelkyna1 na socialne stipendium potrebujes splnit podmienky. Nedaju ti ho len tak. My s manzelom normalne pracujeme.
@anonym_autor Pokial by sa mladi vzali, tak uz sa neposudzuju spolu s Vami, ale ako samostatna jednotka. Pokial by sa nevzali a mali len dieta, tak to nie som si ista. To by si museli zistit, ze ci ako rodicia sa este budu posudzovat so svojimi rodicmi.
@anonym_autor len do toho. Budete raz všetci šťastní, že ste sa správne rozhodli. Ekonomické problémy raz pominú, alebo sa výrazne zmiernia. Hlavne keď budete obe rodiny pomáhať. Syn má aký vzťah k neveste? To je dôležité aby sa nie len vžil do novej role, ale aj hľadal lásku u nej a s ňou. Naplnenie.
@anonym_autor Samozrejme by som pomáhala ako by som vedela. Či už finančne, alebo so starostlivosťou o vnúčatko. Keď mladí doštudujú tak si podľa mňa sami budú iniciatívne hľadať bývanie..podľa mňa žiadna tragédia, nemajú 16, nejaký rozum by tam už mal byť. Hlavne nech doátudujú!
Môj muž sa stal dedom v 42r. Keby bolo treba pomôcť jeho dcére a zatovi pomohli by sme v rámci možností samozrejme.
@kiki68 No 45 je uz na kocikovanie sakra vela, ale to uz je vec nazoru.
@drahomirrra to je len vec nazoru a u niektorych aj toho, ci pouziju kondom 😂
@anonym_autor polovica mojich kamarátok mali deti v 19 r už sú babky a majú aj vlastne ešte menšie deti.Mali medzi deťmi veľmi veľký vekový rozdiel.A ďalšie kamarátky rodia po 40 tke aj v 44 takže ja to mám v okolí pestré.A žiadna tragédia sa nekonala všetci vyštudovali, všetci bývajú vo svojom babky a prababky sa dožili pravnucat a majú pekné vzťahy.Ste ochotní im pomôcť máte miesto a ďalej sa uvidí.Vobec by som to nebrala ako zlyhanie niekedy sa život zvrtne iným smerom vždy lepšie ako mať všetko a túžiť po dieťati a nejde to.Drzim palce a hlavne vy ste mladí užijete si vnúča, pomôžete.
@kiki68 No 45 je uz na kocikovanie sakra vela, ale to uz je vec nazoru.
@drahomirrra keď budeš mať 45 r pochopíš😉keď som mala 35 a jedna tu napísala veľa rokov nazad, že bude mama v 42 som si hovorila, že sa musela zblázniť teraz mám čerstvých 45 a viem si to predstaviť🙂tak ako ty si písala o jednom dieťati, kariére a už si dvojmatka nesud😜
Potom tu pride nevesta a zacne pisat, ako neznasa svokru, ako sa do vsetkeho stara a preklina den, kedy sa nastahovali ku starym. 🙂
@anonym_663dbe a maju inu moznost? Autorka nepise ze mozu ist byvat k ''neveste'' a niekde byvat musia
@drahomirrra keď budeš mať 45 r pochopíš😉keď som mala 35 a jedna tu napísala veľa rokov nazad, že bude mama v 42 som si hovorila, že sa musela zblázniť teraz mám čerstvých 45 a viem si to predstaviť🙂tak ako ty si písala o jednom dieťati, kariére a už si dvojmatka nesud😜
@anonym_13eb22 Ja nesudim. Vyjadrujem svoj nazor a to sa snad moze. Za mna bol vzdy strop na deti v 37-38r. Pocet deti som az tak vyhraneny nemala. Ale 45 je extrem.
@anonym_663dbe Nie kazda svokra je taka. Moja je skvela a tiez sme s nou chvilu byvali.
@anonym_4124ca nevykopnem, takto som to nemyslela. Syn chcel ukoncit studium, ist pracovat a zobrat si podnajom. S muzom sme mu navrhli, nech studuje, brigaduje, zvysok poriesime. Obaja pracujeme, sme v najlepsich rokoch. Dom je velky, chceli sme viac deti ale nepodarilo sa.
@anonym_433515 tiez 19. Su spoluziaci
@anonym_autor ak im pomozete, mohli by zvladnut obaja skolu...teraz uz prednasky nie su povinne a dva dni v tyzdni zvladnu cvika...syn potom nech brigaduje a mlada sa bude starat o dieta...samozrejme z vasou pomocou
@anonym_13eb22 Ja nesudim. Vyjadrujem svoj nazor a to sa snad moze. Za mna bol vzdy strop na deti v 37-38r. Pocet deti som az tak vyhraneny nemala. Ale 45 je extrem.
@drahomirrra to je tvoj strop, ina ho moze mat v 50-tke, taka Benova, Adriana Sklenarikova a je kopec zien a aj v minulosti bolo, ktore rodili az do 50-tky, alebo teda po 40-tke, kazda sme ina.
Zaklad je, ked niekto nechce byt mlada babka, tak si neurobit deti skoro, ked zacne tak medzi 35-40-45, tak bude babkou az po 60-tke najskor
Zaklad je, ked niekto nechce byt mlada babka, tak si neurobit deti skoro, ked zacne tak medzi 35-40-45, tak bude babkou az po 60-tke najskor
@zuzana76 A nedozije sa ziadneho milnika vnucata, nepomoze s nicim, lebo nebude vladat. Skvele pre to vnuca, fakt.
@zuzana76 mne to nevadi, ja sa tesim, ze budem babka.Len to bol sok🙂
@zuzana76 A nedozije sa ziadneho milnika vnucata, nepomoze s nicim, lebo nebude vladat. Skvele pre to vnuca, fakt.
@drahomirrra Mam kolegyne cca 50tnicky a teda zaujem velmi nemaju, raz za cas idu na navstevu aj hovoria, ze maju iny program, s kamoskami, vylety a nie brat vnucata na prazdniny. A zas tie starsie okolo 60, ozili pri vnucatkach. Takze to nie je ani vekom skor zaujmom. A pre dieta ma byt hlavna mama a otec.
@drahomirrra to je tvoj strop, ina ho moze mat v 50-tke, taka Benova, Adriana Sklenarikova a je kopec zien a aj v minulosti bolo, ktore rodili az do 50-tky, alebo teda po 40-tke, kazda sme ina.
@zuzana76 Tak spomenute damy su predsa len financne niekde inde ako bezne zeny, mozu si dovolit opatrovatelky. Nikde sice nie je napisane, ze sa nemozu dozit vysokeho veku ale zas ten vek proste neobabres, je rozdiel matka v 25 a v 50 a rokmi to bude stale viac citit. I ked sa udrzuju, sportuju. V minulosti sice zeny rodili aj do 50tky, ale mali predtym uz niekolko deti, vacsinou sa jednalo o chudobne mnohopocetne rodiny.
@drahomirrra Mam kolegyne cca 50tnicky a teda zaujem velmi nemaju, raz za cas idu na navstevu aj hovoria, ze maju iny program, s kamoskami, vylety a nie brat vnucata na prazdniny. A zas tie starsie okolo 60, ozili pri vnucatkach. Takze to nie je ani vekom skor zaujmom. A pre dieta ma byt hlavna mama a otec.
@anonym_autor Ale samozrejme, ze hlavna je mama a tato, to nik nerozporuje. Len som podotkla aj druhu stranu neskoreho babkovania. A btw, nedavno preletelo noviny, ako Sklenarikovej muz hovoril, ze tej starostlivosti o dieta vela nedava 🙂 Ze je s malou stale on.
@anonym_autor ak by ste zlyhali vo výchove, tak by váš syn isiel na brigádu aby dal dievčaťu peniaze na potrat. Vy ste sa ale všetci zhodli že bábätko prijmete a pomôžete im. Nech si dajú život pekne dokopy, nech sa vezmú, nech má dieťa kompletnú rodinu, nech bývajú u vás, študujú a všetko bude ok. Už teraz mám pocit že to bude veľmi fajn u vás.
@drahomirrra zivot prinasa rozne situacie, nemusi sa dozit ani mlada, nie kazdy na to pozera v tomto kontexte
@zuzana76 Tak spomenute damy su predsa len financne niekde inde ako bezne zeny, mozu si dovolit opatrovatelky. Nikde sice nie je napisane, ze sa nemozu dozit vysokeho veku ale zas ten vek proste neobabres, je rozdiel matka v 25 a v 50 a rokmi to bude stale viac citit. I ked sa udrzuju, sportuju. V minulosti sice zeny rodili aj do 50tky, ale mali predtym uz niekolko deti, vacsinou sa jednalo o chudobne mnohopocetne rodiny.
@anonym_3ea324 ved nikto netvrdi, ze musi ist o prve dieta, ja mam uz dve velke deti a kebyze sa mi teraz pritrafi, v 50-tke, tak co? pojdem na potrat, lebo som stara? no urcite, uzila by som si to podla svojich moznosti.
@anonym_autor a to je prave otazka veku, ta 50-tnicka sa citi na vnucata mlada a preto nema zaujem, lebo je to pre nu skoro a ako 60-tnicka by sa uz tesila. jednoducho este nie je v tom obdobi, kedy by sa na babkovanie tesila. Tak si to ani nevie uzit, mozno ked ma druhe dieta a to bude mat dieta o 10 rokov neskor, tak k tomu sa bude uplne inak stavat a bude si to uzivat.
@anonym_3ea324 ja neviem, v 25 som matkou nebola a ani nechcela byt este, jednoducho to vtedy este na mna neprislo, uzivala som si to az ovela neskor
@anonym_autor Ale samozrejme, ze hlavna je mama a tato, to nik nerozporuje. Len som podotkla aj druhu stranu neskoreho babkovania. A btw, nedavno preletelo noviny, ako Sklenarikovej muz hovoril, ze tej starostlivosti o dieta vela nedava 🙂 Ze je s malou stale on.
@drahomirrra ona je podla mna ten typ, ze vobec sa na deti necitila, len teda uz aspon to jedno chcela
@anonym_autor nie su ani prvi ani posledni, kopec z nas deti takto vyrastlo a kopa rodicov sa stali rodicmi prave takto. Zit budu v ramci svojich moznosti kym skoncia skolu, ale urcite to zvladnete. A byt babka v 40tke, kedysi bezna vec.. moji rodicia boli na mojej stuzkovej ked mali 37 a 38 rokov.. mna by skor trapilo, aby to nedoslo k tomu ze o rok bude dalsie a potom dalsie a tak.. lebo aj to sa velakrat stava a veru to uz byva problem, ked nie je dostatok financii, treba skoly dokoncovat..
Syn nemusi nic prerusovat, ak by si nasiel dobru pracu napr aj vo vyssom rocniku, popri skole (zalezi aj co studuje, zase nemajte ruzove okuliare, ze po vs hned bude zarabat neviem kolko), vie prejst aj na externe studium. Pripadne nevesta bude chodit do skoly externe, takto som mala viac spoluziaciek na VS na externom s malickymi detmi doma.
A urcite budu potrebovat poradit a usmernit po tejto ekonomickej stranke a pomoct v byvani. Cize tu sa hrat na "stojim bokom" a cakam, ci budu chciet, mi pride zbytocne.
Ja sa stat babkou, tesila by som sa! Mam 42 a takmer 20r syna, cize situacia nie uplne vylucena. Ja viem ze mozem umriet aj dnes, mozem spadnut na korculiach, bicykli motorke a vybit si zuby a mat protezu ako moja 95r babka (ktora ma mimochodom 3 dospele a 2 nastrocne PRAvnucata) atd… nik mi nezaruci, ze ma rano neprejde autobus, nepadne na mna strop atd ale rozhodne je pravdepodobnost nizsia, ako keby som mala teraz o 20r viac. Este raz, nerypem, kazdy nech si robi podla vlastneho presvedcenia - to moje je take, ze deti maju mat v mladom veku. Ja si neviem ani nechcem predstavit, ze by mal syn teraz nej 7r alebo este menej.
Ja sa stat babkou, tesila by som sa! Mam 42 a takmer 20r syna, cize situacia nie uplne vylucena. Ja viem ze mozem umriet aj dnes, mozem spadnut na korculiach, bicykli motorke a vybit si zuby a mat protezu ako moja 95r babka (ktora ma mimochodom 3 dospele a 2 nastrocne PRAvnucata) atd… nik mi nezaruci, ze ma rano neprejde autobus, nepadne na mna strop atd ale rozhodne je pravdepodobnost nizsia, ako keby som mala teraz o 20r viac. Este raz, nerypem, kazdy nech si robi podla vlastneho presvedcenia - to moje je take, ze deti maju mat v mladom veku. Ja si neviem ani nechcem predstavit, ze by mal syn teraz nej 7r alebo este menej.
@diaamax moj mladsi syn mal v tom veku (42) presne 8 rokov a tuzila som po tretom, ano, kazdy sme nastaveny inak, co sa veku a zivotnych milnikov jedna, preto sa neda odsudzovat, ked niekto ma dieta prilis mlady a chcel ho a niekto zase ovela starsi.
@diaamax Ked mala moja mamča 42, ja som mala 19. A bolo to super, neviem si predstavit, ze v mojich 20 by mala mama 65-70. Jezisku na krizku.