Byt a vyplatenie súrodencov
Žijem s priateľom v prenajatom byte, máme ročné bábätko a po skončení rodičovskej dovolenky sme si chceli zobrať pôžičku na vlastné bývanie ALE zrazu je všetko inak. Partnerovi zomrel otec a matka zostala v byte sama. Jeho dvaja bratia už majú vlastné bývanie a svoje rodiny a od priateľa chcú aby si vzal na byt pôžičku, vyplatil ich a byt bude jeho aj s matkou!!! Ale ja rozhodne neplánujem bývať so svokrou. Som hrozne sklamaná a nešťastná, že si nechce budovať bývanie samostatne ako sme to plánovali, neviem ako reagovať na jeho argumenty, no podľa mňa ho chcú bratia využiť aby im vyplatil ich podiel a oni si budú užívať peniaze zatiaľ čo môj priateľ bude splácať úver na byt do ktorého sa ja rozhodne sťahovať nebudem. Takže buď tam bude len on so svojou mamičkou alebo bude platit úver na byt v ktorom bývat nebude a a budeme nadalej v podnájme...ako by ste to riešili???
@anjelicek26 ďakujem, skúsim to použiť ako argument, dúfam, že uspejem😉
ale veď 55 ročná žena by bola blbá aby súhlasila aby sa jej do bytu natrepala celá synova rodina! Tá žena si zaslúži svoj pokoj a svoje súkromie.
@anjelicek26 ako vieš, že nemajú dedičstvo? Veď po otcovi dedia aj oni. Takže ak bol majitelom bytu aj on, tak zdedia po ňom tiež určitú časť bytu všetci jeho synovia
fú, bratia sú iní špekulanti! Teraz by sa peniažky užívali, keď sú ceny nehnuteľností v závratných výškach! Dopadnete tak, že priateľ si zoberie pôžičku, aby mohol vyplatiť bratom podiely po otcovi, bude ju splácať x rokov. Skončíte v byte (žiadny dvor, záhrada pre deti), o 10-20 rokov bude mama chorľavieť, no kto s ňou pôjde po doktoroch? Bratia? Nie, vy, lebo s ňou budete bývať. A keď ostane chorá, aj starostlivosť bude len na vás, lebo tam budete bývať. No a keď sa o 20-30 rokov pominie (však každý tam pôjdeme), tak budete vyplácať znova bratov z podielu po mame. S priateľom sa v kľude porozprávaj, že nech to dobre zváži a nech sa drží pôvodného plánu. Dom je dom. A veď nech bratia vyplatia priateľa z jeho podielu. budete mať základ na ten dom.
Presne ako tu niekto napisal. Je to byt tvojej svokry, nikoho ineho a nikto iny nema pravo sa jej starat do jej byvania. Nech ma pani konecne pokoj. V ziadnom pripade nepristupit a dat panulke pokoj a na bratov sa vysrat. Ak to svokra neuvladze platit, ona si rozumie, co dalej. Ved je este mlada a sposobila. Kazdy nech si hrabka na svojom.
@sasa1310 prve dedi manzelka, az po jej smrti dedia deti. Tam je jasna postupnost v dedicskom zakone. Ak teda otec nemal byt pred manzelstvom a bol vyslovene len jeho, ale aj tu - ako mozu synovia planovat predat mame byvanie, ved to je vrchol. Je jedno, ci jednemu s nich, ale proste celkovo. S bratmi o tomto ani nedebatovat.
@anjelicek26 ale čo a to si kde vyčítala. Na dedičskom konaní dedia spolu manželka aj deti. Žiadna postupnosť neexistuje. Dokonca deti sú neopomenuteľní dediči. Vôbec, ale vôbec nehovoríš pravdu. Že dedí manželka a až po nej deti Naštuduj si a nepíš bludy
@anjelicek26 číslo dedičského zákona vieš? Lebo taký neexistuje
@karolinakr matka nemohla zdediť polku, ak celý byt patril otcovi, dedia matka a deti rovným dielom. Je ale možné, že otec vlastnil len polku bytu a polku matka. Tak matka dedila s deťmi rovným dielom po zomretom. Tak nejako je to v zákone, nie?
Daj prečitať tuto diskusiu priateľovi.On sice vyplati bratov ale POZOR s otcovej polovice a nedajbože po smrti matky bude musieť im vyplatiť aj podiel po mame.A aký je byt ich ved ONI dedia len nejakú časť.Ich mama ma celu svoju čiastku a po mužovi polovicu tak čo chcu vyplatiť.Tvoj priateľ nech vezme rozum do hrsti a nech nepristupi na taký plán lebo môže horko zaplakať.A ved to skôr prerobi ako zarobi lebo ked bude musieť vyplatiť po otcovi čiastku pre dvoch a potom po smrti mami nech žije aj 30 rokov ved je to mlada žena bude musieť ešte vyplatiť z maminej čiastky.Ved to skôr prerobi peniaze.A nehovoriac o tom že by sa vadili aj s nim aj medzi sebou.Vy si zabezpečte bývanie svoje žiť so svokrou niekoľko rokov nič moc.A potom kam pôjdete jeho peniaze z hypotéky budu v byte ktorý podotykam nebude jeho lebo tam je aj čiastka ich mami ktorá môže žiť aj 30 rokov dalšich.A potom ked by sa mama pominula musi si vziať dalšiu pôžičku kedže ho budu nútiť aby ich vyplatil z matkinej čiastky.A čo sú to za deti synovia ked chcú pochovať vlastnu mladú mamu.Tvoj priateľ nech im nenaleti ked vtačka lapajú pekné mu spievajú.Môže ostať aj mama nedajbože chorá nikdy nevie aj mladši ľudia sú chorý a komu ostane na krku len tebe a tvojmu priateľovi lebo asi sa nebudu chcieť podieľať na opatere jej dalši 2 synovia. Toto je sakra na zvaženie.Môžu prisť konflikty a potom ked bude mať úver na krku tak kam pôjdete či ON bude čakať kedy sa jeho mama poberie na večnosť.To je bud taký hlúpy alebo ovplyvniteľni.Toto čo teraz vyzera super o chviľu môže byť úplne ináč.Kúpte si sami a svoje a ked pride čas tak predajú a peniaze si rozdelia na troje .Nech do toho neide daj mu to prečitať.
@sasa1310 my sme mali nedavno dedicske konanie, tak viem, ze matka ma 1/2 plus tri deti + ona po manzelovi to mas 5/8 celkoveho majetku, takze o nom rozhoduje ona a nic sa bez jej vedomia nemoze predat, tym padom je stale - vlastnik nehnutelnosti...
@anjelicek26 nepíš tu bludy. Matka vlastnila 1/2, ktorá nejde do dedičského. Dedí sa len po zomrelom. Nepíš fakt, lebo nevieš. Nemáš vôbec pravdu. Každý vlastník musí súhlasiť s predajom, ak sa ide nehnuteľnosť predať. Aj ten čo má malilinkú časť
Pri argumentovani uplne vynechaj jeho rodinu. Argumentuj tym,ze nikdy nebudes byvat so svokrou v byte,chces pre svoju rodinu sukromie. Str mladi,mate si budpvat svoju buducnost,kupit svoj byt. Naco hy byval s mamou v byte? Az mi je zle z tej predstavy
@felicitab dedičský zákon neexistuje. Ohľadne dedičstva sa píše v občianskom zákonníku. Ak prebehlo dedičské konanie tak ako malo podľa zákona, tak sú vlastníci bytu aj traja bratia s menším podielom samozrejme, keďže matka svoj podiel pravdepodobne už vlastnila. Pochybujem, že prenechali svoje dedičstvo svojej matke, keď už teraz pýtajú prachy. Otrasné
Ale nech tu niekto nepíše, že synovia dedia až po smrti matky lebo sa dedí až potom alebo že celý byt je matkin, keď nevie asi ani autorka ako prebehlo dedičské konanie.
@sasa1310 dedičské konanie prebehlo, dedili aj synovia aj manželka
presne tak. Dobre som si myslela, že sú vlastníci aj synovia. Preto nechápem čo tu anjelicek splieta.
@sasa1310 preto chcú vyplati5 tú svoju čiastku od môjho priatela
pokial byt vlastnili ako manzelia v BSm, tak po smrti manzelov sa BSM zrsui. Svokra teda ma svoju polovicu. Polovica po svokrovi sa deli rovnym dielim medzi manzelku a deti porucitela. Cize Svokre ostava 5/8, synom kazdemu 1/8. Otazka je, ako si to cele vsetci predstavuju. Bratom vyplati po 1/8, mal by teda 3/8 a svokra 5/8?
Isla by som do toho iba v jedinom pripde a to, ze byt bude cely moj. Byvat by som tam nesla, svokru by som tam nechala,
ale byt by bolo moj a zostal by pre moje deti. ja by som tam byvat nesla.
A poviem ti, ze vlastnit nieco spolocne s niekym a dohadovat sa je za trest. Naco vam bude kusok bytu, ked neviete, co bude so zvyskom a byvat tam nebudete. Daruje ho v nejakej euforii nahodou druhemu synovi a co potom? Hlavne by mala do toho daco povedat svokra, kedze ona jedina tam bude byvat.
A tvoj priatel je najmladsi utlacany brat? Nechapem, ze mu nie je divne ze ma vyplacat teraz bratov z tej polovice po zosnulom otvovi a potom aj po mame... Vsak vy si rieste ten domcek. Preco tvoj partner nevidi realitu?
Ako je na tom inak? Financne stabilny a gramotny ci vacsinou riadis ty? V tychto evciach by ste mali obaja predlozit padne argumenty preco ano a preco nie
Dievca,klobuj dole,ze uz teraz protestujes. Nedaj sa zatiahnut do pasce,utrapila by si sa.
Mňa by hanba fackovala aby som si robila takýto nárok na byt ako bratia tvojho muža. Nech sa nehnevajú, ale čo ony dali do toho bytu? kolko zaplatili? keď si idú takto nárokovať na byt rodičov.
Vie vôbec svokra čo zamýšlajú? pochybujem.
Jednoducho povedz nie, byt je matky, tvoj muž tam má minimálny podiel, tak aké vyplácanie?
tak to si piš .... my máme blízkeho príbuzného vo veku 92 rokov...😉
A po smrti matky ich zase bude vyplacat ci ako???
@anjelicek26 deti dedia po rodičovi..
Nemas pravdu, dedí manželka, manželka a deti, takže majú aj synovia dedičstvo, menšie, lebo sa delia, ale maju
Dedili všetci 3 ktomu len časť po otcovi .ako žiadajú oni po ňom tie peniaze tak môže tvoj priateľ žiadať od nich takže asi tak .prečo práve tvoj priateľ by mal vyplácať , však môže tak že žiada on peniaze od nich , ďalšia varianta predať byt rozdeliť čiastku tak aby bola rovnaká na 3 časti .s tým že tvoj priateľ by napr. nezobral peniaze ale kúpil by sa menší byt de by bol majiteľ on ale jeho mama by tam bývalá a keď už by zomrela tak môžete dať do prenájmu a mať z toho peniaze a neskôr by malo vaše dieťa ten byt

A pýtali sa aspoň jeden matky čo si o tom myslí? Veď je to jej byt.