Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@marcelatje tak to hej, zakazy su u mna pomenej /to zvacsa len ked sa pretahuju o nejaku blbost/, na ihrisku si robia co chcu - ja skor pokrikujem take, ze "sama sa hojdaj", navigujem aby si pomahali navzajom, alebo ako najlepsie zliezt kopec a tak 😀 zatial to celkom ide, len teda musim im to pripominat..
horsie je a nie zeby som to niekomu zazlievala, chapem ze to myslia dobre, ale ked mi chce niekto z okolia pomoct a zacne za nimi behat a plnit ich prosby.. potom ked uz ten dobrovolnik nemoze, tak deti znova ocakavaju, ze im budem pomahat ja.. 😀 no nech uz to je zamnou, nech mam nejaku energiu..
@sensen12 ja som necitala henten clanok, ale mam skusenost zo zivota, ozehlene z dna predtym som nakladala do skrin a deti sedeli v obyvacke na zemi a gulali si po zemi loptu..fakt strasne nebezpecna cinnost :D:D:D:D....syn mohol mat tak cca dva vtedy, dva a pol .....manzel na ceste na trhovisko pre nakup, bolo to rano v sobotu a zrazu krik, vo vedlajsej izbe, co som na ne videla od skrine, som nebola ani pat sekund
maly padol na rovnu zem, nechapem doteraz, lebo sedel na nej, ze ako sa mu to stalo a mala mi to nevedela uplne popisat :D tiez to nepostrehla... a rozrazil si pod bradou, zrejme padol na listu, mame ich tae vyssie a pritom zvrchu zaoblene....takze naozaj zahada pre mna..., to miesto velmi krvaca, svihali sme na pohotovost a teda nesili mu to, lebo to uz nesiju, ale mu to tak prelepovali, ale pred rokmi by mu to museli veru uz zasit
a kedze neviem preco padal tak, ze nedal pred seba ruky, asi este tak pol roka, tak si to rozrazil este raz po dvoch mesiacoch na to
A CO? myslis si, ze sa nestane? rovno pri tebe na zemi si moze nohu zlomit, len cumet budes
@celasapremenim moj syn ma odlomene z hornej jednotky a ja vobec netusim kedy sa mu to stalo 😅
@tilly
@gretocka
baby, podla mna mate fajn, take zrele nazory, a to je super. Myslim si, ze vela zien uvazuje tak ako vy, len u velmi vela zien tu ma jeden hacik - na taky zivot musi mat zena muza, co zarobi za dvoch, ma slusny prijem, aby rodina nezivorila... a to nie je u kazdej rodiny... Hlavne ked dnes je vela rodin, co maju vysoke hypoteky, naklady na zivot... Osobne co poznam mamicky co su dlhe roky doma, tak 99 % z nich ma aj napriek tomu, ze su doma, rodinne rozpocty vo velmi peknych cislach (rozumej nad 2000 eur v cistom). Velmi vela rodin dnes jeden prijem dava na hypo a naklady na byt a z druhého platu ziju.
@celasapremenim Vraj aktivne deti, ktore sa kratko plazili, nevedia padat. Teda my sme tiez boli ten pripad. Syn lozil asi 1 mesiac a v 9.chodil. Ale tie pady ! Panenka skakava😱 Padal ako strom! K tomu vsade vyliezal, co najvyssie, v 7.mesiacoch hore dolu zo sedacky, sipku rovno na padlahu. No co si myslis, ako som to riesila ? Nechala som ho. Ukazala som mu, ako sa otocit na nohy smerom dolu a odvtedy to vedel. Presne ako sa vyssie spomenulo...niekedy treba dat detom priestor na sebarealizaciu, inak sa nenaucia. Ja neviem ako ine mamy, ale u nas ziadne tutu mutu neexistuje, ked si ublizi (samozrejme, nie ak si ublizi velmi), pretoze upozornujem ho dost. Ak ma napriek tomu neposlucha, nuz, musi si vyskusat na vlastnej kozi. Tak isto som riesila aj horucu ruru....stale sa vesal na dvierka, bola tam poistka. Tolko sa na nu vesal, az jedneho dna povolila a spadol aj s dvierkami. Odvtedy sme uz ani poistku zazracne nepotrebovali. A tak isto som mu musela opriet ruku o horucu ruru, pretoze jednoducho si nedal povedat. Odvtedy k nej nechodi a je klud.
@marcelatje mala mala tiez z jednotky hornej a to bolo z prvej prechadzky, co sa naucila chodit, ale len ten vejarik trosicka, nerobilo jej to ziadne problemy, uz ma trvalky :D
@charlie1980 moje sa krasne plazili aj stvornozkovali, dokonca uprednostnovali dlhy cas pred chodenim :D dal pred seba len jednu ruku vzdy a nebol vyvazeny :D alebo nieco mal v rukach a nepustil a takto sa to stavalo a hlavne nejak specificky padal, kedze na bradu :D
je uplne v pohode chalan, uz ma 10
jo a chodit zacal po roku, ale vylieza vsade a doteraz, a od septembra ide na skalolezectvo :D:D:D ale hento mi robil, vecne po stromoch a tak
Mária Terézia mala 15 detí a teda že by bola nula, to by som netvrdila 😀
@namornicka neboj, ludia s mozgom si to o matkach nemyslia
@namornicka pekne porovnanie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@charlie1980
pocuj, ja uz som vyrastla z presneho popisovania, ako sa kedy ku detom zachovam, vobec ani len necitim potrebu to tu niekomu vysvetlovat, alebo na verejnych forach, ak sa nejakej takej oblasti aj dotknem, co skor ne, tak je to okrajovo
vzhladom na to, ake moje deti su, tak viem, ze som to robila vsetko velmi dobre a to podotykam, preferujeme individualny pristup podla charakteru dietata, lebo cez kopirak sme ich neporobili
@celasapremenim Jej, no dala si mi inspiraciu 😀 Aj ked, teraz je uz vacsi bojko 😀 Na lanovke vrieskal akoby ho z koze drali, vyssie sme uz ani nesli 😀
@mima4 dolezite je nie len aby muz dobre zarabal ale aby bol aj stotozbeny s tym ze zaraba len on. Vacsina chlapov nema rado ak zena nezaraba vobec (vid tie temy tu) ale ani ak zena zaraba viac ako oni 😀
@marcelatje suhlasim...zaklad je,aby muz bol muzom=otcom.
peniaze su,niekedy nie su,nikdy clovek dopredu nevie ako s nimi bude...ved aj praca,sice dobra a celkom slusne platena,nemusi byt istotou,ze zo dna na den neskoci=kolko firiem sa teraz zo dna na den zmeni...
a dalej=treba si zvazit aj naroky na zivot,na seba,na buducnost....mozno niekedy triezvo uvazovat,atd
vela rodin,co poznam ma sice hypoteku,ale maju aj problemy s pracou,so splacanim,ale preto,lebo chceli byt sami za kazdu cenu a teraz je to viac ako zle,ma to dopad na ich manzelstvo,na deti,na vsetko...
mozno sa tu niekedy(casto aj na MK)vytavara taka umela bublina...vsetko krasne,vysnivane a hned a zaraz=uspesna rodina
ale zit na dlh a nerelane postavenej buducnosti....je to len zit falosny sen
lebo naozaj,zivot dokaze byt velmi zaujimavy...nechcem napisat kruty
@terezka1947 vela rodin, keby nemali dlh, tak nemozu ani vzniknut
takze ak je to z existencneho dovodu hypoteka, tak akoze preco nie? ci potom budeme tej zene nadavat, ze maka na dietati po styridsiatke, ked uz ten byt ma?
@celasapremenim nie,nemyslela som to tak....to mi je jasne,ze neda sa uplne zit a zabezpecit byvanie a existenciu bez nejakemu zadlzeniu
skor tak,ze poznam rodiny,kt.keby trosku zabudli na svoju hrdost ,na to,ze par rokov preziju ako mozu a vedia,realne si povedia,na co maju a na co nie...mohli teraz zit kludnejsie
ale ten pocit toho,niekedy umeleho stastia a nabliskanej rodiny z reklamy,niekedy nuti rodiny ist bezhlavo do dlzob...akoby to,ze si teraz povedia=zatneme zuby a vydrzime bola nejaka ich vada,akoby sa hanbili,akoby boli pre spolocnost nieco menej...
neviem..asi to blbo vysvetlujem
@mima4 no tak samozrejme, ze to predpoklada manzela ktory rodinu uzivi a to bez frflania....ale tie cisla nad 2000 Euro u nas nehrozia ani zdaleka... tak mozno nieco nad polovicu mame prijem. Mame aj hypoteku, ale splatku len nieco okolo 150 Eur. Napriek tomu sa nestazujeme. Mame vsetko co potrebujeme ale zvazujeme s rozumom co nam treba a hlavne kolko do danej veci investujeme. Dnes je kopu bazarikov a moznosti dostat veci za slusnu cenu v slusnom stave a kopec vypredajov v obchodoch, len treba chodit a hladat a samozrejme mat nejaku rezervu co sa tyka operativnych vydavkov.
Pre mna je najpodstatnejsia ta podpora, to ze manzel ma neberie ako prizivnicku na ktoru on musi makat.... to skor ja obcas zo srandy utrusim, ze on je ten ktory zaraba a ja ta ktora minam 🙂
Takze ano, peniaze su dolezite, ale dolezitejsie su vztahy a naroky.....
@namornicka
to je sice pravda, akurat treba dodat pre uplnost, ze vtedy sa nehodilo aby urodzena zena sa o deti aj starala, cize kazde jedno malo vlastnu dojku plus este opatrovatelku, a silne pochybujem, ze cisarovna im aj varila, plienky prala, umyvala okna alebo kosila travnik atd...
coz o to, vynosit a odrodit pre mna celkom lahka vec, akurat tych nasledovnych 18 rokov je zahul 😀 😀 😀
😉
@mima4
@marcelatje ano toto je pravda, rodina musi byt zabezpecena a teda obaja musia suhlasit s tym, ze bude zena doma, ja som sa najprv obavala, moc som nechcela, ale potom som aj tak dokoncila svoju pracu pre jednu firmu, potom vzdy, ked sme doma debatovali a hovorila som, ze uz mi doma hrabe, ze chcem ist do prace, tak sme dosli na to, ze by to bolo zas o hubu a to, co by som zarobila by sa aj tak zas minulo na to, co by som nemohla robit pre domacnost a deti, tak si to radsej robim sama doma a som bez stresu. No a teraz by som ani pracovat nemohla, bohuzial okolnosti zasiahli tak, ze som teraz aj rada za tu moznost, ze som doma, ze nemusim nikomu v praci nic vysvetlovat, ze jeden tyzden som OK, druhy tyzden KO ☹
@margarita veď jasné, faktom ostáva aj to, že niektoré z tých detí jej aj umrelo na kiahne, mne len príde smiešne to škatuľkovanie, ako keby ku každému životnému postoju či spôsobu života potrebovali vymyslieť nejakú "diagnózu"
Samozrejme keby z finančných dôvodov musím do práce, tak idem. Ja som síce bola 19 rokov na rodicaku ale deti chodili do škôlky len na pol dňa, o 12 tej som si ich brala, takže žiadne leharo do 16tej😀😊😉
a ano,myši byť dohoda,mne to môj muž sám navrhol aby som ešte ostala doma -napr školu máme síce nie ďaleko ale prístup je taký že len autom ,keďže by museli ísť jedine popri hlavnom ťahu a občas aj bez chodníka, takže rozvážam celé dni keď sú aj krúžky cez týžden.v živote mi nepovedal niečo toho typu že ja neprispievam,keďže máme hyperaktívne deti a stačí mu občas nejaký deň voľna a hned povie že mám čo robiť 😁
takže zatiaľ ostávam doma a časom uvidim
Takže každý ako mu vyhovuje,ak chcú pracovať nech pracujú, ak chcú a môžu ostať doma,nech ostanú
Že 19 😂😂😂mobil zas prepisuje😂
@marcelatje
no ved ano 😀
práve preto by si tieto veci mali ludia este utriedit pred svadbou a pred plodenim tych deti, aby mali priblizne rovnake predstavy.
Ale na druhej strane, podla mna, ak muz ma predstavu o troch a viac deti, nemal by ziadat od zeny aby chodila do prace...
@terezka1947 jaj, chapem .....osobne rodiny, co poznam, su celkom financne intelitentne, nastastie, ale urcite su aj taki ludia
@sensen12 vies co je dolezite? Konat v sulade so sebou, tak, aby bol clovek spokojny. Uspech je pre kazdeho nieco ine, pre jedneho je to tych 6 deti, ktorym sa doma venuje, pre ineho kariera, pre dalsieho cestovanie, pre niekoho vela penazi, pre ineho rodinny zivot a pohoda...takze kde je tvoje miesto musis najst odpoved v sebe samej. Kazdy clovek, nielen zena, to ma uplne inak. Preto riesit, preco niekto ma vysoku skolu a naco, ked potom ide na matersku alebo ma tolko deti alebo neviem, mi pride uplne nezmyselne. Niekedy je to preto, ze to tak proste chce, niekedy to tak proste v zivote vyjde. Veci su mnohokrat inak, nez sme si ich my predstavili a aj nase predstavy a poziadavky sa vekom a casom menia. Mas uz nejake deti? Toto mi pride taka debata, ze podme sa teraz riesit ake sme zeny, matky....a neviem, co este. Nevidim v tom vyznam. Niektore si tu hned zacnu dokazovat bovhieco a dohadovat sa, ani to necitam, ale viem si predstavit. Apropo, zena na materskej moze byt aktivna a stastna, vobec neznamena, ze musi byt zduta pri sporaku, to su dake skreslene predstavy zopar individui. Mnohe sa prave pocas materskej nasli, zacali sa venovat novym veciam, pustili sa do novych aktivit....hovori sa, ze kazde dieta nas niekam posunie, nieco nove nam prinesie, nieco nove nas nauci. Ako sa hovori, jaky si to udelas, takovy to mas..
@lauricka ved toto a vacsinou vzdy odpovede na taketo otazky ktore najdeme len v sebe hladame a cakame od inych ludi.. smutne to je..
:D a co ked hned po vs ide zena na matersku? co koho do toho? :D:D:D
@mima4 ano je pekne ak sa dvaja na vsetkom dohodnu este pred svadbou. No skusenost ma naucila ze ked nastane konkretna situacia o ktorej som mala uplne jasne predstavy mozem zostat prekvapena...milo ale aj neprijemne. Ono mnohe veci su v skutocnosti uplne inak ako v nasich predstavach 😅
@sakura77 no veru ma nutkalo spytat sa kolko mas deti ked si 19 rokov na rodicaku 😀

@tilly no ja neplanujem syna ani nechavat v druzine a ani na kruzky ho zatial nebudem davat ziadne - on ani nechce a urcite sa ucit musime skor ako sa zacneme hrat alebo ist von, lebo viem, ze vecer uz by to bolo trapenie pre vsetkych.... nase deti chodia vsetky spavat tak najneskor do pol deviatej teraz v lete a v zime uz do osmej spia, takze rezim pocas skolskeho roka bude musiet byt nastaveny.....