Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?
Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.
@zmrzlinka2021 to máš od kial? Možno majú príjem omnoho vyšší a majú lizingy, úver na niečo iné atď. Plus ako píšu, na papieri majú iba polovicu príjmu, takže s tou druhou poľskou môžu byť kľudne za vodou
@lopka1313
ceny pred 5 rokmi boli uplne, ale ze uplne inde. Nas byt za 2,5 roka isiel hore o 100 tis. EUR a to myslim uplne vazne.
Tiez pises, ze vasi dokazali minimalizovat naklady - ludia zo strednej vrstvy nie su na toto odkazani. Vacsinou to robia pre "zivotny styl", ekologiu, atd... vedia optimalizovat naklady (nejdem do hiltonu za 400 eur noc / izba pre dvoch ale dovolim si dať za izbu 100 EUR v 3/4 hviezdickovom hoteli v dobrej lokalite), ale nie su nuteni ich minimalizovat.
@autorka
osobne si myslim, ze ludia dokazu fungovat v 2izbovom byte - jedna detska, druha spalna, kde moze byt aj mini pracovna.
@tomas115 Tak pred desiatimi rokmi som nevedela čo so sebou 😏 a žila som štýlom ruka hore.
@zmrzlinka2021 V 2 izbovom áno, ale jednoizbový nie, zvlášť keď sa muž musí vyspať do práce. A to je s bábätkom v jednoizbovom nemožné.
@dadis zobrať hypo na 1i a bývať v ňom môžu 1-2-3, nikto nevie, kedy otehotnie, ani ona sama. A kym bude mať dieťa rok, v 1i sa to dá. Hodnota bytu neklesne, skôr stúpne. (A stúpnu možno aj podnájmy). A potom, keď začne ona pracovať a zvýši sa im príjem, ho predajú, navýšia hypo, kúpia väčší byt. A možno dom... Či?
Štandardné (ale zďaleka nie jediné) rozdelenie na spoločenské vrstvy vo vyspelých štátoch je takéto (podľa Žaloudek 1996):
-vyššia vrchná vrstva (vyššia horná vrstva) - veľkí podnikatelia, čelní predstavitelia štátu
-nižšia vrchná vrstva (nižšia horná vrstva) - manažéri, strední podnikatelia, vedci
-vyššia stredná vrstva - malí podnikatelia a manažéri, slobodné povolania
-nižšia stredná vrstva - úradníci, veľkí poľnohospodári, vysoko kvalifikovaní robotníci
-vyššia spodná vrstva (vyššia dolná vrstva) - menší poľnohospodári, stredne kvalifikovaní robotníci
-nižšia spodná vrstva (nižšia dolná vrstva) - nekvalifikovaní robotníci, námezdne pracujúci v poľnohospodárstve, nezamestnaní
@kengurica Asi aj ano, len je trosku koplikovane do 5 rokov predavat nehnutelnost, platis dan a ZP z nadhodnoty. Plus ked priratas naklady na predaj/kupu nehnutelnosti. Podla mna by bolo lepsie to riesit naraz - navysenim prijmu na pol roka - oficialnym, ktory sa ti prirata do celkoveho prijmu..
Autorka: Radšej žiť v jednoizbáku, ale vlastnom ako v 3-izbovom podnájme. A dá sa v pohode žiť v jednoizbáku s dieťaťom a pracujúcim manželom.
Tu v Norsku tiez podnajom bezna vec. Mnohodetne rodiny su v podnajme a nikto nic neriesi.
@ummimaryam V zahraničí je to úplne normálne, ale na Slovensku si hneď socka keď bývaš v nájme.
@ummimaryam Ano, ale provnavat Norsko a Slovensko je ale odvazne 😀. Ani pri mne nikto neriesi, ze zijem v na SK v podnajme. Aj to bol prvy byt, ktory som bola pozriet a na obhliadke som bola spolu s detmi. Nie som socka, ale nie je to aktualne vobec vyhodne. Pri vyske dnesnych urokov by bola uplne hlupost nebrat uver.
@ummimaryam
Lenze to nie je podstatne - podstatne su ine veci, napr.:
- kolko penazi ostane mnohodetnej rodine v norsku, ked zaplati ten najom a co vsetko si za to moze dovolit kupit
- pride kriza, zdravotne problemy - maju to v norsku podchytene? Predpokladam ze nejde o komercne najmy, ale statne... tu ked nezaplatis 900 EUR (4izbak - najom), tak mozes ist rovno pod most...
- pride dochodoch, pripadne zena ovdovie..hmm?
@zuzanockamt Sú aj také jednoizbové byty /dávnejšie postavené/, ktoré sú skoro také ako som videla teraz v novej výstavbe, kde majú kuchyňu a obývačku spolu. V tých starších bytoch sa to miesto dá využiť rôzne.
@autorka
Budem teraz vychadzat z anglicka, kde mi zije rodina. Aj tam plati, ze lepsie zarabajuci ludia zvycajne maju vlastne nehnutelnosti. Velmi vela prenajmov su tiez predrazenych (komercnych), statne najomne byty su obvykle hnusne chladne viktorianske byty... v menej atraktivnych lokalitach, kde sa zgrupuju prave tieto nizsie vrstvy. Cize si to tam neidealizuj.
Súhlasim vsak s tebou, ze 2izbak nie 1 izbak a hlavne, ak otehotnies a planujete dajme tomu 2 deti, a ty budes 6 rokov doma, vase prijmy znacne klesnu.
@zmrzlinka2021 Ja som v zahraničí, v Anglicku žila 2 roky. Nájmu sú tam úplne bežné, aj vlastnenie nehnuteľností, takže obraz mám.
tak keď ti to vychádza na garsonku a dajú vám na ňu hypotéku, tak načo chceš bývať u cudzieho a platiť hypotéku niekomu cudziemu? A že budete mať maličký byt. Nevadí, bude váš. Nikde nie je napísané, že by si tam musela celý život ostať. Na začiatok vám to stačí. Hodnota garsonky vám bude stúpať. Pri ďalšom prípadnom predaji už vám ostane z predaja vyššia hotovosť a môžete kúpiť väčší byt. Každý najprv začína s maličkým, kto nemá na viac.
@elizabet173 však toto nechápem. Už dávno ho mám kupený a splácam
Naco cakat…raz davali na TA3 takeho finacneho experta a maklera kde vraveli ocakavaju ze na SK budu pojdu ceny na cca 10tisic€ za m2 a vtedy sa rast cien ustali ….a vraveli ze proste slovensko sa preorientuje na byvanie v podjnamoch tak ako na zapade 🙂 …
Ja žijem v prenájme už skoro 2 roky, v Petržalke.. Malého mám v striedavej. Týždeň je u mňa, týždeň u otca. No keď som si hľadala prenájom v inzeráte som hneď uviedla, že mám aj malého a potrebujem súrne byt. Podľa mňa len musíš mať šťastie na dotyčného. A keď vás už prenajímateľ pozná nejakú dobu, určite mu to vadiť nebude..

Ono vseobecne toto mali riesit pred 10 rokmi a nie teraz.. Cim neskor clovek zacne riesit byvanie tym je to horsie. Takze je pekne ze chcete 2izbak ak na to nemate tak kupte aspon 1.. Potom casom uz len doplatite rozdiel medzi 1 a dvoj a presuniete sa do vacsieho. Ak nekupite nic tak vam bude trh stale utekat.