icon

Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?

28. dec 2021

Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.

dadis
28. dec 2021

No tak uz tie hluposti nerob. Ste manzelia?

dadis
28. dec 2021

Jaj nie ste. Citam, ze ste snubenci, Tak nekupujte nehnutelnost, kym nie ste manzelia. Sup sup do svadby a potom do kupy nehnutelnosti. Ved 31 rokov nie je 41, aby ste sa tak nahlili..

autor
28. dec 2021

@dadis Budeme sa v júni brať.

dadis
28. dec 2021

Tak zajdite za financnym poradcom. Porozpravajte sa, ze by ste chceli v juni kupovat nehnutelnost, cca v akej vyske, ake mate teraz prijmy, nech Vam poradi, ze aky prijem by ste na taku nehnutelnost potrebovali. A do leta nech sa zariadite.

dadis
28. dec 2021

A ani nenasetrene peniaze nie su problem. Daju sa vykryt uverom na 10 rokov. Je to sice horsie reisenie, lebo tie uroky su vyssie. Ale po nejakom case mozete hypoteku refinancovat a ten nevyhodnejsi uver si splatit. Naozaj odporucam skuseneho financneho poradcu.

autor
28. dec 2021

@dadis ďakujem veľmi pekne za radu. Toho poradcu určite navštívim, už to mám v pláne 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tosomja
28. dec 2021

Áno, bývame v podnájme s priateľom a máme tri deti a ani nemáme na vlastné bývanie, ani do budúcna 😄

autor
28. dec 2021

@tosomja Prečo nemáte hypo? Malý plat či niečo iné?

rikarika
28. dec 2021

Ale vobec nie su na SVK predsudky ohladom byvania v podnajme, minimalne TT, BA kraj, praveze naopak...ked si vezmem situaciu spred 20 rokov a dnes, situacia sa velmi zmenila. Dopyt po najomnom byvani stale je, aj tu na MK v regio-skupinach casto hladaju podnajom...vsetko je individualne...

tosomja
28. dec 2021

Nízke platy.

autor
28. dec 2021

@tosomja Nie je to vždy také ľahké ako si tu komentujúci myslia. A o tom hovorím, bohužiaľ sa nájdu aj takí, ktorí Ťa označia za spodinu, viď príspevok heleninejmamy.

annamalaga
28. dec 2021

Osobne, nemám na vlastne bývanie , rodinu si tiež nezakladam. Ja som tohto názoru. U nás bytov je malo , nájomných vôbec a ak aj , tak už 530€ a viac sa platí. Žiaľ. A či sa budú stavať nájomné byty? Pochybujem! To je len blby výmysel Kolara , tam kde som ja je ich malo. Dieťa je dnes zodpovednosť. Treba si rozmyslieť , či vôbec nato mám.

zafir01
28. dec 2021

Riešenie je, dohodnúť sa so šéfom, aby mu na 3 až 6 mesiacov platil odvody ako treba (robí sa to bežné) a potom zaziadate o hypo. Manžel tiež ma cez pásku menej a ostatné do ruky. Ja som mala vždy ofic všetko, a aj tak mi to vyšlo, že manžel má 4 násobok môjho platu. Ale priznané v odvodoch len niečo málo nad minime. Funguje tak žiaľ väčšina firiem, a to nie len v gastro sektore.
Takže dočasne zvýšenie odvodov je riešenie, ktoré by vám pomohlo a šéfa nezatazilo.
Inak sa podnájmu u nás a v zahraničí porovnávať nedajú.
Brat žije blízko Salzburgu a platí za 3i byt 600 eur. Samozrejme parkovanie k tomu a nejaké tie služby. Byt ak by ho chcel kúpiť stojí takmer 400tis.
Tu za 600 nájdeš 3i byť, ale v malom okresnom meste a ten byt si však vieš kúpiť za cca max 150 tis ( beriem v úvahu okresné mesta v mojom okolí na Považí), takže je jasne, ze sa skôr oplatí i náš nehnuteľnosť vlastniť, ako platiť niekomu inému hypotéku +do vrecka

sasa1310
28. dec 2021

@dadis keby si vedeli len tak zvýšiť príjem ako vravíš, tak už to urobia dávno

sasa1310
28. dec 2021

@stela1996 nepatrí nič banke. A trošku mylne rozmýšľaš. Ja som prvý byt kúpila za 1 200 000 Sk, predala som ho za 170 000 eur. Čo myslíš, koľko % mi ostala hypotéka?
Aby si tomu správne pochopila. Po 5 rokoch nebudeš mať na hypotéku, vyplatíš ju predáš nehnuteľnosť, ale ostane ti kopec peňazí, lebo ceny idú hore. Pri platení nájmu 5 rokov ti čo ostane? Nič

ailiba
28. dec 2021

Moja kamarátka mala deti (2), keď boli v podnájme. Teraz už obe deti chodia do školy a bývajú vo svojom. Sťahovanie bolo náročnejšie, ale inak o nič neprišli. Osobne by som radšej riešila bývanie a až potom deti, ale nie je to žiadna tragédia, keď sa za darí skôr. Skúste obe riešiť naraz a uvidíte, čo vyjde skor😉

sasa1310
28. dec 2021

@tosomja a to sa nebojíš, že sa jednému z vás niečo stane? Budeš sama zvládať splácať nájom? a čo budúcnosť. Dôchodok. Lebo takto by som ja nemohla spávať pri 3 deťoch byť v podnájme.

autor
28. dec 2021

@sasa1310 Veď píše, že na hypo nedosiahnu ani teraz, ani v budúcnosti. Tak čo má robiť?

sasa1310
28. dec 2021

nemať 3 deti napríklad.

autor
28. dec 2021

@sasa1310 To jej iba jej vec či a koľko detí bude mať. Že nebývajú vo svojom neznamená, že sa majú zle.

sasa1310
28. dec 2021

tak je to jej vec, ale ja z pohľadu prenajímateľa, to nechápem. Niekomu cudziemu splácajú hypotéku. Čím viac detí, tým menšia šanca dostať hypotéku, ak je príjem nižší. Tam sa to rozratúva aj na deti

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
28. dec 2021

@jakubrianka 1izbaky idú najviac na predaj. A najviac sa na nich zarába. Čím viac m2, tým menší výnos v prepočte na tie m2

autor
28. dec 2021

@sasa1310 Píše, že majú malé platy. Neviem aké veľké má deti, či hypo nedostali ani pred deťmi, či je to dvojitý problém malé platy + tri deti. Ale viem aj z okolia, že nie vždy je to také ľahké vziať hypo. Mnohí by radi, bohužiaľ banka nedá.

heleninamama
28. dec 2021

@sasa1310 To nevysvetlíš. A už vôbec nepochopím, že prečo by človek akože nemal mať na splátku hypotéky, ak pracuje, je finančne gramotný natoľko, že si robí rezervu a chce pracovať aj naďalej. To uvažovanie - keď nebudem mať na splátku - to je presne typ myslenia podnájmových pútnikov. Nemám, vyhodia ma, idem do iného podnájmu. A nemám stále nič...
Niektorí ľudia sa budú stále vyhovárať na dobu nízky plat a chybu v sebe nevidia. Fakt, 10 rokov robiť, mať ruku hore a po 30ke nemať ušetrených ani pár tisíc, aby mi vyšla hypotéka? A nevypracovať sa, aspoň tak, aby som mal lepší plat ako je minimálna mzda?
A žiť s deťmi v podnájme a do dospelosti ich vypustiť ako bezdomovcov? A potom sú tu takmer dennodenne príbehy, keď si dievča nájde debila - ale s bytom a trpí pri ňom, všetko možné aj nemožné, lebo sa nemá kam vrátiť, keďže rodičia nič nemajú, pripadne vláči deti po podnájmoch ako mačatá a žobre. Ale zas je na vine štát, nie rodičia, ktorí zlyhali pri výchove a starostlivosti a plodia takúto generačnú chudobu.

sasa1310
28. dec 2021

no nedá, keď majú 3 deti a 2 nízke platy. Keby to riešili s 1 dieťaťom, tak by im skôr dali ako teraz. Aj vek im stúpa, to znamená kratší úver = vyššia splátka mesačná

sasa1310
28. dec 2021

@heleninamama my máme hypotéky aktuálne 2. Presne kvôli našim deťom a kvôli tomu, že ceny tak prudko stúpajú a kvôli tak nízkym úrokom na hypotékach. Lebo rozmýšľame dopredu. Takže presne viem o čom píšeš

autor
28. dec 2021

@heleninamama Nikto nič také nepísal. Napísala som len toľko, že ľudia porobia v mladosti blbosti, nemyslia na budúcnosť. A teda neviem o kom píšete, ale také myslenie ako popisujete nemám.

annamalaga
28. dec 2021

Autorka radšej ešte prisetrite a kúpite dvojizbak , ak fakt nemáte nejakú pomoc od rodičov , do dieťaťa by som nešla. Radšej.