Bývame s babkou a je to pre mňa ťažké
Ahojte, v skratke náš príbeh: So snúbencom sme si chceli založiť rodinu, tak nám babka ponúkla svoj byt. Prerobili sme ho. Potom sa moja švagriná sťažovala, že ona musí platiť hypotéku a my máme byt zadarmo (ona dostane byt po rodičoch). Nechceli nám dovoliť si ho prepísať na seba, ale potom súhlasili. Bývame však s babkou 3 izbový byt - ona je v detskej. O nejaký čas pôjde bývať k svojej dcére.
Mám problém, nedokážem bývať s babkou. Je to pre mňa nesmierne ťažká situácia. Som človek, ktorý si málokoho pripustí k sebe (Dokonca sa mi hnusí objať kamarátku, alebo sa akokoľvek iných dotýkať - napríklad učesať niekoho, namaľovať a pod. Nechodím ani na žiadne spoločenské akcie, lebo nemám rada keď som medzi ľuďmi). A preto mám aj problém s babkou, je to pre mňa cudzí človek, cítim sa v tom byte odhalená ☹ žiadne intímno ☹ súkromie ☹ nedokážem prežívať pocit domova ☹ necítim tam bezpečie, hniezdo . Pričom babka je fajn a má ma rada... Neviem sa cez to preniesť, myslela som si, že to zvládnem, nezvládam to ☹
Veľmi sa tým trápim, mávam z toho depresie a často mám nutkanie si fyzicky ubližovať, aby som uvoľnila napätie, ktoré v sebe z toho mám. / v minulosti som si ubližovala, ale teraz sa snažím veľmi ovládať/ Dokonca sa teraz vyhýbam tomu, aby som sa do bytu vrátila.. som na PN a radšej som pri rodičoch. Viem, že babka s nami bude už len dočasne, ale nedokážem to uniesť :/ Som so seba smutná ☹
Ako si mám pomôcť?
kým odíde to vydržíš. a ešte ked neni priečna. ber to ako príležitosť zvykať si na iných ľudí, čo budeš robiť v nemocnici, alebo niekde, kde proste budeš musieť byť.
@martinkabe návštevov psychológa,
@martinkabe ja byvam u svokrovcov, tiez to nie je najlepsie a pritom su mili, ochotni, ale jednoducho nie je o to "prave orechove". neskutocne sa tesim, ked budeme sami byvat. ale ked mas tendenciu si sama ublizovat, tak to by som riesila uz s odbornikom, ja som z toho byvania proste len nervozna a tesim sa na to, ked to raz skonci. ked ti to neda spavat, zoziera ta to, ublizujes si, tak to treba riesit. ak aj od tejto situacie ujdes, nikdy nevies, ci sa raz nestane, ze opat budes nutena u niekoho byvat alebo niekoho u seba ubytovat a zase sa to zopakuje. ked sa to s pomocou odbornikou naucis zvladat a zmierit sa s tym uz teraz, tak to bude velke plus aj do buducna. drzim ti prsty
@martinkabe, babka nie je cudzi clovek, ale chapem, ze by si najradsej byvala sama len so svojim partnerom. Ale toto si mohla vediet este pred tym. Urcite navstiv psychologa alebo psychiatra, lebo toto je vaznejsie. Ak ti nepomoze jeden, skus dalsieho. Verim, ze ti to pomoze prekonat. Nejde o to, aby si bola stastna ze babka byva s vami, v tom problem nevidim. Ale ked mas problemy, nemozes si fyzicky ublizovat. Musis sa mat rada. Neublizuj si preto. Nie si jedina, komu by nevyhovovalo s niekym byvat, ale nemozes sa zato trestat. Ale super, ze si napisala, co ta trapi, drzim palce, aby si nasla spravneho odbornika.
Problém nie je babka - ale tvoj prístup k nej. Ponukla vam byt zadarmo!! Haloo....zadarmo!! Kto má v dnešnej dobe splátok a hypoték na 30 rokov takuto možnosť? Velmi málo ludí...Okrem toho o nejaký čas vám aj tu ,,cimru,, uvolní takže ako prejav vdaky za to čo pre vás urobila by si sa mala namiesto dekovania snažiť byť jej vdačná a obrazne povedané ,,ruky a nohy jej bozkávať,, zvlášť ak píšeš že ťa má rada. Nie si toho schopná lebo nie si psychicky fit, depresia a sebapoškodzovanie su važne veci a za tým čo popisuješ je nejaký tvoj iný vnutorný problém, ktorý takto vyšiel na povrch. Možno niečo z detstva...Nechcem sa ta dotnuť, ale ak máš už nutkania a musíš sa velmi ovládať aby si si neubližovala, ja by som sa poradila nie tu na MK ale s odborníkom napr. s psychologom lebo je tam tenká hranica že zase do toho spadneš.
@mala_hobitka @rebeka7501 @cervenaruza123 @katka1981 @sardinka333
áno ja si uvedomujem, že potrebujem pomoc ☹ nehanbím sa zato, pretože sú rôzne formy sociálnej fóbie a iných porúch osobnosti. Som otvorená, pomoci.. A ak by ste niektorá aj vedela o dobrom psychologovi v Bratislave, prosím, pošlite mi kontakt.
Ono, keď robíte niečo čo vás bolí (vnútorne), tak vás to len rozožiera. Je to ako keď dáte človeka, ktorý sa bojí vody do bazéna s tým, že musí vydržať, pretože čo ak príde povodeň a bude musieť plávať.
Je to pre mňa strašné zúfalstvo :( Keby o mojom prežívaní vedeli ľudia z môjho okolia isto by ostali zaskočení... ☹ som so seba smutná a uvedomujem si, že som zlá 😢
Ja by som teraz okolo babky tancovala jedna radosť. Však keď za chvíľu pôjde preč.... Ale ja ti rozumiem, viem čo je to bývať s niekým. Bola som aj za nevestu, aj u rodičov sme bývali dlho - roky, ale najlepšie je nám samým. len tomu sebapoškodzovaniu nerozumiem. To musí riešiť asi odborník.
@martinkabe žiadna zlá, len potrebuješ pomoc odborníka, to je všetko.
@bonaqa2013 ja si to uvedomujem, že je to od nej šľachetné, že nám neuveriteľne pomohla. Veď bývanie je teraz otázkou zadlženia sa na celý život. Uvedomujem si, že vychovala mamu drahého. Že si v živote prešla rôznymi prekážkami a že si za svoje vrásky, šedivé vlasy, za bolesť a choroby čo má zaslúži, aby ju niekto na rukách nosil... ... 😢 ☹ ☹ snažím sa...
pre ľudí čo sami sebe ubližujú je to útek. Vnútorná bolesť je veľmi silná a ak si s ňou neviem rady, tak si nejak ublížim - telesne a telesná bolesť trochu prekričí vnútornú. A vtedy sa uvoľňujú hormóny, ktoré pomáhajú uvoľniť napätie. Preto ľudia prejdú na takýto CHYBNÝ systém riešenia... ☹
@martinkabe ty sama o sebe nie si ,,zlá,,!! Len tvoje prežívanie je narušené a svojim sposobom za to nemožeš je to zrejme nejaka neuroza, ktora sa dnes dá už dobre liečiť. Ideálne lieky v kombinácií s psychoterapiou kde sa budeš snažiť pochopiť čo prežívaš, prečo si chceš ubližiť a za čo sa TRESTÁŠ??
@martinkabe len zopakujem, čo tu už dievčatá napísali ...potrebuješ odbornú pomoc psychológa a v Bratislave je ich naozaj dosť ... skús si vyhľadať, alebo napíš sem - do tejto skupinky Bratislava
https://www.modrykonik.sk/group/27/ ... že hľadáš psychológa, určite ti niekto napíše kontakt, alebo ti dá tip, kde hľdať ... držím palce
PS: myslím, že treba vyriešiť skôr tvoj momentálny stav ...
@martinkabe ved ti babka nijako neublizuje, nerobi ti naprieky a je to len docasne tak kde je problem? Povznes sa sama nad seba. Svoj hnev prenes do lasky k babke, este ju mozno raz budes potrebovat. Nepozeraj na nu ako na nepriatela, ale pokus sa s nou skamaratit. Neviem ci babka je "čiperka", alebo ju treba obskakovat, ale ak to prve tak to "vyuzi", nech navari, trosku poprata. Babka sa bude citit uzitocna a ty oddychuj 😊
To je na psychriatra, bez urážky. Len ako rada.😔
@martinkabe to je na psychiatra - ale skutocne vazne - zajdi k psychiatrovi......
depresie, pocit nahoty, odpor k ludom bez dovodu, uzkostne stavy z babky, ktora je v podstate fajn, len preto, ze je v tvojej blizkosti......
nemyslim to v zlom, ale daj a liecit, pokial ti nesisne este viac
to nie je na psychiatra ale psychológa ... presne tieto pocity a správanie je príznačné pre ľudí s Aspergerovým syndrómom ... mám naštudované nakoľko syn je diagnostikovaný asperger a ja mám tiež nejaké črty aspergera ...
@daisynka_ psychiater ma predsa len tu ,,liekovu nadstavbu,,....može jej to pomocť znižiť uzkosť a napätie. V takých to stavoch je LEN psycholog slaba pomoc. Treba kombináciu lieky a psychoterapiu....s psychologom je to na dlhe trate a vysledok daleko, vyrieši len lahšie pripady ako exogenne depresie, lahke neurozy....Dnes už aj psychiatri robia terapie, idealne hladať takeho. Ale na druhje strane každá pomoc je dobrá, je na nej ako sa rozhodne.
A ako si si s touto fobiou dokazala najst patnera a mat s nim sex? Ved aj ten bol predtym cudzi clovek. A ako potom vezmes svoje dieta, kedze ho chces mat a tomu aj zadok budes musiet utriet... Treba take veci riesit hned a s odbornikom a nie na mk. A uz len otazka ako si viem pomoct? Ked dalej pises, ze vies, ze to mas riesit s odbornikom svedci skor o tom, ze vcera bol 1. april, pretoze zmysel tejto diskusie mi nie je teda znamy.....Vies, ze mas problem a vies aj ako ho riesit, teda....treba ho riesit. Pekny den 🙂
@sardinka333 psychiater nema liekovu nadstavbu oproti psychologovi... psychiater ma lieky a psycholog ma terapiu. Ak je rozumny psychiater tak neda lieky bez terapie a pomoci psychologa, niekde staci len ta terapia, niekde by to malo byt aj s liekmi, no malokde by stacili len lieky... ani v podstate neviem ci niekde...
@martinkabe PSYCHIATER TREBA NA TEBA
ahoj ja som mala tiez taketo problemy. no poviem ti poznam dobru psychiatricku,nedala mi hned lieky najprv si ma vypocula a pockala. je uzasna. vie naozaj pocuvat.nepamatam si ale jej meno,nasla som.ju.nahodne.viem..ze je na saratovskej.kludne sa objednaj je to bezplatne.a zoberu ta aj z ineho.obvodu bez problemov
@petulaptt to je iné s deťmi... nemám problém s krstnými dcérami.. ani s deťmi v škole. Mám problém s cudzími ľuďmi, ktorí narúšajú môj osobný priestor
@martinkabe tvoja babka ti je cudzejsia ako krstne dcery? Tvoja babka ti darovala byt a narusa tvoj osobny priestor, pretoze este nejaky cas tam bude byvat, kym odide k dcere, aby ste mali sukromie? Prepac, ale smutne ☹ a co chces vlastne pocut od zien, ked vies, ze mas ist za odbornikom?
@petulaptt to nie je moja babka, to je partnerova babka...
Chcela som vedieť, či sa i niekto druhý s tým stretol
@martinkabe aha, lebo otazka znela, ze co mas robit, preto mi to nebolo jasne, ze co chces pocut, ked vies co mas robit 🙂
@martinkabe chápem ťa, hoci pomôcť neviem... ten vzťah, aký máš k cudzím ľuďom dobre poznám (aj ja mám nepríjemný pocit z telesných prejavov iných ľudí presne tak ako píšeš - hnusí sa mi dotýkať sa iných, hnusí sa mi objímanie, česanie, proste mám problém s telesnými prejavmi - trpím, keď sa kaderníčka dotýka mojich vlasov, nezniesla by som masáž ani saunu, proste telesno od cudzích ľudí neznesiem a telesné prejavy ako objatia neposkytujem 🙂 a ak sa na mňa niekto vrhne, tak to pretrpím). Ale k manželovi, k vlastným deťom je to ok, tých považujem za svoju súčasť, tam mi telesné prejavy nevadia. Dokonca mám kolegyňu aj sestry, ktoré majú rovnaké pocity, takže nie je to až také nenormálne, ale nutkanie k sebapoškodzovaniu už v poriadku nie je, ale je fajn, že to máš pod kontrolou... nikdy som nemusela tolerovať vzdialenejšieho príbuzného vo svojom osobnom priestore, ale myslím, že by som to prežívala rovnako ako ty. Skús si v hlave usporiadať myšlienky tak, aby si si každú chvíľu pripomínala, že si silná a že dočasne to zvládneš. Toto je dočasná situácia, nie je to navždy, takže ako skúšku vlastnej sily by si to mohla vnímať, možno ťa to niekam posunie. Ak to nebudeš vedieť zvládať, tak fakt len terapia...
@fidka79 myslím, že @martinkabe sa nevyjadrila, že ju vyslovene neznáša, má ju rada, ale vníma ju ako cudzí element, aby mohla cítiť teplo domova. Jasné, že urobila chybu, že napriek svojej povahe (ktorú musí dokonale poznať) išla do takéhoto rizika a myslela si, že to zvládne. Jasné, že @martinkabe dostala výhodu bývania zadarmo a napriek tomu, že to vníma nevie si s pocitmi voči babke pomôcť... takže má len dve možnosti: buď zmobilizovať svoje sily (aj prostredníctvom terapie ak to sama nezvládne) a vydržať, alebo jednoducho riešiť bývanie bez babky, možno aj bez snúbenca, pretože nevieme aký má postoj snúbenec k tejto situácii...
@fidka79 ja sa k babke nesprávam odmerane. Ja som k nej milá, pomáham jej s obliekaním, chodením, apod. To všetko, čo prežívam je vo mne, mne to ubližuje a ja tým trpím. Babke by som ublížiť nedokázala. je to predsa len starý človek a zaslúži si úctu. A prečo som do toho šla? Myslela som si, že to dokážem ovládať, že to zvládnem. Je to však silnejšie ako ja.
Nuž, ale ľudia, čo nikdy nezažili pocit neskutočnej úzkosti to nepochopia.. ani ja nechápem dostatočne veci, ktoré sama neprežijem...
@0silvia0 Snúbenec je nešťastný... nechce, aby sa mne ubližovalo a nechce, aby sa ubližovalo babke tým, že by sme jej povedali, že ja nie som doma, pretože ju neznesiem. :/ Dokonca bol z tejto situácie tak frustrovaný, že mi navrhol, aby som si tu založila tému a možno mi niekto pomôže... Povedal, že po prečítaní tejto diskusie ma chápe, že mi pomôže a spolu to zvládneme.

@martinkabe V stadiu kde si by si potrebovala antidepresiva a odbornu terapiu. Bez hanby....lebo riesit svoj problem vyzaduje priznat si problem a pripustit ze na to sama nestacis. A to chce aj trochu odvahy.