Bývanie a svadba
Ahojte mám priateľa začali sme bývať spolu po manželovej smrti asi 3 mesiace bývame spolu už viac ako pol roka vo februári ma požiadal o ruku a jeho rodičia chcú aby sme sa pobrali ale ja budem mať ešte len rok jak mi zomrel manzel priateľ chce svadbu teraz toho roku ale ja veľmi nechcem ja by som chcela až keď na druhý rok buď február alebo až po veľkej noci čo by sa zachovali vy a čo by robili poradili by ste mi vopred ďakujem
@la_dolce_vita Dva roky je nárok na vdovský, ak boli bezdetní, prípadne s jedným dieťaťom, potom dôchodok zastavia a ďalej sa poberá až pri dosiahnutí penzijného veku, bola som sa informovať v SP.
@bylinka25 máš pravdu, našla som: Vdovám sa bude vyplácať vdovský dôchodok už nie iba jeden rok po smrti manžela, ale dva roky po smrti manžela.... čiže sa to zmenilo.
Ešte rok neubehol TY sa už chceš vidať.Ja by som to nerobial žite najprv na nečisto či vôbec to pôjde a potom sa zoberte.Ak máš vdovský dôchodok a zosobašiš sa s terajšim priateľom automatický TI vdovský zanikné.
Autorka, neodsudzujem ťa, každý si zariadi svoj život, ako mu to vyhovuje.
Ale, keď interpunkčné znamienka si nepoužila, je len ťažko dedukovať z tvojho príspevku, čo sa kedy stalo.
Takže po poriadku, nepíšeš, kedy ti zomrel manžel, tak by si sa vyhla viacerým nedorozumeniam prispievajúcich žien.
Ste spolu ako pár čosi vyše pol roka, mne to vychádza, že tvoj muž zomrel vo februári, keďže ďalej píšeš, že chceš čakať až uplynie rok od smrti muža, čo je ten inkriminovaný február, tvoj priateľ ťa požiadal v ten istý mesiac o ruku, či sa mýlim? Alebo tvoj manžel zomrel v novembri minulého roku, to je presne pol roka a niečo, čo ste začali spolu chodiť.
Lebo, ak by zomrel skôr, to by už bolo vlani a nič by vám nebránilo sa tento rok vziať, nie?
V spoločnej domácnosti žijete 3 mesiace, čo je cca od marca, opäť sa mýlim? Ak áno, kľudne napíš, kde.
Nepochybujem o tom, že ťa ľúbi, ale po tak krátkej známosti, zasnúbenie, nasťahovanie, svadba, červené svetielko by už malo svietiť, hlavne, ak do ho ženby tlačia jeho rodičia.
Krásne si písala o manželovi, ako sa k tebe počas vášho manželstva správal, že by ti dal všetko, čo ti na očiach videl, takže vychádzam z toho, že pohnútky tvojho snúbenca sú nekalé, vieš, mladé vdovy sú najľahšie obete.
A na otázku, ako by sme sa zachovali my ostatné ti odpoviem za seba.
Keď z nás dvoch, Bože uchovaj, odíde muž, ako tu už bolo spomenuté, do KONCA žIVOTA už nikoho nechcem dostala som jedinú šancu byť milovaná a milovať a už len z úcty k mužovi by som si po tak krátkom čase partnera nehľadala a ja ani nebudem.
@la_dolce_vita Áno, boli nejaké úpravy.
@walentina7 presne tak! Aj ja to stále hovorím že druhý krát by som sa už nevydávala. Načo? Prečo?
@elizabet173 kvôli viere by snáď počkali, veď je to aj hriech.
Keby si svoj príspevok napísala zrozumiteľne, gramaticky aj obsahovo aspoň trochu lepšie, ženy by ti napísali lepšie. Ale tento guláš slov, bez čiarok bodiek, nedáva dobrý zmysel tak ani dobré odpovede nečakaj

Všetko je to hŕŕ bŕŕ. Rýchlo do nového vzťahu, teraz rýchlo svadba. Prežila si smrť blízkej osoby, spomínaš psychické problémy. Daj si čas. Začni žiť a potom sa rozhodni, čo ďalej so svojím životom. Deti nespomínaš, ak si tam i tie, o to opatrnejšia musíš byť.
Mne to trošku zaváňa psychickým zneužitím novým partnerom i jeho rodičmi.