icon

Bývanie - čo by ste robili na mojom mieste?

10. aug 2022

Prosim, co by ste robili na mojom mieste? Aktualne zijeme s partnerom u rodicov, ale je na case pohnut sa dalej. Otazka je zobrat si hypoteku alebo ist do prenajmu? Muz nema nasetrene viacmenej skoro nic, ja mam nasetrenych 20 tisic.. Hypoteku by som si brala ja. Ak zoberiem do uvahy, ze treba mat 20% z nehnutelnosti, tak mi to vychadza cca na 100 tis.nehnutelnost. Ano, viem, ze sa hypo posudzuje aj na zaklade prijmu a celkovej bonity. S tym by nemal byt problem. Akurat za tu sumu mi u nas nachadza v podstate len garzonky a 1izbaky. Nemam problem sa uskromnit, ale fuuu, ved to je kopec penazi a malo muziky za to 🙈 Ano ano.. viem aka je teraz doba a co sa deje.. Ale aj tak.. Riesit dofinancovanie spotrebakom asi prilis nechcem. Alebo ist jednoducho do prenajmu a hotovo? Co by ste robili na mojom mieste? Mne uz ide z toho hlava prasknut a nie a nie sa rozhodnut...

sasa1310
10. aug 2022

@pragmaticka vtipný komentár. Hlavne v dobe, keď za pár mesiacov 5l olej zo 7 eur stojí v akcii 20 eur, tak určite pôjdu ceny nehnuteľností dole 😀

zmrzlinka2021
10. aug 2022

@sasa1310 hovorí sa tomu "snaha oklamat samu seba" 😀

lenkakravcova
10. aug 2022

Dokiaľ nie ste manželia, nezvažovala by som kúpu nehnuteľnosti s niekym.
Ak ju kupuješ sama, tak muža v tomto ohľade ani nerieš.
Ak sa ale plánujete brať do 2 rokov, tak by som toľko počkala v najme a potom rovno šla spoločne do hypotéky na väčší byt.

autor
10. aug 2022

@luccija samozrejme, ze o tom diskutujem aj s nim, ale zivot ma naucil, ze spoliehat sa mozem na 100% len sama na seba. Jeho to sice trapi tiez, ale nejake riesenia, resp.pevne stanovisko mi nedava, tak chcem zivot zobrat do vlastnych ruk.

didi2102
10. aug 2022

@mateson moji rucili bratovi 7r, potom ich vylúčil všetko ok , sú prípady a prípady

pbra40
10. aug 2022

Urcite si zober hypo a kup 1izbovy byt. Na svoje meno, do svojho vlastbictva, na svoju hypoteku.

"Milujem" reci, ze byty pojdu dole. Na zapadnom slove sku urcite nie

gemerka17
10. aug 2022

@zmrzlinka2021 úroky rastu, základné potreby idú v dôsledku inflácie hore. Hypotéky sa budú stavať nedostupnejsie, to píšeš aj sama. A teraz mi povedz, kto tie nehnuteľnosti bude kupovať? Nie každý má hotovosť 200 - 300 tisíc.

marsmykkok
10. aug 2022

@gemerka17 vždy budú bohatý čo veľa zarobia (legálne či nelegálne), podedia a popredajú a kúpia niečo drahé podľa seba. Je veľmi veľa ľudí čo má napríklad aj 3 nehnuteľnosti... Ceny výraznejšie dole nepôjdu , vždy bude niekto kto na kúpu bude mať, maximálne klesnú o nejaké percento - dve, ale keď pôjdú hore úroky na hypotékach lepšie to pre autorku diskusie nebude.

autor
10. aug 2022

@gemerka17 ja si myslim, ze stale je, a bude, vela ludi, co ma na take drahe nehnutelnosti.. ono to zas az taka strasna suma nie je. Teda pre mna je 🤣, ale pre velmi vela ludi nie.

gemerka17
10. aug 2022

@marsmykkok to je samozrejme. Ale s cenami sme už na strope. Netreba očakávať, že keď kúpiš teraz 1 izbový byt za 150 000, že ti o 5 rokov dá niekto za neho 180 000 pri hypot urokoch 5 percent. Teraz sa snažia ešte rýchlo rýchlo ľudia niečo kúpiť, (predá sa aj co dlhšie stálo), aby ešte stihli úroky lebo vedia ze pôjdu hore. Trh s nehnutelnosti teraz začne brzdiť.

nelka93
10. aug 2022

@biancarv už to tak dávno nefunguje, dáva sa maximálne 80% zo sumy ktorá je nižšia, a je jedno či je to kúpna alebo z posudku

sasa1310
10. aug 2022

@gemerka17 budú kupovať tí, ktorí nebudú mať na prenájmy, keďže aj tie pôjde rapídne hore. Budú kupovať tí, ktorých zasiahla inflácia a teda nechcú mať peniaze na účte len tak, aby im prerábali, ale aby zarábali. Tak ich investujú do nehnuteľnosti

sinusoida
10. aug 2022

Išla by som momentálne do prenájmu a časom by som si rozmysllela, ako ďalej.

gemerka17
10. aug 2022

@sasa1310 ti ktorí, nebudú mať na prenájom (cca 600 e), tak budú mať na to aby splacali hypoteku a réžiu bytu (od 1000 e vyššie) ? Veľmi si musela potrápiť mozgové bunky na vyplutie tohto skvostu.

sasa1310
10. aug 2022

@gemerka17 samozrejme, že budú. Si doma zrátajú čo im vyjde lepšie. Radšej kúpia menšiu garsónku ako prenajať 2-3 izbový byt. A splácajú si svoje. Poprípade kúpia vlastné v menej lukratívnej lokalite. Bežne sa to teraz už deje

katkami123
10. aug 2022

@pragmaticka
V akom vesmíre sa stalo, žeby niekedy ceny nehnuteľností išli dole? To už nikdy dole nepojde a nešlo. Skončime tak ako v Nemecku, kde 70% obyvateľstva žije v podnajmoch, lebo im už banky nedaju hypo na nehnuteľnosť alebo ako v Anglicku, kde 2-izbový byt v menšom mestečku stojí 250 000£, tato éra lacných nehnuteľnosti konci na Slovensku. Trochu som pochodila po svete, takze viem aký scenár nás čaká. Nehnuteľnosti budú skupovať investori a developeri a prenajímať ľuďom.

gemerka17
10. aug 2022

@katkami123 zabudas na rok 2008. Prišla kríza a ceny výrazne klesli. Nikto nevie čo sa stane.

@sasa1310 porovnaj porovnatelne. Prenájom menšej garsónky v menej lukratívnej lokalite je o polovicu lacnejší ako jej kúpa a réžia.

lllaila
10. aug 2022

@katkami123 tiež by som chcela pripomenúť rok 2008 / 2009, keď môj brat kúpil jednoizbový byt za 600-tisic korún, ale za necelý rok ceny stúpli dvojnásobne, rýchlo ho predal za 1,2 milióna. Do pár mesiacov ceny spadli naspäť, bola kríza a pani, čo si od neho kúpila byt, si trieskala hlavu, on zarobil predajom 600-tisic, pani prerobila 600-tisic.
Podľa analýz sa aktuálne spomaľuje trh s nehnuteľnosťami a je veľký predpoklad, že na rok budú ceny buď nižšie alebo viac menej rovnaké.
Teraz sa oplatí predať, ale rozhodne nie kupovať. Ceny sú vytočené veľmi vysoko.
Ja by som poradila podnájom na pár mesiacov a na jar sa uvidí.

sasa1310
10. aug 2022

@gemerka17 porovnávam porovnateľné. Dávam do prenájmu. Viem koľko stojí réžia a viem ako mám nadstavené platby. Ak si myslíš, že prenájom je o polovicu lacnejši ako jej kúpa a réžia, tak sa veľmi mýliš. Výška prenájmu je nadstavená tak, aby žiaden majiteľ nebol v mínuse. Pôjdu hore úroky, pôjdu hore energie, tak ako prvé pôjdu hore prenájmy. Aj my ideme dvíhať platbu. Ešte netreba zabúdať práve na zdvíhanie hodnoty danej nehnuteľnosti. Každý s normálnym rozumom, ktorý doteraz váhal nad hypo, práve teraz bude kupovať hocijakú nehnuteľnosť, len aby mu vyšla a aby ju mal a splácal si svoje

sasa1310
10. aug 2022

@lllaila no trieskať si hlavu nemusela, lebo prešlo pár rokov a opäť zarobila aj ona, takže žiadne prerobenie. Vlastné bývanie sa oplatí vždy kúpiť. Vždy je to výhodnejšie ako splácať hypotéku niekomu inému

katkami123
10. aug 2022

@gemerka17 len keď príde kriza, tak aj ťažšie získa výhodnú hypotéku

marsmykkok
10. aug 2022

@katkami123 áno bude sa žiť v podnajmoch... už teraz rodina s 2 deťmi kde majú obaja priemerný prijem nedosiahne na hypotéku na byt aj keby majú 20 percent. A o mladých ani nehovorím, pri priemernom plate sa nedá našetriť 30 000 napríklad aby mali 20 percent na trojizbak,.kým nešetria bude čas aj na zakladanie rodiny a s deťmi už dupľom hypotéku nedostanú...

katkami123
10. aug 2022

@marsmykkok
Nechápem, čo píšeš. Ja im Radim aby si kúpili nehnuteľnosť. Samozrejme, ze čakať rok-dva a tisnut peniaze niekomu do vrecka, keď už mohli mat rok-dva splatenej hypotéky je blbosť. A dámy už zabudli podotknúť, ze len počas korony boli tak pravidla okresané, ze bol problém s hypotekou, keď príde kriza, bude to ešte horšie, tiež potom tu hypo nedaju banky len tak hocikomu.

katkami123
10. aug 2022

@lllaila
Tiež sme chceli kúpiť byt na podnajom. Lenže ako sa veľa realitakov vyjadrilo, mysleli si, ze aj počas korony klesne, už vtedy to tvrdili a opak bol pravdou, nič počas korony nekleslo, ceny ešte teraz podrastli na maximá. Im je jedno, či ma o daný byt záujem 5 ľudí, alebo iba jeden. Pokým ho aj ten jeden vždy kupi, nie je dôvod. Tým chcem povedať, ze spoliehať sa na tvoje predikcie, no neviem.

gemerka17
10. aug 2022

@sasa1310 no nemýlim. Ty si zrejme brala hypotéku, keď boli sadzby na hypo 0,000 nič. To už ale neplatí. Ak niekto berie hypoteku a plánuje v nej bývať, čiže splácať treba hypoteku + réžiu na byt je to 2 x drahšie ako byť v prenájme. Ty síce teraz zvýšiť cenu prenájmu kvôli zvyšujúcim sa energiam, ale ten čo by si tu garzónku kúpi tiež bude musieť platiť vyššiu cenu energii a vyššiu splátku hypoteku, keďže úroky idú hore a hore a ešte pôjdu. Ono ty si predstavila svoj pohľad na kúpe investičnej nehnuteľnosti na prenájom, ale autorka v nej chce bývať a to je rozdiel. Samozrejme, že ak chce kúpiť tak ešte treba čím skôr kvôli dostupnosti a výške splátky hypoték.

gemerka17
10. aug 2022

@katkami123 počas korony bola možnosť si požičať od banky peniaze zadarmo, čiže minimálny úrok. To sa však už mení. Som sa rozprávala s jednym pánom, že keby brali hypoteku teraz tak majú splátku o 200 e vyššie mesačne, ako keď brali pred rokom.

katkami123
10. aug 2022

@gemerka17
A o koľko tak strašne vzrástli úroky? Lebo to píšeš akoby boli 30%-tne 🤦🏽‍♀️ Priemer je o 0,4-0,7% Kks

katkami123
10. aug 2022

@gemerka17
Co píšeš za somariny 😀 požičať si zadarmo 😂😂😂😂 ich ten úrok dobehol, kto chcel aj odložiť splátku. + ocitli sa všetci na čiernej listine a mnohi sa sťažujú, ze majú teraz problém, keď chcú niečo vybaviť.

petkavka
10. aug 2022

Znova ta ista tema. A znova zdoraznujem. Otazka nestoji, ci mas byt kupit (netreba vysoke IQ si toto rozhodnut). Otazka je, ci si schopna kupu zafinancovat a aku najvyssiu hypo ti banka da a Ty ju zvladnes platit. Pre teba SA oplati podla info vyssie 2iz. zobrat a hlavne min. 5rocny fix si daj na hypo 🙂

katkami123
10. aug 2022

@gemerka17
O 200€ vyššiu splátku? 🤣🤣🤦🏽‍♀️ Pri úrokovej sadzbe bežnej hypotéky dajme tomu teraz 1,5% s tým, ze pred rokom mali 0,7%, teda úrok vzrástol o 0,8% by si museli mesačne požičiavať 25 000€ 😀