icon

Bývanie - čo by ste robili na mojom mieste?

10. aug 2022

Prosim, co by ste robili na mojom mieste? Aktualne zijeme s partnerom u rodicov, ale je na case pohnut sa dalej. Otazka je zobrat si hypoteku alebo ist do prenajmu? Muz nema nasetrene viacmenej skoro nic, ja mam nasetrenych 20 tisic.. Hypoteku by som si brala ja. Ak zoberiem do uvahy, ze treba mat 20% z nehnutelnosti, tak mi to vychadza cca na 100 tis.nehnutelnost. Ano, viem, ze sa hypo posudzuje aj na zaklade prijmu a celkovej bonity. S tym by nemal byt problem. Akurat za tu sumu mi u nas nachadza v podstate len garzonky a 1izbaky. Nemam problem sa uskromnit, ale fuuu, ved to je kopec penazi a malo muziky za to 🙈 Ano ano.. viem aka je teraz doba a co sa deje.. Ale aj tak.. Riesit dofinancovanie spotrebakom asi prilis nechcem. Alebo ist jednoducho do prenajmu a hotovo? Co by ste robili na mojom mieste? Mne uz ide z toho hlava prasknut a nie a nie sa rozhodnut...

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@pragmaticka
Realita je taka, ze ceny energii, stavebnych materialov isli a opakujem "aj idu" dramaticky hore. Cize nas byt napr. za posledne tri roky stupol od developera od 100 do 110 tis. EUR. Byty ledva pridu na oficialny web developera, ze idu do predaja a uz su rozchytena.
Mnohi doveloperi nedavaju vsetko na trh, cakaju s nejakou "varkou" na dalsie zvysovanie a cez tuto taktiku si zabezpecuju pokrytie ziskov aj pre buducnost.
Ak raz potrebujes realne byvat, a chces mat vlastny by a nie davat 500-800 eur na prenajom maleho bytu, kde niekomu inemu platis hypoteku, tak proste do toho ides.

pragmaticka
11. aug 2022

@lopka1313 pred 5 rokmi by som radila tiež kupuj!!!! Teraz by som pockala

jasminkaj
11. aug 2022

@pragmaticka Ceny nehnuteľností určite dole nepôjdu, ani sa nezastavia... Na Slovensku je obrovský dopyt, ktorý napríklad v susednom Česku nikdy nezažili... a tento dopyt bude hnať ceny stále hore.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
11. aug 2022

@zmrzlinka2021 si myslis, že keď kúpiš byt za 250 000, že o 3 roky bude mať hodnotu 280 000 ? Táto doba už je za nami. Co pozerám, tak za posledné 2 mesiace vzrástla ponuka bytov v BA v niektorych lokalitách o 10%. Ľudia sa sami rozhodli predávať do polky leta, lebo očakáva sa že na jeseň už im nikto toľko nedá. To povedali aj 2 realitaci. Majitelia bytov mali aj tak postavené zmluvy, že sa urobí rezervačna zmluva teraz a k predaju príde v októbri. Prečo asi ? Doteraz ľudia blaznili a snažili sa kúpiť čokolvek, aby ešte stihli úroky. Úrok sa z roka na rok prehupol o 2 a viac percenta a to ti hneď urobí namiesto preplatia 30 000, 100 000 e. Tí, ktorí mali peniaze v akciách tak ich tiež povyberali a kúpili byty, čo je istejšie.

luccija
11. aug 2022

@katkami123 to, ze nemate hypoteku neznamena, ze mas pravdu co pises🙂ale mudra ako salamun

marsmykkok
11. aug 2022

@gemerka17 trh je zdeformovaný úplne, napríklad byt v dedine 10 km od mesta v rovnakej cene ako byt na vybavenom sídlisku v stredne veľkom meste, rôzne malé "cigánske" mestá takisto ceny bytov ako krajské mestá. Rovnako staré byty kde 50-60 rokov nik nepohol ani brvom o tisícku lacnejšie ako prerobené... Proste už sa nepredá všetko za premrštené ceny ako doteraz, bude viac ponúk, väčší výber, ale zároveň stavebné materiály drahé, novostavby tiež, tak niektoré byty alebo domy si svoju cenu zachovajú.

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@gemerka17
áno, s velkou pravdepdobnostou ten byt bude v hodnote 280 tis. EUR, najma ak je v dobrej lokalite, lebo dobra lokalita predava.

A len taka infoška - nie všetci si beru úvery, resp. mnohí ludia si kupujú nehnutelnost za 300 tis. EUR a beru hypo 80-100 tis. EUR.

Developeri bezne predavaju polovicu vsetkych bytov na cash - teda 50 % novostavieb je zaplatena v hotovosti. Ludia maju peniaze, ci je to z dedictva, ci daru, ci z predaja inych nehnutelnosti, pozemkov... tiez vo vacsich mestach a hlavne v BA relativne dost ludi zaraba slusne

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@evamarek77
Nehnutelnost ma taku hodnotu, ktoru je ochotny niekto zaplatit. Ked sa ta nehnutelnost za danu cenu prada, bol by predavajuci sprosty ju davat "pod cenu".
V BA je bezne, a to teraz hovorm aj na zaklade vlastnych skusenosti a skusenosti znamych, ze ak mas byt v dobrej lokalite, ak ma byt dobre rozvrhnuty priestor / izby... jeden den das inzerat, a na dalsi den mas 10-15 ludi, ktori maju zaujem prist na obhliadky a do tyzdna mas podpisanu rezervacnu zmluvu.

viky173
11. aug 2022

vies kolko ludi zacinalo tak, ze si najskor kupili len jednoizbak alebo garsonku? casom nasetrili viac, hodnota nehnutelnosti vzrastla, predali a kupili nieco vacsie 🙂 takto si budes v ponozke drzat 20 000, ktorym kazdy mesiac klesa hodnota a este budes v podnajme splacat cudziu nehnutelnost... cize za mna jednoznacne kupa aj ked iba maleho bytu

sasa1310
11. aug 2022

@evamarek77 nie je žiadna realitná bublina. Žiaľ je väčší dopyt ako ponuka. V BA sa ide stavať novostavba s bytmi a keď si pozrieť, vačšina je už dávno predaná a ešte pomaly ani základy nemá. A takto funguje každý jeden developersky projekt. Bavíme sa aj o bytoch v hodnote 600 000 eur. Klingerka - to boli ceny a všetko predané. My keď sme si boli prevziať nový byt po kolaudácii, s nami jeden preberal 7 bytov.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 áno bude mať hodnotu nielen 280 000 eur. Tu nejde len o dopyt ale celkovo aj inflácia spraví zvýšenie cien nehnuteľností.

sasa1310
11. aug 2022

@zmrzlinka2021 ja som pred rokom tak kupovala jeden byt. Majiteľ si vyberal s ktorým záujemcom podpíše kúpnu zmluvu. Boli sme 4, čo sme mali záujem. Vybral si toho, kto dal najviac cash samozrejme

gemerka17
11. aug 2022

@zmrzlinka2021 ak sa ešte zvýšia úroky, tak nebude. 100% kupujúcich nema cash. Drviva vacsina musi dofinancovat s hypotekou. Realitna bublina je veľká. Tí, ktorí chceli kúpiť už majú, cashovy zaujemcovia sú tiež už zabezpeceny. Sami uvidíme ako to bude.

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 porovnas situáciu z pred roka (nízke úroky a nižšie ceny nehnutelnosti) ako teraz co nás čaká (vysoké ceny nehnutelnosti a vysoké úroky).
Všade vo svete nehnutelnosti idú dole ale u nás budú akože rast?? Mzdy nedobehli ten nárast.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 aj pred rokom bola kríza. Už 2 roky každý tvrdí, že pôjdu dole a nestalo sa tak. No ako kde a komu nedobehli mzdy nárast.

janickacrazy
11. aug 2022

@gemerka17 ved napíš o rok, o dva a uvidíme, stavím sa, že u nás ceny nehnuteľností dole nepôjdu už len preto, že je ich stále málo v porovnaní s ľuďmi, ktorí potrebujú niekde bývať

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 pred rokom si mala hypo úroky 0,0 nič, teraz máš do 4 %. A to kľudne robí aj preplatenie 100 000 na hypotéke. Mesačná splátka sa ti vie o 300, 400 e dvihnut. To je ten najväčší rozdiel.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 no a? Tak sa dvihne za 3 roky, kedy mi končí fixácia o 300 eur. Absolútne to nebude vadiť nikomu, nakoľko už bude mať kde bývať a bude si splácať SVOJE. Okrem toho, za ten rok mi o koľko zrástla hodnota nehnuteľnosti? V roku 2005 som mala úrok 7.5 % a neodradilo to ani vtedy nikoho, aby si kúpil nehnuteľnosť. A príjem bol oveľa nižší v priemere ako teraz

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 tu sa nebavime o tvojej situácii ako si to mala ty. Čo si sedis na dráte. Tu sa bavíme, že v tomto momente je úrok 3,5 % a ešte stupne. Čiže splatka bude ešte vyššia. Jedna sa o ľudí, čo teraz chcú kupovať nehnutelnost. Nie čo si si ty kúpila pred 5 rokmi. Bože, trepeš dve na tri.

jasminkaj
11. aug 2022

@evamarek77 dovolím si nesúhlasiť.. podľa mňa neexistuje žiadna "realitná bublina", ktorá praskne 🙂 Áno, jasné, ľudia už nedostanú hypo tak ľahko ako doteraz... ale ja hovorím o ľuďoch, ktorí hypotéky neriešia a kupujú za hotovosť. A ver, že ich je veľa. V dnešnej dobe sa predávajú byty za 500.000 eur keď je ešte v zemi veľká diera.. tak možno keď nebudú hypotéky prístupné pre všetkých, budú sa predávať konečne reálne postavené byty 🙏

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@gemerka17
A co ked sa zvysia uroky? Ak mas investicny byt, vstetko ti zaplatia podnajomnici. Ak nie, dnes nedavaju hypoteky tym, ktori su "na hrane".
My sme zacinali s urokom 5,04 pred x rokmi. Ta hypoteka uz daaaaaaavno splatena. Teraz mame 0,8 % a ideme ju na kompletku vyplatit.
Ak by sme kupovali dalsi byt, dame do prenajmu, splatku a energie budu platit podnajomnici.

gemerka17
11. aug 2022

@zmrzlinka2021 ale my sa tu nebavime o investičných bytoch. (Ani tie sa už momentálne neoplatia, lebo podnájom ti nezaplatia podnajomci). Bavíme sa tu o byte v ktorom aj chceš bývať, čiže platíš hypotéku a réžiu bytu. Neviem čo tu tahas investičné byty.

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@gemerka17
Ale ludia co su "na hrane" nedostanu hypoteku ani na vlastny byt, cize zvysenie uroku im nesposobi kolaps rodineho rozpoctu. Okrem toho zaroven vo vacsine odvetvi rastu aj mzdy. Dnes sa zamestnavatelia doslova biju o sikovnych a pracovitych ludi a teda platovo sme uz niekde inde. Dnes mas bezne rodiny, kde chlap donesie v cistom 2 tisicky, zena 1500, hypoteku a nakladmi na byvanie maju 600 EUR... a ked im to porastie na 700 EUR, no tak porastie...

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 však sa bavím o nich. Ty trepeš dve na tri. Kto má teraz na hypotéku, bude mať aj s úrokom 4 %. Na to sú spravené podmienky v banke, lebo banka s tým musí rátať, že ten človek bude musieť byť schopný splácať aj pri dvojnásobných úrokoch. Nič nové. Preto som aj písala, že kedysi boli úroky 7.5 %. Takže tvoje 4 % úroky tu už dávno boli a budú a ľudia budú kupovať a brať hypotéky aj keby bol úrok 7 % a budú to zvládať splácať. Už to tu vysvetľujem niekoľkokrát, že to už dávno tak nefunguje, že banka dáva hypotéku niekomu, kto ledva spláca hypotéku s nízkym úrokom

sasa1310
11. aug 2022

@zmrzlinka2021 už aj ja jej to tu vysvetľujem a furt nechápe, tak neviem.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 zabudas na krízu v roku 2009, padlo to ako hrušky. Všade vo svete trh s nehnuteľnosťami klesá ale u nás bude stúpať. Žeby bolo Slovensko také výnimočné?? Kde žiješ, v jaskyni ? Za posledné 2 mesiace sa rozširuje ponúka bytov. Príde ten čas kedy dopyt odpadne. Za staršie byty ti nikto už toľko neponúkne.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 a čo také padlo ako hrušky? nehnuteľnosti, ktoré teraz stoja 3x toľko? Padlo len na určité obdobie. Len blbec v "padnutom čase" predá. A o aktuálnom padnutí cien sa už bavíme 2 roky a akosi nič nepadá. Kde sa rozširuje ponuka bytov, no ukáž mi? Rada kúpim. V BA všetko čo sa stavia je už väčšina dávno predaná ešte predtým ako dom stojí. Ľudia budú chcieť bývať stále aj s podmienkou vyššieho úroku. Nekúpiš ty, kúpi iný. A ver, že nič nepôjde dole. Max. si budú hlavu búchať o stenu, že už nekúpili teraz.
Ja vlastním nehnuteľnosti cez 20 rokov v rôznom období som predávala, nakupovala a môžem ti povedať, že nič nepadlo tak rapídne ani v roku 2009.

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 žeby nehnutelnosti. Niektoré išli aj o polovicu. Tie prestiznejsie ako staré mesto udržali hodnotu. Aj vtedy sa predávali a nakupovali nehnutelnosti, kto chcel meniť byvanie. Pozri realitné portály, koľko je tam teraz bytov a koľko ich bude o 3 mesiace. Sama uvidíš ze ponuka stúpa. Dopyt po bytov začne klesať, cena tak isto alebo sa zastabilizuje v tých lepších oblastiach. Neočakávaj že nás trh bude výnimočne rásť, keď klesá celý svet. To je naivná predstava.