icon

Bývanie - čo by ste robili na mojom mieste?

10. aug 2022

Prosim, co by ste robili na mojom mieste? Aktualne zijeme s partnerom u rodicov, ale je na case pohnut sa dalej. Otazka je zobrat si hypoteku alebo ist do prenajmu? Muz nema nasetrene viacmenej skoro nic, ja mam nasetrenych 20 tisic.. Hypoteku by som si brala ja. Ak zoberiem do uvahy, ze treba mat 20% z nehnutelnosti, tak mi to vychadza cca na 100 tis.nehnutelnost. Ano, viem, ze sa hypo posudzuje aj na zaklade prijmu a celkovej bonity. S tym by nemal byt problem. Akurat za tu sumu mi u nas nachadza v podstate len garzonky a 1izbaky. Nemam problem sa uskromnit, ale fuuu, ved to je kopec penazi a malo muziky za to 🙈 Ano ano.. viem aka je teraz doba a co sa deje.. Ale aj tak.. Riesit dofinancovanie spotrebakom asi prilis nechcem. Alebo ist jednoducho do prenajmu a hotovo? Co by ste robili na mojom mieste? Mne uz ide z toho hlava prasknut a nie a nie sa rozhodnut...

Strana
z5
sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 ja kukám týždenne realitný trh už niekoľko rokov a nevšimla som si, že by klesal dopyt. Chcem opäť kupovať a nie je čo.

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 ja denne. Chceme kupovať 2 byty. Boli sme na viacerých obhliadkach, stretli sa s marklermi. 90% sa vyjadrilo, že treba počkať, ak neberieme hypoteku. Mame cas na kupu. Na jeseň sa ma trh ochladiť, bude väčšia ponúka bytov, s cenou sa bude dat výraznejšie hýbať ak niekto chce predať.

zmrzlinka2021
11. aug 2022

@gemerka17 su ludia, ktori maju cas na "predaj" a pockaju si, tomu ver. Zatial byt bude v prenajme, a ked bude dopyt opat enormny, ceny opatovne vyssie (co budu), tak vtedy budu predavat. A kedy si ten "kupujuci" kupi ten byt? Ked bude dedit v 60tke? Ludia potrebuju teraz byvat

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 zaujímavé, ja chodím tiež a hlavne po novostavbách v BA a idú ako teplé rožky.

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 tak co sa sťažujes, že si nevyberies. Slnecnice spustali novú etapu, majú bytov a bytov na výber. Aj na bazovej ti ešte ostali ak si trufnes cenou. Ak tvrdis že ceny pôjdu hore tak už si mala mat kúpenú novostavbu.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 V Slnečniciach už mám kúpený aj inde. A kde som sa sťažovala? Ja stále tvrdím, že treba kupovať hneď. Nič iné

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 ty si sa sťažovala, že nie je čo kúpiť 2 príspevky vyššie. Na výber aj z novostavieb dosť. Aj v starom meste máš novostavby. Aj v klingerke je dosť miesta.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 v Klingerke sú všetky predané už dávno. A nie, nesťažovala. To bolo ironicky na tvoje tvrdenie, že klesá dopyt. No neklesá. Už ma to nebaví. Najprv si pozri dané ponuky a potom vypisuj. Pekný večer

gemerka17
11. aug 2022

@sasa1310 ja pozerám ponuky. Klingerku voľnú nájdeš aj v realitách. Jegeho tak isto. Dopyt je teraz na vrchole, na jeseň začne klesať. Uvidíš sama.

sasa1310
11. aug 2022

@gemerka17 áno o mesiac záhadne klesnú ceny aj dopyt. Veríme ti všetky. Ešte raz....pekný večer 😀

nika3136
12. aug 2022

@laurita285
To mas pravdu, ale z dlhodobejsieho hladiska (no pokojne aj za 5 rokov) cena nikdy neklesne. Resp. moze sa zastabilizovat, ale nehnutelnosti uz nikdy lacnejsie nebudu. To dopredu nevieme. Znamy kupoval 3izb. za 35tis pred 6 rokmi, prerobil ho, stal ho 50tis a zaciatkom tohto roka ho predal za 93tis. Je pravdou, ze tato doba je na nehnutelnosti sialena, ale podnajom su peniaze do vetra.

Strana
z5