icon

Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

tanapeta
13. nov 2020

@anita6666 nechápeš, že sama ju nemôže vyplatiť? Lebo na to nemá príjem.

katkami123
13. nov 2020

A autorka - dnes sa hypotéky na takéto byty riešia inak. S priateľom si kľudne vezmite hypotéku na svoj vlastný byt. Zatiaľ sa ti bude tvoj byt splácať sám-das do neho podnájomníka, ktorý ti bude v podstate solacst tvoju hypotéku na byte. Ak by bolo zle, stále máš kam ísť a máš byt. V reáli splácaš už iba jednu hypo na poly s priateľom. Dnes to tak veľa ľudí robí, keď myslia na nehnuteľnosti pre deti. Kúpia byt na hypotéku a dajú doň podnájomníkov. V tejto veci si treba obiehať všetky banky a zistiť kde na akú dĺžku splácania ti hypotéku dajú, aby sa to všetko oplatilo.

asia83
13. nov 2020

@petamich To sa dohodnúť dá. Na to som nereagovala. Reagovala som na to, že chce byt napísať aj na seba.

autor
13. nov 2020

@tanapeta kde som pisala ze mi to pride fer? hladam riesenia. Nechcem ho obrať o peniaze ale nechcem ani prepisať na neho moj byt.

majkeel
13. nov 2020

Spolocna hypoteka dvoch nezobratych ludi ma dve uskalia.
- Ked jeden strati pracu, hypo musi platit ten druhy, aj ked su na LV zapisani obaja ako rovnocenni vlastnici. Tu sa da s druhym poriadne vybabrat.
. Ked sa rozidu, ten co si byt necha, bude raz vyplacat z buducej vyssej hodnoty bytu. Priklad byt sa kupi za 150 k, ste spolu 3-4 roky. Rozidete sa. ten co si byt necha, nebude vyplacat z 150k, ale bude vyplacat z trhovej ceny, priklad 200k. Aj ked nic nezarobil, lebo ho nechce predat, ale chce v nom zit, bude musiet vyplatit viac, nez za co ho kupili.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 áno, ale s príjmom 600 eur jej nedajú 2 hypotéky. Na kúpu nehnuteľnosti + vyplatenie druhej. K tomu potrebuje min. 20 % úspor na kúpu tej ďalšej nehnuteľnosti, kedze 100 % hypotéku nedostanú. Jednoducho, na toto nemaju

anita6666
13. nov 2020

@tanapeta tak nič...tak nech žije tam,kde doteraz...bez zmeny,v tom prípade nie je o čom....zbytočná diskusia

nely1704
13. nov 2020

Proste podľa mňa je najjednoduchšie ísť bývať do iného kde budete 50/50 a nikto nebude väčší vlastník ako ten druhý....

tanapeta
13. nov 2020

Tak potom od neho nepýtaj nič. A vyrieš si to sama finančne, keď na neho nechceš dať ani 1/4

anjelicek26
13. nov 2020

@tanapeta ano toto suhlasim, ten prijem je nizky na nejake velke spekulacie hore-dole s hypotekami. Ideal byt predat, vyplatit sestru, postaci aj mensi dvojizbak a bez dlhov. Trhova hodnota toho bytu isto nie je nizka.

deti95060810
13. nov 2020

keby mi niekto dal takýto návrh tak to rovno vzťah radšej ukončím... úplne fér by bolo, keby ste išli spolu do podnájmu, platili cca 50:50 alebo aj 60:40 , ale v prípade že vám vzťah nevýjde pôjdete každý svojou cestou.... Viac menej budete vyrovnaní.
Po čase si môžete kúpiť spoločne nehnuteľnosť kde bude mať každý svoj podiel 50 :50.... To je podľa mňa spravodlivé....a nie ž on ti má prispievať na polku hypo keď ani nie je majiteľom nehn. .... Takého blbého v dnešnej obe asi ťažko nájdeš aby pristal na tvoje podmienky.... 😉
Alebo daj to opačne.... pristala by si nato aby si ty niekomu platila polovicu hypo keď nie si majiteľka nehn?

tanapeta
13. nov 2020

@anjelicek26 júj, ale aj to bude problém, lebo ona bude mať financie z bytu a on nič....

majkeel
13. nov 2020

@tanapeta To by nemal byt problem, je to dar/dedicstvo od matky. Ak by mal namietky, nech ide za svojou mamou, nech ho tiez obdaruje, ak ma. ;)

autor
13. nov 2020

@tanapeta dakujem ze sa o mne rozpravate ako o tretej osobe, diskusiu som zalozila ja, netreba tu vase konšpiracne teorie. ESTE RAZ. nechcem ho obrať, nechcem obrať seba, hladam riešenie ako situaciu vyriesiť.

panelacikova
13. nov 2020

@tanapeta a čo? veď byt predsa je jej a jej sestry. takže ako navrhuje
@anjelicek26 je ideál. dohodnúť sa so sestrou na predaji bytu a rozdelení peňazí. sama si vezme hypo tak, aby ju vládala splácať s vedomím, že bude žiť v byte úplne sama. a kúpi menší a bude fungovať. ak bude mať priateľa, polovicu nákladov na život a bývanie bude znášať on (to by znášal kdekoľvek, možno teda jedine u rodičov nie...). a je to vyriešené

autor
13. nov 2020

@majkeel Jeho mama sedi na 3 izbovom byte plus garzonke ako 50% vlastnícka. Má este 2 surodencov cize on ma stvrtku z polky. Odtial necakame ziadne darovanie

hettinka
13. nov 2020

Priateľovi povedz, že nech kúpi on byt, ty mu dáš polku a rada sa nasťahuješ. Ono to bude dobudúcna aj lepšie. Nie je nič horšie, ako chlap s urazenou mužskou hrdosťou.

panelacikova
13. nov 2020

autorka: to sa v diskusiách normálne stáva, na toto sa neurážaj, že hovoríme o tebe v tretej osobe, navyše si anonym, o to viac je tendencia hovoriť o tebe, než s tebou, pretože sa ťa nedá označiť....
a máš tu super riešenie, čítaj vyššie 🙂

katkami123
13. nov 2020

Prečo si nepobeháš aj schopných finančnych poradcov? Riešení máš z finančného hľadiska viac. Ja osobne by som vôbec neuvažovala a išla do nového s priateľom. Byt a vyplatenie sestry by som riešila, keď by sa mi časť hypotéky splatila sama-podnájomníkmi.

lujza123
13. nov 2020

Hypotéku vezmi a plat sama na svoj byt

Energie na polovicu.

Zistiť si koľko stoji cca prenájom podobného prerobeného bytu a priateľ nech ti plati cca polku takej sumy (co môže byt okolo 80 - 100 e mesacne).
Neplatí nikomu dlhy, platí si nájom. Lebo zas bývať v novom zariadenom byte len za energie je blbosť.

Co bude ďalej sa uvidí, keď sa raz budú chciet zobrať dajú to do poriadku.

stanulienkat
13. nov 2020

@nely1704 to jej ma akoze platit trhove najomne? Ty si rovno on moze zobrat hypo. Mne sa bridia vychcane nazory. Keby to bolo opacne,tak by ste chceli,aby ona bola spolumajitel,najlepsie nic nesplacat,lebo ved je zena.

ladygina
13. nov 2020

ono keď sa mu nepáči, jediná možnosť je, aby si vzal hypo no myslím si, že to sa mu tiež nebude páčiť. ako nechápem niektorých ani tak ani tak

panelacikova
13. nov 2020

niektoré tu píšete, že nech ide do spoločného s priateľom a tento byt nech prenajme a hypo nech platí z toho a bla bla bla. veď rozmýšľate vôbec? tento byt má na 1/2 so sestrou. ak ho odkúpi, tak:
1. už nedostane hypo na prípadný spoločný byt s priateľom
2. sestra tiež nebude čakať 10 rokov na vyplatenie (ako niektoré uvádzate, že kým si aspoň čiastočne prenájmom toho bytu autorka nesplatí hypo...)
ak ho neodkúpi, tak v tom prípade by sa mala so sestrou podeliť so ziskom z prenájmu. čiže opäť ten zisk z prenájmu nepôjde len jej...

ona jednoducho nemá možnosť odkúpiť tento byt a zároveň ísť na 50% s priateľom do inej kúpy, banka to neschváli

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta dajú 😉 majú čím ručiť. Ona ručí svojou nehnuteľnosťou pri prvej hypotéke, kde bude mat podnájomníka. Zároveň ručia druhou nehnuteľnosťou spolu, spoločnými príjmami. Veľa ľuďom chyba finančná gramotnosť, na nehnuteľnostiach a hypotékach sa točia najväčšie peniaze.

nely1704
13. nov 2020

@stanulienkat neviem vobec čo mas mysli ake trhove nájomné a neviem na aky moj prispevok reaguješ

tanapeta
13. nov 2020

@panelacikova ísť do menšieho moc nezíska. Čo získa 10 000 eur, 20 000 eur? Okrem toho nevieme ako dlho ma ten byt, ako ho získala, či náhodou nebude ešte musieť platiť daň z príjmu a pod...Ja osobne by som veľký byt nepredávali s tým, že ide do menšieho. Nezíska fakt nič. Hypoteka by ich neminula tak či tak... Ja osobne by som to spravila tak ako som písala vyššie. Ona majiteľkou 3/4 On 1/3. A budú obaja spokojní. Ta 1/4 nebude až taká veľká položka na prípadné vyplácanie keby sa rozišli. Poprípade aj vtedy môžu byt predať. Ona za 3/4 si kúpi hocikedy menší byt, bez toho aby ju to stalo ďalšie financie

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 ručenie nestačí. Na hypotéky treba mať v prvom rade príjem. A mne nemusíš vysvetľovať mám dve hypotéky a viac nehnuteľností. Dôležitý je v prvom rade príjem. Keď ho nemáš, môžeš aj palác založiť a nedostaneš uver

panelacikova
13. nov 2020

ja osobne by som to riešila tak: autorka by si mohla vziať hypo, kúpiť od sestry byt a tento byt prenajať (hypo by sa platila sama nájomníkmi, možno by bol aj drobný zisk). priateľ pri príjme 1000 eur by mohol vziať hypo len na seba a kúpiť si povedzme 1-izbák (teda, ak nežijete v BA alebo ZA apod.) ak ide o "lacnejší" kraj. ty sa nasťahuj k priateľovi do 1-izbáku a pekne si skúsite spoločný život. plať mu polovicu nájmu a energií (v 1-izbáku pôjde o sumu maximálne okolo 75,- eur na osobu). plus strava na polovicu. čiže autorka - navrhni priateľovi toto. ty vyriešiš sestru - byt ostane tebe ako záloha - budete žiť v lacnejšom byte pričom tvoj byt sa bude splácať sám a tým pádom vyžiješ úplne v pohode. som zvedavá, čo ti na toto povie priateľ?
tvoje náklady by v tomto prípade činili 75 eur plus strava. z toho vyžiješ až až 🙂 a priateľ by platil dajme tomu 400 hypo, 75 náklady a strava. aj on vyžije až až... a budete mať každý svoje. ak sa náhodou rozídete, ty máš kam ísť a on tiež

panelacikova
13. nov 2020

@tanapeta ešte kukni jeden návrh 😀

panelacikova
13. nov 2020

@tanapeta joj, do toho by som nešla ani pánovi.... on môže robiť potom problémy pri rozchode a nemusí súhlasiť s odpredajom svojho podielu..

katkami123
13. nov 2020

Byt určite nepredávaj. Nehnuteľnosti stúpajú na cene. Ako písala pani v inej skupine. Zobrali hypotéku na nehnuteľnosť 150 000, dnes ma podľa znalca súmu 270 000. Peniaze sú vždy peniaze. Ale ceny nehnuteľnosti budú vždy rast. Za tu sumu, čo budeš mat dnes, nemusíš kúpiť nič poriadne za 5,10 rokov.... dnes sa viac oplatí brat si hypotéky na nehnuteľnosti, lebo o takých 30 rokov bude mat cena tej nehnuteľnosti ďaleko vyššiu sumu ako hypotéka na ktorú bola zobraná.