icon

Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

janeninka
13. nov 2020

Mne prostre nepride fer aby dospely zarabaju byval v prerobenom 3izbaku za polovicu nakladov - co moze byt 100 cca?
Kks ved ubytovna so spolocnou kuchynkou a umakartovou kupelnou stoji tolko.
Teraz plati za byvanie kolko?
Nehovoriac o tom ze ak by ste sli dakde spolu do podnajmu a on zaraba znacne viac ako ty by bolo fer aby ste aj toto mali rozdelene pomerne platom nie 50:50.

marseillefan
13. nov 2020

Ty správne nesúhlasíš s tým, aby mal priateľ podiel na byte.. a on správne nesúhlasí s tým, aby platil hypotéku. Byt zober na seba, aj hypotéku... energie napoly a priateľ by ešte mohol prispieť ako keby na "nájomné" za ten byt, v ktorom býva. Veď keby býval kdekoľvek inde, asi by musel platiť nájom, či?

lienka.7
13. nov 2020

Rozumny navrh, trvaj na svojom. Ked chce ist pol na pol... ok, kupte novy byt a tento daj do prenajmu. Ty ho ides kupit a jemu ho mas akoze prepisat? Rozhodne by som mu polku neprepisovala. Jemu by sa to opacne pacilo??? Aj ked predpoklafam ze by ti odpovedal ze on by to spravil samozrejme pre teba...
A neplati do luftu, takto by ste presne platili podnajom.
Prepac ale pripada mi velmi vychcany. Nakolko ked budete pol na pol, on ta moze vyplatit z predaja garzonky a bude mat 3 izbak. A ty nebudes mat nic. Velmi nad tym pouvazuj. City bokom, treba byt pragmaticky 👌

tanapeta
13. nov 2020

@panelacikova pri jej prijme neviem neviem. Stačí, že jej na 2-3 mesiace odíde nájomník a je nahrana. Aj na to treba myslieť. Ešte otázne, či jej tu hypotéku dajú na vyplatenie sestry. Čo aj sama písala, že by to sama neutiahla

majkeel
13. nov 2020

@janeninka Ked sa nastahujes k priatelovi k nemu, budes mu platit za byvanie 160 eur mesacne a on nic? To by si si rychlo spocitala dve a dve a buchla dverami. 🙂
Nezabudaaj, chodia spolu, obaja maju pracu. Ked sa zoberu, bude musiet prebrat starost o financie na dlhe roky s detmi na materskej. Kym spolu iba chodia a nemaju deti, tak su si skoro seberovni. Skoro preto, lebo od chlapa sa bude vzdy cakat, ze zaplati restiky, vylety, dovolenky,...

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta s partnerom majú dokopy príjem 1 600€, tak mi nehovor, že to nestačí na byt (nebavíme sa o rodinnom dome) Autorka, pobehaj si banky, opýtaj sa hypotekárnych poradcov. Oni urobia vždy urobia tak, aby si si nakoniec tu hypo zobral lebo z toho majú peniaze.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 na byt stačí, na dva nie

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta na to všetko existuju nájomné zmluvy. Nájomník tiež nemôže odísť zo dňa na deň, inak mu nebude vyplatený depozit, ale podľa dohody na zmluve musí dať vedieť do predu určený čas. Netreba byt zase taký skeptik.

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta aj na dva stačí, kedže v druhom bude podnájomník, čo jej tiež pôjde do príjmu. Teda bude mat príjem 600+ od podnájomníka peniaze. Nehadaj sa s účtovníčkou 😉

lienka.7
13. nov 2020

@anjelicek26 nesuhlasim s tebou. On by za 1/4 prisiel k 1/2 bytu. Fer by bolo keby kupovali novy byt pol na pol. A on vlastni nejake podiely prave, pise o tom zakladatelka.
Rozidu sa a ona ho bude vyplacat z polky? No asi tazko. Ked sa mu nepaci platit, moze ist do podnajmu a platit si sam. Alebo nech si tiez kupi byt sam a je tam.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 príjem z podnájmu sa nedáva ako príjem do hypotéky. Jedine až po roku, po daňovom priznaní.

lienka.7
13. nov 2020

@anjelicek26 nech preda svoje podiely co ma, kupi polku od jej sestry a zoberu hypo pol na pol. Vtedy je to fer a plati si svoje. 👍

katkami123
13. nov 2020

Ešte otázka. Prečo by mal mat 1/4 na byte, keď za rok sa môžu rozísť. On jej dá za 12 mesiacov NAPRIKLAD 400€, čo je 4800€ a suma bytu môže byt cca 70 000. 1/4 zo 70 000 je 17 500€. Čiže chlapec si za rok polepší vdaka prepisu o 12 700€ len tak. Ak ho bude mat z čoho autorka vyplatiť. V opačnom prípade ho kľudne ani nemusí dostať z bytu von, kedže časť už bude jeho. Zase baby rozmýšľajte, čo jej tu rastie za nezmysly.

simapett
13. nov 2020

Hlavne sa nenechaj "odzubat". Rozmyslas dobre! Nic nanho neprepisuj.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 pretože si tu 1/4 bude splácať.

asia83
13. nov 2020

@petamich Autorka píše: "...o nájom a réžie sa PODELÍME..."

autor
13. nov 2020

Mám jeden dotaz. Celkom sa mi začina pacit moznost sa vykaslat na cely tento byt a dotahovačky a ist do noveho a nas byt dať do podnajmu. ALE. moja mama s tym nebude suhlasiť to uz viem na 100%. Keby sa to zazrakom stalo, stale musim polku posielať sestre, kedze je to aj jej zisk, ale v podstate keby mame najom okolo 350 eur povedzme, stale som na tom dobre a viem si vyplatiť v novom byte svoju čiastku. Ide o to, ze ked ja s priatelom sa schytime do noveho bytu, ten trojizbak je v tej sekunde fuč. Je este na maminom mene a ona po ničom inom viac netuži ako dať mojej sestre polku tych penazi, je staršia, žiej v zahraničí a dost s nou manipuluje aj za takých podmienok je ja, jej mladšia dcera, bude v prdeli. Ona mala taku predstavu, zes a byt preda, dostanem 35,000 a kupim si garzonku, pricom je to nemozne, za 35,000 eur u nas nedostam nič. Takze aj ked je to skvely sposob, mama by do toho nešla a ona ma hlavne slovo. Chce proste pomocť sestre a co najrychlejsie ju vyplatiť, preto sme navrhli ze to odkupime s priatelom a prerobime. No uz som tak strasne domotaná, ze uz ani neviem co chcem a co mam robiť.

katkami123
13. nov 2020

@anjelicek26 ak predá do 5-tich rokov od dedenia alebo darovania byt, platí z neho daň štátu. To znamená napríklad. Byt ma hodnotu 60 000, z toho 20 000 ide štátu, jej realne ostava 40 000. Ak ho predá od darovania/dedenia až po 5-tich rokoch, vtedy sa dan už neplatí. Takéto veci si naozaj treba riešiť s ľudmi na to určenými, lebo človek sa hneď dostane, kde nemá.

lienka.7
13. nov 2020

@karamellova presne 👌👌👌👌👏👏👏👏

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 nie je pravda. Dôležité je ako dlho to mal poručiteľ. Neplatí daň z príjmu iba v prípade, že poručiteľ bol majiteľom viac ako 5 rokov.

ceresnovci
13. nov 2020

vymen frajera.. je to pišišvor.

panelacikova
13. nov 2020

autorka, tak to ste z lacného kraja, keď 3-izbák tam stojí cca 70000. a čo s tým má mama? to som celkom nepostrehla....lebo v úvode som ťa pochopila tak, že už to máte od mamy darované, že už ste spoluvlastníčky na katastri.... ak je to tak, že byt je ešte stále na mamine meno, nie je jednoduchšie, aby ti ho mama darovala s podmienkou, že vyplatíš sestru? a ak ti banka schváli pri 600 eurovom plate hypo, tak choď do toho. momentálne by som na prerábku kašľala, hlavne, že poriešiš nehnuteľnosť. a priateľ nech si kúpi svoje. jedno prenajmete, v druhom budete žiť. ak zotrváte spolu, jedného dňa ostane či už deťom alebo predáte a kúpite napríklad domček

autor
13. nov 2020

@ceresnovci nie, nechcem ho vymienať :D len hladame sposbom ako to doriešiť aby sme neboli stratoví

janeninka
13. nov 2020

@majkeel ano bola by som s takou moznostou uplne ok. Izba v byte v Ba stoji cca 350e? V bb 200-250... pre mna stale vyhodnejsie. Partner by predsa neneplatil nic - bola by to jeho sikovnost alebo stastie ze vlastni byt ale aj leby ho mal zdedeny a neplatil hypo min.dan a prerabku predchadzajucu a aj buducu ( opotrebenie bytu aj mnou...) by platil.
Jasne ze su tam aj okolnosti - napr ak by som ostala na pn by som ocenila keby prachy odomna nepytal a pod. Ze skratka byt citlivy voci druhemu alee mat ocakavanie ze sa nastahujem a tu mas 80e na elektriku a vodu..
Ja neocakavam ze mi bude platit vylety dovolenky..skor ocakavam si nevyuctovavat kazdu kavu ako sisi - prave preto ze vidim tu perspektivu, ze raz aj tak bude vsetko nase, aj tak chcem vsetko pre neho. Usetrene peniaze predsa aj tak chceme investovat do spolocnej buducnosti. Ale vies co mas pravdu ak by som partnerovi za byvanie davala 160e a on si nakupuje same predrazene somariny a rozflakuje tak by mi to asi vadilo... .ked je snaha o nejaký balans na oboch stranach je to ok. Ale rovnocenost asi tazko vo vztahoch s velkym rozdielom v platoch, aj ked nikdy nevies co pride v zivote..

lienka.7
13. nov 2020

@pupavka89 v byte na hypoteku sa predsa plati hypoteka, najom (v tom je voda a kurenie) a potom platis eleltriku, plyn, tv, internet a pod. Ci? Tiez poistky a dane.. alebo mam daco divne???

katkami123
13. nov 2020

Vezmi mamu k nejakému dobrému finančnému poradcovi. Nech jej vysvetli možnosti.... ľudia, prečo chcete nehnuteľnosti predávať 🤦🏽‍♀️ Veď ten neprerobený byt bude mat hodnotu už nie napríklad 60 000 ale za 10 rokov 70 000. Niekde skupujú ľudia pozemky, aby sa za 10-20 rokov na nich sľubne nabalili, keď sa okolo nich začne stavať a vy tu riešite predaj... co comment

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 no minimálne to s tým dedením nemáš pravdu. tam ak je zosnulý vlastník majiteľom viac ako 5 rokov, dediči neplatia...

deginko
13. nov 2020

@anjelicek26 ale autorka sa vyjadrila,že hypotéku si bude platiť sama...on má prispieť polovicu na chod domácnosti čiže na platby réžie bytu a stravu atd..čo je normálne

tanapeta
13. nov 2020

@panelacikova keby len s tým....

katkami123
13. nov 2020

@panelacikova a co som napísala? To, čo si teraz napísala ty.