Bývanie s rodičmi po tridsiatke
Nie som neschopná, ani rozmaznaná. Mám prácu, platím si všetko sama a napriek tomu žijem v detskej izbe. Niekto si kúpi hypotéku, niekto kúpi čas. A ja si vyberám slobodu. Nie je to o peniazoch, ale o prioritách .
Ked tak rozmyslam...vela krat je tu tema, ze ked chlap v 30 zije s rodicmi je to zleee, mamanek atd...a ked zije zena 30 s rodicmi tak nie je? podla mna je to rovnake🤷♀️ aj mamanek vie prispievat do domacnosti a pracovat😄 Takze za mna, ci je to zena ci chlap v 30 by mal ten clovek byvat uz inde. Ty mozno mas pocit,ze si samostatna, ale tej pravej samostatnosti sa priucis az ked budes zit v prenajatom byte sama alebo vo svojom. Az tam zistis, ked pridu nejake prve problemy ako sa zacnes obracat😉
Ja tiež ešte bývam doma. Pravidelne každý mesiac prispievam na domácnosť. Otec má aj zdravotné problémy. Keď dostal mozgovú príhodu som bola doma len ja. Má to + aj -
Pokym to tebe aj aj rodicom skutocne vyhovuje tak nevidim problem. Neplatis im asi podnajom tak aj tak vela usetris. Ak si jedinacik vsetko zdedis a nemusis ani investovat aj ked kazda investicia sa oplati. Ale ak nie si narocna tak ti postaci to co zdedis. Nemusi mat kazdy hypo, a uz vobec nemusi byt zena zadana ani mat deti. V dnesnej dobe si zena uplne vystaci aj sama bez partnera. Ked stretne niekoho v 50ke tak ho bude mat az potom. Je to ovela lepsie ako sa hnat do vydaja a rodiny len preto lebo to spolocnost ocakava a potom lutovat zly vyber. Riesis to chladnou hlavou a si sama sebou, to je v dnesnej dobe vzacne. Vzdy mas cas si situaciu premysliet a ked vam doma vyjovuje take byvanie tak preco nie 🙂. Nevidim v tom nic zle. Neporovnavaj sa, kazdy ma inu situaciu.
Ak to vyhovuje obom stranam, tak nikoho z vonka do toho nic nie je. Volakedy zili 2-3generacie v jednom dome, alebo dvore. Teraz kazdy chce byt sam. Je to ich volba.
Tak chapem, prispevok co mierne zrychli tep na koniku, predpokladam, ze nepises o sebe. Skor podla nazorov vidim, ze ludia si predstavuju, ze ludsky zivot sa musi vtesnat do urciteho ramca. Dnes mnozstvo mladych zije v tomto veku u rodicov, aj ked spoluzitie moze mat rozne podoby a zivot tohto mladeho cloveka tiez. Niekto ma 30 rokov, zije u rodicov a napisal 5 knih basni alebo sa venuje vyskumu alebo zije uplne obycajne a o par rokov stretne manzela, vezmu si hypo a zalozia rodinu
Blahoželáme ti 👏🏼👏🏼👏🏼
mám taku známu čo neodišla z rodného domu ale ona je jedináčik takže dom pripadne jej a dokonca si našla do tej izbičky muža aj dve deti majú😉 Dom je priestranný, hore sú oni dole jej rodičia a nemusi platiť hypo a spolu su už fúúú chalan už ide do puberty a muž nenamietal býva sa im fajn.Za ušetrené peniaze za hypo si to tam dali tak do poriadku je to tam ako z katalogu.Ale v takomto pripade sa musia všetci povahovo znášať.Ona má dobrých rodičov do ničoho im nekecaju.Ked treba idu von. Rodičia vždy postrážili..žili si aj pri deťoch ako slobodný párik.Takže prečo by mala byť baba odsúdena a na ocot hneď.Plno je takých párov že žiju viacgeneračne.Zlé to nie je ale ako hovorím,povahy si musia sadnuť.Byť tam ako jedna partia a to je už teda málokde.To je ten problém takéhoto naživania
Nech ma Panbozko ochrani, aby moje deti po 30 este byvali s nami! vsak to je nocna mora kazdeho rodica, mat deti zavesene na krku v takom veku. brrr!
Nerozumiem nazorom, ze ked to vyhovuje obom stranam, tak preco nie? Nepoviem, ked je tam chory rodic, o ktoreho sa treba starat-to naopak kvitujem. Ale ked je vsetko v poriadku, tak kazdy mlady clovek by si mal skusit byvanie inde nez u rodicov. Ako inak sa nauci hodnotu penazi, zodpovednosti, riesit bezne problemy, co je to mat trvaly prikaz aby mu mesacne odchadzalo najomne, elektrika atd.., ist si nakupit sam pre seba jedlo, drogeriu, mam menovat dalej? Zazila som na vlastnej kozi chlapa (moj ex), ktory zil do 35 s rodicmi, javil sa ako zodpovedny, zarabal, chodil im nakupovat, upratal doma...ale to som netusila, ze nezil nikdy niekde s patnerkou, len s nimi...Ked sa nastahoval ku mne tak uz v polke mesiaca prehandrkovana vyplata, nic si nevazil, stale tvrdil ze peniaze boli aj budu, ale to ze sme boli dohodnutí na tom,ze bude prispievat do domacnosti a meskal s tym aj 2 mesiace? ze pytal peniaze odo mna lebo uz nemal ani na listol na autobus?totalne financna negramostnost, lebo ved ked zil u rodicov a nemal, tak pytal od nich co ja som netusila. Nakup poriesit vedel - za jeho 1 max 2x v mesiaci. Ked sa vyskytli nejake problemy, hadajte kam isiel aj na 3-4dni? tam kde bol cely zivot-k rodicom. A hadajte kam siel byvat, ked som sa s nim rozisla?zas k rodicom, teraz ten chlap ma 40 a byva stale u nich, medzicasom ho nechala baba, ktoru som poznala, nie velmi, ale raz ked sme sa stretli, tak mi vravela,ze pri nej si este aj dlhy narobil. Jeho rodicia vraj predtym boli s tym ok, ze ved nech zije u nich aspon pomoze, ale potom zistili,ze je to ako kamen na kosu, lebo je aj ked sa u nich javi ako samostatny, tak taky v realite mimo domu vobec nie je a uz z toho stastní nie su. Ano kazdeho do toho nic ako sa kto s kym dohodne. Ale nikdy nebudem obhajovat to,ze v takom veku 30+ je mamahotel ok! Potom neskor aj tie matky nariekaju kolko krat,ze to ich dieta je nesamostatne a nevedia kde spravili chybu. No, kde asi?🤷♀️😄 A citit sa slobodna v mamahoteli? Ked si najdes chlapa v zaciatkoch budete sexovat vo vedlajsej izbe pri rodicoch? alebo pojdete do hodinoveho hotela? ved nevies, ci tvoj partner bude mat samostatne byvanie, do ktoreho sa zamilujes. Vies kedy pocitis slobodu? Ked budes byvat sama, upraces si svoj bytik, poplatis vsetky ucty, ked ti peniaze este ostanu a budes mat nasporene nieco, ked nebudes rozmyslat,ze ci kupis nieco za 1 alebo eura, ked prekonas samostatne problemy ked sa vyskytnu ohladom tvojho byvania a vtedy budes na seba hrda, ze si nieco dokazala sama pre seba a ver,ze to ocenia aj tvoji rodicia ako aj to ked ich budes moct pozvat k sebe na kavu a oni ti pochvalia ake to tam mas pekne♥️ ked si hocikedy zavolas kamosku k sebe, prespi u teba alebo raz tvojho priatela a nebudes obmedzovana pocitom,ze vedla mam rodicov🙂 Toto je moj pohlad na danu vec.
Ak si s tým v pohode ty a rodičia, vychádzate si, platíš za seba náklady, pomôžeš doma tak čo riešiš?Každý má život nastavený inak, čo si kto myslí ti môže byť úplne jedno.
Tak pozri, keď to tebe, aj rodičom vyhovuje, tak nevidím žiadny problém. A kašli nato, co ti hovoria druhí. Nie si o nič horší človek, ako ten, kto ma už svoje vlastné bývanie. Takže tak.
Ja poznám ženu, čo býva s rodičmi v detskej izbe ešte v 50-tke. Za mňa strašné. Stále ju komanduju ako keby mala 15. Chápem, že hypotéky sú drahé, ale dá sa ísť aj do zdieľaného bývania. Určite väčšia sloboda. Ale tak je to tvoja vec.
Žila som u rodičov keď som odišla z manželstva s dvoma deťmi. Pomohli mi. Prišla som k nim tehotná takže 3 roky sme spolu žili otec sa rad venoval deťom ja som mame pomáhala s domácnostou mali sme sa dobre. Ale musela som odísť. Chcela som byť slobodná robiť vlastne rozhodnutia. Dlhodobo by som nevydržala. A keby nemám deti to už vôbec.
Sloboda v detskej izbe? Si robis srandu.
Blahoželáme ti 👏🏼👏🏼👏🏼
@mimikarol prečo si nedala hnede ruky, ked je ten boj proti rasizmu? 🙂
Môj brat býva s rodičmi. Má viac ako 30 a nie je žiadny mamánek. Naši majú veľký, dvojgeneračný dom. Nevidím dôvod, aby tam bývali sami a on sám niekde v byte. Pracuje, pomáha im, keď treba. Vyhovuje to obom stranám.
Tiež si myslím, že na tom nič nie je, keď to vyhovuje obom stranám a majú dobré vzťahy a nejaký systém a pravidlá. Detská izba je len názov, tak v dospelosti je to normálna izba. A autorka keď si založí rodinu, ľahko sa odsťahuje.
Hlásim sa z detskej izby 😂
Máme obrovský dom. Naši sú dole, my sme hore s manželom a čoskoro už dvoma deťmi. Platíme normálne energie, máme vlastnú kuchyňu, kúpeľňu a prispievame na veci okolo domu, keď sa niečo robí, prerába. Plus sme "lacná pracovná sila v záhrade a okolo domu" 😅
Čoskoro mám 30, tiež som chcela vlastný dom, skoro sme sa budovali minulý rok, no nevyšlo. Tak sme teraz kúpili byt, ale kvôli deťom, kým som na materskej ešte ostávame u našich a byt ide do podnájmu, kým nepôjdem naspäť do práce (nie, ďalšie deti neplánujeme, chceli sme 2 a do 30tky kvôli zdravotným veciam, pre tie, čo by mali blbé komentáre, nech si ešte urobíme ďalších 5).
Mám veľa veľa rovesníkov, čo žijú s rodičmi, lebo mnohí študujú do 25ky, peniaze z brigád si odkladajú, prispievajú rodičom, platia si za to výlety, oblečenie, športy, aktivity, niektorí auto kvôli škole alebo práci. Nie každý dokáže získať hypotéku v takom veku (ja by som bez manžela nezískala hypo ani na garzónku v meste s platom učiteľky 🙃).
Takže autorka. Chápem. Poznám.
Ale snáď tvoja "sloboda" znamená to, že časť si odkladáš, časť prispievaš rodičom a časť využívaš naozaj na svoju slobodu - kurzy, vzdelávanie, cestovanie,...
Je to normalne, ale urcite si odkladaj na vlastne.
Autorka
Tu ťa asi nikto nepochopí. Toto tu je klasika zmýšľanie, čo som si prečítala reakcie a bavím sa 😂🤣😂
Ak ste s tým všetci v pohode, podľa úvodného príspevku prispievaš na domácnosť. Je to výhodné pre obe strany. Rodičia majú pomoc, ty máš slobodu (ja úplne rozumiem,že akú).
A tie reakcie, že to rodičom vadí. Neviem, aké vzťahy majú dotyčné dámy doma, ale asi nič moc. Neviem si predstaviť, že by som vadila vlastným rodičom a že by mne vadili moje deti. Nikdy. Máme vynikajúce vzťahy.
Keď je tvoja priorita bývať u rodičov po 30ke,tak budis....
Podľa všetkého asi nie si najostrejšie ceruzka v peračníku🤦
@dianaaaaa 🤦 buď radšej ticho
@dianaaaaa staráš sa do niečoho, do čoho ti je absolútne howno a myslíš si, že tvoje názory sú jediné správne.
Keď ti to tak vyhovuje..Máš súrodencov? Poznám veľa ľudí v mojom okolí, ktorý ostali bývať u rodičov.
Môj brat býva s rodičmi. Má viac ako 30 a nie je žiadny mamánek. Naši majú veľký, dvojgeneračný dom. Nevidím dôvod, aby tam bývali sami a on sám niekde v byte. Pracuje, pomáha im, keď treba. Vyhovuje to obom stranám.
@nikaeli ak ma brat nad 30 a byva s rodicmi, urcite je mamanek, len ty to nevidis. Ak by nebol, mal by uz vytvorenu vlastnu rodinu, minimalne by byval s vlastnou zenou a nie s rodicmi
@nikaeli ak ma brat nad 30 a byva s rodicmi, urcite je mamanek, len ty to nevidis. Ak by nebol, mal by uz vytvorenu vlastnu rodinu, minimalne by byval s vlastnou zenou a nie s rodicmi
@modra_kolobezka myslím, že ho poznám lepšie ako ty 🙂
Však ako vám vyhovuje… pre mňa sloboda žiť v 30tke v detskej izbe neni. Mňa by porazilo. A taisto by ma porazilo, keby mi tu behá raz za zadkom 30 ročne “dieťa”. U mňa by si už dostala ultimátum sa osamostatniť. S mojimi svokrovcami sa tlačia v 3 izbovom byte 2 dospelé deti 30+. Des a hrôza. Ja som sa odsťahovala 22 ročná a hovorím že už vtedy bolo neskoro
@modra_kolobezka to je nejaký predpis,že v 30 musí mať chlap ženu?
@modra_kolobezka to je nejaký predpis,že v 30 musí mať chlap ženu?
@mateson2004 hranicou je vek dospelosti, cca 18-20 rokov by mali mat dospeli ludia partnera. Proste tak to je. Ak byvaju aj ako dospeli v detskej izbe, vztah nemaju s partnerkou ale s mamkou, su stale akoby nedospeli. Tu treba povedat, ze chyba je v rodicoch, nie v tych detoch

Tak keď to všetkým tak vyhovuje...je to tvoja vec.