Bývanie s rodičmi verzus sami
Ahojte viem že už podobní príspevok tu niekde je ale my so ženou mame podobní problém bývame u rodičov nieje to zle ale nemáme svoje tak sme rozmyšlali sa osamostatniť len v dnešnej dobe je to ťažké chceli sme si zobrať hypotéku a kupit RD. A ja sa chcem spýtať mame radšej prerobiť rodičovsky dom na dve samostatne jednotky alebo rizknuť to a zobrať Hypotéku. Hypotéku nám ponúkli strašne vysokú až 580 eur mesačne na 30 r. mame trocha obavy či to zvládneme .chcel by som vedieť aké mate skúsenosti vy .
@ajush5 je fajn, že vám to takto funguje ... mne by to bolo asi dosť natesno, ja mam od začiatku svoju kuchyňu aj chladničku, obývačku aj televízor ... nepozeráme si do hrncov, máme vlastnú domácnosť, aspoň v tomto som sa od rodičov odstrihla, hoci bývame v 1 dome. Napr. na vianoce, hoci bývaju iba o poschodie nižšie, nikdy nemáme spoločnú večeru, chystáme si každý svoje a po večeri sa stretneme...
katarinkapekna nemá síce dar slušnej komunikácie (ani tu, ani v iných témach) no v istom zmysle pravdu má ... vám o vyhovuje, no ak mladí zostanú bývať nie pri rodičoch ale vyslovene s rodičmi, tiež ich o môže zaťažovať, tiež nemajú súkromie
argument, že načo budú 2 byty, ked sa raz rodičia pominú ... no neviem, na toto zatiaľ nechcem ani myslieť a ak sa to raz stane, poriešime potom. možno zostane ten druhý byt jednému z detí, alebo prenajmeme, alebo to tu celé predáme a pojdeme do menšieho ... čas ukáže. Zatial to fakt neriešim.
No späť k tme, ja by som pri menej financiách bud riešila prerábku, alebo byt ... nie stavbu domu. Síce maličký montovaný dom sa da dnes postaviť za cenu bytu, no ešte treba mať pozemok, prípojky vybaviť, oplotiť, záhrada a terenne úpravy ... to sú všetko ďalšie náklady a vybavovačky. A treba čakať, kým sa postaví, zatiaľ čo do bytu sa da nasťahovať za oveľa kratší čas.
A tak, dnes sa ludia nahánajú stavať domy a po pár mesiacoch zistia, že sa tam aj tak chodia len vyspať a je im zbytočný...
@zuzkavladko čo je na tom nepochopiteľné? no to, že tu píšeš a prd o tom vieš aké ceny sú tu v BA, a blízko BA. A to, že tvoja sestra má 300 eur hypotéku tak to gratulujem. Otázne, je čo je u vás "blízko BA".
@sasa1310 keby bývala sama,tak by nemala ani čas riešit zabavku chudobných,lebo by sa inak musela aktivne ometat už o jedno dieťa a nemala čas na kktiny a život by jej hneď prekopal priority!hanba!
@matej_gal_0 a máš súrodencov? Lebo prerábať rodičovský dom a potom o cca niekoľko rokov z neho polku vyplatiť súrodencovi tiež nie je riešenie.
Toto urobiť iba v prípade, že si jedináčik.
@sasa1310 moje nervy, keby som vedela, ze niekoho takto rozculim, tak ani neotvorim kona 😂fakt sorry, pis uz len ty 😉
@zuzkavladko nerozčúlila, neboj. Len je sranda, že niekto píše o kúpe domčeka v určitej oblasti, o ktorej nemá ani páru 🙂
😉
@sasa1310 hypoteku mozes mat hocikde na svete, my ju tiez mame, nie je to na Slovensku a som na materskej a nie je to ziadna sranda. Tiez by som chcela mat barak ako svet, ale tesi ma aj nas trojizbacik. Pisem z vlastnej skusenosti. Pokial to borec nedokaze zatiahnut sam z jednej vyplaty (kym bude mat zenu na materskej) tak nech sa uskromni....
@ajush5
písala som také porovnanie ... že bývať pri rodičoch môže znamenať aj váš model, kde ste vlastne všetci v jednej domácnosti a dá sa fungovať aj tak, že síce sme si veľmi nablizku, no každý máme svoj život a svoje súkromie ... čo však nevylučuje to, že si navzájom pomáhame, aj s deťmi, aj s prácami okolo domu (a raz možno aj starostlivosť o starkých) ... no potom sa má každý šancu zavrieť do svojho a mať súkromie.
Niekedy si ludia myslia, že ak niekto zostane v rodičovskom, musí to hned znamenať, že babka vyvára pre celú famíliu, mladí sa nevedia o seba postarať a deti majú na to, aby sa babka starala ... ale nemusí to tak byť.
My by sme spolu ani variť nemohli, my máme úplne iné chute a vlastne sme po svadbe prvé 2 roky bývali oddelene a k rodičom sme sa sťahovali až potom. Pôvodne sme tu šli na chvíľu s tým, že budeme riešiť stavbu domu, no akosi sa to potom inak vyvinulo. Dom je to veľký, starkím to "padalo na hlavu" a bolo treba opravovať, nedalo sa aj stavať aj tu investovať ... a som jedináčik, takže nemá kto iný sa postarať.
@ajush5 inak, nechápem, čo do ma skáčeš, ja som ťa nekritizovala za to, že ideš do kina a na večeru, to bol niekto iný 😉
Nemáte ani svoju spálňu??? To ako spíte s rodičmi v jednej, či ako? Som akosi nepochopila ... to čo píšeš, je fakt pre ma extrém, nulový rodinný život (len vy ako rodina), ale proti gustu žiaden dišputát ...
A ešte si písala, že otec ma na to iný názor ... aký, ak sa môžem spýtať?
A čo tvoj manžel? Jemu nevadí, že to takto máte?
@zuzkavladko ale veď áno, to som mu písala.
@ajush5 len ma to zaujíma, ako to rieši väčšina, keď jedno dieťa radšej neplatí hypotéku a ostane u rodičov "akože pomáhať rodičom" (pritom im hlavne ten rodič pomáha) a druhé ide mimo, lebo by sa aj tak nezmestilo. Ako sa to rieši potom s tou nehnuteľnosťou? Keď píšeš, že otec ráta, že dom je váš. A čo sestra?
@matej_gal_0 nechce sa mi citat všetky komenty, ale počas materskej a rodičovskej sa dá s bankou dohodnúť na menších splatkach(budete splácať len úrok, nie istinu), ale treba byt aj realista, že za 150tisic postavíte dom len mimo ba, lebo normálny pozemok v normálnej lokalite niečo stoji a keď tak, postavte radšej montovaný, čo je o čosi lacnejší ako investovať do prerábania starej barabizne. My sme kúpili starý dom, ktorý bol prerobený, ale zle a ideme ho cely zbúrať a postaviť nový.. Radim ti aspoň rok si odkladať 600eur mesačne, či to vôbec zvládnete, aj tak Vám len teraz tazko 100% prefinancuju hypotéku, takze mali by ste mat niečo našetrené..
@ajush5 ja som sa pýtala hlavne všeobecne. Ako sa to rieši voči tomu druhému súrodencovi. Ešte pochopím, keď jedináčik býva u rodičov, ale takto?
A pýtam sa kvôli mojim deťom, lebo si neviem prestaviť, že jeden bude u nás bývať a druhý platiť celý život hypotéku a ten čo u nás býva, by všetko automaticky dostal on. Neexistuje.
@ajush5 nechcem rýpať, ale aké budete mat vzťahy so sestrou uvidis až vtedy, keď pôjde o majetky. Ver mi... delenie majetkov už preverilo nejednu rodinu. A niekedy ani nie súrodenci, ale partneri sa foto začnú starať.
Ja si dom tiež neprivlasnujem, ale u nás je to ešte tak, že dom je firemný a firma otcova. Platíme normálne nájomné, takze to beriem ako nájomný byt zatiaľ, ktorý raz možno bude náš.
@ajush5 nedás a s tebou normálne diskutovať, celá si taká podráždená hneď ... žeby kvoli tomu, že nemáš klud ani "doma" ... teda podla svojich slov nemáš domov, veď nič nie je tvoje, ani spálňu nemáš, ani v tej kuchyni, ktorú občas použiješ nič nie je tvoje... ja by som tak nevedela žiť a rodiť ešte do takého stavu aj deti ... ale musíš si sama rozumieť.