icon

Bývanie u svokrovcov

Včera o 20:16

Ahojte,

rada by som poznala váš názor alebo skúsenosti.

Bývame s manželom a našou malou dcérkou v dome svokrovcov. Máme síce vlastné poschodie, vlastnú domácnosť a každý si fungujeme po svojom, ale spoločný vchod a celý dom patrí svokrovcom.

Problém je, že sa tu neviem psychicky uvoľniť. Nejde o to, že by sa nám starali do života alebo nás kontrolovali. Naopak, sú úplne v pohode a mám ich rada. Skôr mám stále pocit, že som "u nich". Neviem si pokojne sadnúť na dvor s kávou, lebo mám pocit, že ma svokra vidí alebo počuje. Rovnako sa neviem uvoľniť ani v intímnom živote, stále myslím na to, že nás môžu počuť. Aj keď sa s manželom občas pohádame alebo máme nejaké nezhody, mám z toho nepríjemný pocit.

Manžel sa sťahovať nechce. Tvrdí, že tu máme všetko, svokrovci nám pomáhajú s malou a nevidí dôvod brať si hypotéku, keď môžeme bývať vo veľkom dome.

Má niekto podobnú skúsenosť? Je to len môj problém v hlave a časom to prejde, alebo ste sa cítili podobne? Ako ste to riešili? Ďakujem😊

danica2711
Dnes o 07:38

@anonym_autor no nie, nie si tam doma a ani nikdy nebudeš. Muž ťa nechápe, pretože on tam doma JE. Preto ani odtiaľ neodíde, pretože to raz zdedí, ale nie som si istá, že ty (ak to tak dlho vydržíš) sa tam aj potom, čo sa svokrovci pominú, budeš cítiť úplne doma. Ale to všetko si mala vedieť pred svadbou. Šla si do toho z vlastnej vôle, je síce zbytočné rekriminovať, ale je to tak. Teraz máš v podstate možnosť si buď zvyknúť a so zaťatými zubami vydržať alebo odísť - bohužiaľ asi sama, lebo synáčik sa odtiaľ zjavne nepohne

gribka1
Dnes o 07:38

Manžel je jedináčik? Môžeš si prerábať ako chceš, staráš sa aj o záhradu? Či máš pocit, že môžeš odtiaľ potiaľ. Nedajboze rozvod, máš niečo svoje? Nedajbože sa manželovi stane, môžeš tam ostať bývať? No a starostlivosť o jeho rodičov v starobe bude na tebe?

euka210
Dnes o 07:54

@anonym_autor neviem ako dlho tam byvate, ale je to asi v hlave. Ja byvam u sbokrovcov, teraz uz len u svokry, cca 13r a v pohode. Nestaraju sa nam do vychovy, deti vzdy svokra postrazila, kuchynu som mala svoju kym svokor zil, teraz sme spolu, ale varim ja alebo ona, nezavadziame si. Rovnako na poschodi mame 3 izby.
Aj ja to tak stale beriem, ze svokra ten dom postavila, rakze sa pytame, ked nieco chceme menit...ale nema s tym problem, ze je to nas dom, robme si co chceme. Menili sme okna, dvere, strechu, dali kolektory na ohrev vody, zateplili dom, na stary dom dali na strechu lepenku. Sama by si tu neporadila. Dom uz je napisany na manzela.
Konfliktov sme mali len par krat za tie roky a stale to bolo o tom, ze ja sanujem manzela, lebo fyzicky ma toho vela v praci a aj doma, ale svokra ho nesanuje. Zaveli a musi robit. Ked je unaveny, ja ho robit doma nenutim. Ale mna nenahana ani nediriguje...to by sme uz davno odisli.
Takze, ak su svokrovci ok, tak chce to cas a par rokov, aby si sa tam citila ako doma. Urob si vase izby podla seba, to prispeje k pocitu, ze je to "vase" a nie svokrovcov.

anonym_611323
Dnes o 08:30
@anonym_e9a1c3

@anonym_611323 Akurat, ze ma obmedzene moznosti. Ak je doma na svokrovcov pisany, ona s tym neurobi nic.

@anonym_e9a1c3 tak na to treba myslieť skôr. Potom je už neskoro plakať 🤷‍♀️ Čítame to tu každý deň.

anonym_299671
Dnes o 09:09
@euka210

@anonym_autor neviem ako dlho tam byvate, ale je to asi v hlave. Ja byvam u sbokrovcov, teraz uz len u svokry, cca 13r a v pohode. Nestaraju sa nam do vychovy, deti vzdy svokra postrazila, kuchynu som mala svoju kym svokor zil, teraz sme spolu, ale varim ja alebo ona, nezavadziame si. Rovnako na poschodi mame 3 izby.
Aj ja to tak stale beriem, ze svokra ten dom postavila, rakze sa pytame, ked nieco chceme menit...ale nema s tym problem, ze je to nas dom, robme si co chceme. Menili sme okna, dvere, strechu, dali kolektory na ohrev vody, zateplili dom, na stary dom dali na strechu lepenku. Sama by si tu neporadila. Dom uz je napisany na manzela.
Konfliktov sme mali len par krat za tie roky a stale to bolo o tom, ze ja sanujem manzela, lebo fyzicky ma toho vela v praci a aj doma, ale svokra ho nesanuje. Zaveli a musi robit. Ked je unaveny, ja ho robit doma nenutim. Ale mna nenahana ani nediriguje...to by sme uz davno odisli.
Takze, ak su svokrovci ok, tak chce to cas a par rokov, aby si sa tam citila ako doma. Urob si vase izby podla seba, to prispeje k pocitu, ze je to "vase" a nie svokrovcov.

@euka210 toto su vynimocne pripady i ja takych v okoli par mam,naozaj napocitam naruke, ze svokra si hladinsvoje,neriesia mladych,ale vacsinou svokrovci su svokrovci chcu syna a casom to je aby su muz vybral stranu,ked je nejaky spor alebo aby zena odisla s holou ritou,lebo je nevesta a podobne,vravim po byvani 10 rokov u svokrovcov, najlepsie rozhodnutie kupit dom a odist...malokedy,ked deti rastu je, ze mozu mladi prerobit podla seba ale je to raz ich dom aj napisani a do cudzieho nikdy neivenstovat (to sme im menili okna a prerabali kupelnu atd,prakticky vyhodene peniaze)

anonym_76ced6
Dnes o 09:13

@anonym_autor ja by som toto nedala...radswj v podnajma ako svokrovci...nie sj zly pomozu ale klud pokoj robit si ako ja uznam....myslim ze muza neprehovoris aby ste odisli

veroni2
Dnes o 09:24
@euka210

@euka210 ako dlho ste zili so svokrom?

euka210
Dnes o 10:48
@veroni2

@euka210 ako dlho ste zili so svokrom?

@veroni2 6r. Bol to fajciar a alkoholik, ked siel do dochodku, tak sa to zhorsilo. Ale hadal sa len so svokrou, nas neriesil, oni fungovali vacsinou v starej kuchyni a po vonku. Ale uprimne, ked zomrel, tak bol takyyy pokoj v dome ako nikdy.

euka210
Dnes o 10:52
@anonym_299671

@euka210 toto su vynimocne pripady i ja takych v okoli par mam,naozaj napocitam naruke, ze svokra si hladinsvoje,neriesia mladych,ale vacsinou svokrovci su svokrovci chcu syna a casom to je aby su muz vybral stranu,ked je nejaky spor alebo aby zena odisla s holou ritou,lebo je nevesta a podobne,vravim po byvani 10 rokov u svokrovcov, najlepsie rozhodnutie kupit dom a odist...malokedy,ked deti rastu je, ze mozu mladi prerobit podla seba ale je to raz ich dom aj napisani a do cudzieho nikdy neivenstovat (to sme im menili okna a prerabali kupelnu atd,prakticky vyhodene peniaze)

@anonym_299671 ja to vravim a viem, ze mam zlatu svokru. S mojou mamou by som veru nevedela fungovat v jednom dome...mame vsetci dost, ked tu pride v lete na tyzden 🤦‍♀️

lilinka76
Dnes o 11:02

@anonym_autor Ak má manžel súrodencov, ešte ich budete musieť vyplácať po smrti rodičov manžela.

domkakvet
Dnes o 12:08

@anonym_autor zacni setrit na vlastne, lebo bude horsie.

aurora33
Dnes o 12:10

@anonym_autor ďalšia téma, kde sa už autor neozve? Vlastne si sa chcela len vyrozprávať, vsak?

autor
Dnes o 12:20
@aurora33

@anonym_autor ďalšia téma, kde sa už autor neozve? Vlastne si sa chcela len vyrozprávať, vsak?

@aurora33 ? Som v robote, ozvem sa, ked budem doma. Preboha, zeny...

autor
Dnes o 12:20
@lilinka76

@anonym_autor Ak má manžel súrodencov, ešte ich budete musieť vyplácať po smrti rodičov manžela.

@lilinka76 nemá, je jedinacik

aurora33
Dnes o 12:48
@anonym_autor

@aurora33 ? Som v robote, ozvem sa, ked budem doma. Preboha, zeny...

@anonym_autor oooo zrazu :D no super

lienka.7
Dnes o 13:04

@anonym_autor je to jednoduché, on je tam doma, ty si tam na návšteve. Inak co budeš robiť neskôr, po rokoch xx dajme tomu, keď sa náhodou rozvediete? Máš kam v tom prípade ísť? A tiež, ten dom bude raz dediť iba tvoj muz, ty do konca života si fakticky bezdomovec. Uvedomujes si najma toto?

veroni2
Dnes o 13:09
@euka210

@anonym_299671 ja to vravim a viem, ze mam zlatu svokru. S mojou mamou by som veru nevedela fungovat v jednom dome...mame vsetci dost, ked tu pride v lete na tyzden 🤦‍♀️

@euka210 ono to moze byt ine, ked je len svokra...a ta je rada ze vas ma...mozno ste naozaj ten stastejsi pripad. A ak je muz jedinacik, tak nemusite riesit nic najskor. Uprimne vam prajem, vela radosti a pokojna v dalsom nazivani...

anonym_e45abf
Dnes o 13:11

Tak tak. Všetko ma svoje vyhody aj nevyhody.
Ty si nespokojna. Muz ano.
A teraz si predstav ze takto "na navsteve" sa tam budes citit stale.... hm nic moc ze?!
Mne ozaj stacia navstevy. A chcem mat svoj klud. Svoj pokoj. Svoj bordel aj poriadok.

Toto by bolo pre mna ozaj len ako posledna možnosť. Pripadne počas prerabky. Alebo prespatie na občasne navštevy-vikend. OK. Ale dlhodobo nie ☹

autor
Dnes o 13:38

Uz som tu, vobec nerozumiem, preco je problem ak nereagujem hned niekolko hodin?? Ale nevadi, niekto sa mozno velmi nudi a travi kazdu minutu za mobilom/ pocitacom. Nevadi, kazda sme nejaka 🙂
A co sa tyka temy, muz je jedinacik a zijeme takto nieco vyse 5 rokov, stale vieme normalne fungovat, fakt, za tie roky sme nemali ani jednu hadku. Zijeme ako keby sme zili v panelaku asi, oni dole, my hore a kazdy si robi co chce.. No ale co sa tyka veci ako dvor, zahrada, chodba atd. tak oni maju uplne iny vkus, stara skola, maju zvierata a svoje veci vsade na dvore, aleee nechcu altanok, nechcu virivku, nic, co ja by som ja chcela mat. Aj by som chcela na dome nieco robit ale proste nebudem investovat do ,,cudzieho,, domu. Je to tazke... A dakujem za kazdy koment, kazdu radu 🙂

strelkyna1
Dnes o 13:55

Mohli by ste si dovolit vlastny dom? Ak ano, tak by som si ho vydupala u muza, aj keby triesky lietali. Ale ak si mozete dovolit tak maximalne dvojizbacik a tam sa tlacit, tak by som asi radsej ostala tam, kde som a nejako skusila svoje pocity rozchodit. Ale urcite by som kupila aspon investicny byt, najomnik Vam splati vacsinu hypoteky. Lebo tuna mozes byt o 20 rokov vykopnuta s holym zadkom.

aurora33
Dnes o 14:01
@anonym_autor

Uz som tu, vobec nerozumiem, preco je problem ak nereagujem hned niekolko hodin?? Ale nevadi, niekto sa mozno velmi nudi a travi kazdu minutu za mobilom/ pocitacom. Nevadi, kazda sme nejaka 🙂
A co sa tyka temy, muz je jedinacik a zijeme takto nieco vyse 5 rokov, stale vieme normalne fungovat, fakt, za tie roky sme nemali ani jednu hadku. Zijeme ako keby sme zili v panelaku asi, oni dole, my hore a kazdy si robi co chce.. No ale co sa tyka veci ako dvor, zahrada, chodba atd. tak oni maju uplne iny vkus, stara skola, maju zvierata a svoje veci vsade na dvore, aleee nechcu altanok, nechcu virivku, nic, co ja by som ja chcela mat. Aj by som chcela na dome nieco robit ale proste nebudem investovat do ,,cudzieho,, domu. Je to tazke... A dakujem za kazdy koment, kazdu radu 🙂

@anonym_autor ako som písala, prišla si sa len vyrozprávať.

gribka1
Dnes o 14:05
@anonym_autor

@anonym_autor Ty by si chcela niečo na dvore, ale muž nie? Fér by bolo sa dohodnúť, že nejaká časť je vaša, aby vám nechali voľnú ruku.

autor
Dnes o 14:21
@gribka1

@anonym_autor Ty by si chcela niečo na dvore, ale muž nie? Fér by bolo sa dohodnúť, že nejaká časť je vaša, aby vám nechali voľnú ruku.

@gribka1 svokor a svokra nechcu, pre nich je to zbytocne

autor
@aurora33

@anonym_autor ako som písala, prišla si sa len vyrozprávať.

@aurora33 ok😁

euka210
@veroni2

@euka210 ono to moze byt ine, ked je len svokra...a ta je rada ze vas ma...mozno ste naozaj ten stastejsi pripad. A ak je muz jedinacik, tak nemusite riesit nic najskor. Uprimne vam prajem, vela radosti a pokojna v dalsom nazivani...

@veroni2 manzel nie je jedinacik, ma 2 surodencov, ktori maju vlastne byvanie inde a nikto nemal zaujem tu byvat, my sme boli v podnajme nedaleko, dostali sme ponuku, tak sme vyskusali, ci to pojde, a u nas to ide.
Samozrejme, ze pocitam s tym, ze ked bude treba, tak sa o svokru postarame a dochovame ju tu.

autor
Dnes o 14:22
@strelkyna1

Mohli by ste si dovolit vlastny dom? Ak ano, tak by som si ho vydupala u muza, aj keby triesky lietali. Ale ak si mozete dovolit tak maximalne dvojizbacik a tam sa tlacit, tak by som asi radsej ostala tam, kde som a nejako skusila svoje pocity rozchodit. Ale urcite by som kupila aspon investicny byt, najomnik Vam splati vacsinu hypoteky. Lebo tuna mozes byt o 20 rokov vykopnuta s holym zadkom.

@strelkyna1 ved to, mozno o rok-dva, mame aj sporenie aj investicny byt, ten je ale jednoizbak.

autor
Dnes o 14:23
@euka210

@veroni2 manzel nie je jedinacik, ma 2 surodencov, ktori maju vlastne byvanie inde a nikto nemal zaujem tu byvat, my sme boli v podnajme nedaleko, dostali sme ponuku, tak sme vyskusali, ci to pojde, a u nas to ide.
Samozrejme, ze pocitam s tym, ze ked bude treba, tak sa o svokru postarame a dochovame ju tu.

@euka210 klobuk dole pred tebou🥰

anonym_e9a1c3
Dnes o 14:24
@anonym_autor

@strelkyna1 ved to, mozno o rok-dva, mame aj sporenie aj investicny byt, ten je ale jednoizbak.

@anonym_autor Ja by som radsej pod mostom, ako so svokrou😄😄

gribka1
Dnes o 14:25
@anonym_autor

@gribka1 svokor a svokra nechcu, pre nich je to zbytocne

@anonym_autor To znamená, že muž chce? Nemôže trochu zapracovať na rodičoch? Veď investovali by ste vy, nie oni. Nejako mi to nepasuje, že sú fajn. Lebo očividne sú fajn, len keď nezasahuje do ničoho.

autor
Dnes o 14:28
@gribka1

@anonym_autor To znamená, že muž chce? Nemôže trochu zapracovať na rodičoch? Veď investovali by ste vy, nie oni. Nejako mi to nepasuje, že sú fajn. Lebo očividne sú fajn, len keď nezasahuje do ničoho.

@gribka1 ano bola by to naša investicia a s tym su OK, len nemame na to miesto na dvore 😁😁 oni potrebuju vsetky svoje veci po celom dvore. Vraj kludne jr to aj vas dom/dvor ale neviem ako to riesit ked vsade samy bordel😅