icon

Bývanie u svokrovcov, investovanie peňazí

leatithia
10. mar 2018

Ahojte žienky, rada by som sa poradila ohľadom veci, ktorú teraz riešim. S priateľom chodím rok, zatiaľ nebývame spolu. Chceme už riešiť rodinu a chceme spolu bývať. Priateľ si prerobil rodičovský dom v ktorom ma horné poschodie pre seba, na prízemí bývajú jeho rodičia. Dom je už na neho napísaný. Ja by som si za svoje úspory chcela postaviť chatu, minidomček, kde by sme mohli tráviť víkendy. Chatu beriem aj ako investíciu aj ako miesto kde budem mať aspoň občas súkromie, kedže bývať sa bude so svokrovcami. Chatu by som mala v mojej rodnej dedinke. Keď som o tom povedala priateľovi dosť sa urazil a nechce o chate ani počuť....Peniaze, ktoré mám našetrené mam vraj použiť na rodinu, deti, dovolenky, auta a ako finančnú rezervu....Myslí si, že chatu beriem ako moje zadné dvierka a ak na nej budem trvať ukončí náš vzťah....

marce63
12. mar 2018

@julma Ty to berieš vážnejšie, ako zakladateľka témy.🙂

majcika
12. mar 2018

@veronikastrickova bud rada ak ta netyra a nenatahujete sa o dieta, peniaze a vsetko

veronikastrickova
12. mar 2018

@majcika tak to ma prefackal nejeden krat, teraz len vyhrazky, natahovanie o vyzivne na syna o majetok ani nehovorim

alaguema
12. mar 2018

@leatithia a prečo vôbec dávaš priestor nejakému priateľovi, aby spolurozhodoval, kam investuješ svoje peniaze? A už keď si to urobila, mala by ti červená blikať, že reagoval doslova vydieraním. Jeho dom máš brať ako tvoj? Vtipný chlapec 😂

majcika
12. mar 2018

@veronikastrickova rozumiem ti az prilis dobre😭

majkeel
12. mar 2018

@veronikastrickova
@majcika
Iba pre zaujimavost, vysvetlite mi jedno ...
Aky radar vas zameria, co vas pritahuje (je brutalne dobre vyzerajuci bad boy, ze mu skvele ide huba,...), aby zena mala tak rychlo dieta, ktore je na cely zivot, ze nestihne, ci ani nechce vidiet, resp. ani si neda cas na zistenie, ze on nema rad deti (kedze sa nechce podielat na vychove, vyzive) a ze ju hocikedy kludne prefliaska.
Spory o majetok chapem, ani jedna strana nemusi byt zla. Chlap zarobi vacsinu majetku, ona je doma s dietatom a obaja si hned myslia, ze maju pravo na vacsiu cast majetku. Jeden preto, ze zivil a este popritom zarobil/odlozil na byvanie, druhy si mysli, ze kedze mu zostane dieta, potrebuje do buducna aj viac z majetku ako ten prvy. A je ohen na streche ...
Ale to musi proste vidiet po 1-2 rokoch, ci je niekto flakac, nasilnik, alebo ci je zodpovedny, co ma rad deti. Ak niekto chlasce, pobije sa na diskoteke, nezenie sa do roboty, tak sa urcite zazrakom zrazu nezmeni.

veronikastrickova
12. mar 2018

@majkeel urcite ti nebudem nic vysvetlovat 🙂

mircalla
12. mar 2018

@majkeel Povedala by som od pripadu k pripadu, Mna tiez udivuje, ze muz, co ma o 20 - 30 rokov mladsiu milenku sa nenamaha zistit, ci pochopit, ze je s nim len pre peniaze, dalej sa necha zmykat a neni mu to od zaciatku jasne. Napriklad. Ked uz tu tak hodnotis...

kviatok
12. mar 2018
sasa1310
12. mar 2018

@majkeel tu vidíš dobrý príklad. Koľko indícií ten chlap vydáva a vidíme to len my a nie zakladateľka témy.

alaguema
12. mar 2018

@majkeel nebuď naivný. Človek sa učí skúsenosťami. Koľko relatívne rozumných ľudí sa dostane do vzťahov, ktoré nie sú ani zďaleka ideálne. Koľko žien precitne po veľkom zaľúbení s malým chudákom, ktorý si na nich lieči svoje mindráky a koľko chlapov nechá zo seba robiť totálneho vola sexi mrchou? Rozdiel je len v tom, že niekto to dokáže rozpoznať a rieši to a niekomu nepomôže ani elixír pravdy, lebo radšej ostáva vo svojom sebaklame, ako by mal konať. A týka sa to presne tak isto mužov, ako žien.

alaguema
12. mar 2018

@mircalla no presne. A nemusí to byť ani blbec. Jednoducho radšej uverí tomu, že tá mladá zlatokopka ho miluje a zdá sa jej sexi. Pravda v tomto smere ho nezaujíma, žije sa mu lepšie bez nej.

alaguema
12. mar 2018

@majkeel a ešte dodám - neveril by si, z koľkých na pohľad zodpovedných, pracujúcich, dokonca vzdelaných ľudí, sa vykľujú hajzlíci, násilníci, hovädá, neverníci, gambleri, podrazáci a bezcharakterné svine...Snáď naozaj neveríš tomu, že za rok dva si prečítaš človeka ako knihu a s ľahkosťou urobíš rozhodnutie. Je to zložitejšie.

veronikastrickova
Autor odpoveď zmazal
veronikastrickova
12. mar 2018

@alaguema nádherné a hlavne napísané pravdivo. Partnera spoznávaš celý život. A najlepší prípad je, keď sa ako tak ukáže ešte na začiatku, práve cez tie prvé 1-2 roky, vtedy si s takým aspoň žena nezničí celý život.

cecilia68
12. mar 2018

@majcika Neozve....lebo, čo sa tu dočítala jej nehraje do karát....ach, ženy, že si vedia takého keketa zavesiť na krk :(

cecilia68
12. mar 2018

@alaguema Perfektne a objektívne napísané🙂

triciachloebrody
13. mar 2018

@leatithia - juj ! Nuz on nech si hlada taku co chce byvat so svokrou a kupi MU AUTO ZA SVOJE NASETRENE PENIAZE . A ty si najdi CHLAPA CO VIE ZIT BEZ MAMY ! Neponahlaj sa vydavat - uz teraz ti ROZKAZUJE !!! :(

majcika
13. mar 2018

Takze definitivne sa nic nedozvieme, zrejme aj temu vymaze mila zakladatelka.

takaakoty
13. mar 2018

@alaguema Ved práve o to ide, nespoznavat partnera na pohľad ☺ ale skutočne odhodit vlastné masky, ukázať sa v pravom svetle tomu druhému. A v takej chvíli nema protistrana na výber nič ine, ako byť tiež úprimný, autentický. Problém ľudí nie je malo času na spoznanie partnera, ale často skôr to, ze to v skutočnosti ani nechcú. Radšej si poziju rok,dva v ilúzii a potom zvyšok života nadávajú nad nespravodlivosťou osudu, a ako sa ten druhý zmenil....

veronikastrickova
13. mar 2018

@takaakoty lenze spoznat aky je partner naozaj sa neda, pokial sam nechce. Ako budes vediet, ze ti klame, hmm? Az casom zistis ci klame alebo nie, lebo az casom ho naozaj spoznas.

takaakoty
13. mar 2018

@veronikastrickova Treba byť vnímavý, doslova bdelý. Potom človek moze vidieť pravdu nielen o inom, ale aj o sebe. Neulietavat na fantáziach, ilúzii vytvorenej va hlave, ale chcieť prijať realitu aka je...ze: áno, môj partner pije viac ako s patrí, áno, správal sa ku mne ako hovado atd..a nezatvarat dobrovoľne oči. Jedna vec je pravda, ako človek spoznava cely život sam.seba, môže sa zmeniť aj partner (ochorie, začne piť), ale to su uz iné príbehy. Ja som mala na mysli ženy/mužov, ktorí tvrdia že partner sa zmenil zo dňa na deň na idiota 😁 a pritom bol doteraz uplne fantastický.človek. no...nebol. Iba videli obraz, ktorí si sami maľovali, nech hocijako nereálny

veronikastrickova
13. mar 2018

@takaakoty moj manzel, bol zo zaciatku velmi pozorny, zastal sa ma, nosil ma na rukach. Chcel dieta, ozenit sa. Problemy zacali az po mojom otehotneni a to naozaj pomaly, ze vsimnut sa to nedalo, az teraz spatne si vsetko uvedomujem. Lenze ak ma byt clovek od zaciatku pozorny a neverit mu 100%, tak potom to ani nieje vztah, z lasky

alaguema
13. mar 2018

@takaakoty keby som nespoznala pár príbehov, kde jeden z dvojice hral priam majstrovsky, asi by som sa úplne postavila za to, čo hovoríš. Ale takto môžem len skonštatovať, že vo väčšine prípadov je to možno dobrovoľný sebaklam a v podstate neochota priznať, že niečo nefunguje, ako má a sú aj prípady, kde majú ľudia do činenia s dokonalými manipulátormi. Áno, dá sa to vnímať a cítiť, ale možno nie v mladom veku, možno nie u žien, ktoré vyrastali v podobnom prostredí a tak ďalej...Každý príbeh má svoj zmysel a na pravdu nikdy nie je neskoro.

dominika_klara
13. mar 2018

Tak ten tvoj priateľ musel veľa šetriť a namáhať sa.Neznasam.Clovek niečo zdedí a dostane od mamičky a ocinka a tvári sa,akoby zarobil milióny a bol najbohatší muž sveta.A ešte sa bude tváriť,že je to jeho zásluhou.
Nikdy som za takéto bývanie u ocinka ,svokrinky nebola.
S manželom nemáme milióny.Sami sme si kúpili byt,auto, financovali svadbu,...
Prečo nepostavit dom?
To by bola prijateľnejšia alternatíva a podľa mňa lákavejšia ako nejaká chata.Staci si pozrieť ,o ake nehnuteľnosti je záujem
Pokiaľ by ste chceli nejak investovať do budúcnosti.

veronikastrickova
13. mar 2018

@alaguema presne, ked je niekto dobry herec, tazko dokazat klamstva. Moj by aj skocil z mosta, co si stoji za svojou ''pravdou'' a pritom su to klamstva. Dokaze tvrdit, ze nieco nepovedal 5minut dozadu aj ked je na to 10svedkov. A ten kto takeho cloveka nepozna aj z tejto stranky, tak mu uveri. Lenze komu niet rady, tomu niet pomoci. Ja som sa poucila, po14mesiacoch. Syna nelutujem a som rada, ze som si vsetko uvedomila vtedy, ze som to s nim ukoncila a nie az potom co by sme mali 3deti nedajboze by mal niekde nemanzelske.

kvetinka75
13. mar 2018

nečítala som všetky príspevky ale príde mi to detinské, takto sa vyhrážať. A čo bude keď prídu deti a skutočné problémy? Aby si nedopadla tak že dom je jeho, peniaze sa minú, príp. ti zo spoločného účtu pôjde 1/2-ka a s deťmi nebudeš môcť kam ísť. Ak nedajbože prídu hádky, rozvod, vtedy určite nebude tvoje to čo jeho je. V dnešnej dobe, keď tak na to pozerám, ako sa ľudia rokmi menia, čo sú schopní spraviť. Nešla by som do toho a už duplom nie bývať so svokrovcami. Budeš sa musieť stále prispôsobovať, lebo oni sú domáci a ty si prišla k nim bývať. Za tie budúce stresy to nestojí. A v partnerovi po tej jeho hláške s rozchodm by som už ani nedôverovala že sa postaví na moju stranu ak by boli nejaké hádky alebo rozdielne názory.

katkas1979
13. mar 2018

@leatithia Určite si to treba veľmi dobre rozmyslieť. Ako už viacerí napísali, je to od neho sebecké a hlavne vypočítavé. Prečo sa "vyhráža", že keď budete na materskej nebudete mať z čoho žiť? Veď bude Váš manžel, budete mať jeho dieťa, tak nech sa stará. Áno, rodičovský príspevok je veľmi malý na vyžitie, to pokryje max. plienky a nejakú stravu pre dieťa, ale keby sme takto všetci uvažovali, tak nikto z nás by dieťa nemal. A je od neho nepekné poukazovať nato, že keď budete na materskej nebudete mať dosť peňazí a máte žiť zo svojej finančnej rezervy. To je čo za chlapa? sorry... Moje pravidlo a skúsenosti (18 rokov vydatá) ma naučili neprerábať a nevrážať peniaze do niečoho, čo nie je moje. Ako už mnohé ženy písali, Váš partner to má dobre vymyslené: daj mi peniaze a ja si zveľadím svoj dom, kde Vy ako spolumajiteľka nefigurujete a asi ani figurovať nikdy nebudete. To je, žiaľ, realita. A mimochodom, o tých svokrovcov sa bude treba o pár rokov postarať. Kto sa bude o nich starať? Váš "manžel", alebo Vy ako žena - nevesta.... A nehovoriac o výchove detí... Ja by som nebývala ani so svokrovcami, ale musím povedať, že ani so svojimi rodičmi. Každý má bývať sám a nezasahovať tomu druhému do života. Nerobí to dobrú krv v rodine. I keď zároveň chápem, že keď ona "ako starý mládenec" celý život býva s rodičmi, pomáha im a vrazil všetky svoje úspory do domu, určite ho odtiaľ nikdy nedostanete, na to rovno hneď zabudnite. On od nich neodíde, to Vám garantujem.... Ak by ste s nim aj začali bývať, treba si stanoviť hneď od začiatku pravidlá. Aby sa Vám nepromenádovala svokra po byte, keď nebudete doma, neľašovala a vlastne aby si tam nechodila, kedy sa jej zachce. Veď prídete z roboty a chcete súkromie... Ďalšia vec je, kto platí energie a ostatné náklady na chod domu? Keď je dom na Vášho partnera, predpokladám, že on platí plyn, elektrinu, vodu - proste všetko a svokrovci si užívajú svoje peniaze po svojom. Toto som zažila na vlastnej koži, že môj muž býval iba s ocom a od 18 rokov ako začal robiť platil v dome náklady a svokor svoje peniaze míňal po svojom... Išla som za nevestu s tým, že zostaneme v dome sami, je to len malý 3 izbový domček a že svokor odíde bývať k svojej mame. No akosi po svadbe sa nemal k činu. Nakoniec to dopadlo tak, že na našom krku zostali všetky účty. On nedával do domácnosti ani korunu! Sem tam kupil niečo na jedenie, ale vždy to, čo práve nebolo treba. A zažila som s ním kopu iných problémov a starostí a v momente, keď sme sa ho opýtali, že či teda ide bývať k mame na nás vyletel, že ho vyháňame z jeho domu. A pritom to bol jeho nápad pred svadbou, len aby sme sa zobrali, že máme kde bývať a on nás nechá. Dom síce na môjho muža prepísal, no z jeho doživotným právom. Nakoniec sa odmietol odsťahovať k mame, tak sme sa odsťahovali my. Mala som 20 rokov, tehotná v 8 mesiaci tehotenstva som sa sťahovala do domu mojich rodičov, kde nikto nebýval. Manžel stál pri mne a odsťahoval sa so mnou. Takto sme bývali rok, kým svokor nezbadal, že musí platiť účty a pod. s prosíkom došiel za mužom, aby sme sa vrátili, že on už fakt ide bývať k mame. Nakoniec sa tak po cca 2 rokoch manželstva stalo. Odvtedy bývame sami. A až potom sme začali opravovať dom a vrážať do neho peniaze. Aj keď teda dom je na manžela, ale ja ako 19 ročná som nemala žiadne úspory, tak som to neriešila. Iné už ani nejdem veľmi rozpisovať...
To len na porovnanie situácie...

Ale moja rada znie: ak vidíte s ním budúcnosť, zoberte sa, bývajte so svokrovcami, ale si určite pravidlá. Nepripustite si ich veľmi k telu a svoje peniaze určite investujte po svojom, ale ešte kým ste slobodná, aby bola nehnuteľnosť písaná iba na Vás. Potom keď sa zoberiete a našetríte si, cestujte, míňajte. Ale nie že Vy nebudete mať nič a Váš priateľ si chce teraz užívať život za Vaše prachy... Takto sa peniažky veľmi rýchlo rozkotúľajú, to mi verte...

littleslovak
13. mar 2018

@leatithia tema sa tu zacala uberat roznymi smermi... ale k tvojmu problemu ti chcem poradit, naloz s tym ako uznas za vhodne. ja osobne by som s takym clovekom nechcela zostat a nie to este zakladat rodinu, ale nebudem ti radit ci zostat ci ho opustit, to sa musis rozhodnut ty.
co ti ale poradim v pripade ak sa rozhodnes zostat... mas nejaky majetok, ktory moze generovat dalsi majetok vo forme urokov, dividend (alebo ak budes mat nehnutelnost tak najom z nej) a vsetko toto napriek tomu ze ide o TVOJ majetok sa v manzelstve zarata do bezpodieloveho spoluvlastnictva (vsetok ten zisk z toho co uz mas). Da sa to pred manzelstvom osetrit zuzenim bezpodieloveho vlastnictva treba to vsak podpisat vopred (pocas manzelstva to moze rozhodnut az sud). Dalsia vec, ma dieta z prveho manzelstva... predpokladajme ze aj z vasho pripadneho manzelstva bude dieta. Obe dedia po nom, lenze do jeho majetku spadne aj vsetko co bude v BSM to znamena aj to co ty prinesies do spolocneho. Daj si pozor aby jeho dcera nededila tvoj majetok pre tvoju neopatrnost. Su sposoby ako to vyriesit, ked uz mate zuzene BSM tak tam az tak vela toho spadnut nemusi a zalezi aj kto viac zaraba a podobne... ale da sa to osetrit zavetom. Pokial viem uplne vydedenie nie je mozne, to samozrejme nik ani nechce, ale ak ma chlap rozum tak ho spise tak aby nebolo ukratene ziadne dieta. V pripade manzelstva ty dedis polovicu jeho majetku a deti si delia rovnakymi castami tu druhu... treba sa zamysliet ci to takto je ok, alebo to zariadit inak. A v neposlednom rade su tu zivotne poistky, sporenia, fondy a ucty... pozor na to co je spolocne a kto je dedicom tychto veci. To do coho si roky vkladas peniaze je idealne po narodeni dietata napisat na dieta (tzn druhy rodic tym nemoze disponovat ak dieta nema 18 a caka sa na dovrsenie plnoletosti).
Ospravedlnujem sa za pravne okienko, ale vyzera ze ty si celkom rozumna aj ked teraz zalubena zena. V minulosti si myslela na svoju buducnost a postarala si sa o to aby si nieco mala (nikto ti to nedal asi a asi si ani nededila) kde tvoj priatel tazi z rodicovskeho. A teraz chce tazit z tvojho... Nenechaj sa obalamutit. Mysli na svoje deti. Ci uz s nim alebo s inym, mysli na to ze tym co mas zabezpecis najma seba a tie deti. Nevrazaj to do chvilkovych dovoleniek a partnerovho auta (ano bolo by pre rodinu ale stale je to spotrebny material ktory iba straca na hodnote kazdym jednym kilometrom).
Ked o tej chate nechce ani pocut, zaujimala by ma jeho reakcia na nieco z toho hore uvedeneho. To ti moze povedat este viac o tom ako teba a vas vztah vidi, ci je sebecky a mysli na seba, alebo bude mysliet na zaujmy rodiny a deti.

danielka7
13. mar 2018

začínam mať podozrenie,že toto celé je iba vymyslené. Aj pisateľka je len teraz v marci registrovaná.