icon

Bývanie v dvojdome so svokrovcami verzus nový dom

28. mar 2025

Ahojte, príbeh je dlhy.. Ale vybrali by ste si byvanie v dvojdome - dole svokrovci a hore my s tým, že tam chodia surodenci takmer každý den niekto do domu a "lahšie dýchať financne" Alebo nový dom so zadlžením do konca života a splátkou cca 1000€?
Obaja robíme s mužom.

sense
28. mar 2025

Bez svokrovcov

brrunetkaa
28. mar 2025

Určite len dvaja s mužom ale inú alternatívu. Asi byt sol takou splátkou, že keď jeden príjem vypadne budeme stále v pohode.

tiezjedna
28. mar 2025

@autorka nikdy v živote, ani za zlaté prasa, ani zadarmo, ani keby mi zaplatili, nikdy by som nešla bývať so žiadnou rodinou👍

pralinka25
28. mar 2025

samostatne byvanie na 100%.
a teda ja neviem ale myslim si ze da sa aj nieco s nizsou splatkou. musi to byt na zaciatok rovno dom?
my sme sli do bytu. kym bolo dieta male dokonca aj druhe uplne to stacilo. bolo to super. kym sme tam byvali ceny narastli takze sme ho predali so super ziskom a potom sme si mohli dovolit dom a nemuseli sme predat ani oblicky.

betulinka1
28. mar 2025

Odisli sme s muzom so spolocneho dvora, kvoli mojej babke 80 rokov, kde boli dva uplne samostatne domy a zadĺžili sme sa hypo presne v tej vyske. Moje mentalne zdravie je nad vsetky €. Teraz v tom jednom dome byva sestra a ta je tiez na prášky 🤣🤣🤣

maca1984
28. mar 2025

Nikdy do spoločného domu , ani keby traktory padali.

autor
Autor odpoveď zmazal
luccija
28. mar 2025

Keď ste tam už pár rokov ako to hodnotis?ani by mi nevadili jeho rodičia, ale súrodenci ich deti atď...stále plný dom a každý vie o kazdom
Ale spoločné bývanie má svoje plusy, ale tu by som chcela vlastne

autor
28. mar 2025

@luccija tak ako píšeš 🙂

elief
28. mar 2025

Samostatné bývanie, viedli sme aj synov k tomu... Žiť po svojom je na nezaplatenie

barka1
28. mar 2025

Prečo zo musí byť nový a tak velmi drahý dom? Nehovor, že 3i byt niekde v okolí je rovnako drahý ako novostavba domu...ci máte pozemoj?

autor
28. mar 2025

@barka1 nie je to drahý dom. Muž už ma uver na prerabku rodicovskeho domu, kde teraz bývame + uver na novy..
pozemok už máme kupený

zuzkacik4
28. mar 2025

Ist byvat prec .. pisem z vlastnej skusenosti a to sme zdielali "len" spolocny dvor ...

autor
Autor odpoveď zmazal
zuzkacik4
28. mar 2025

Ano, chapem uplne...my sme nikdy nemali klud, ked som chcela, aby prisla nejaka moja navsteva, tak proste nikdy sme nemali sukromie, lebo vsetci boli na dvore a samozrejme sa velmi radi pridali vzdy k nam na pokec...a prec som ich z vlastneho dvora nemohla poslat...

autor
28. mar 2025

@zuzkacik4 takže ste odisli a žijete samy?

kitycat
28. mar 2025

Samostatne.

petamich
28. mar 2025

Nikdy ale nikdy by som nezdielala byvanie ani s mojimi rodicmi ani so svokrovcami ani s bratom ani nikym 🙂 a to mame velmi dobre vztahy.

nynia
28. mar 2025

Ja osobne by som si vybrala 3moznost prenajom bez celozivotneho zadlzenia.

ahhola
28. mar 2025

@nynia s permanentne pobalenymi kuframi, ked si pan prenajimatel zmysli, ze potrebuje byt pre decko a to o tyzden😅az take socky nie su

lasona
28. mar 2025

Bývame spolocne. Ja som spokojna. Svokrovci sa prisťahovali cca pred 2 rokmi. Žije sa nám dobre. Neviem si vynachváliť pomoc s dieťaťom. Keď potrebujem dačo vybaviť, pracovať. Ale my spolu chodíme na dovolenky. Ja mam svokru fajn. Snáď to tak ostane

mirage
28. mar 2025

@ahhola nazyvas vsetkych, ktori byvaju v podnajme sockami?

viktoriaandrascik
28. mar 2025

Ja sa teda odvrátim od väčšiny. My s mužom žijeme v dvojgeneračnom dome so svokrovcami a je nám super. Ale každá bytová jednotka je úplne oddelená takže sme ako by svokrovci bývali v rovnakom paneláku. Rešpektujeme svoje súkromie, keď nie je čas nevidíme sa aj týždeň. Musím ešte podotknúť že máme daľšie 2 byty takže na túto možnosť sme neboli odkázaný ale svokrovcom bolo smutno v tak velkom dome tak sme sa zhodli že vyskúšame. Musím poklopať, všetko v poriadku. Sme spokojný

arieska
28. mar 2025

my sme isté obdobie bývali pri mojich rodičoch a aj keď ich mám rada tak to bolo veľmi ťažké obdobie. Po odsťahovaní sa naše vzťahy výrazne zlepšili. Aj keď nehovorím, že tá mesačná splátka hypotéky 1000€ je ľahká...

autor
28. mar 2025

@viktoriaandrascik svokrovci mi neprekážajú

sasa1310
28. mar 2025

nebývala by som. Rodičia sa pominú a potom budeš mať súrodencov vedľa seba a pod.

sidicek
28. mar 2025

Vidíš uz teraz doplacate na to, ze ste prerábali ten rodicovsky dom.Niet nad súkromie.

janickacrazy
28. mar 2025

Veď vy už tak bývate, tak hádam vieš sama zhodnotiť, či vám to vyhovuje alebo nie. My sme tak bývali 2 roky u našich, ale vedela som, že je to to dočasne, kým postavíme dom. Nastálo by som tak určite bývať nechcela.

domkakvet
28. mar 2025

Len nie ku svokrovcom!

diewcatqoo
28. mar 2025

Urcite samostatne. Ale zakryla by som sa takou perinou, na aku mam. Ak by som na to nemala, tak by som neriesila dom, ale byt. Po case mozno byt predala, ten by zatial nabral na hodnote a potom by som rozmyslala nad domom.
Vobec nerozumiem tomu zmyslaniu, ze musim mat dom, aj ked pojdem na dranc, aj ked budem zrat cely mesiac sajrajty, aj ked nepojdem xy rokov na dovolenku, budem trpnut cely cas, aby sa nieco nepokazilo, nevyskocil nejaku neocakavany vydavok, len aby som mala na splatku hypoteky za dom. To myslim vseobecne, nenavazam sa do teba, autorka. Poznam xy takych ludi, aj tu na MK kazdu chvilu tema o tom istom - ako setrit, ako vyzit z takej a takej ciastky, mame vysoku hypoteku a nedavame to - ale mame domcek, po ktorom sme vzdycky tuzili. What...