Chamtivosť
Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?
A este taka mensia poznamka - treba ratat s tym, ze muzov brat ktory tam byva moze ziskat cely dom pretoze pocas zivota uvari svokrovcov tak ze mu cely dom napisu a Vy nebudete mat nic ani tu imaginarnu polovicu. Nie je to nic nezvycajne, dalo by sa diskutovat o tom ci je to spravidlive alebo nie ale verte ci nie stava sa to velmi bezne.
Takze pre vlastny pokoj v dusi si byvanie rieste sami a ihned a neratajte s tym ze nieco zdedite. Ak ano tak to bude len bonus.
👀👀👀👀 Úprimne?..tak,ako ty ich nazývaš chamtivými,Teba môže za Tvoju trúfalosť nazvať niekto,že nemáš chrbtovú kosť🤷keby to riešil Tvoj partner/ich syn nepoviem...ale aby si nevesta nárokovala na časť domu,ako nehnevaj sa...nič si doň neinvestovala,slamku na ňom nepreložila a na drzovku si naň nárokuješ??...chamtivý tu je niekto iný,nie obyvatelia domu...
Úf silná káva.. Predstava že tam po svete beha niekde moja budúca nevesta s tým ze príde žiadať toto.. Tak ju vo dverách vyfackam.. Verím tomu ze syna výchovam na poriadneho chlapa a ze sa dokáže postarať o rodinu tak ako môj muž jeho otec.. A ze toto si v živote nedovolí..
Tak toto je najväčšia opovazlivost akú som počula cudzia ženská si príde pýtať podiel lebo sa nechcú tlačiť v byte s deťmi.. No vau.. Naši svokrovci nám s mužom ponúkali ich byt ze sa presťahujú do 1 izbak.. Ale ja som odmietla pretože sme dosť sebestscny aby sme si sami vedeli zariadiť život.. Aj sme to spravili.. Vau trufalost dnešných niektorých ľudí nemá konca.. Grcam
Spýtať sa môžeš,svokrovcov na čo chcú,odpovedia.Možu povedat,že nie.Spytat sa môžeš,či s vami rátajú alebo len starší bude dediť*aj na to môžu odpovedať,že nie. Náš sused s malými deckami presťahoval do iného mesta do domu s veľkou záhradou,pozrel si ceny bytov a takto mu to vyšlo lepšie.Pokukajte iné mesto,alebo keď ste odvážni Rakúsko,zarobíte 5 rokov a môžte si kúpiť väčší byt,časom dom..Ste mladí,do 50 aj bazén bude..
vieš čo, môže tvoj muž nadhodiť tému, že sa vzdá dopredu svojej časti, nech to má aj brat vyriešené aj rodičia. Na dedičskom by sa bratia napr. vyhli notárskemu poplatku. A čím skôr brat vyplatí brata, tým lepšie aj pre toho brata, ktorý tam býva. Lebo je fakt rozdiel, keď vezme na to hypotéku teraz ako mladší alebo napr. o 20 rokov, keď mu umrú rodičia. A on o tých 20 rokov bude musieť brata vyplatiť. Len kde na to vezme, že
@zuzana212722 no opovážlivosť je snáď aj bývanie len na náklady v rodičovskom dome, na ktorý má nárok aj druhý syn, nie? Mladší syn musí mať napr. hypotéku a splácať a tlačiť sa v menšom kvôli čomu, lebo je mladší a už neostalo miesto pre neho?
Tak nech sa aj starší trebárs zadĺži a kúpi si byt a nech sa osamostatní. Vtedy by to bolo spravodlivé bez chamtivosti a opovážlivosti.
Prečítaj si príbehy, kde nevesty bývajú u svokry, je ich tu dosť. Ani jedna nie je spokojná, alebo možno jedna z tisíca je, nech nezerem. Ja som mohla ísť bývať ku svokrovcom do veľkého domu, nešla som. Manžel tak býval celé detstvo s babkou a dedkom. Keď bol v puberte, tak mu to liezlo na nervy, stále otázky, kam ideš, kedy prídeš, ani frajerku si nemohol zavolať, lebo babka bola horšia ako agent FBI. Buď rada, že ste sami a máte kľud a súkromie.
@sasa1310 no tak toto co si napísala je blud.. Tam sa nepíše o tom druhom že ich vyciciava.. Ale tejto nádherné že ma tu drzosť si ísť pýtať niečo čo jej absolútne nepatrí je to cudzí človek..
@zuzana212722 nikde som nepísala, že vyciciava. Býva v dome, ktorý si nemusel kúpiť, nemusel si ho zabezpečiť vlastnou šikovnosťou. Druhý sa musel zadĺžiť, poprípade našetriť, aby vôbec mohol bývať. Tak o akej drzosti píšeš. Za mňa je drzosť bývať u rodičov 25 rokov a nemať chuť ani riešiť vlastné bývanie
Ak budú rodičia ako tak spravodliví a pôjde dom do dedičského konania. Ak by to teraz riešili, pomohli by aj tomu bratovi čo tam býva. Čím skôr vyplatí brata, tým lepšie aj pre neho. Ceny nehnuteľností idú hore. A raz ho vyplácať bude musieť
@sasa1310 ale chápeš tu nekonečnú hlúposť? Ženská cudzia chce od rodičov svojho muža aby im vyplatili peniaze z domu v ktorom žijú a aj chcú žiť.. Len preto lebo oni sa maju finančne horšie?.. Wtf.. My sme s mužom museli sami a všetko sme si aj sami našou prácou zaobstarali..tam sa nerieši ci nejaký brat býva u nich tam sa rieši chamtivosť..
Rodiny a súrodenci sa rozhadávajú práve kvôli majetku žijúcich rodičov. Ty rieš majetok svojich rodičov a nestaraj sa do majetku tvojich svokrovcov, najmä ak žijú a sú pri zdraví. Ak už, tak je to vec tvojho manžela, nie tvoja. Ty si zachovať chladnú hlavu a rieš seba a svoje BSM.
@janickacrazy príbehy kde nevesty bývajú u rodičov sú smutné až hrôzivé, ale samé sa tak rozhodli bývať so svojimi mužmi. Každá jedna súhlasila.
Ja presne kvôli tomuto celému, aby som bola spravodlivá voči svojim deťom, ani jednému takto "nedovolím" bývať u seba. Nech si pekne každý sám najprv obstará bývanie, nech vie čo je to a až potom dostanú niečo všetci rovným dieľom. Pretože presne tento prípad sme mali v rodine. Jedno dieťa bývalo u rodičov cez 20 rokov, druhé cez 20 rokov splácalo vysokú hypotéku. Rodičia pomreli a došlo na lámanie chleba. Prvé dieťa, ktoré bývalo s nimi, zrazu ostalo aj bez ich dôchodku a 45 rokov na krku. Na vyplatenie bolo treba fúru peňazí, nakoľko ocenená nehnuteľnosť na dedičskom bola už riadna suma. Takže ten ktorý býval u rodičov cez 20 rokov nakoniec dopadol ešte horšie ako ten, ktorý mal svoje a ktorým si vyplatením svoje aj splatil. Hypotéku musel zobrať s tak vysokou splátkou, lebo už nemal o 20 rokov menej. Momentálne žije z ruky do huby s tým, že v podstate 20 rokov nebýval ani sám, nemal súkromie.
A presne o tomto píšem. Autorka pomôže aj prvému bratovi, nielen sebe. Neviem či si už mala dedičské konanie, ale taký dom keď ide do dedičského, nie je to malá suma za notársky poplatok. Ktorý, keď sa takéto veci riešia za života, platiť nikto nemusí.
@zuzana212722
Kedze mate dobre vztahy s tymto by som nezacinala,lebo velmi rychlo skoncia🤣🤣🙈 Ako napad mi to pride hlupe a bezcharakterne za ich zivota toto riesit,aj ked pravdu mozno mas,ale nerobila by som to🤔Radsej skus riesit byvanie inym smerom,vacsi peijem,vacsia hypo,vacsi byt alebo skuste podat Keno😅✌🏼
@zuzana212722 a myslím si, že keby sa to teraz poriešilo spravodlivo, aj vzťahy by boli ustálené aj po ich smrti. Lebo akonáhle prvý brat zistí, že musí vyplácať brata, to ešte len budú vzťahy napäté
Tak si si mala najst nejakeho prachateho, co ti na toto povedat.
Nikto vam nemoze za to, ze byvate v byte, ked uz ste boli v byte, nikto vam nekazal si do neho nasekat niekolko deti, mohli ste pracovat, predtym sa samozrejme vzdelavat, aby ste sa v zivote mali dobre.
Ak rodicia robia medzi svojimi detmi rozdiely, je to smutne, ale bohuzial o to viac by to toho menej oblubeneho malo nakopnut.
OMG
@sasa1310 lenže rodičia môžu za života darovať ten dom prvému bratovi a ten druhý nič neurobí, aj keď teda spravodlivé by to nebolo, ale sú rôzne pripady
@janickacrazy čo by nemohli môžu. Ale to už je potom kde spravodlivosť a autorkyna chamtivosť? Chamtivý je podľa mňa ten brat, ktorý tam býva 25 rokov. Ja by som sa neskutočne hanbila na jeho mieste
@zuzana212722 to nie je nekonečná hlúposť. Ona nie je cudzia. Ju možno neskutočne trápi tá nespravodlivosť, ktorá sa deje voči jej mužovi.
Zavidiš im metre ? Prosím ťa, dievča, dychaj do 10… keby si povedala, že si im závidela pomoc - napr. pri chorobách deti… nepoviem. Ale metre? Metre nezaručujú kľudný život, mozno by zas svokrovcom vadil krik vašich deti a nepomohlo by ani 200m2. Takéto spoločne bývanie je o veľkej tolerancii, aj švagrovci určite pomáhajú rodičom… ty mozno vidíš len pohľad ako návšteva. A že máte super vzťahy, veď to je skvele! Nepokazíte si to. Raz dostane svoj podiel.
Verim, že to nemyslite zle, ale radšej skúste zameniť byt za starsi dom v okolia. Alebo návýšte hypo.. držím palce
nie som v tvojich topankach, lebo svokrovci su az chorobne spravodlivi - daju jednemu synovi, daju aj druhemu, chapem, ze sa ti to moze zdat nespravodlive a svojim sposobom aj je, na druhej strane ale si predstav situaciu, ze za nimi pridete a chcete vyplatit podiel z niecoho na co (zatial) nemate narok a pytate to kym ziju 🤷♀️ ved to je naozaj hlupe, moze to vypalit i tak, ze svokrovci sa nahnevaju, daruju cely dom bratovi A a na co to bude dobre?
Mne toto hlava nebere. Rodičia nie sú vôbec povinní niekomu z detí pomáhať. Keď chcú, a ako chcú ich vec. Vy ste sa mali starať sami o lepšie bývanie, nespomínas, či vám svokrovci aj občas nešuchnú nejáku eurovku.Boze, žijeme celú večnosť v zahraničí, žiadna pomoc s deťmi s niečím. Keď prideme dostaneme niečo, lebo veď sviatky, narodeniny boli... Ale aby som riešila, čo svokrovci a rodičia, za svojho života robia so svojim majetkom,peniazmi či dávajú niečo, pomáhajú súrodencom a švagrovcom.... Toto ide mimo nás, ani nehovorime o tom. Stále keď je problém v rodine, tak peniaze a majetky. Ľudia sú nenažraní, každý chce veľa a viac. Ty si mila autorka uvedom,že až ochoreju budú sa o nich starať švagor a švagriná, keďže tam bývajú. Dochovajú ich ako sa hovorí, život sa im kus pomení. Plienky meniť, kŕmiť.... A ty tam prides len na návštevu.
No u nás tiež takto jedny bývajú urobili to tak pretože dom prerábali opravovali a to je dosť peňazí mamka dom prepisala na syna čo v ňom býva ten vyplatil brata a mamke dal doživotné právo užívania samozrejme po vzájomnej dohode
Nečítala som všetky príspevky... Ale riešiš ty ako nevesta svokrovcov, a tvoj muž vie nad čím rozmýšľaš? Ako sa k tomu stavia on?.... A co tvoji rodičia? Prečo nepýtas časť majetku od nich
@janickacrazy môže darovať s tým vyplatí druhého brata
@tomas115 ak by sa môj súrodenec komplet o rodičov postaral a ja by som tam chodila len na návštevu pozrieť rodičov, kľudne mu doprajem po rodičoch celý dom. Nikto síce popredu nevie, či sa rodičia nedožijú v zdraví 90. a nebude sa treba o nich starať nijako, ale kto mal zopár rokov rodiča na posteli, riešil opatrovateľky, výpoveď z práce, kŕmenie, prebaľovanie, tak vie, o čom píšem. Okrem toho, ako vyzerá v prevažnej väčšine spolužitie viacerých generácií, vieme všetci, stačí pozrieť zopár tém tu na MK
@sasa1310 A ako si to konkrétne predstavuješ? Obaja rodičia žijú a dom patrí im. Starší brat má mladšiemu zaplatiť za čo? Veď tam nič nevlastní. To by sa museli rodičia vzdať za života svojho majetku, prepísať ho na synov a následne by sa oni mohli medzi sebou vysporiadať. Ale chcieť od nich niečo také je viac než drzosť.

Moji rodičia majú velky dom, ale nechcela by som tam ist byvat. Každý má nejaký zaužívaný štýl zivota a aj napriek pomoci, by má taký zivot(s nimi) obmedzoval a to ich lubim a rada k ním chodím na návštevy. Na druhej strane, keď tvoji svokrovci skoncia imobilni, bude to na ich pleciach(nákupy, varenie, pranie, prebalovanie), čo im nezavidim po skusenosti s našimi babkami.
Čo sa týka vasej požiadavky o vyplatenie podielu, je to veľmi nevhodne. Oni si môžu hospodáriť so svojim majetkom. To ako keby oni vám povedali, predajte byt, potrebujeme peniaze na postavenie bazenu. Asi by si si tiež klepkala na celo a pomyslela by si si, že keď chcú luxus a nadštandard, nech si zarobia. Inak ja by som so svokrou nechcela zdieľať jeden dom ani keby mám skončiť pod mostom😂😂😂