icon

Chamtivosť

3. jan 2022

Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?

ukulela
3. jan 2022

@daniela1911 presne tak, bohaca 😁 podla mna tam pojde aj o tu starostlivost. Neviem, ci by bola pani ochotna utierat raz svokrovcom zadky. Cele zle, tento postoj.

kallanchoe
3. jan 2022

@romea áno viem,preto som to napísala,že aj taká je možnosť 😉 ako ja chápem každému by bodli peniaze,ale rieši sa to ináč a nie pýtať peniaze....to by si mali sadnúť všetci a porozprávať sa...možnosti sú...

autor
3. jan 2022

@jvlo no svagrovci by sa mali k tomu postaviť nie?
Oni užívajú tie výhody.
Ano je predpoklad že budú doopatrovavat rodičov, čo samozrejme uznávam ako náročnú vec..

pipistrel13
3. jan 2022

co sa tyka majetkov rodicov absolutne nesuhlasim,ze su povinni vyplacat alebo financne pomahat svojim detom ak sa tak sami nerozhodnu,ako deti nadobudli ten majetok?...vsetko maju vlastnymi zasluhami,nerozumiem preco by mali davat a uz vobec nie za zivota vyplacat...
co sa tyka spravodlivosti,tej sa nedockate,rovnako ako nie je vo svete,nie je ani v rodinach,a jedine co mozete urobit pre svoj pokoj je pozerat sa na to co mate - manzela,deti,domov (bez ohladu na vase predstavy aky by mal byt)
vy si mozete vybudovat zivot zalozeny na poukazovani a lutovani sa aky je svet a zivot nespravodlivy alebo mat radost z toho co mate a ak chcete viac,nieco pre to aj robit a hlavne nechciet to len pre to,ze to ma iny...
urcite vas chapem,ale nicite sa vecami,ktore nikdy nezmenite a zozieraju vas zvnutra,mozete sa rozhodnut ci je toto cesta vasho zivota..

ruzovakrava
3. jan 2022

Uznávaš že je predpoklad že švagrovci doopatrujú oboch rodičov. K tomu sa v prípade, že sa necháš vyplatiť od švagra, postavíš ako? Budeš tam 2x do dňa chodiť? Aby ste sa prestriedali? Nerýpem, pýtam sa. Inak poriešili to blbo. Švagor roky (predpokladám) do domu vkladal investície, opravoval, zveľaďoval, a teraz to dá ako ohodnotiť, ak vás bude vyplácať? Za predpokladu že je ešte dom vedený na svokrovcov a niečo by sa im nedajbože teraz niečo stalo? Len hypoteticky.. Inak riešime stále imaginárne dedičstvo

asocial
3. jan 2022

Mne sa paci tvoj uprimny prispevok a ano, cakala som reakcie od dokonalych zien, ktore sa tvaria, ze su strasne velkoryse a ze by im to nevadilo. No, vadilo. Chapem ta, chapem aj to, ze je to istym sposobom nefer a viem si aj predstavit, ako sa to skonci, ked rodicia pominu. Bratia sa pohadaju. Jeden bude mat pocit, ze do domu investoval, druhy pocit krivdy, ze brat byval v dome v podstate za par supov...
Ale asi by som to nechala tak. Mate dobre vztahy, nepokaz si to. Plus pozri sa na to ocami, ze zijete sami, ze sa vam nikto nemontuje do zivota a do vychovy....

sasa1310
3. jan 2022

@h2 čo také nespravodlivé? Ty nechápeš. Jeden sa musel zariadiť sám s bývaním zatiaľ čo druhý už 20 rokov býva u rodičov

oli18
3. jan 2022

Bežne sa stáva, že rodičia dajú nehnuteľnosť tomu dieťaťu, ktoré ostane s nimi v dome a ich dochová. Bez povinnosti vyplatiť súrodencov. Poznám také prípady.
Ale aj také, kde sa nevesta domáhala majetku svokrovcov za ich života. Podobný prípad, ako tento. Lenže tu ešte autorka pre to nič neurobila. Dotyčná robila pre to veľa veci až natoľko, že svokor vydedil jej manžela, svojho syna. Tak dopadla nenažratá nevesta.

zuzana212722
3. jan 2022

@baskustek a co príde za nimi že hej.. Bývate tu už príliš dlho vypltate ma.. A rodičia ešte žijú... Mne by bolo max trápne toto žiadať.. A najlepšie na tom je ze to chce nevesta... 😁 😁 😁 Véd to je choré

h2
3. jan 2022

@sasa1310 Bolo to ich rozhodnutie. Rodičia im to neprikázali. Mohol aj starší ísť bývať sám, rodičia ho doma nedržali. Ženil sa dávno, možno bola manželka tehotná. Nemali kde bývať. Takže rodičia ich mali vyhodiť na ulicu, aby boli spravodliví?

krkavcia_mater
3. jan 2022

Ja ti to poviem na našom príklade. Moja mama zdedila dom a ostatni traja surodenci sa zriekli dedicstva, aby moja mama nemusela brat hypoteku a vyplacat ich. Jednoducho sa tak dohodli. Mama dochovala otca aj mamu.
Z otcovej strany to bolo rovnake, akurat tam dom a pozemky dostal moj stryko. Nikto nechcel z domu ani z pozemkov vyplatit. Jednu horu predal a chcel kazdemu surodencovi dat rovnym dielom. Otcovi surodenci sa zriekli penazi z hory a darovali ich mojmu otcovi na schodolez, kedze je na voziku.
Podľa mňa je úžasné, že súrodenci držia spolu a nejdu po majetkoch, ale pomahajú si aj po smrti rodičov.. Žiaľ, niekde ani rodič oči nezatvorí a už sa súrodenci hádajú o majetky.

sasa1310
3. jan 2022

@h2 no za 25 rokov už mohli veru. Toto všetko čo píšeš o staršom, sa mohlo stať aj mladšiemu. Čo keď aj ten nemal kde ísť. A nemal už žiaľ ani kde ostať.
A bývať niekde u rodičov toľké roky a mať už dospelé deti je už podľa mňa totálna vychcanosť a lenivosť. Obzvlášť, keď tam je súrodenec. Keby bol jedináčik ten ich syn, tak je to ok. nech si tam býva. Ale takto

peter0123
3. jan 2022

Autorka...Vyrastal som v jednej domácnosti so starými rodičmi, to naše spolužitie ma nútilo čo najskôr sa osamostatniť a nebývať ani u rodičov ani u prípadných svokrovcov. Pri mojich starkých nemala mama(ich nevesta) slovo do ničoho, ani pevnú linku sme nemohli, ani psíka sme nemohli. Po smrti babky to bolo ešte horšie, keďže sme tam bývali siedmy dedo delil všetky výdavky na domácnosť na 7 časti aj keď ja s bratom sme boli na intráku, beztak platil dedo iba 1/7 z výdavkov. kúrenie šlo na plné pecky, v každej izbe hučalo buď tv či rádio, vyhadzoval pripálené hrnce jedna radosť lebo zabúdali vypnúť šporák, zavrieť vodu či okno. Keď som skončil školu potreboval som auto na dochádzku do nádejnej roboty, dedo sa ponúkol že mi kúpi auto, no nemohol som si vybrať, kúpil 20 ročný šrot najlacnejší voz z bazáru. Za 3 mesiace som musel investovať 1,5 násobok kúpnej ceny. A jeho v kuse nosiť k nejakému dr. Potom som to sa ho zbavil.Na sklonku jeho života s kým mali rodičia ešte veľa problémov. Rozhadzoval peniaze na hlúposti, na ničom nešetril, iba na vlastnej rodine. Vyhadzoval tony potravín do smetí len kvôli tomu že sa mu niečo nepáčilo, pol kila hovädziny, celé kilá ovocia atď. Kupoval si nový nábytok za zároveň ho zničil. Brat so švagrinou utekali do podnájmu. Mi sme si kúpili starší dom a za chodu svojpomocne prerábame, máme čo splácať banke. Neviem čo a kedy vôbec zdedím, ale radšej nech to bude až o desaťročia. Keď sa bude treba o vašich svokrovcov denne starať nebudete mať čo závidieť švagrovcom.

ukulela
3. jan 2022

Viete a co keby svagor vyplatil brata z hodnoty domu pred20rokmi, ked tam zacal byvat?teraz by tu vypisovala tiez, ze nespravodlive, lebo dommahodnotu o 100 000 viac. Moja sestra sa stra o babku. Ta ma byt. Jediny majetok,co nam po mame ostane. A ani neceknem, ked ho napise na sestru. Lebo viem.kolko si od starej senilnej a pomaly iz dementnej zeny vypocuje. A to babku milujem. Skratka delit majetky za zivota jeblbost, ak ideo jeden dom. Ine je mat tri byty a datpo jednom. Ale takto nie. Ak budu rodicia pitrebovat peniaze a nebudu moct predat dom? Poskladaju sa im bratia? Ci starsi nie, bo vyplatil mladsieho a mladsi nie, lebo starsi byval 20rokov,

daniela1911
3. jan 2022

@ukulela 😅😀
lebo ja akože nechápem tejto téme. Spýtať sa boja, tu návod nenájdu a v takejto chúlostivej téme ani pochopenie. Pritom stále verim, že to nemyslia zle… Autorka, rozhovor všetko vyrieši. Buď sa vás nápad bude pozdávať, alebo sa zmetie zo stola a vy sa budete musieť zariadiť inak. Toto prešľapovanie vo vás len zhoršuje závisť.

ukulela
3. jan 2022

@daniela1911 lenze ak to svagrovci odmietnu, pripadne svokrovci, tak to bude este vacsia zavist... my staviame. Zadlzili sme sa,no od nikoho sme necakali ani prachy ani majetky...

daniela1911
3. jan 2022

@ukulela ale aspoň budú riešiť samých seba, a nie čakať čo im spadne..

h2
3. jan 2022

@asocial Páči sa mi, aká si skalopevne presvedčená, že tie, čo tu píšu, že by im to nevadilo, vlastne klamú a určite by im to vadilo. Už som sem písala, že som v podobnej situácii, ako autorka, lebo sestra môjho muža býva s rodinou u svojej mamy v jej veľkom dome. V ich rodičovskom dome. (Otec im zomrel už dávno.) Fakt, naozaj, úprimne by som tam nechcela ísť bývať. A fakt, naozaj a úprimne švagrinej nezávidím. Keď mi to neveríš, nikto Ťa nenúti. Som rada, že máme vlastné bývanie a nemusím sa nikomu prispôsobovať a podriaďovať, lebo je to moja domácnosť a nie som len prisťahovaná nevesta.

autor
3. jan 2022

@ruzovakrava dom je na svokra a myslím ze väčšie investície si platí sám, pripadne na poly.
Myslim okná v celom dome, kotol bojler.. Radiátory..
Ale hore si to už zveladil sám za svoje.
Jadro podlahy..

ukulela
3. jan 2022

Tenmaly byt mate na hypo?

janage
3. jan 2022

Nejeden rodič už zaplakal lebo za svojo života prepísal celý svoj majetok na deti a potom skončil bez pomoci aj bez peňazí.
Keby rovno aj dom predali, kúpili malý byt a zvyšok precestovali je to ich vec.
V živote má nenapadlo závidieť súrodencovi m2.
Si predstav 3 deti s rozdielom 10 rokov. Keby aj rodicia v 18 každému kúpili byt, už by to bol nepomer lebo za 10 rokov sú ceny úplne inde.
A nikdy by som nechcela byť nevesta v cudzom. Nikdy nevieš. Opusti ta muž zo dňa na deň a nemáš nič, ani ten m2.
Mimochodom byt je vlastníctvom len manžela či váš spoločný

autor
3. jan 2022

@oli18 áno nič som preto neurobila ani neurobím.
Občas ma to len tak v slabej chvíli napadne, že nahodím túto tému ale asi by to bola cesta do pekla.
Takže nic

autor
3. jan 2022

Len tak pre porovnanie, vedľa býva rodina a tam sú tiež zhodou okolností dvaja synovia a jeden ma len frajerku.
Teda partnerku a dom je už jej zásluhou na jej priateľa (jedného syna) , čoskoro manžela.
Druhý brat a mladi rodicia len môžu bývať a držať hubu a krok.
Také sú ženy vychcane. .
Ja tu karty vykladá úprimne na stol

h2
3. jan 2022

Ako "jej zásluhou"? Čo im držala pištoľ pri hlave?

janage
3. jan 2022

A ešte jednu vec si je dobré uvedomiť. Kým my pôjdeme do dôchodku, naši rodicia už tu nebudú. Teda buď ostane dieťa pracovať a bude sa finančne podieľať na opatere alebo sa vzdá zamestnania. Len tiež si hľadať prácu potom čo rodič zomrie, už bude veľmi ťažké.
Niekoho treba opatrovať rok a niekde z toho roka je rokov 8, 9.
Rodicia pekne nech si svoj majetok nechajú a financujú si starobu. Za mňa, ak už deti majú záujem o majetok rodičov, nech tých rodičov vyplatia.

autor
3. jan 2022

@h2 no spracovala syna a ten spracoval rodičov.
Svatica co im teraz velí.
Ale to je už nie nás pribeh

janage
3. jan 2022

A mimochodom počet detí je koľko? Byt malý, znamená čo? Koľko izieb, m2?
A že švagrovci majú vyšší príjem? Tak majte aj vy. Kúpte byť, dom blízko svokrovcov a môžu pomáhať aj vám.
Závisť zoziera väčšinou toho, kto nie je spokojný so svojím životom. Tvoje deti si budú pamätať to ako ste sa im venovali v prvom rade. A nie či boli v záhrade alebo na ihrisku na sídlisku.

evkano1402
3. jan 2022

Skus sa na to cele pozriet ocami svagra, alebo este lepsie svokra.
Pride nevesta s mladsim synom, neviem ci tvoj muzto vidi rovnako ako ty, k svokrovi a povie, ze by rada vyplatit cast/podiel na jeho dome. Len si predstav, sama pre seba, ako by sa zatvaril, co by povedal. Mozno ti nieco napadne.
Mimochodom, rozumiem dobre, svokre nepatri nic?

danulicek
3. jan 2022

skus sa svagrinej opytat, ci by si to s tebou nechcela vymenit 😀 ja nepochopim tieto posadnutosti majetkami, vacsim priestorom, domom, zahradov. ak nemas najst pokoj v dusi, nenajdes ho nikde, ani v dome so zahradou, ani s vyplatenymi peniazmi na ucte 😉

druha vec - naozaj su tam tie vztahy take nadstandardne, ako sa prezentuju? naozaj je to kralovske byvanie? nieco za nic? a takto by sa dalo pokracovat aj dalej. ale asi by bolo najlepsie zacat u seba - naozaj ti srdce tak pisti po tom, pytat si teraz po rokoch podiel? to ste mali riesit hned, nie teraz... s podielom prichadza aj zodpovednost. ci to dopadne tak ako vacsinou - starostlivost ostane na tych, co tam byvaju, vsetky problemy a tazkosti si zozeru oni a ti, co pridu na navstevu, zhrabnu podiel a este budu najlepsi? joooj, takych uz bolo... len smutne je, ze ked sa tieto situacie riesia v zaciatku, nikto v nicom nevidi problem, naco papiere, naco dohody... a potom presne takto to dopadne po rokoch, ked niekomu, kto je vlastne ukrivdeny, to zacne vadit.

liliana363
3. jan 2022

Poznam takýto prípad. Manželia sa dohodli, že kto z 3detí ostane doma, nech vyplatí súrodencov. Skončilo to tak, že jedna dcéra čo ostala doma má vyplatiť tých dvoch. Lenže peniaze nemá, nakoľko je vážne chorá. Ale dvaja súrodenci sa držia dohody a pýtajú peniaze. A tak ich otec musel zobrať pôžičku a vyplatiť za tú dcéru svoje ďalšie 2 deti.