icon

Chceli ste, aby sa váš muž vzdal kariéry kvôli rodine?

18. sep 2021

Moj muz ma 2 prace, jedna z toho je aj dlhe roky vydrete hobby, kde sa vypracoval. Cez tyzden pracuje ako vacsina ludi a potom ta druha praca berie vikendy, nie kazdy, ale bud piatok vecer, alebo celú sobotu, niekedy aj cez tyzden, vtedy berie volno z tej prvej prace. Financne nam to pomoze, ale nedokazeme popri muzovom nastaveni mat normalny zivot. Vikend, pohodu, alebo aj bezne povinnosti, vzdy vsetko odkladame, potom dobiehame, rychlo, nabehu, cas. Ked nas niekto cez vikend niekam vola, najprv musim zistit, co ma vtedy muz a aj tak idem vzdy sama s detmi. V domacnosti maka, pomaha, aby som nenamietala, ale je mi jasne, ze je toho na neho vela, co si neprizna. Je pracovity, ale je okolo neho zhon, nervozita, s mnohymi vecami sa borim sama, kym je prec. Riesim to uz roky, skusala som sa dohodnut o pocte tych dni, co berie rodine, ale nevie to ustriehnut. Som coraz viac zufala a nespokojna. Chcem mat volne vikendy, ist s detmi niekam na druhej strane viem, ze financne nam to pomaha, a pre neho aj vela znamena. Proste to zacina byt nezlucitelne s rodinou. Tym, ze to neriesil, kym som davala priestor ma nuti, aby som mu dala na vyber,.....
Inak, najhorsie je, ze ked uz mame volne dni, nakopene veci treba riesit a len sa hadame.... Zmenil vas partner takuto zadadnu vec kvoli rodine? treba to urobit razne a bez kompromisov, alebo ako?
Financne by sme to prezili aj s jeho 1 zamestnanim

Strana
z3
autor
19. sep 2021

@lucka_ke mas pravdu v tom, ze urcite by moj muz bol nervozny, keby nemal nic bokom, ved ako som pisala, vzdy som hladala kompromis, aby mohol ist a aby aj vikend nejaky ostal.... ale, vobec sa nehladi na mna, ze aj ja sa chcem rozvijat, lebo ten spolocny volny cas si berie pre seba a toto vobec nie je fer. Tu argumentuje tym, ze zaraba. No, proste, som rozhodnuta, ze navrhne riesenie a 2 vikendy budu komplet volne, ved sa tej staroby ani nedozijeme v tomto tempe.

lucka_ke
19. sep 2021

aj ty si nájdi nejaký koníček, za ktorým budeš odchádzať bez detí, a tie 2 víkendy si dohodnite napevno a nepopusti z toho
inak to nie je zlý typ muža, ako som písala teraz keď je syn teenager sa mu venuje oveľa viac a trávia spolu veľa času práve tými koníčkami

akbara77
19. sep 2021

Za chvíľku ho drbne. ..človek nie je perpetum mobile. Podobne aj tu karieristku, čo pisala nižšie.

zuvelyn
19. sep 2021

@lucka_ke podľa mňa nerozumieš trochu ty. Ano máš pravdu v tom, ze vo vzťahu je dôležité aby obaja boli spokojní a aby si žili tak ako im to vyhovuje. Lenze aj v tejto téme takmer každá jedna (ak nie každá jedna) ktorá ma takého chlapa ako autorka písala, ze si ZVYKLA, ze sa naučila sama, ze sa prispôsobila. A to sakra OK nie. Súhlasím aj s tým, ze sme dospelí ľudia a potrebuejme dospelácky cas pre seba, lenže v momente keď si s partnerom povieme ze chceme deti, chceme si založiť rodinu, v tomto momente OBAJA partneri sa stávajú inými ľuďmi a maju prebrať zodpovednosť za svoje rozhodnutie.V tomto prípade to znamená ze sa stanú rodičmi. Obaja.
Rovnakým dielom. Nie matka nie je viac jez otec, nie nemá sa starať viac, nemá sa obetovať viac, nema si čo zvykať len aby muž nechodil ako v klietke, nemá si ona skracovať úväzok v práci aby doma stíhala (toto bola asi najväčšia perla v tejto téme). To nie je rodina. Muž chce deti, bohužiaľ, musí sa obetovať. Rovnako ako sa obetuje žena. Ak sa obetovať nechce, nemá pristúpit na deti. Stále sa bavíme o zdrvo fungujúcej rodine/partnerstve kde sa na deťoch dohodnú dvaja dospelí ľudia, nie o extrémoch kde žena nevidí a nepocuje nic len bábätká a nezaujíma ju nič iné ani po pôrode.
Všetci sme mali pred partnermi vlastný život, vlastné hobby, vlastne zuajmy. Žili sme iný život pred deťmi. Ale deťmi sa to všetko mení a kto nie ie pripravení na túto zmenu,nech na tie deti nepristúpi.
Co keby prišla autorka s tým, ze každý sobotu celý den a v nedeľu doobedu ide co ja viem na lukostrelecky krúžok, lebo ju u nebaví chodiť do zoo. A ked tam nepôjde,bude ako lev v klietke. Ved by ste ju tu rozniesli v zuboch ako si niečo také moze dovoliť ked je MATKA. No a jej partner je OTEC. Rovnaký 50% rodič. ROVNAKÝ. S rovnakými právami a rovnakými povinnosťami.
Aj môj muž chodí do práce, vstáva každý deň o 5, manuálne maka od 6 do 3, domov chodí o 4 a NIKDY neprišiel s tým že chce kľud. Príde domov a berie syna (rok a pol) a trávi s nim čas. Každú víkend vstáva zarovanko so mnou a synom nevyspava do obeda. Myslíš ze ho to baví stavať dokolecka vezu z kociek? Alebo ísť s ním na prechádzku po dedine led ma zlú náladu a za každú prkotinu sa hádzať o zem? Jasné ze nie pre boha, koho by to bavilo, ale robí to, lebo je jeho rodič a patrí to k tomu. (Aby som povedal aj B, je pravda ze doma okrem záhrady nemusí pohnúť ani prstom, lebo make vždy upratané a čisto ked príde z práce. Ale keby bolo treba bez slova a upozornenia sa stará aj on o nasu spoločnú domácnosť) Ma aj svoje hobby ale prispôsobil si to tak, ze buď berie syna so sebou alebo sa DOHDONEME dopredu ze on oni vtedy robiť to a ono. A to nie je žiadne lipnutie na rodine ako tu bolo spomenuté. A nie je to ani pomoc matke. je to rodičovstvo. Je to normálny a prirodzený vývoj života.
Zeny zvládnu veľa. Zvládnu sa prispôsobiť akejkoľvek situácii. Trpieť doslova pre pokoj v rodine. Ale toto je rodina? To si nemyslím....

lucka_ke
19. sep 2021

@zuvelyn písala som o prípadnom skrátení úväzku muža v prvej práci, nie o matke
ty píšeš o ideálnom rodinne založenom partnerovi, nie je každý muž taký
ja píšem o riešení tejto konkrétnej situácie, na základe svojich vlastných dlhoročných skúseností a ozaj nikde nepíšem, že to takto má byť v každej rodine, že to má byť slovenský štandard

zuvelyn
19. sep 2021

@lucka_ke nie nepisem o žiadnom ideálne rodinne založenom partnerovi. Píšem o dvoch normálnych, zodpovedných dospelých ľuďoch ktorí sa rozhodli mat rodinu. Ja som asi najmenej" rodinný typ" človeka akého poznám a aj napriek tomu viem "kde je momentálne moje miesto". Lebo sama som sa tak rozhodla,sama som si to vybrala. Tak ako si to sám vybral muž autorky, ze chce byť otec. Tak ako si to vybral asi každý muž žien v tejto téme.

A ak muz nie je "rodinný typ" ako ty pises, tak nech sa nezeni a s prepáčením pcha penis do umelej vagíny a neplodi deti ked ho zaujíma vsetko ostatné len nie rodina.

bosorka2302
19. sep 2021

@zuvelyn ja som workoholik a nikdy som sa neobetovala az tak kvoli detom ze vsetko ide bokom. Skusala som ale som trpela, nie som rodinny typ. Preto aj prvy partner nebol pre mna lebo vyzadoval obetovanie, a akekolvek kompromisy sa mu nevideli. Pri vybera dalsieho partnera som pozerala tiez na to aby mi nebranil v kariere, sebarozvoji a vedel prijat kompromis. Ak chce mat cas pre seba, ano skusame hladame ako sa to da, co v praxi znamena dieta u starkej, prip si najdem cas aj ja. Na vylety chodime jasne, to si najdem cas aj cely den, no vecer musim dobiehat robotu. Inak sa citim nepotrebna. Akoze len tak prelenosit pol dna pred telkou mi pride nenormalna strata casu. Nic to cloveku neda a nuda proste. Neviem, ale mne tie reci o obetovani pridu strasne prosti srsti 🙂

zuvelyn
19. sep 2021

@bosorka2302 ani ja som sa neobetovala, som workoholik a pracujem popri dieťati z domu na polovičný úväzok, mam cas na seba a na svoje hobby. S dieťaťom (o chvíľu s dvoma) A rovnako aj moj muž. ALE ak príde na lámanie chleba a je potrebné nsi vybrať, prvoradá je rodina a deti ktoré sme predsa chceli spoločne. Ani jedna z mojich aktivít nejde na úkor syna a už vôbec nie môjho manžela. Moj muz sa nemusel prispôsobovať ani si na nič zvykať. To ze sme sme obaja rovným dielom prispôsobili deťom a rodine neberiem za obetu, je to prirodzená súčasť života, nie obeta. Deti sú súčasťou nášho života. Robíme veci inak ako pre deťmi? Prvadaze. Naco by som potom mala chcieť deti keby som ich videla večer pred spaním a mozno jeden dva víkendy v mesiaci len aby som si zila svoj dospelý život na ktorý tu zjavne každý muz (ale zena uz nie) nárok?

zmrzlinka2021
19. sep 2021

@lucka_ke pises o tom, ze nie je rodinny typ, resp. idealny, ale to kopec ludi. Vela ludi nebavi chodit do ZOO, ci na pieskovisko, ci upratovat doma, ale teraz si vezmi, ze jeho zena si povie, ze aj ona ide "po svojom", ide si vybudovat super karieru, kazdy druhy tyzden bude na sluzobke aj na tri dni... a co deti? domacnost? Ved by ju tu zeny roztrhali v zuboch, co je to za mater!!!
Rodinou si proste clovek MUSI upratat priority, to vsak neznamena zanechat konicky, ci nepracovat na sebe ohladom kariery.
Na slovensku je zial casty model, ze chlap si buduje karieru, uziva konicky, doma ma sluzku a opatrovatelku a pravdaze ta zena je tou sluzkou a opatrovatelkou + chodi aj do prace a zaraba, neraz ma pracu, ktora ju nebavi, ale musi to skombinoat, lebo v zivote je na vsetko sama a potom jej je aj vycitane, ze berie peniaze od muza. Roky ubehnu, deti vyrastu, zena zodrata, chorlava, bez priatelov, unavena zo vsetkeho a chlap si najde o 20 rokov mladsiu pipinu, ktora mu maximalne spravi prazenicu.

bosorka2302
19. sep 2021

@zuvelyn tak potom nie si workoholik

zuvelyn
19. sep 2021

@bosorka2302 byť workoholik neznamená ze sa vyseries na muža a na dieťa kvôli práci ;) to je akoby som ti napísala ze ty nie si potom matka.

lucka_ke
19. sep 2021

napísala som všetko čo som chcela, ale vy to ženiete do extrémov, nie žena sa nemá obetovať na úkor muža, ale tento druh muža sa svojej "kariéry" nevzdá a nebude tráviť každý víkend pred telkou s teplým čajom v ruke alebo na prechádzke v parku, lebo jeho žena si to tak predstavuje... musia sa dohodnúť a obaja ubrať zo svojich nárokov, viac k tomu nemám čo povedať

Strana
z3