icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

margotka17
29. nov 2024

Nooo, dobrý nápad, ale z čoho ti potom vyrátajú starobný dôchodok, ak nič neodvádzas????

katik22
29. nov 2024

@margotka17 dobrý dodatok… nechcem, aby to vyznelo povrchne .. ale jasne , treba mat toto vysporiadané… napr ja som zamestnaná v muzovej firme .. ale aby sme dvaja zili z 1700e ako tu vyššie baby píšu.. to je ozaj .. v dnešnej dobe nepostačujúce

vevesh
29. nov 2024

@margotka17 o 40 rokov? Vazne tu este niekto rata s dochodkom od statu???🫣🫣🫣🫣🫣🫣

margotka17
29. nov 2024

@stanulienkat to aj mňa napadlo a popravde mňa by ani nebavilo takto doma fungovať. Mala by som zo seba zlý pocit, že som stále na jednom mieste a neposuvam sa dopredu.

katik22
29. nov 2024

@vevesh 😄dobrá poznámka! Trefa do čierneho

margotka17
29. nov 2024

@vevesh poznám človeka, ktorý nerobil, nejako sa preklepkaval životom vďaka rodičom. Ochorel a má ID, z ktorého by fakt iba suché rožky jedol, ak by bol sám. Treba reálne premýšľať do budúcnosti.

fajnova
29. nov 2024

Ja napíšem pohľad z inej perspektívy. Predstavte si, že by sa takto rozhodli všetky ženy. A prezenme to, kľudne aj muži. To už nie? Len niektorí môžu? Tak sedkajte doma a my za vás tú ekonomiku potiahneme, čo už s vami.

tiezjedna
29. nov 2024

@llull nedajú. Žiaden súdny človek sa nikdy nepozastaví nad ženou, ktorá je doma kvôli tomu, že sa stará o postihnuté dieťa.

larena
29. nov 2024

Neviem podla mna si to nejako velmi idealizuješ.Samozrejme každá sme iná..no ja som bola doma len rok a skončila som akurat tak s depresiou..uplne ma to zničilo.Žiadna rutina nachystat sa niekam,kontakt s ľudmi/kolegami,pocit že som niečo spravila/dokázala.No fakt som sa citila ako taká chudera🙃Podla mna super alternatíva je robit aspon na čiastočný úväzok ak vám to financie dovolia..môžeš byt pomerne veľa doma s detmi ale zas žiť aj nejaký život mimo domu bez handry v ruke😀

margotka17
29. nov 2024

@katik22
Čiže aj reálne pracuješ, či len si zamestnaná? Lebo my máme tiež firmu, ale obaja aj pracujeme v tej firme.

vevesh
29. nov 2024

@margotka17 aj keby robil, dostal by almuznu-nie kazdy ma prijem vrcholoveho manazera, ze by mu tie % postacili na vyzitie. Pohybujem sa cely zivot s ludmi, ktori maju ID uz od narodenia a je to vysmech, takze netreba mat ocakavania, ze ked clovek nieco odrobil, tak sa na posudkovom poskladaju do kocky a do stvorceka priklepnu 4 cifernu sumu-na sk uz toboz, iba ak rodine🤐🤐🤐🤐🤐

rikarika
29. nov 2024

@vevesh myslíš si že niektorá vláda si dovolí zrušiť starobný dôchodok na kompletku? Už s jeho okresavanim budú vlády váhať, veď by prišli o veľkú voličskú skupinu, v súčasnosti si dovolím tvrdiť dokonca o voličskú základnu.

vevesh
29. nov 2024

@rikarika ak nebude €€€€ v statnom rozpocte, tak nebudu dochodky-uplne normalne- ako myslis si, ze kde ich vycaruju tie peniaze??

vikiki29
29. nov 2024

Muž, ktorý zarobí 1700 eur bude určite celý nadšený z toho, že môže živiť ženu ktorá mu bude doma piecť koláče a udržiavať oheň v krbe.🤦‍♀️Ty máš aspoň rodičov, ktorí ti kúpia nehnuteľnosť, či z toho platu bude muž platiť aj hypotéku? 🤦‍♀️

rikarika
29. nov 2024

@vevesh no ale ani dnes nie sú eura v štátnom rozpočte, veď iné nepocuvame len konsolidácia, konsolidácia a konsolidácia a napriek tomu dôchodcom sa štedro pridá aj tento rok. Čiže politicke ambície verzus prázdna štátna kasa neznamená že dôchodky nebudú...

mateson2004
29. nov 2024

To som nepostrehla ,že 1700€. Tak to fakt nie je príjem na to, že žena môže nepracovať. Možno ak by boli bez detí, bez hypo. Že zaplatia cca 250€ energie a zo zbytku dvaja vyžijú. Z 1400€ musia myslím dvaja ľudia vyžiť. Ale deti a hypo, to fakt nie.

moonlight1210
29. nov 2024

@galinotchka ale ja som nic take nim nepovedala.

lenkakravcova
29. nov 2024

@fajnova presne toto je dôvod prečo vznikla idea pracujúcich žien. Viac ľudí v práci, viac daní. 🙂
Predstav si, že v niektorých krajinách nepracujú takmer žiadne ženy, a funguje to tam. Pomalšie než tu, ale funguje. Otázkou je, či sú peniaze a rýchla ekonomika všetko..

katik22
29. nov 2024

@margotka17 pomáham margotka …tak sa dá skôr povedať .. na plny úväzok nepracujem..

drahomirrra
29. nov 2024

@nyusika Jest Suche rozky, ale s akou laskou! Najskor som myslela, ze ona mysli, ze 1700€ bude jej mesacne vreckove od muza.

drahomirrra
29. nov 2024

@katik22 Stiham, marodujem.

lenkakravcova
29. nov 2024

@rikarika žiadna vláda to chcieť nebude. Jasné že je nepopulárne zrušiť dôchodky. Ale keď nám EU nezadotuje ďalšie peniaze na navýšenie výdavkov na sociálny systém, tak proste nebude z čoho ich platiť a ich výška bude stagnovať a stagnovať.. Nebude to určite pekná realita, ale dôjde k tomu. Počet dôchodcov stúpa, počet detí klesá.. bude to v tomto ohľade len a len horšie. Takže spoliehať sa na nejaký dôchodok od štátu - to je fakt hlúpe. Najmä u nás 30tnikov. O 30r bude možno priemerný dôchodok taký ako teraz. Ale výdavky 10x-20x vyššie /lebo inflácia/

tiezjedna
29. nov 2024

@silvia2013 mňa si asi nechcela označiť, že...

feuille
Autor odpoveď zmazal
moncici7
29. nov 2024

@negymama prebehol rozvod a tam pani patrila polovica takze asi nie je bez penez kdyz manzel krasne zarabal 😉🙌💰

margotka17
29. nov 2024

@vevesh to nie, ale počas obdobia, kým je človek zdravý si oze z platu platiť životné poistenie, šetriť, ale ak nepracuje, nemá z čoho odkladať.

moncici7
29. nov 2024

@feuille a odkial vies ze ta putka nie je vzdelana a stara sa s laskou o rodinu a chlap ktory po vecierkoch nahana dracice je na h… o topanku by som o takeho neobtrela

rikarika
29. nov 2024

@lenkakravcova ty si taká zdatná ekonomka 😁...eú nám v súčasnosti dotuje aký sociálny systém? Dôchodkový?.😁..je fajn že píšeš že deti sa rodí malo a starých je a bude veľa, tak vieš že to bude veľmi ale veľmi relevantná voličská skupina a neexistuje politik aby nechcel túto skupinu ľudí osloviť a to jediné cez dôchodky..

margotka17
29. nov 2024

@katik22 určite máš z toho dobrý pocit, viac sebavedomia, viac známych a priateľov, pocit užitočnosti....takých ľudí si treba vážiť 👍

vevesh
29. nov 2024

@rikarika ale su, kedze dochodky su vyplacane. Moja svokra v inom state dostava dochodok tak, ze ked peniaze v rozpocte su, dostane a ked nie su, tak nie a dostane ho az vtedy, ked sa peniaze nazbieraju🫣a samozrejme, kto prvy po dochodok pride, ten skor dostane...🙃