icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

luccija
30. nov 2024

@llull rutina, stereotyp doma a práca nie je stereotyp?V podstate 90% dní ideme na autopilota vstať, do práce, večera, deti, so psom atď ....minule som bola na RTG zuba pani sedela sama v malej tmavej kutici bez okien zatvoriť ústa, otvorit, dovidenia na chvíľu mi nenapadlo, že toto robiť roky klepne ma.

prasiatko30
30. nov 2024

Na margo toho zienka domaca a muz sa o vsetko stara v 26r - problem je v tom ked muza v 45 zrazu omrzi zena, ktora ho caka s pripravenou vecerou a papucami a jemu sa v robote alebo v gyme zacne pacit mlada pipka, s ktorou sa moze rozpravat aj o niecom inom ako o tom co bude zajtra na obed, alebo ci zajtra pojde zena ku gynekologovi alebo k zubarovi. a zrazu zena ostava sama a jej celozivotna uloha v prdeli, aj prijem v prdeli a problem zohnat robotu, lebo aj ked ma vs ale nema prax a zrazu precitne v krutej realite

tyriss
30. nov 2024

@michaelam2 tak ked ma teraz 26, dochodkovy vek bude mozno aj 70, cize neviem na ake "dochodky" sa tu spoliehate vsetky, ktore ste mladsie a nie 55+. Praveze budte realistky, ze dochodkoveho veku, ktory sa stale posuva vyssie a vyssie, sa nemusi autorka ani dozit a ak ano, tak rozhodne to nebude ziadne financne terno tato statna davka.

galinotchka
30. nov 2024

@prasiatko30 Ja už som to raz písala. Naozaj neexistujú vo vašom svete iné témy ako obed, deti, práca...? Rovnako môže aj pracujúca žena omrzieť muža a naopak on ju. Každý vzťah je jedinečný, ale tu na MK je to buď alebo, čierne alebo biele.

softiesofie
30. nov 2024

Poznam 3 pary ktore to dali. Zena nikdy nepracovala, starala sa o deti a domacnost.
1 bola ale financne sebestacna vdaka velkemu dedicstvu. Ostatne 2 zavisle na chlapoch (ale zase mali dobry vyber chlapa). Vsetky 3 manzelstva funguju nadalej. Samozrejme ze zdravotne a ostatne odvody mali pokryte privatne. O milenkach neviem, vztahy vyzeraju byt nadalej v pohode. Zeny nie su zakrnene, ale aktivne a angazujuce sa ohladom deti a vnucat (pomahaju aj s varenim, alebo dohladom nad vnucatami). Ich vsetky deti pracuju (lebo sa tak rozhodli). Vsetky su socialne normalne, ziadne asocialky.
Je to ale generacia mojej mami a nehovorim o slovensku.
A dalsi priprad (moja generacia) nepracovala do 40tky, az teraz jej muz vybavil robotu, lebo sa rozhodla ist (dieta velke, tak co doma), tiez to, ze bola veky vekuce doma to vztah nepoznacilo.
Ziadna z tychto zien muza neomrzela, aj ked bola zenou v domacnosti. A na dochodku ziju dostojne a nadalej s rodinou.
Neobhajujem, len skusenosti z mojho okolia.

tyriss
30. nov 2024

@grof_monte_christo to je take co by bolo keby. Zamilovat sa moze do kohokolvek, kedykolvek, aj keby mal manzelku zamestnanu a vadilo by mu to, ze nema kvoli robote cas na neho.

prasiatko30
30. nov 2024

@galinotchka hmm vies ked prides do urciteho veku tak zacinas stretavat az prilis vela zien co radsej ostali doma lebo vsak to bolo omnoho operativnejsie vyhodnejsie aby ostali doma a starali sa o chod domacnosti, deti, muzovi vsetko naservirovane - a nie neboli ani blbe ani nejake nepohladne, ale zrazu v 45 pride kriza a ostali zrazu zeny strasne ale strasne prekvapene, ze co sa deje. Ano, stava sa aj ked obaja pracuju - rozdiel je v tom ze ked zena pracuje mimo domu ma ekonomicku nezavislost - to je ten velky rozdiel

softiesofie
30. nov 2024

A potom poznam pary kde bola zena ctiziadostiva (neustale v praci, alebo nou aj doma okupovana) a jedinu osobnu validaciu videla len v tom ako funguje profesionalne (co si vyzadovala aj od manzela). Domacnost a deti ale uplne v prd...Doma z toho totalne tlaky aj voci muzovi a aj voci detom (lebo kto bude robit co a kedy). Ona unavena, muz na hrane. Vela vztahov bud skoncilo, alebo zeny museli akceptovat nevery muzov, ktori boli z tohto unaveni a hladali unik (a prave tieto zeny si potom zachranovali manzelstva a rodiny).

luccija
30. nov 2024

@prasiatko30 autorka je ešte naivná každý si mysli, že byť doma je nejaka meta a super.Zazila som aj aj, aj celý deň v práci a nemať čas, aj byť doma s dcérou, aj bez dcéry aj som mala program a čo robiť ja si vždy niečo nájde kurz, cvičenie, ale veľa rokov doma nikto nevydrží, takže je úplne zbytočne rozmýšľať čo bude na dôchodok atď ..a myslím, že kto chce robiť robotu si vždy nájde, alebo poznám takú čo bola doma skoro 15 r a potom začala robiť kozmetiku.A možno si nájde ďalšieho chlapa🙂

vevesh
30. nov 2024

@prasiatko30 no, tak ekonomicka nezavislost by bola, keby kazda zena, co pracuje, sa vedela sama uzivit so svojho platu - bohuzial na sk (a aj v zahranici) nerobia zeny za horibilne sumy (aj vdaka MD-RD) a budme realne, z minimalky na sk a ani v zahranici nevyzijes. Cize je absolutne irelevantne, ci zena robila-robi a ci bola zienka domaca, ak si chlap najde druhu, na 70% ju to financne polozi na kolena (tych 30% podedili ci maju nadstandard prijem). Zena musi mat zalozny plan a drviva vacsina zien v domacnosti, co poznam, tak ho aj maju....

moncici7
30. nov 2024

@moonlight1210 ano ano mam, prikladom toho je ca japonske zeny v domacnosti ovladli forexove trhy a su najsikovnejsie na burze. Popritom ze doma vychovavaju geniou, zarabaju na obchodnych trhoch z domu a maju viac ako ich manzel v praci. Iny kraj iny mrav ako sa vravi🙌😉

softiesofie
30. nov 2024

A este mam jeden pripad.
Ctiziadostiva zena. Viac deti. Pracujuca na plny uvazok. Mala zenu na upratovanie a varenie. A AuPair nonstop doma (2 pracovne sily v domacnosti).
Cize ona pracujuca vo svojom fachu (vzdy nahodena, upravena, vzdelana, intelektualka) a o deti a o domacnost postarane, o temy s manzelom tiez postarane (viac menej sa aj tak skoro vobec nevideli ale ok). Tak aky stres a problem, nie?
A aj tak si chlap nasiel milenku. 3 roky ta afera trvala, chlap si milenku dokonca dotiahol do firmy. Zena to tie 3 roky (vzdy nahodena, upravena, vzdelana, intelektualka, pracujuca vo svojom fachu) trpela a bojovala o chlapa (vynutene dovolenky, vynutene spolocne obedy, zrazu aj na deti mala cas - spolu s chlapom). Milenka sa prestahovala asi 700km od nich. Bol chvilu klud. Potom ze chlap je z prace vyhoreny. Rok na to si nasiel pracu asi 100km od milenky a 800km od manzelky.
Ctiziadostiva zena je viac menej sama. Nerozvedena, ale sama. Cely zivot pracovala a nebola zienka domaca.

moncici7
30. nov 2024

@moonlight1210 no ono nie je zena v domacnosti, ako zena v domacnosti, kazdy pribeh je iny

nika185
30. nov 2024

tak ako píšu viacerí, roky do dôchodku nebudeš mať vyrobené, dôchodok almužna ak v tom čase vôbec nejaký bude pre tých čo nepracovali, potom môžeš zostať sama, nikdy nevieš čo ťa počká a budeš mať po žienke domácej, nepomôže ti ani hlavu o múr rozbiť, ano ženy v rokoch sú urobené, lebo rodina, práca, ale vedia prečo, pozor aj nato, že do práce sa len tak po rokoch nedostaneš, žiadna prax a vek ti na hodnote, čo sa hladanie práce potom týka nepomôžu

karolinakr
30. nov 2024

@rikarika prečo by sa mali dôchodky ludom skresavat..ked niekto robi 45 rokov a dostane 340€ za čo si pomaly hajzlak nekupi, po zaplateni vsetkych šekov, na jedlo mu neostane, som velmi prekvapena, ako tu na koniku ludia zavidia dôchodky..vsak ten človek robil na to pomaly 50 rokov ...je tu skupina ludi, čo ma pekny dôchodok, ostatni po žobrote chodia a ked raz im vlada da nejaky prispevok, pozdviženie neskutočne a nielen u teba.
Keby minimalny dôchodok začinal na 1300€ tak dokažem pochopit rozhorčenie, vsetci si maju utiahnut opasok, ale aby nejaky dedko a babka žili na suchych sližoch mesiac, nikam.nemohli chodit, ledva zaplatia najom a ja im mam este prispevok zavidiet a suchu kôrku od úst otrhnúť, tak to ne...počkaj, ked budeš stara, nebudes vladat ist na brigadu, len po doktoroch chodit, a mat poriadne čo jest, budeš to vidiet inymi očami..ja neviem, či to je dôchodok či žobračenka...kto ma 1000€ dôchodok a vyššie, môže si gratulovat..
Idem do ineho štatu, ĺudia plecia vystrete, hlavy hore, úsmevy...pridem na Slovensko z lietadla, prvy dojem stari ludia plecia zhrbene, do zeme pozeraju, oblečenie este z roku II., radost žiadna
Diametralne odlišna životná úroveň našich a cudzich dôchodcov

bubuzu
30. nov 2024

@beronsche ten stres o ktorom píšeš, je podľa mňa dôležitý faktor. My máme trochu odložené bokom, keby čosi, ale zároveň máme z oboch strán rodiny, na ktoré sa môžme spoľahnúť, keby čosi. To podľa robí veľa k pocitu spokojnosti v živote.

galinotchka
30. nov 2024

@prasiatko30 Tak ďakujem, ja som v presne v tom veku, ako píšeš... 🙂

lenkakravcova
30. nov 2024

Inak ešte jedna vec k dôchodkom.
Do dôchodkového veku sa ráta aj čas strávený výchovou dieťaťa a čas štúdia. Čiže žena s VŠ a 5-6 deťmi už má vlastné aj nárok na dôchodok.
Neviem či minimálny alebo priemerný /lebo jej ho nemajú z čoho vyrátať/. Čiže je dosť možné že takáto žena, ak by tie dôchodky aj boli, sa bude mať úplne ale úplne rovnako ako žena čo robila celý život za minimálnu alebo priemerný mzdu.

moncici7
30. nov 2024

@softiesofie tak tak aj takto to byva a zienka domaca muzom obdivovana, lubena a spokojna.To nie je o zienke domacej to je o tom komu robis zienku domacu 😉🙌

snowflakenel
30. nov 2024

Ja mam taku,susedu. Doma uz 18 rokov, no zivi ju manzel. Maji malu firmu,,kde chodi sem tam pomoct, akoze do roboty. Narovinu mu povedala, ze ona nie je na robotu, ze sa vude radaej starat o deti a domacnost. Ok. Financne im to vychadza len preto, ze chlap cele dni v robote. Kucharka a gazdina je to vyborna,,no nema.ziadne kamosky, ziadne socialne konrakty, ....mentalne aj rozumovo upada. Vobec nevie, ako bezi terajsi zivot, netusi kedy treba co platit,,co kedy a ako zariadit......

darmasiswa
30. nov 2024

pre tie, ktore poukazuju na to, ze neverny moze byt muz aj pracujucej a snaziacej sa aj seba samu zabezpecit, aj nepracujucej, bez zabezpeceni, rozdiel je v tom, a velky, ze kym pracujuca zena sa bude vediet pohnut dalej aj bez muza, tak ta nepracujuca bude mat velky problem, takze ano, opustit zenu moze muz ktorukolvek, ale zena bez zabezpecenia moze skoncit velmi zle, a ked ju opusti po 50+, tak neviem, ako a kde si taka bez nicoho najde strechu nad hlavou

galinotchka
30. nov 2024

@darmasiswa To že žena nepracuje, to neznamená, že nie je zabezpečená. Rovnako s holou riťou môže skončiť aj pracujúca. Navyše, polovica majetku nadobudnutá v manželstve je tvoja. Tato debata sa zvrhla inde, kde autora chcela a každý si aj tak melie svoju pravdu podľa reality, v ktorej žije.

darmasiswa
30. nov 2024

@galinotchka od zaciatku tvrdim, ze by som bola v domacnosti na plny uvazok, ale musela by byt splnena podmienka mojho zabezpecenia, a je dolezite si uvedomit, ze ak sa manzelka nastahuje do manzelovho palaca spred manzelstva, tak v pripade rozvodu je to iba jeho, a tiez si treba uvedomit, ze ak manzel podnika, a majetok nadobuda na firmu, lebo je to vyhodnejsie, tak zase zena ma nic. Preto zdoraznujem zabezpecenie, Takze ano, ak je zena zabezpecena, nech si fakt uzije teplo domova bez stresov. A ak manzel zaraba malo, asi vtedy velmi zena nemoze ostat doma. vlastne moze, ale ohrozuje samu seba aj buducnost deti.

daaaaaska
30. nov 2024

Ahoj. my takto fungujeme roky. Muž pracuje ja som doma s deťmi. Starám sa o všetko okolo domu,deti, aj jeho veci vybavujem. On zarába a funguje to dobre. Ja sa nesťažujem. Pritom nie som žiadna panička mám 35 ale som si aj sliepky kúpila a tak si žijeme dobre ale ako iní normálny ľudia. Akurát pracuje len on a ja sa starám o všetko ostatné. Na takého muža musíš mať šťastie aby ti nevykrikoval.my sme spolu už 18 rokov a veru dobrých 15 už nepracujem ale zato sa namakam doma.ale je rovnováha. Držím palec nech takého nájdeš🍀

lenkakravcova
30. nov 2024

@darmasiswa Zase keď si to vezmeš z hľadiska, že bude vždy doma, že sa postará tak o 1-2 deti v byte, nikdy nebude pracovať, tak tam asi ani muž nebude úplne nadšený ak budú mať majetok pol na pol (v zmysle BSM).
Každá situácia je úplne iná. Ako píšeš, je treba, aby to bolo nastavené rozumne - a pre obe strany. Aby sa ani jedna strana necítila zneužívaná alebo neschopná sa pohnúť z miesta, ak by sa niečo udialo (lebo nevera môže byť aj na strane ženy - dokonca aj takejto v domácnosti, čo by asi muž, ktorý by ju živil a mali BSM, nebol nadšený).
Ako sa hovorí: práva prichádzajú s povinnosťami. Dôležité je, aby to mali celé manželia spoločne prediskutované z každého uhla.

tiezjedna
30. nov 2024

@llull prepáč, o interupcii si nepísala predtým, tak som si to nespojila. Súhlasím.

rikarika
30. nov 2024

@karolinakr si si istá, že si chcela napísať príspevok mne? Iné pisatelky tu píšu že žiadne dôchodky nebudú, lebo nie je z čoho...ono už dnes nie je z čoho...a stále sú...ale to je jedno vôbec si nepochopila o čom píšem....

rikarika
30. nov 2024

@karolinakr a ďakujem ti že mi zicis do staroby a brigád....takže som trafila klinec po hlavičke čo sa týka voličskej základné dôchodcov...ak ťa trápi moje brigadovanie na dôchodku, môžeš spokojné spávať, nebudem na ne odkázaná, dokonca rátam s tým že ani z druhého piliera drvivá väčšina slovákov a teda ani ja nič neuvidí. RF ho poctivo rozkradne a slovenský národ mu ešte k tomu zatlieska....

maciatkolulu
30. nov 2024

@prasiatko30 sebestačná? Píšeš akoby všetky ženy zarábali tak,že nie je problém,kebyže ostanú sami a papi to hodí na nezamestnaného a stratovú firmu. A každá žena vlastnila na seba nehnuteľnosť.

darmasiswa
30. nov 2024

@maciatkolulu vazena olulu, je rozdiel, ak ostane sama pracujjuca zena, oproti opustenej zene, ktora nikdy nepracovala, aj v TV je dost smutnych pripadov, kde sa zhana pomoc pre osamele zeny s vela detmi, su to velmi smutne pribehy