Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien
Ahojte,
Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).
Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.
Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.
Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?
@darmasiswa vážená darma,to tie ženy boli vswetky žienky domáce? Bez práce? Ja neviem,to naozaj nejde diskutovať trochu na úrovni? Inak,baví sa stále o žene,ktorá je vzdelaná,ktorá sa počas toho manželstva vzdelávala,mala záujmy,aktívne sa zúčastňovala na spoločenskom živote ,alebo o sebe,čo sedí v zástere doma z minulého storočia?isteže sa ľahšie odrazí žene so zamestnaním ale veľmi,naozaj veľmi,záleží na Tom ,o aké zamestnanie ide,ako je vzdelaná,rozhľadena žena,aké má kontakty atd.
@autorka Predstav si, ze by sa ti ponukol mlady pekny chalan, ze ti bude robit domacnost. Bude nakupovat z tvojich penazi, bude spokojny s tym, co budes nosit domov, postara sa ti zadarmo o tvoje deti, vsetko s tym, ze sa ti vyda na milost ci nemilost.
No neber to!😁
On nebude mat nic nasetrene, byt bude patrit tebe, odvody mu nebudes moct z tvojho platu platit a ked si najdes frajera, tak on bude iba suchat nohami a cakat, kedy sa vratis, lebo nebude mat kam ist.
Ked si on uvedomi, v akej je prdeli, zacne ta kontrolovat, nutit, aby si milovala iba jeho. Bude chciet, aby si napisala pol domu nanho, bude chciet, aby si mu platila odvody.
Dajako to s nim vydrzis, kym bude vykonny v posteli a ako tak vyzerat, ale potom ti zacne liest na nervy a okolo pätdesiatky ho posles prec a este sa budes tvarit, ze mu tym robis sluzbu, lebo ved v pätdesiatke este ma sancu na pohodovy novy zaciatok.
Ono by to bolo naozaj pekne, keby sa mohli zeny iba starat a muzi by si to vazili. Tak to teraz ale nefunguje.
Tam, kde to tak funguje, moze ale nastat situacia, ze muz umrie a znova je zena v problemoch.
Taku situaciu tazko zvladaju aj zeny, ktore pracuju a maju nasetrene. Tym, ze ty robit nebudes a tvoj muz bude platit vsetko, tak s jeho rezervou tiez nemozes ratat
Mas 26. Pekne dostuduj a staraj sa o seba, nie o chlap.
Nedá mi ešte nespomenúť jednu vec a vopred sa ospravedlňujem, nechcem nikoho uraziť. Čím sú z hľadiska prinosu pre spoločnosť tieto ženy iné ako dlhodobo nezamestnaní spoluobčania z osád? Normálne sa pýtam, nerypem.
@fajnova Čím je pre spoločnosť prínosom žena, ktorá pracuje? Odvádza odvody? Prispieva k bohatnutiu korporátu? Ja sa neurážam, ale fakt nechápem položeniu tejto otázky. V čom sa ti nedá vidieť rozdiel...?
@fajnova hovorim o mojom okoli- deti su na tom ovela, ovela lepsie a ani jedno dieta neskoncilo ako vyciciavac systemu. Deti maju ovela lepsie zamestnania vdaka tomu, ze sa im matka venovala. A musim aj povedat, maju stabilnejsie vztahy (alebo iba ja zijem v bubline?🤔). Cize prinosom su jej deti.
V com je prinos predavacky a upratovacky za minimalku v lidli pre spolocnost ( to je bez urazky danych ludi a profesie..)?
@fajnova ono zvyčajne tieto ženy sú niekde "zamestnane", nebýva to tak, že sú doma ako nezamestnané. Možno majú aspoň minimalku na papieri (tie, ktorým mužom sa darí lepšie aj normálnu "mzdu" akoze), aby jej šli roky do dôchodku. Len potom ten dôchodok bude aj tak vyzerať. No ale potom bude opäť ten zlý stat. Vám šéf platí len tak 2 násobný plat? Asi nie. Tak prečo to čakáte potom od statu, ze sa o vás postará?
@vevesh no prinos upratovačky je v tom, že keby neupratovali ženy brodime sa tu v špine a zaplave potkanov, smradu a nekomfortu a že tieto hnusne profesie je vôbec ochotny niekto robiť , by sme mali byť vdačni a to, že dostavaju minimalku a ešte ludia nad nimi ohrňujú nos, to je len hluposť nas všetkych, pretože smetiari, upratovačky, umyvačky riadu - to proste neni ľahka robota a ja tych ludi lutujem, a keby som bola minister, prve komu by som zvyšila vyplaty a nie 15x policajtom, lekarom a učitelom,,ti už svoje dostali
@karolinakr ja nikde nehovorim, ze je to lahka robota a ani ju nenznevazujem. Ale s rukou na srdce, robit ju idu ludia, co nikde inde nezohnali pracu, nemaju kvalifikaciu a jest musia...Nepoznam cloveka, co by to robil kdekolvek dobrovolne. A keby nebolo upratovaciek v nakupnom retazci, urcite by si sa nebrodila v spine a chorobach - toto zalezi od nastavenia spolocnosti k vyhadzovaniu a narabaniu s odpadom...
@lienka.7 Kto hovorí, že rodina, v ktorej žena nepracuje, je odkázaná na systém? Primárne sa tu asi bavíme o rodine, ktorá je zabezpečené nadštandardne, kde sa nepreratúva euro, kde, ak nedajbože zarábajúci zomrie napr., neostane žena bez majetku a peňazí.
@vevesh si vezmi len take kontajnery, ked sa naplnia a hadžu ludia smeti vedla a by sa nevysypali, tak hora smetia by tam bola za chvilu ako v Indii, lebo tie smeti vysypaju upratovačky a ludia nie su tak uvedomelí, že ked sa kôš naplní, tak iniciativne sa postaraju o vyprazdnenie, ale budu čakať do nekonečna, kym sa toho niekto ujme..smeti by sa tam kumulovali
tiež nehovorim, že to je robota snov, zaujalo ma to hlavne, že muži musia mat velku vyplatu, lebo fyzicky makaju, a ked žena robi jak otrok ako upratovačka alebo umyvačka riadu, tak už zrazu 100 vyhovoriek, prečo jej dať minimalku a to je fest tažka robota
@vevesh Toto je debata bez konca. O tom, že žena doma je príživnik muža, ktorý ju opustí, lebo zostarla a už ho nebaví sa s ňou rozprávať o deťoch a obede, kde ona bez neho skončí ako posledná bedač. A nezabudni, že táto žena nie je prínosom pre spoločnosť a je to len buržoa, ktorý vidí len seba.
@galinotchka dovolim si nesuhlasit, pointa diskusie je o tom, aby vsetci (muzi, zeny) mysleli na svoje zabezpecenie do buducna, a ak si to zabezpecenie vedia zabezpecit, nech su doma, v praci, pod palmami, je to jedno, len u nas chyba minimalna financna gramotnost, a preto mnohi maju vo vyssom veku zarobene na velke problemy, lebo sa spoliehali na druhych, ak ma clovek na to, byt doma, byt kdekolvek, nech je, aj ja by som to tak chcela, ale ak nema, a spolieha sa na muza, zenu, deti, stat, ak je zavisly na podpore okolia, je to cesta k problemom, v tom vidim pointu, a je jedno ci ide o zenu s muzom s nadstandartnymi prijmami, alebo o zenu, ktora sa s radostou stara o domacnost a rodinu
@galinotchka keby tomu bolo tak ako píšeš, tak potom by boli takéto debaty zbytocne. Jaj, ci si myslíš, ze len ženy "milionarov" sú doma? Práve naopak, tie sa angažujú vo svojich sférach záujmu. Nebehaju doma okolo deti, nevaria a neutieraju im prdel. Na to majú "ludi".
Ja žijem v meste, ale napr.na dedine kde žijú naši, je pomaly každá druhá, tretia doma. Najprv s deťmi, potom čiastočný invalidný, atd..im to stačí, uskromia sa, dopestuju, dochovaju, nikam nechodia tak netreba ani kabelky outfity.., to su typické žienky domáce a sú takto cely zivot spokojné. Do práce ďaleko, treba prestupovat, tým padom skoro ráno vstávať, kvalifikácia žiadna, viacero z nich býva viacgeneracne, takže mama alebo svokra so všetkým pomahaju, spolu chodia, mne to príde ze žijú pokojne, nezaťažene ctiziadostivymi cieľmi, jednoduchší život a majú vela kontaktov v dedine. U nás v meste každý izolovaný, 2 metrový betón, ani susedov nepoznas, na dedine plne ihrisko deti kedykoľvek. Ale to už je zas iná téma. Samozrejme sú aj mestské ženy v domácnosti ak je nadštandardný príjem.
@lienka.7 Ja som žena v domácnosti. A áno, chápem, že doma sú aj ženy v rôznych finančných situáciách. Píšem môjho pohľadu, tak ako ty z tvojho.
@oliolijanka to čo je za hlúposť?
Akože muž jej porodí deti? 🤣 Odkojí?
Myslíš že taký muž by bol atraktívny samec pre ženu?
Ono tu sa biologické predpoklady nedajú zaprieť. Ženy si vyberajú fyzicky zdatných a finančné šikovných mužov. A muži si vyberajú pekne zdravé ženy, ktoré im vynosia a zaistia potomstvo. Či chceš alebo nechceš, takto to funguje. Takto sme nastavení /pre neveriacich - od prírody/
@cafelatte ty vole,to ste v akej zóne,že je veľká väčšina žien v produktívnom veku invalidná???? Nejaký Černobyl?
@lenkakravcova V tvojej kultúre a náboženstve je to tak a nijako inak. Ale sú muži, ktorým imponuje ctižiadostivosť, samostatnosť, múdrosť, atď. a nie sú namäkko z večne rodiacej ženy. Stačí im jedno, max. dve alebo dokonca nechcú žiadne.
@vevesh prepáč, ale ja si budem vždy vážiť oveľa viac trebárs pani, ktorá umyje záchody na stanici, ako pani, ktorej jedinou starosťou je stihnúť kaderníčku alebo partičku golfu. Koľko peňazí odviedla na chod štátu upratovačka a koľko žena v domácnosti? Kto je teda viac pre spoločnosť prospesnejsi?
@vevesh presne toto som chcela napísať,že poväčšine tie lemry majú decka vzdelané a šikovné.
@zuzanockamt ale vsetky atributy, ktore si spomenula, nevylucuju zenu v domacnosti- aj ta moze byt ctiziadostiva, mudra, samostatna. A taktiez nemusi rodit ako ceresna, su zeny v domacnosti s 1-2 detmi🫣
@maciatkolulu Aj šikovnice pracujúce majú veru vzdelané deti.
@vevesh Ja reagujem na lenku, ktorá je moslimka a tam je to o rodení ako na páse.
@zuzanockamt ale samozrejme,len toto tak okrajovo,že teda nevyrastie z takejto rodiny lenivý vyciciavac systému. Rovnako ako sa vraj zaručene zahladi manžel takejto lenosky do pracujucej ženy. A teda muž,čo má ženu v robote,si kolegyňu fakt nevšimne. A najmä to všetko ,tieto fakt zaručene informácie majú ženy,čo s takouto situáciou nemali nikdy nič,nanajvýš JPP a nejaké filmy asi.
@vevesh a ešte - áno, nevylučujú, no reálne nepoznám takú, len tie s x deťmi a vzdelanie nič moc alebo teda popri deťoch ukončená nejaká VŠ bez praxe
@zuzanockamt píšeš o tých,čo reálne vycuciavaju system a sedia aj 10+ rokov doma na riti s predlznenymi rodicakmi? A rodinky,čo nič iné nerobia ,len hľadajú ,kde a ako odrbat systém. Tých je teda dosť. Tam by sa dalo diskutovat a veľmi dlho.

@darmasiswa halo halo, musim ta opravit nadobuda majetok na firmu, kde manzelka ma polovicu z majetku nadobudnutej na firmu, pocas trvania manzelstva a potom ako uspesny podnikatel ma aj vyzivovaciu povinnost