icon

Chcem druhé dieťa, ale manžel nechce

katuska268
15. nov 2012

Pýtala som sa manžela či si "urobíme" druhé dieťa za nejakú dobu čo ja viem za dva tri roky,ale on mi povedal že už ďaľšie dieťa necche.Ako ho mám presvedčiť,strašne túžim po ďaľšom dieťati.

Strana
z2
monyccka
16. nov 2012

@sashabb tu nejde o zenu, ktora dieta nema, ale o druhe dieta. Cize nie"ziadne dieta nebude" ale dalsie dieta nebude. Ak je pre zenu prednejsie mat deti dve ako mat jedno a manzelstvo, kde si vazi a toleruje svojho manzela a nasledne aj sama seba za to, ze ho netlaci do niecoho, co by nechcel,nuz..asije riesenim iny manzel. My sme s manzelom chceli dietatko obaja. aj druhe. Ale ak by nechcel, netlacila by som ho, napriek tomu,z e ja som po druhom tuzila..

sashabb
16. nov 2012

@mima4 @monyccka ja píšem, ktorá ďalšie deti, nie vôbec deti...
A podla mňa take manželstvo skôr či neskôr "znefunkčie" a nie preto, že by žena využívala chlapa na plodenie. Ale preto, že sa v určitých veciach nedohodnú. Toto sa môže stať aj pri iných veciach, banálneších ...

mima4
16. nov 2012

@sashabb zakladom manzelstva je vzajomne porozumenie, tolerancia, prijatie toho druheho... manzelia musia fungovat aj bez deti, musia mat spolocny cas, spolocne zaujmy, ... a ak by manzelstvo malo znefunkciet preto, ze maju 1 dieta a nie 2 deti... tak to manzelstvo nemalo nikdy pevne zaklady...

sissy27
16. nov 2012

@mima4 presne tak
@sashabb ak žena povýši svoju túžbu mať ďalšie dieťa nad všetko ostatné (rodina, manželstvo, vzťahy, atď.), potom je asi lepšie, aby si našla nejakého anonymného darcu spermií... myslím si, že každá rozumná dospelá žena chápe, že dieťa nie je niečo, čo má prísť na svet vynútené, niekým nechcené a nebude tajne dúfať, že sa postoj druhej strany po narodení zmení...nemôžem predsa od chlapa chcieť, aby mi spravil dieťa aj keď nechce a potom nás tri roky finančne zabezpečoval a ešte nedajbože budem pindať, že sa nám málo venuje, lebo je stále v robote a domov chodí unavený a ešte budem očakávať, že sa z toho bude tešiť ? myslím, že je dosť takých detí na svete, ktoré ostali samé s mamou alebo v ústavoch len preto, že neboli chcené oboma rodičmi, prečo také deti privádzať aj do manželstva, ktoré si už tým pádom stráca svoju funkciu po citovej a duchovnej stránke?

sashabb
16. nov 2012

@mima4 samozrejme, že je to o vzájomnom porozumení a tolerancii. Ale zakaždým sa na to treba pozrieť z oboch strán. Tak ako žena sa bude snažiť porozumieť mužovi prečo to alebo ono chce alebo nechce, bude tolerovať resp. rešpektovať jeho názor, tak isto by mal urobiť rovnaké kroky aj muž.
A kde je potom ten stred? veď to vôbec nieje o tom, že sa dvaja dohodli. To je o tom, čo jeden rozhodol.

veron24
16. nov 2012

sissy27 ma uplnu pravdu

mima4
16. nov 2012

@sashabb OK, muz da zene dieta, ale bude ho odmietat, aky to ma vyznam? ako to cele skonci?
Zena by si mala dat dokopy svoje priority, ci je pre nu priorita mat urcity pocet deti, alebo mat manzela, milovat ho... Proste na tom prvom mieste nikdy sa nenachadzaju dva aspekty... vzdy je to o nas, pre co sa rozhodneme.

sissy27
16. nov 2012

@sashabb ale tí dvaja rozhodujú za niekoho tretieho - ako by ti bolo, keby si sa raz dozvedela, že preto máš len mamičku, lebo ocko ťa nechcel, tak odišiel, alebo žil s nami, ale nikdy ťa nezobral na ihrisko, lebo ťa nevedel mať rád? chceš povedať, že je lepšie vyhovieť žene, spraviť jej dieťa (nech teda má keď chce) a potom jej to denne vyhadzovať na oči, keď bude chcieť / potrebovať to alebo ono? takže v prvom rade by mali obaja brať ohľad na ten tretí ľudský život, ktorý by (ne)mal prísť na svet - a to dieťa má právo na to, aby bolo milované a chcené na 100% - ak dopredu viem, že to mať nebude, tak je sebecké a nezodpovedné ho na tento svet priviesť...

rebecca2006
16. nov 2012

@katuska268 ahoj, Katka. napíšem ti nie radu, ale vlastnú skúsenosť- vyber si z toho, čo ti pomôže. Ja som na tom bola podobne, s manželom sme vždy plánovali dve deti, a to tak, že keď bude mať malý rok, začneme pracovať na druhom.. aby sme obe materské zvládli po sebe- máme totiž obaja viac rokov, ja som mala 33, keď sa narodil martinko, manžel o 5 viac, tam už nie je veľmi pôda na vymýšľanie....A zrazu, keď došlo na lámanie chleba, manžel že nie a nie, najprv sa len pokúšal hrať o čas a potom vyslovene odmietol, že on druhé dieťa nechce- respektíve ho chce, ale si myslí , že si ho nemôžeme dovoliť. Z viacerých dôvodo v- a le predovšetkým finančne, aj kvôli "celkovému menežmentu". Ja som toto jeho rozhodnutie brala ako veľmi sebecké, neviem, pre mňa boli vždy súrodenci dôležití, podĹa mňa je podstatné, aby sa človek mal v živote o koho oprieť, ale fakt je, že môj manžel je z takej divnej rodiny, ja ani neviem prečo, ale s bratom majú veľmi zvláštny vyťah- vlastne spolu ani nekomunikujú.Myslím,že chyba je hlavne na strane MM- ako keby sa nikdy nemieril s týmj že vôbec brata má. MM je starší- a ke´d sa mu narodil brat, tak mám pocit, že rodičia to nezvladli, a protežovali len mladšieho...... Takže MM dosť ťažko chápal, prečo vlastne chcem dať Martinkovi súrodecna, prečo mu vlastne chcem robiť zle...Ono za tou nechuťou k druhému dieťaťu môžebyť čokoľvek....mali sme sériu vážnych rozhovorov- aj hádok priznávam sa- a nakoniec teda sme sa rozhodli, že druhé bábo bude- a podarii sa na prvý šup. Veľa som si potom odtrpela, lebo som si myslela, že ke´d už teda manžel súhlasil, tak že vlastne chce aj on, ja som ho nikdy neklamala ohľadom antikoncepcie, plodných dní, ani mu nič nezatajovala, nevyhrážala som sa odchodom- tj žiadne podľa mňa neférové praktiky som nepoužila- napriek tomu ke´d som otehotnela, tak som pochopila, že MM do toho chuť nemá ani v najmenšom, počas tehotenstva len frflal, nemala som v ňom žiadnu oporu a bla bla bla. Najust tehu celé zle, rizikové, od 6M v nemocnici, no, odplakala som si svoje....Teray je rád, že Estreku máme... Na druhej strane- ja to celé vidím komplexne, to nie je len o jeho nechuti na druhé bábo, je to aj o tom, že chce mať svoj kľud, že nie je ochotný kvôli rodine zmeniť prácu, abz sme mali povedzme viac peniažkov a on mal viac času pre rodinu atd. A to nepodržanie počas tehotenstva vmímam z jeho strany doteraz ako podraz- dohodli sme sa, stalo sa a on sa potom tváril pomaly že je dieťa susedove 😠 Ja si mzslím, že je viac oveľa vzdarenejších vzťahov ako náš....
bohvie ako to celé ešte dopadne...
.Ak by som to mala zhrnúť- rozhodne netreba do ničoho nútiť- to potom môžeskutočne zapríčiniť veľmi vážne problémy medyi partnermi...Najlepšie, ke´d tomu necháš voľný priebeh, synček je skutočne ešte malý- u nášho zaščala byť viditeľná potreba druhého súrodenca až teraz, a to má 3,5 roka. A až teraz sa začalo markantne prejavovať, že bo dlhšie jedináčik, nechce sa deliť, tvári sa ako stred zemegule.. Teraz už aj MM priznáva, že Estreka bola to nejlepšie, čo sa ná mohlo stať lebo by nám alý úplne prerástol cez hlavu....Ja si myslím, že časom ke´d bude Váš Mrartinko väčší, terba túto otázku otvoriť znova.... U nás som si istá, že keby sme mali iac času z hľadiska veku, tak by manžel došiel s túžbou po druhouňm deiťati aj sám od seba- buhužiaľ, ďalších 5 rokov som čakať nemohla.... Hm, dúfam, že som tu nenapísala úplný guláš... Držte sa a neboj, žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí...

sashabb
16. nov 2012

@mima4 takže načo je žene vôbec taký chlap?
@sissy27 a teraz sa dostávame k tomu čo som písala. Pokiaľ muž odmietne dieťa žene, alebo žena odmietne dieťa mužovi, manželstvo prestáva fungovať 🤐

veriiii
16. nov 2012

ale neboj, za dva tri roky urcite bude mat iny nazor🙂

sissy27
16. nov 2012

@sashabb aha takže ak žena chce rodiť jak jabloň každý rok, tak manžel to ani nemá komentovať, len sexovať (raz do roka) a makať, aby všetkých uživil, hej? toto je podľa teba funkčné manželstvo, lebo muž nemá právo na svoj názor, potreby a koná len tak, ako pani vedúca povie? manželstvo nie je o tom, splniť tomu druhému všetko na čo si zmyslí, ale o tom dohodnúť sa...viac detí ti lepšie manželstvo ani život nezaručia a aj jedným dieťaťom sa dá uspokojiť túžba po rodičovstve... a stále budem tvrdiť, že je jednoduchšie a zodpovednejšie potlačiť v sebe abstraktný materinský pud, ako porodiť a vychovávať dieťa, ktoré pre niekoho bude len príťažou

sashabb
16. nov 2012

@sissy27 ale toto som ja nikde nenapísala 🤐

sissy27
16. nov 2012

@sashabb no ale tvoje príspevky mi tak pripadajú...
ale myslím, že stačilo, zakladateľke témy sme poradili asi najlepšie ako sa dalo - počkať, ako sa situácia u nich za tie 2-3 roky zmení a potom to riešiť, nie sa umárať niečím, čo nie je aktuálne
ostatné nech si vyrieši každý doma - niekto pochopí a niekto nie...

janinah
16. nov 2012

@rebecca2006 v tvojom príspevku sa objavilo presne to,čo ja považujem u muža za hlavný dôvod "nechcenia" druhého dieťaťa- stratí svoje pohodlie,kľud,treba sa viac starať.... a pritom on dieťa nevynosí,neporodí,nekojí, nestráži každý jeho dych,na to gro starostlivosti je mama...našťastie ja takého muža nemám,čo by už druhé dieťa mu bolo "na ťarchu"

katuska268
autor
16. nov 2012

@sissy27 ja ho nevydieram recami typu ak ma lubis tak to spravis to by som nidy nespravila

sissy27
16. nov 2012

@katuska268 to je v poriadku, tá diskusia medzi mnou a sashabb nebola doslova o tebe, ale všeobecne o niektorých, čo sa snažia donútiť partnera k dieťaťu... nemusí sa to týkať každého páru, u teba by som to videla na to počkanie 😉 držím palce, aby ste boli všetci spokojní 😉

matozazzo
17. nov 2012

@sashabb Ak by potom povedal nie, prebrali by sme to, preco... Ak by nechcel jeden z nas, urcite by som ho do toho netlacila. O babo a rodinu sa musime starat obaja, nie len ja sama... A aby to bolo na ukor prveho babatka alebo nasho vztahu, nechala by som to tak. Ja mam tiez zdravotne problemy, kvoli ktorym boli oba cisarske, vedeli sme obaja, ze sa bojim, preto na mna netlacil... Prislo to tak "pozvolne"...

wanda123
6. jan 2013

@susanerose ahoj, tak sme na tom rovnako. ani ja nechcem druhe dieta, lebo by som to nezvladla.. ako na to tvoj manzel reaguje? moj sa so mnou dnes opat kvoli druhemu dietatu pohadal...

susanerose
6. jan 2013

@wanda123 no môj na to až tak veľmi ešte nenástojí, aj keď vidím, že by veľmi chcel. No našťastie ma ešte rešpektuje, lebo vidí, aké máme "žívé" dieťa a že aj dvaja s ňou majú čo robiť. A ešte k tomu on chodí ráno z domu do práce o pol 6 a domov chodí večer o po l6. Čiže som na malú v podstate sama. Myslím, že druhé dieťa by ma priviedlo o nervy 🙂 Ale aj tak si myslím, že on si myslí, že ma nalomí. No uvidíme, aj keď nateraz som presvedčená, že nie. Dúfam, že ten tvoj až tak moc nenástojí, veď mu vysvetli, aké to je náročné starať sa len o jedno dieťa a nie ešte o dve! Alebo skús mu bejby nechať na jeden deň, nech sa oň sám stará. A možno zmení názor. Držím plčeky, aby ste sa kvôli tomu nehádali. Dúfam, že ťa pochopí.

wanda123
6. jan 2013

ach veru, nevidim to ruzovo... tiez nie je nikdy doma /robi ciastocne v zahranici, takze 3 noci z tyzdna urcite/ no a ked je doma, tak je bud zgrcnuty pred telkou alebo vonku s kamaratmi.. dalsie dieta by zo mna urobilu hystericku dracicu.. na dve deti proste jeden clovek nestaci..

katuska268
autor
18. jan 2013

@bodka13 nie nie jedinacik..neviemmozno preto ake som mala problemy v tehu a sa o mna boji

wanda123
9. jan 2014

ahojte, no u nas to doslo do patovej situacie. muz chce druhe dieta - mala bude mat 4 roky, teraz s druhym dietatom otehotnela aj svagrina, a kedze ja som sa vyjadrila, ze ja druhe dieta nexem.. mala som tazke tehotenstvo, predtym potrat, umele oplodnenie, pobyt v nemocke, problem s krvou, takze som si 6 mesiacov pichala injekcie, tak mame peklo uz cely tyzden. vynadal mi, ze nic nerobim /staram sa sama o malu, kedze on mi nepomaha, o domacnost - tiez mi nepomaha/ a chodim do roboty.tiez mi vynadal, ze som egoista, nezaujima ma, co chce on /vo vsetkom sa mu prisposobujem a stale mu vyhoviem, pricom jeho poziadavky su hodne vysoke.. a ked som mu vytkla, ze vsak sa do leta opijal a teraz chodi stale von a raz do tyzdna je v kasine do rana do siestej, tak na to na mna nakrical, ze to kvoli mne, lebo vonku mu je lepsie... a sa oziera kvolu zivotu so mnou...silna kava, nie? tiez je vycitka, ze vsak kazda zena zvladne druhe dieta, tak ja co nie.... tak ja neviem, ale ine zeny predsa maju viac pomoci a dostavaju viac podpory.. v mojej situacii by sa predsa ziaden sudny clovek /zena/ nerozhodol mat druhe dieta..

simonka121
16. máj 2016

Ahojte ja mam taky isty problem ja chcem druhe dieta ale manzel nie,,,,,nas maly ma uz 2 roky cize si myslim ze je to idealny vek,,,dokoncaaj sam si pyta sestricku alebo braceka😀no manzel stale vaha uz neviem ako mam presvedcit😞,,,,

janickacrazy
16. máj 2016

@simonka121 skús sa opýtať autorky tejto témy, lebo pozerám, že jej sa to druhé dieťa už podarilo 😉

Strana
z2