Chcem počkať až do svadby
Ahojte, rozišla som sa s chlapcom,ktorý naliehal, hoci som nechcela. Bolo to z náboženských dôvodov, ale aj z vlastného presvedčenia. Chcem niečo také zažiť až po svadbe.Teraz mám kamaráta, ktorý so mnou súhlasí. Myslíte, že v dnešnej dobe je to bežné?
@sorciera24
ateista je človek, ktory ma vlastne nabozenstvo...
Katolíkov je plné Slovensko - papierových medzi ktorých radím podla tvojej retoriky aj teba, pokrstený, primanie a birmovka a to je všetko, inak o vieru nemaju zaujem o jej praktizovanie v bežnom dennom živote. Potom je fanatik každý kto žije podla ,,nejakých zásad,,. Fanatik je aj vegeratián aj frutarián aj ten čo žije len vylučne bio eko zdravo, fanatikov je dnes plná zemegula....
@sardinka333 no hlavne katolikov co si vieru zfanatiyovali....to ze nederem lavice v kostole ci netravim hodiny modlenim tak som zla ci co????ja nemam zaujem sa modlit od rana do vecera....a myslim si ze ani boh to nechce
@nikamonika Celú tuto otázku som nejako nepochopila. Nikto vás podľa mňa v tejto oblasti nemôže k ničomu nútiť - akomkoľvek smere. Je to len a len vaše rozhodnutie. Ťa naozaj trápi čo je bežné? Alebo si si prišla pre potlapkanie po pleci a pochválenie aká si výnimočná? 😉 Pre milujúceho muža by si mala byť za každých okoloností výnimočná .
@mima4 nemusíš mi to tu vysvetľovať, ja takéto rozhodnutie chápem, píšem to tu od začiatku, ako som sa do tejto diskusie zapojila. Ale nestotožňujem sa s ním. Viem, že niektoré ženy majú v čase svadby za sebou podstatne viac sexuálnych partnerov, ako si uviedla, ale zase to beriem tak, že je to ich rozhodnutie a tiež sa s ním nestotožňujem,nechcela by som mať svoj prvý sexuálny zážitok s hocikým, kto sa práve vyskytol 😝 a potom s každým, kto o mňa zavadí 😝. Intímne zblíženie považujem za vyvrcholenie vzťahu dvoch ľudí, ktorí sa dostatočne poznajú po všetkých stránkach, nesmierne sa ľúbia,sú rozhodnutí spolu žiť a prípadné tehotenstvo im spôsobí radosť a nie problémy. Ja som spokojná s tým, ako som sa vtedy rozhodla, nikdy som neuvažovala nad tým, že by som čakala do svadby. To, čo som zažila, mi len potvrdilo, že moje rozhodnutie bolo správne. Ak sa niekto rozhodne inak, je to len a len jeho vec, dôležité je, aby s tým bol stotožnený a spokojný. A na tej svadobnej noci som sa tiež pobavila, ja som padla do postele o pol siedmej ráno a na druhý deň som mohla chodiť len v šlapkách 😎 , my sme svadobnú noc pretancovali. Ale samozrejme, dá sa to aj inak, odísť zo svadby okolo pol druhej v noci. A do manželstva som sa tešila, nie len pre ten sex, to by bolo veľmi úbohé, ale aj naň,lebo som vedela, že bude fajn.
ja s tym nesuhlasim, cakat az po svadbe nie je moc dobry napad, pretoze vlastne nevies do coho ides. Kamoska cakala az 'po svadbe' a o pol roka bol rozvod. Tak akosi zistila, ze si zobrala sice nabozneho a veriaceho, ale gaya, ktoreho rodicia si svadbu priali zo vsetkeho najviac. Dalsi znamy tiez cakal, lebo baba chcela...no po svadbe sa vobec nedockal, lebo baba zistila, ze to s nou nic nerobi a viac sa jej pacia zeny ako muzi. Dalsi sa zobrali, aby o tri roky zistili, ze nemozu mat spolu deti a dalo by sa pokracovat. Urcite to ma svoje pre aj proti, ale sexualna cast vztahu je velmi dolezita na to, aby mohla byt vynechana a vztah aj napriek tomu fungoval. My sme to spravili po starom, najprv svadba, potom dieta...ale coraz viac ludi to otaca
Nuž, stále bude niekde niekto lepší a to nielen v sexe. Aj povahovo, akokoľvek... hľadať by sa dalo donekonečna... ale manželstvo je práve o tom, brať toho druhého aj s jeho chybami, tak ako berú nás naši manželia. Kto takých má samozrejme.
@mirka49 mna mozes vysmiat a aj mojho manzela 🙂 toto nas urcite nezrani. Ja som nikde nepovedala, ze moj manzel nemal chut a ani, ze ja som nemala (mali a aku🙂, ale rozhodli sme sa proste pockat. A urobili sme veeeelmi dobre. Uz som tam pisala preco. Je velmi tazke opisat tie pocity, co nam ta spolocna skusenost v manzelstve priniesla. A kedze manzel nebol z takeho prostredia a s takym presvedcenim, ako ja, takze jeho minulost je ina, nez moja. Ale pises, ze to nezistis...Nuz, mas pravdu, ale nezistis to len od niekoho, komu na tebe nezalezi a s ked sa s tebou nepotrebuje zdielat o uplne vsetkom. V niektorych vztahoch chybaju podstatne veci - hodnoty, a preto je svet aj spolocnost taka, aka je. 🙂 Ked chce niekto pockat do svadby, asi ma na prvom mieste dolezitejsie hodnoty, nez je sex. Ale ako uz ktosi vyssie pisal, sex je podstatny, ale je ceresnickou na torte vo vztahu. 🙂 Tak by sa k tomu malo aj pristupovat. Hladanie spriaznenej duse, o tom to je. Ale mnohi dnes nehladaju spriaznenu dusu, nechavaju sa ovladat tym, cim by sa nemali. Ale je to ich volba. Tak ako nasa bola tato. A som rada, ze sme to zvladli a ze budem s cistym svedomim takto viest aj svoje deti. 🙂 Tesim sa na to, nech sa smeje aj cely svet. No, cely urcite nie. 😉
@cobhan ale tie pripady co ty opisujes predsa vobec nesuvisia s rozhodutim o sexe az v manzelstve. Tam bol problem v uplne niecom inom. Vies kolko ludi po rokoch manzelstva a super sexu odchadza, lebo maju narusenu sexualitu - su orientovani na to iste pohlavie zrazu?
A to ze nemozu mat deti. No ajj o tom je slub "v dobrom aj zlom", a prave v tom je vynimocny tento slub, ktorý človek dava na cely zivot.
@2veronka7
jasne, ja sama viem, ze urcite na svete behaju lepsi muzi ako moj (nepoznam, ale verim, ze su taki 😉 ), lepsi povahovo, financne, v posteli 😉 ... to poznas...v pruhu si vodici vzdy myslia, ze v tom druhom idu auta rychlejsie 😉 ale proste raz som si zvolila na cely zivot jedneho, tak to bude on, a nik iny 🙂
...a verim, zze su aj lepsie zeny ako som ja... mozno... ha ha ah 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@mima4 super napisane 😀 u mna jednoznacne....ano, urcite existuju ovela lepsie zeny, nez som ja, ale raz darmo, manzel si o tom mysli svoje. 🙂 A dobre, ze mi neuveril 😀. Aj ked presvedcit sa o tom moze kazdy druhy den.
Ake tazke je vysvetlit niekomu, kto to tak nevnima a kto to nezazil, co to cloveku dalo a ako ho to s tym druhym spojilo. Ja nie som tiez ziadny fanatik, lebo fanatizmus je v podstate nieco zle, ale vidim aj na sebe, co sposobuje moja vlastna sebeckost. Nic dobre. Takze som velmi rada, ze napriek mojim slabostiam sme toto zvladli a ze sme stastni a....coraz stastnejsi. 🙂
@majdus
ja osobne nechcem tu nikoho presviedcat, iba prezentovala som ako to vidim ja a dovody, preco take rozhodnutie povazujem za spravne a preco by som ho odporucala 🙂
Kazdy clvoek tu je zodpovedny sam za seba a nesie dosledky svojho konania a svojich rozhodnuti... a druhych rozhodnutia nemozem ovplyvnit, svoje ano 🙂
A ak niekto castuje druheho slovom "fanatik"... tak asi sam nema niektore veci vo svojom zivote usporiadane...
@majdus prečo si myslíš, že dvaja, ktorí nechcú čakať s intímnym životom až do svadby, neuznávajú iné hodnoty, ako sex? Vôbec pre nich nie je najdôležitejší,len nemajú dôvod odkladať ho do svadby. Svadba - ten konkrétny deň pre nich nie je tým medzníkom, medzníkom pre nich bolo vnútorné rozhodnutie - tohoto človeka ľúbim najviac na svete,chcem s ním spojiť svoj život, chcem s ním mať rodinu, chcem s ním zostarnúť.A vôbec to nemusí byť časovo ohraničené, k tomuto rozhodnutiu dospejú postupne, nie zo dňa na deň, často ani nie spolu v jeden okamih. Tak ako svoje dieťa nemilujem, až keď ho porodím a necítim sa byť mamou od dátumu jeho narodenia, ale milujem ho od vtedy, ako zistím, že je vo mne nový život a od vtedy sa cítim byť mamou. Chápem, že veriaci to prežívajú inak, že chcú, aby ich vzťah bol spečatený pred Bohom a akceptujem to. Napriek tomu toto rozhodnutie - počkať do svadby neodporúčam, ale rešpektujem páry, ktoré sa takto rozhodli, aj keď osobne ich poznám veľmi málo, vlastne len tri.
@maculo Nechcem ťa uraziť, ale prečo, bojíte sa, že keď sa pomilujete ešte pred svadbou, budete zatratení, pôjdete do pekla? Iné by bolo, keby ste sa skutočne neľúbili, poznali sa pár dní, mali 17 rokov, ale takto, prečo je pre vás tak strašne dôležitá práve tá svadobná noc? Akceptujem tvoj názor, je to len a len tvoja vec, ale mnohým veciam fakt nerozumiem.
@nikamonika už som tu popísala mnoho, ale aj odbočila dosť od témy, tak odpoviem na tvoju otázku a už sa nebudem k tejto téme vyjadrovať. Keď si sa tak rozhodla, cítiš, že je to správne a tvoj partner tiež, tak do svadby počkajte. Bežné to nie je, bežnejšie je to medzi veriacimi, ale ty sa riaď podľa toho, čo cítiš a nie, čo si tu prečítaš.
@celasapremenim je to sice odbocenie, ale ani si nevies predstavit kolko 3.sektora stoji na cirkvi, kolko sluzby ludom vykonavaju zasvateni ludia (to nehovorim o cirkevnych budovach, ktore vyuziva stat, pri odluke by ich musel vyplatit), ver tomu, ze stat je na tom takto lepsie
@elenka74 a prečo nepočkat? ked človek čaká, pár mesiacov ho nezabije, či?
@celasapremenim vies kolko z mojich dani ide tam, kde nechcem aby sli?? Kolko veci ja nevyuzivam, ersp. neplanujem vyuzivat a financuje sa to?
mojich dvoch kamosiek sa knazi pri priprave na manzelstvo pytali,ze ci uz to spolu skusali v posteli a ci to vsetko islo....a vysvetlenie bolo take,ze prave sa chcu vyhnut anulaciam a inym problemom, ktore musia neskor riesit. Pretoze je to na dlho a nie vzdy uspesne. Pretoze cirkevny rozvod je aj na 10 rokov, jeden knaz, ktoreho som poznala bol aj cirkevny pravnik a ze toto bolo velmi osemetne dokazovat to vsetko.
@nikamonika nie, nie je to bezne, takeho si straz 😉 a drzim palce, podla mna spravne rozhodnutie!
@purplelife Ad dobrovolnictvo - Ved to nerobia zdarma, stat ich za to plati. Resp. ja aj verim ze je tam zneuzivanie nadsencov ktori to robia ozaj so zapalom a prachy idu potentatom. Keby stat platil inych dobrovolnikov, robili by to ini, treba vyhlasit konkurzy. Budovy a pozemky cirkev ziskala v prislusnej dobe casto nezakonne, pobrala po pozostalych bez dedicov, nechala na seba prepisat pod natlakom, alebo jednuducho zhabala pohanom, to sa dialo vo velkom uz od prichodu Cirila a Metoda. A tak ako ich ukradla ona, potom komunisti ukradli jej - bozie mlyny zamleli. Teraz sa maju stale nadstandartne, nemusia z nich platit dane a pritom s nimi podnikaju a maju zisk z prenajmov. Mnohe sa im rozpadaju a neupravuju ich, zato potentati si stavaju vily a ziju v prepychu a drahych ruchach. Kde to ma k jednoduchosti Jezisovho rucha, k nadseniu Sv. Frantiska, ktory rozdajuc vsetok majetok, s Bozou pomocou opravoval taketo stare zburane kostoly. Cirkevnici sa boja odluky ako cert kriza, keby im bola vyhodna hned po nej skocia, o to ziaden strach, ale im "vyhovuje sucany model financovania" ako sa sami vyjadrili a vobec to nie je s lasky k statu ako pises. Cirkvi by len pomohlo keby sa ocistila a vratila k povodnym ideam. Cisarovi (statu) dala co je cisarovo (statne), nech zacne hospodarit sama. Ved ma naskok z nadmernych vyhod. Len uz by sa musela zacat cinit a nielen sa schovavat za idei a imidz par zapalenych ludi a v pozadi zivit prebujely aparat.
@marina24 to je blbost,nie kazdy,co zacal so sexom po dvadsiatke,ma zdravotne problemy. Patrim medzi nich,dokonca dietatko sa nam podarilo na prvy sup a je zdrave 🙂
@elenka74 Neurážaš ma a snáď ani ja Teba 🙂 . O peklo až tak nejde, držíme sa pretože veríme a cítime, že je to tak veľmi dobre. Nenapísal som sem, aby som presviedčal ľudí, že musia žiť takto, ale aby som ukázal môj pohľad a že v dnešnej dobe ešte takí ľudia exitujú a úprimne mohol dosvedčiť, že to funguje. 🙂 Sme šťastní, vzťah je krajší ako som sníval a cítime z neho vnútorný pokoj. 🙂 Za nič na svete by som ten vzťah nemenil aj keď miestami je to naozaj ťažké, lebo po milovaní samozrejme veľmi túžime, no vieme, že nám to neujde a príde na to správny čas. 🙂 Takže my sme s tým naozaj spokojný a preto som to takto napísal nikamonike. A keď vravíš, že tomu nerozumieš, tak písal som na stránke 7 tohto fóra viacej dôvodov prečo takto žijeme ( ešte jeden príspevok predtym nez som Ta oznacil ). A nepísal som to z kresťanského hľadiska, ale všeobecne.
Inak ešte k tomu, že ak uz je svadba ista a su spolu ozaj dlho, tak ja osobne by som to rad dotiahol až do konca a tesne pred svadbou už nepovolil ale tú chvíľku navyše už nejako vydržal .. to je všetko..ja chápem, že s tým veľa ľudí nesúhlasí, ale moja osobná skúsenosť ma veľmi napĺňa, takže nemám prečo od toho upustiť 🙂

@sardinka333 ja som katolik a nie fanatik ako podaktore