icon

Chcem sa vrátiť domov zo zahraničia, ale môj muž to nechce

enni9
6. mar 2023

Ahojte mám 29 rokov, 9 ročný vzťah, s mužom už skoro 2 roky žijem v zahraničí. Predtým som pracovala na Slovensku a svoju prácu som mala veľmi rada, žila som s rodičmi. Môj muž ma volal do zahraničia kde už bol dlhšie a keďže som nechcela prísť o vzťah nechala som všetko a išla som za ním. Dohodli sme sa že niečo zarobime a vrátime sa domov, vybudujeme a časom chceme deti.
Za ten čas čo žijem v zahraničí som vystriedala 3 práce, vždy bol nejaký problém či uz s mojim skúsenosťami, šéfom. V poslednej práci som zatiaľ najdlhšie
Môj najväčší problém je že ma život v zahraničí ubíja, práca vôbec nenapĺňa a chcem sa vrátiť domov. Nepáči sa mi táto krajina, chyba mi moja rodina, priatelia, Slovensko.
Chcela by som sa uz zasnubit mat svadbu a deti ale tu je to nereálne aj kvoli 3 mes. Materskej, žiadna pomoc rodiny a museli by sme ísť do väčšieho bytu.
Jedine čo ma tu drží je moj muž o ktorého nechcem prísť a spoločne bývanie ktoré na Slovensku nemáme.
Pred časom sme začali riešiť že by sme sa posunuli ďalej a začneme sa budovať na Slovensku. Môj muž s tým súhlasil no pred nedávnom zmenil názor že sa domov momentálne vôbec nechce vratit lebo tam podľa neho nemá žiadnu istotu aj kvôli súčasnej situácii. Moj muz ma na to taky názor že ešte niesme dostatočne zabezpečeni.
Povedal mi že sa mám vrátiť domov ak chcem, ak tam budem šťastná. To by zrejme znamenalo koniec vzťahu a k rodicom sa naspäť vrátit nechcem.
Neviem ako ďalej, máte podobne skúsenosti ?

enni9
autor
6. mar 2023

@enni9 a ďalšia vec je že žijeme v turistickej oblasti, kde je práca pre ženy len v hotelierstve alebo upratovanie…

melanta
6. mar 2023

@enni9 zaznelo tu od žien niekoľko otázok, z každej jednej odpovede je cítiť, že ty si odišla do Švajčiarska s tým, že opúšťaš rodinu a priateľov, na všetko máš výhovorku a to doslova výhovorku, nie argumenty. Cítiť z odpovedí, že žiješ tam 2 roky bez toho, aby si sa niekam posunula a cielene sa o niektoré veci nesnažíš, pretože čakáš, kedy pôjdeš konečne domov. Domov je pre teba nie tam, kde je partner. Domov je pre teba Slovensko, lebo na Slovensku "nič nemusíš" a máš tu pohodlie rodičov, ktorí ti pomôžu s deťmi. To je odpoveď podľa mňa na všetko. Ja by som partnera s týmto nastavením nechcela. Takže ani sa až tak moc partnerovi nečudujem, ak po 4 rokoch vzťahu je vaša spoločná budúcnosť závislá na tom, že ty stále riešiš to, že tu nemáš mamu a kamarátky.

akvi
6. mar 2023

@enni9 nežijem, akurát mám polku rodiny a kamarátov žijúcich x rokov po celej západnej Európe. Neboj sa, nemám ani ružové okuliare, všade sa musíš obracať, aj na SK by si sa musela. Ale akože nemusím byť zrovna niekto, kto žije/žil vo Švajčiarsku, aby som dokázala porovnať životnú úroveň u nás a v západnej Európe. Vieš, moja sestra je 25 rokov v Británii a tiež sa každú chvíľu vracia domov. Prečo sú to len reči, je jasné každému, kto zažil tieto dva svety. Plno vecí tam nie je ideálnych, ale jej stačí pár týždňov do roka na SK, aby rýchlo vytriezvela.

limoncino
6. mar 2023

Ja celkovo nerozumiem ako môže niekto bývať v zahraničí a nevedieť za tak dlhý čas jazyk. Tak samozrejme že budeš iba upratovať. Mám známu, ktorá do SUI odišla za manželom, ale dva roky tam na sebe makala a dnes robí to čo robila na SK ( oblasť HR) ale za iný plat a je veľmi spokojná. Ale to by bolo treba chcieť a nie vo všetkom hľadať problém

prasiatko30
6. mar 2023

Myslim si, ze kebyze si bola na zaciatku zainvestovala do draheho kurzu uz si mohla mat slusnu uroven a mohla si sa kludne venovat tvojmu odboru. Hudobnici sa vzdy chytia, vytvaraju komunitu a kebyze sa snazis tak si si mojla najst aspon skupinku nadsencov na hranie a odreagovanie ak nic ine. Mojimdetom vzdy hovorim, ze hudobny instrument im bude takym pasom k urcitym druhom priatelstiev a “spolkov” ku ktorym mi hudobni ignoranti mame vstup uplne nepristupny. Ty namiesto toho aby si hladala ako nieco mozes robit hladas vyhovorky ako to nerobit, asi by ti bolo fakt lepsie na sk

lilitela
6. mar 2023

@enni9 Aky plan ma presne tvoj muz? Ak je tam on uz dlhsie, a nemate stale "nasetrene", aka je jeho predstava? Kolko chce este setrit? kedy sa chce vratit na SK? Kedy chce deti? Ja myslim, ze si sa schvalne nenastavila na to zahranicie, lebo ste sa dohodli ze sa vratite a deti budete mat na SK, aspon tak som to pochopila, no a presli dalsie 2 roky co ste vonku a nic sa nedeje, vsak? Takze co na to tvoj partner? Kolko este?

haley7897
6. mar 2023

@enni9 nieje možné aby si nevedela investovať 500e po dvoch rokoch vo Švajčiarsku. A ak je tomu tak, tak naozaj len poslúchať manžela, lebo máš v takom prípade okrem iného aj solídny problém s narábanim s financiami.
Každopádne B1 je veľmi nízka úroveň jazyka, aj ako samouk s materiálmi volne prístupnými na internete by si mala byť na vyssej úrovni ak by si sa snazila.

enni9
autor
Autor odpoveď zmazal
gabika0825
6. mar 2023

@enni9 Muž má ohladom Slovenska pravdu. Tu to ide dole vodou. Neviem kde presne ste v zahraničí, ale ak ste veľmi daleko tak sa s muzom porozpravajte o tom či by ste nešli niekde bližšie k Slovensku aspoň, že aj keby ste sa chodili s rodinou navštevovať tak by to nebolo pre vás ani pre nich tak daleko. No tvoj muž to nemysli zle a chce sa mat s tebou dobre, to je práveže super. Či by si bola spokojná tu, kde nemáš istotu v nicom, vo financiách už vôbec a nemohla by si si poriadne ani dovoliť to dieťa? Plus by si išla k rodičom do domu. Určite sa porozpravajte s mužom o nejakom presune bližšie k Slovensku, kým este nemáte deti a uvidis že to bude lepšie

monika_k
6. mar 2023

Neposiela ta tvoj parner domov lebo vidi, ze si nestastna a nechce ti branit, ze kvoli nemu musis ostat vo Svajciarsku? Ja to vidim skor takto a nieze je sebec.

kvetinka75
6. mar 2023

@enni9 to je skoda. Si mlada. Jazyk si sa mohla perfektne naucit. Nikdy nevies kedy sa ti zide. Mas moznost a takto ju zahodis. Peniaze pridu ale takato moznost mozno uz nie.

prasiatko30
6. mar 2023

@kvetinka75 ono ked niekto v investicii do urcitych vedomosti vidi len zbytocne vyhodene peniaze co narobis 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

blue_violet
6. mar 2023

investovať do jazykovky a celkovo vzdelania môžeš aj bez toho, aby si v tej krajine žila a je to dobrá investícia, pretože znalosť jazyka ti nikto nevezme. Miesto toho radšej upratuješ a sťažuješ sa...holt, ťažko potom radiť

sardinka32
6. mar 2023

Ja Ťa chápem. Ty to takto cítiš a chceš ísť domov...niekto to nechápe, ale je to jeho vec. Ja som to nezazila na vlastnej kozi, ale mam kamarátku a zhodou okolností sa tiez jedná o Svajciarsko. Jej muž pracoval v zahranicí ešte predtým ako sa vzali a mali deti...teraz je uz hadam zo 10 rokov vo Svajciarsku. Ona mala dobru pracu na SVK, o ktorú casom prisla, ale aj tak sa do Svajciarska nehrnula. Práve naopak...stále hovorila, ze ked sa zoberu, príde on robit tu. Lenze vzali sa a on na SVK robit nechcel, lebo tam vo svojom obore zarobí podstatne viac. Tak ona bola teda tu a on tam. Otehotnela raz, druhy raz...on chodil domov na vikend, prípadne kazdy druhy. Ked som sa s nou stretla po rokoch, zistila som, ze aj ona sa tam prestahovala, ale nerobí tam, je doma s detmi, ktoré uz chodia na ZŠ, ale stále chce byvat na SVK. Ty sa musís porozpravat s priatelom, kedy je ten čas, ze príde spat na SVK. Dá sa fungovať na dialku istý čas, ved chlapi bezne chodia robit do zahranicia na viac dní a potom sú par dni doma. Ak to je na rok, dva, tri...tak to vydrzis aj v zahranici s nim. Horsie by bolo, ak by si to znova rozmyslel a na SVK sa uz vratit nechcel.

tiezjedna
6. mar 2023

@enni9 tak už sa nedivím tvojmu mužovi. Vymeniť Švajčiarsko za Slovensko je čiré bláznovstvo. Radšej by som na sebe trochu zapracovala než sa vrátiť na SVK, a nie je to vyložene len o peniazoch. Švajčiarsko je nádherná krajina s mnohými možnosťami, ktorej jediným negatívnom oproti SKV je akurát tak tá krátka materská. To je asi tak všetko.

enni9
autor
6. mar 2023

@sardinka32 ďakujem za zdieľanie príbehu, presne takéto som potrebovala počuť 🙏🏼 ľudí ktorí majú podobný príbeh, a nie len negativizmus od ľudí čo má poznajú na základe pár viet… myslím že aj ďalším čo si podobným prechádzajú pomôže práve toto 😊

sense
6. mar 2023

@enni9 za tie dva roky si mohla makať na jazyku a živila by si sa ako učiteľ ja hudby kľudne aj súkromne.
Tvoj problém he ze ty tu nechceš žiť a ťahá ta to domov, preto nemáš potrebu sa tu vyvíja a adaptovať. Neviem akú má priateľ tu prácu. Ale ja by som sa domov ne vracala, to co zarobím tu, mi na Slovensku nikto nedá. Áno materská 96 dní je zahul ale sa sa to aj keď to je ťažké. Ale kto chce to zvládne len to nie je zadarmo

sense
6. mar 2023

@enni9 áno ak máš povolenie L al Platíš quellensteuer, to Švajčiari à ti s povolením C neplatia ale platia dane štátne, kantonslne aj obecné alebo si myslíš ze ti dane neplatia. Apropo veľa Švajčiarov by platili veľmi radi a dobrovoľne quellensteuer, dan byali strhnúť z platu a mali by pokoj, žiadne daňové priznanie každý rok, žiadne zdaňovania nielen príjmu ale aj nasetrene ho majetku ktorý už aj tak zdanili.

sense
6. mar 2023

Inak ešte k tomu ze 500chf je veľa za kurz. Keď som prišla do CH pred x rokmi nevedela som francúzsky ani ceknúť. Polovicu výplaty ako manny som investovala do školy za 10 mes som z úroveň 4 slová spravila skúšku delf B1 na 90perc. Áno tých 10 mes ma stalo dokopy v tej dobe cez 3tis ale boli to najlepšie investované peniaze. Nasledne som úroveň ešte zlepšila... Ale môj cieľ nebol návrat, ale cieľ bol nerobiť celý život pomocnú silu a báť sa ze príde niekto kto bude robiť ešte o 5chf menej ako ja.

jakubrianka
6. mar 2023

@enni9 všetci si myslia aký je život v zahraničí bombastický. Poviem ti toľko, kvôli zahraničiu sa neoplatí zahodiť vzťahy doma a už tobôž nie prácu na ktorej ti záleží. Rodičov nebudeš mať živých večne a o čas s rodinou je blbosť prísť. Priateľ ak bude chcieť sa pridá (aj keď pochybujem). Ty si hľadaj vzťah na Slovensku, nemá zmysel sa trápiť kvôli mužovi, ktorý tam zjavne chce ostať a ty nie. Ten plnohodnotný život pre teba je tu, nie tam. Kto nežil v zahraničí, nikdy nepochopí aké to je žiť len sám pre seba v jednej obrovskej bubline a nie známi ti to prázdno nikdy nevyplnia. Čo poznám ľudí odvšadiaľ možne, všetci sa vrátili domov.

limoncino
6. mar 2023

@jakubrianka ale to že človek žije vo svojej rodnej krajine neznamená, že nie je osamelý a bez priateľov či rodiny. To sa nedá takto paušalizovať. Niekto sa možno cíti lepšie s "cudzími" ako s vlastnou rodinou ktorá naňho kašle alebo sa zaujíma minimálne či vtedy keď sa potrebuje posťažovať či s niečím pomôcť. Priatelia môžu byť niekedy viac ako rodina kdekoľvek si

vilma7
6. mar 2023

Tvoj muž... mám chápať že si si vzala chlapa ktorý pracoval v zahraničí, alebo ste boli pár rokov na Slovensku spolu a potom on išiel do svetla?

Ináč aj ja žijem vo Švajčiarsku 15 rokov. Za mnou sem prišiel partner a je tu 6,5 roka asi...a u nás je in, ktorý by sa rád vrátil nazad na Slovensko, keďže Im doma s mamkou a tatom 40 rokov pod jednou strechou. Ale ja som zas tá, ktorá nechce deti ťahať na Slovensko.

A ako to teda chceš vyriešiť?

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
enni9
autor
6. mar 2023

@jakubrianka máš pravdu niekto si naozaj príde do zahraničia len privyrobiť a investuje skôr do snov a cieľov vďaka ktorým to robí… a preto je pre mňa investícia do jazyka zbytočná, každý človek má iné priority… ďakujem za tvoj názor

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
54tinka54
6. mar 2023

Ženy ja nechápem čo jej tu takmer všetky píšete ze za dva roky už mala vedieť jazyk atd… také reči sú autorke príspevku na 💩
Pre ňu život v zahraničí zjavne nie je to pravé, proste nie každý taký je a ano možno radšej pôjde do “horšieho” čo sa týka platu atd., ale bude v rodnej krajine, v blízkosti rodiny a priateľov… takže ja ju chápem prečo na sebe za tie dva roky v zahraničí nemakala viac, lebo veď načo, keď to tak cíti, že tam jednoducho nechce žiť.

mircalla
6. mar 2023

@enni9 Ty si myslis, ze na Slovensku je dobre? Vidno, ze si tu posledne roky nezila. To nehovorim len o ekonomike, platoch, korupcii, inflacii, ale najma o hejte, nenavisti v spolocnosti, vzrastajucej agresivite a nevrazivosti medzi ludmi
Btw jazyk by sa mala ucit najma kvoli sebe, aj ked tam nechces zit. Akykolvek jazyk je plus. Ci je jednoduchsie kaslat na to a robit upratovacku? Tvoj manzel sa dakam posunul, ty nikam.

mircalla
6. mar 2023

@enni9 Pises o snoch.....k snom treba napriklad znalosti, aby si ich mohla dosiahnut. Napriklad aj ten jazyk? Ci je tvoj sen sa vydat, mat deti, a nikdy sa nikam neposunut? Ved ako ucitelka hudby by si aj na Slovensku mohla vyucovat cudzinov

enni9
autor
6. mar 2023

@mircalla Ďakujem za pripomenutie 🤣 podla seba súdim teba