icon

Chlap sa nezapája o starostlivosť o domácnosť a deti

11. máj 2023

Ahojte. Prišla som sa vyzalovat trošku. Proste .. môj chlap. On absolutne nemá záujem o žiadne domáce práce .. ja to chápem , má fyzicky náročnú prácu ale to ani ja nesedim na riti v práci, robím vo veľkom supermarkete .. proste vkuse na nohách. Veľa krát prídem domov ako zbity pes a to robievame aj nočné .. on má tiež fyzicky náročnú prácu, to je v poriadku ale teraz bol 20 dní na OCR .. baby ja neprehanam .. on možno 3x pozametal. To je všetko, celé dni len cumi do mobilu a leží ..a hra sa. Ja po nočnej som spravila obed, najedli sme sa .. išla som si ľahnúť ešte lebo som spala 3h a prídem a v kuchyni výbuch .. deti nie je schopný osprchovať, nie je im schopný umyť zuby. Ja keď mám týždeň poobedky, týždeň im zuby neumyje. Keď riadim tak len leží a hra sa. Vôbec ho nenápadne mi prist pomôcť. Keď ja niečom chcem vyslovene mu to musím povedať .. keď poviem urobí. Ale zase tiež nie som celé dni doma aby som mu dávala príkazy. Proste od skoro 40 ročného chlapa by som čakala samostatnosť. Veď sú to normálne bežné veci v živote, že si upracem, deti umyjem, urdziavam čistotu. Ale on nič.. no nič. Voľakedy taký nebol ale ako som ostala na MD, následne na RD veľmi spohodlnel. Jasné že vedieme okolo toho rozhovor. Ktorý ho absolútne nezaujíma keď mu niečo vytknem tak mi povie že už nebude robiť nič že on na nákupy chodí..no super. Keď sa hnevám už a kričím lebo ma to už naozaj série tak sa zoberie a zavrie sa v izbe ako decko. Ja neviem som ja mimo už ozaj ? Alebo má to niekto doma ,? Takú hnidu leniví

simona92101
12. máj 2023

@mandarinka555 kde si na takuto teoriu prisla?netreba si najst gramblaveho chlapa,tod vsio.
Moj muz bol odjakziva nauceny doma porobit,otec ich opustil ked boli malí,zostali s mamou sami,je zvyknuty na domace prace.
Mame 2 deti,a od narodenia sa o ne stara.pride vikend,a hned sa pyta co treba urobit,ci nakupit atd.ja som teraz po operacii a sam sa doma stara o 2 deti,z toho jedno 6m batola s teplotami.nikdy nefrflal ze treba daco spravit.ja som nesmierne vdacna ze mam takehoto muza

simca06022011
12. máj 2023

urob ako
@zmrzlinka2021 pise, alebo prestan cakat, ze on nieco urobi sam od seba a pripoji sa, proste mu daj veci kotre ma urobit. Mne keby chlap lezi na gauci a hra sa na mobile, tak vyhodim najskor ten mobil a potom chlapa... a to teda moj sa s domacimi pracami nepretrhne, ale nelezi doma...
@oblecenie99 PRESNE. To ako to mali doma, tak to bude aj v novej domacnosti na 99%. Moj si sam neurobil nic a neurobi nikdy, pokym nerobim cirkus.Alebo proste si poviem, ze ja to nespravim a vybavene. Raz (1x) umyl riad a mala som tu hned scenu, ze ako moze chudacik on neboracik umyvat riad, co som to ja za zenu.. a slzicky.. no hadajte od koho ?? On sa ma chudak pri mne tak zle :DDDD

dominikak4
12. máj 2023

@elizabet173 nejak som si nevšímala, že všetko robím sama, keď som bola plná sily. Brala som to tak automaticky, že je unavený z práce a ja som doma. A vždy som túžila mať aspoň dve deti. Som za ne vďačná, bola k nim dlhá cesta. A ver mi horšie indivíduá behajú po svete. Nemáme nezdravé prostredie pre deti, pretože som vytvárala a vytváram rodinnú pohodu a nehádam sa, ja som veľmi pokojný a prispôsobivý človek . Teraz som, ale očakávala nejakú pomoc a sklamal ma, tak pár hádok bolo, ale nebol pri nich syn. On proste nezvládol, že zrazu som od neho niečo vyžadovala....decko

lucky_girl
12. máj 2023

@dominikak4 Smutný príbeh. Prajem ti veľa síl a dúfam, že sa tvoja situácia vylepší.

dominikak4
12. máj 2023

@elizabet173 videla si také centrum? Ja áno, pracovala som s takými ženami, utekali tam pred mužmi čo ich bili. Nie neurobím to svojim deťom. Toto je aj môj dom, ja som tu vytvorila zázemie pre svoje deti a neodídem teraz preto, že on je lenivý ako voš....nech si sedí za svojím počítačom, raz mu to spočítam keď sa moje možnosti zmenia. Veď ja nebudem na RD večne.

luccija
12. máj 2023

@dominikak4 spomal...musíš byť silná.
@oblecenie99 do bodky pravda.Moj muž je celý svokor dobrák, zodpovedny...ale čo svokra nepovedala to nebolo.Musela povedať ty spravíš to, potrebujem to...A tiež mi už po tých rokoch vadí dirigovať chlapa, ale on aspoň spraví neignoruje, ale ...

luccija
12. máj 2023

@dominikak4 narušila si jeho pohodu a kľud.Lebo už toľko nevládzes a čakás od neho pomoc.To sú také prerastené deti a ty vo vzťahu mama.

stanulienkat
12. máj 2023

Baby, ktore sem pisete svoje smutne pribehy, PRECO mate s takym chlapom viac ako 1 dieta??? Preco si nechate srat na hlavu? Preco sa pred manzelstvom aspon trochu financne nezabezpecite, aby ste neostali s holou ritou? Preco nemyslite na buducnost? To fakt zeny potrebuju len rodit? S hocikym?

number19
12. máj 2023

@stanulienkat Toto je prilis vela komplikovanych otazok na toto forum.
Som zvedava na odpovede.

stanulienkat
12. máj 2023

@mandarinka555 a ked si delia pracu v domacnosti 50:50, to je akoze zle?? To je uplne ok. Skor je smutne, ak mas inu skusenost. Ja osobne nepotrebujem, aby moj muz viac makal v domacnosti ako ja. Nepotrebujem ani delit pracu na presnu polovicu. Viem, ze spravi vela veci doma BEZ AKEHOKOLVEK NARIADOVANIA. Ale ja viem, ze mam doma jedneho z tych lepsich kusov. Ja by som nenechala zametat so sebou, robit zo seba onucu. Ak by to tak bolo, tak po 1. dietati sa balim. A nie porodit mu este 2-3-4. Takisto som za slobodna myslela na zadne vratka a nespoliehala sa na stastnu hviezdu. A ak by nieco hrozilo, neskoncim pod mostom.

autor
12. máj 2023

@stanulienkat ono človek sa mení celý život. Napríklad ja som s muzom chodila 7 rokov až potom sme mali dieťa .. že mohla som si povedať, ano poznám ho a naozaj bol veľmi pozorný, pomáhal mi .. bol mi oporou vždy .. teraz sme spolu 15 rokov a proste zmenil sa. Je to iný človek. A nejde o to, že s holou ritou .. ide o to že ja nemám kam ísť. Ja nemám rodičov .. ja nemám nikoho. Nemá mi kto pomôcť s deťmi keď budem v práci. Proste je to celé komplikované .. človek čaká na zázrak aj keď v podvedomí vie, že sa žiadny neudeje. Viem, že žena, ktorá to neprežila a nepreziva sa nevie tak vcítiť a pochopiť druhu.. je to normálne.

autor
12. máj 2023

@stanulienkat napríklad on vždy odcudzoval mužov, ktorí nepomôžu svojej žene. Mali sme kamošku, ktorej muž bol tak. Hovoril aký to je chrapun atď.. a stal sa jedným z nich ..

stanulienkat
12. máj 2023

Mozno to vyzera, ze sa neviem vzit. Tiez sme randili niekolko rokov, tiez nemam nikoho. Ide o to, ze vzdy som bola trochu pesimista a napriek tomu, ze som mala a este vzdy mam dobreho partnera, vzdy som si hovorila "co ak??". To "co ak?"- mnohym zenam chyba. Je pekne si mysliet, ze je to na cely zivot. Ale tak to castokrat nie je. Takze pri 50% rozvodovosti som bola triezvo uvazujuca a mala som vzdy plan B. Chvalabohu ho 25 rokov nepotrebujem. Ano, ludia sa menia, len zeny maju tu vlastnost, ze bud to nechcu vidiet, alebo stale dufaju v krajsie zajtrajsky.
V mnohych diskusiach vyznievam, ze nemam pochopenie pre inych. Ale mam. Len nechapem, ze zena moze dat tolko sanci a robit si do marazmu dalsie a dalsie dieta s tym, ze ved bude lepsie. Tak to ale nefunguje.

autor
12. máj 2023

@stanulienkat ja viem .. ja viem že som hlúpa .. a naivná.

dominikak4
12. máj 2023

Dobrý deň,

s partnerom sme spolu už 15 rokov, máme spoločne dve deti (1 a 4 roky). On má z predchádzajúceho vzťahu 20-ročné dieťa. Som na rodičovskej a náš vzťah ide dolu vodou. Ja som unavená z kolotoča v domácnosti, keďže mi vôbec nepomáha. On pracuje a zarába. Podľa neho, ja som doma a mám sa ja starať o deti a domácnosť. Má názor, že o nič iné sa nestarám, že ostatné zabezpečuje on. Teda hlavne po finančnej stránke.

Odkedy máme deti, tak som minimalizovala kontakt s kamarátkami. Predtým sme chodili každý piatok von. On chodí každý piatok za kamarátom. Stretáva sa aj so svojim starším dieťaťom a z toho tiež vznikajú hádky.

Má náš vzťah ešte význam?

Ďakujem

Ľudmila Habodász
ODBORNÍK
Dobrý deň,

v celej Vašej situácii vidím síce nedorozumenie a nepochopenie, ale vôbec tu nevidím dôvod na rozchod. Predstavte si totiž situáciu, že by ste sa rozhodli, že už nechcete byť v takomto vzťahu a požiadali by ste o rozvod. Čo sa týka Vás, neubudlo by Vám z povinností, iba by ste prišli o zdroj príjmu. Preto vôbec neuvažujte o tom, či má Váš vzťah ešte zmysel. Samozrejme, že má. Tak poďme niečo robiť pre jeho záchranu.

Nechápem, že prečo si rušíte návyky a kontakty, ktoré ste mali vybudované. Určite Vám dobre padlo aspoň raz do týždňa ísť von s kamarátkou a vyrozprávať sa. Veď aj Váš manžel v tom pokračuje a chodí za kamarátom a aj za dieťaťom z bývalého manželstva. A nerozumiem, prečo by kvôli tomu mali vznikať hádky. Je len dobré, že manžel udržuje dobrý vzťah a stretávanie s dieťaťom z bývalého vzťahu. Tu totiž pekne vidíte, ako by sa správal k vašim spoločným deťom, keby sa čokoľvek stalo. Preto podporujte u neho tento návyk čo najdlhšie.

Tiež si zapamätajte, že priamou konfrontáciou u mužov nič nezískate. A to ani vtedy, keď na muža otvorene vznesiete požiadavky na pomoc v domácnosti. Samozrejme, že sa ohradí. On predsa pracuje a zarába, kým vy ste na „materskej dovolenke“. Väčšinou však prepočuje výraz „materská“ a počuje len „dovolenka“. Teda on ťažko pracuje a zarába, kým vy ste na dovolenke. Každá skúsená žena však vie, že nemá absolútne zmysel hádať sa o tom so svojim mužom.

Preto ak chcete niečo pomôcť v domácnosti, musíte ísť na neho inak. Najlepšie s bezradným výrazom poprosiť o pomoc, lebo táto vec je skutočne nad Vaše sily. Ak si myslíte, že by ste sa tým ponižovali, tak sa nemusíte báť. V tomto prípade sa iba využíva to, že v každom mužovi je od prírody záchranárky syndróm, ktorý velí, že bezradnej žene musí pomôcť.

Nepristupujte teda pri komunikácii s ním k tomu, aby Vám pomohol s výčitkou: „Ty mi nikdy nepomôžeš“. A ani otázkou: „Prečo mi nikdy nepomôžeš“. Vždy pristupujte s prosbou: „Prosím, mohol by si mi pomôcť, toto už bez teba nezvládnem“. Skúste to a budete prekvapená ako to funguje.

V prípade, že ma budete potrebovať aj naďalej, rada Vás privítam na mojom webe, kde nájdete všetky potrebné informácie.

PhDr. Ľudmila Habodász
terapeut

dominikak4
12. máj 2023

Toto som akurát našla - prečítaj si.

dominikak4
12. máj 2023

Nie si hlúpa, nehovor tak o sebe, nemusíš sa tu pred nikým obhajovať a ani reagovať na osočovanie a mudrovanie niektorých žien.... Len žena čo sa stretne s niečím takým vie, že s takým chlapom proste nepohneš. A rúcať a páliť mosty nie je vždy najlepšie riešenie. Musíš byť diplomat. Inak vždy sa dá natrafiť na niekoho ešte hrošieho....

maryetta
12. máj 2023

@dominikak4 tak ty nemas doma chlapa ale dalsie decko. Moje deti viac doma pomahaju nez ten tvoj ☹ tazko sa to cita.
Moj manzel sa sicee tiez nepretrhne. Ale ak treba navari. Nalozi pracku. Umyje deti. Aby jeden chlap nedokazal umyt vlastne deti? Aspon zubky im skontrolovat?
Ja neznasam nakupovat. Tak nadovsetko som vdacna muzovi ze nakupuje on. Cokolvek treba.
Ja som doma ja beriem automaticky ze doobedu navarim. Upracem. Dam prat proste vsetko. Poobede urobim ulohy s detmi. Ze ked pride muz domov mame cas pre seba. Ideme na dvor alebo na vylet ak sa stiha. Vikendy mame pre seba lebo cez tyzden porobim(e) co treba.
Muz navyse robi okolo domu. Prerabali sme dnu-80% si porobil sam. Teraz robime exterier. Rovnako zatial sam. Tak jasne ze ho nepostavim k hrncom.

Ale toto by som veru nezniesla ☹ aby mna a deti ingoroval a sedel na mobile ci podobne. Okej ak netreba nic ze je cas na oddych/relax. Ale nie denne ☹ a nonstop.

dominikak4
12. máj 2023

@maryetta máš veľké šťastie, prajem Vám, aby Vám takýto harmonický vzťah vydržal roky - rokúce.

maryetta
12. máj 2023

@dominikak4 neviem preco citim z tvojich slov ironiu.
Ja len ze ozaj to nie je ok aby sa takto ku tebe a k detom spraval. Resp vas ignoroval ☹
Nielen z ucty a z lasky k vam. Ale aj do buducna-aky vzor si deti odnesu?
My sme spolu 15rokov. Z toho 10rokov manzelia. Vieme co jeden od druheho mozme cakat. Ako sme tak minule hodnotili tie roky obaja sme sa zhodli ze po tych rokoch je to medzi nami lepsie nez na zaciatku. Tak ano. Ja verim ze nam to takto dlho vydrzi.

stanulienkat
12. máj 2023

Nikto nepise, ze si hlupa. Mozno trochu naivna.

autor
12. máj 2023

@stanulienkat ja viem. Ja sama sebe to píšem lebo je to tak. Keby som bola rozumná zratala by som si už dávno 2 a 2 a dala zbohom takému chlapovi, ktory si ma neváži. A nerobila by som mu slúžku a potom by som nemusela vyplakavat na sociálnej sieti a nemuseli by ma utešovať neznáme ženy. Viem som blbá proste. Uvedomujem si to. Ďakujem Vám všetkym ♥️

stanulienkat
12. máj 2023

Nie si blba!!! Proste zle okolnosti, zly partner. Poucis sa do buducna. Potrebujes to zo seba dostat. Mozno nakopnut na pokec s muzom.

dominikak4
12. máj 2023

@maryetta prepáč, iróniu by som si nedovolila, naozaj som to myslela úprimne. Naozaj máš šťastie, že si natrafila na takéhoto chlapa.

maryetta
12. máj 2023

@dominikak4 nie je dokonaly. Ako ani ja nie som dokonala. Mozno aj prave preto sa dokazeme navzajom podporit respektovat. A doplnat.
Precitala som si aj dalsie tvoje komentare a si sikovna, inteligentna dama. Mozno len teraz je take blbe obdobie. Ako u teba tak aj u neho. Niekedy chlapom treba ako detom-toto urob. Tamto urob. Lebo im netukne ze aha toto sa neurobi samo.

To ze mame doma jeden stereotyp. Povinnosti. Niekedy je toho vela. Dopraj si oddych. Rob len co musis 😉
Si sikovna a hlavne obdivujem tvoju trpezlivost. 💪🏼

babulkomale
12. máj 2023

@dominikak4 boze to je strasne. Velmi ti drzim palce, si silna a mudra zena, verim ze ked nazbieras sily tak casom sa ti podari od neho odist. Je jasne ze teraz to riesit nebudes, to by si isla proti sebe, zdraviu a dietatu.
Velmi ti drzim palce ❤️

dominikak4
12. máj 2023

@maryetta ďakujem
@babulkomale ďakujem

majlo1234
12. máj 2023

Zeny, celkovo treba zvolnit, ci uz mam chlapa lenivca alebo nie. Pokial lietam a beham ako handra cely den, aj tie nase deti si to odnesu do zivota ako vzor. A to je aj najlepsia rada v takom vztahu/nevztahu ktory mate, a nemozte z neho momentalne von. Neprinutite nuzov zmenit sa, ak sami nechcu. Ale mozte pracovat na sebe, vysrat sa na vsetko, co neni nevyhnutne- to zahrna aj veskery servis okolo muza. A zacat sa sustredovat na seba a deti, ti muzi sa obcas spamataju, ked vidia, ze z chuderky sa stava naspat zena, ktora si vazi samu seba.

@mandarinka555 moj muz ani zdaleka nie je dokonaly pracant v domacnosti, tiez radsej sedi na riti, alebo este lepsie, vybera si robit, co ho bavi(upratovat si naradie a podobne nepotrebne veci cele dni) ale ja nie som ochotna sama vsetko tahat. Boli casy, ked som s malym babatkom este aj chodila na velke nakupy a vsetko tahala domov ako taka hrdinka,popri tom surovala dom vkuse, chodila navstevovat svokru, varila kzdy den a piekla kolace, hostila jeho kamaratov. A potom som si uvedomila, ze som nestastna, unavena, vkuse nervozna a on mi hovno pomoze. A tak som proste prestala.

number19
12. máj 2023

@majlo1234 "A potom som si uvedomila, ze som nestastna, unavena, vkuse nervozna a on mi hovno pomoze. A tak som proste prestala."

A on co na to?

majlo1234
12. máj 2023

@number19 nuz, zo zaciatku spokojny nebol😃 ale my mame vcelku otvorenu komunikaciu a predchadzalo tomu viacero diskusii na tuto temu a stale som sa citila nevypocuta. Tak som presla do akcie-prestala som mu varit podla jeho chuti, uz varim len pre nas s deckom, prestala som robit nakupy, starat sa o zahradu a pratat a vypekat a zacala som zase chodit po vyletoch(sice s deckom ale nic nie je ruzove, ze) a venovat sa sebe viac.
On najprv frflal, volal, kde sme, pytal sa kedy budem prat, pytal sa ci a co treba kupit. A zase sme o tom diskutovali. Potom sa to utriaslo, zvykol si. Nepoviem, ze sa teraz ude pretrhnut, ide aj o to, ze on je standardne pol mesiaca z domu prec. Takze v tom case je aj tak vsetko na mne. Ale akonahle je doma, ja uz robim lwn nevyhnutne pre seba. A zlepsil sa nam aj sexualny zivot, pretoze vyflusnuta zena prirodzene nema na toho svojho hnupa ani chut.

Takze urcite nechcem, aby to vyznelo tak, ze on teraz lieta v domacnostu😀 skor sa zacal viac podielat na chode a prirodzene prevzal veci, co som ja prwstala robit(nakupy, pranie, zahradu, varenie) plus si vydobijam cas bez decka. Ale stale to ani zdaleka nie je fifty fifty, ale ja som urcite spokojnejsia. A ako perlicku sa chystam cele tri letne mesiace cestovat bez neho😄 nech si zazije(i ked zase bez dietata) samostatne fungovanie. Myslim si, ze po rokoch, co sme spolu, mu to aj prospeje, pripomenut si, ze zena je naozaj vyborna pomoc do zivota.