Chodievali ste kočíkovať novorodenca ešte pred krstinami?
Baby prosím vás, ako to máte vy?? Môj malý bude mať onedlho 2 týždne, krstiny sme samozrejme ešte nestihli, možno tak o mesiac budú! Normálne chodíme von na prechádzky, mam ešte staršiu dcéru a aj tu treba vyvetrať!
Ide o to, že rodina, teda hlavne mama a babka do mňa stále hucia, že nemôžem chodiť s malým von pred krstinami! Už som sa vytocila a povedala som jednej aj druhej co a ako, že proste sa nezatvorim na mesiac alebo aj na dlhšie s dvomi deťmi v byte a predsa len je krásne počasie a čerstvý vzduch ešte nikomu neublížil!
No proste ony si idú furt svoje, že mám sedieť do krstin doma, vy ste to mali ako???
Ja tiez chodim von, maly bude mat tri mesiace, ked ho dame pokrstit, cez korona opatrenia sme teda nikam moc s nim nechodili a na krste samozrejme chceli byt vsetci pribuzni, tak sme to posunuli. Neviem si predstavit, ze by som s nim tak dlho nesla von.
stredovek neskoncil, stredovek trva...
@lenka2710 hej to isté aj svokra do mňa hucala, že hneď pokrstiť bo čo keď sa niečo stane a ani vonku. Mala som zdravého 4kg valibuka. Bol február, mínus 20. Vydržala som dva týždne a vonku. A koľko povier o urieknuti a iných blbostiach. A druhe, haha. V piatok nás pustili, v nedeľu prechádzka v novembri. Neznášam hlúpe povery
@lenka2710 choré názory chorých ľudí pre mňa. Ako neuraz sa, ale takúto kravinu normálny človek z úst nevypustí..... by som ich obe hnala bičom 😵
Vidím, že povery naviazané na kresťanskú vieru zjavne u mnohých zotrvali pevnejšie než samotná viera.
Aj keď, nie je mi jasné, prečo dnes bývajú krsty často až tak neskoro. Podľa mňa do mesiaca veku by sa to malo dať bez problému zvládnuť, ak teda novorodenec nemá nejaké zdravotné problémy alebo čo.
To nepokrstene deti by nikdy nesli von. U nas susedy ze vy uz vonku a ked neni pokrstena? Hovorim hej co mam na riti sediet ked je vonku teplo?
Tak to by moja 10rocna nemohla ist vobec von, resp.minimalne do konca zivota 😉🙈🙈
ja hlavne nechapem preco to riesis na konovi ved mas starsiu dceru to pri nej si poctivo cakala do krstu doma a podriadila si sa starsim... alebo len teraz mas potrebu chodit kocikovat skor a vykecat sa na konovi akych to mas starsich doma ze maju zastarale nazory... a ako ta trapia... nechapem mozno by stacilo vysvetlit im, ze volakedy pred 50-80r. ked rodili oni tak bolo porodnictvo na inej urovni babka ci prababka rodila este urcite doma vo viacgeneracnom dome a zvysok rodiny ju obskakoval anemala potrebu ako zena po porode behat s dietatom po "vonku" najma ked bolo povojnove obdobie a vsade plno chudoby a roznych bacilov ktore mohol ten novorodenecky organizmus nachytat a nedajboze umriet... dnes je vsak ina doba deti sa rodia v nemocnici o matku i dieta je postarane a domov idu stabilizovany a hlavne okrem korony 😀 na nich viac menej nic nebezpecne necita a D vitamin potrebuju babatka prijimat zo slniecka a rodicia zabezpecovat chod domacnosti kedze vacsinou ziju sami ... to je myslim dost dostacujuci argument pre starsiu generaciu na vyvratie roznych povier a neviem coho okolo zabarikadovania sa doma do krstu 😉 dnes uz tak casto deti nezomieraju ako kedysi skor ako su pokrstene. napr. predcasniatkam je umoznene este v nemocnici pokrstit ich kedze su v ohrozeni zivota...
@lenka2710 Počúvaj,nie si ty z východu?Že nechodiť von s nepokrsteným,červené šnúrky behanie za babami jagami,odriekania zariekania a podobné povery to sa tu ešte s obľubou pestuje🙄Alebo aj zvyšok republiky ešte pestuje také cirkusantstvá?Tak rodinu pusti z hlavy oni si pojačia a potom si zvyknú ale hlavne im treba povedať že červené šnúrky,zariekania a chodenie za babami čo zariekajú a povery všeobecne to všetko je považované za bielu mágiu a okultné praktiky a v cirkvi to je považované za ťažký hriech.Parodoxne práve tieto rašády ktoré vraj majú chrániť pred zlým,tomu Zlému(zlým duchom)cestu otvárajú.Tak im povedz nech sa z toho okamžite všetci vyspovedajú lebo sú pod ťažkým hriechom a malému nech radšej dajú krížik na čelo a pomodlia sa desiatok ruženca ako takéto cirkusy.A by som chcela vidieť ako sa zaksichtia🙃Ale to okolo povier a zariekania že sa to nemá a že je to hriech aj vysvetľujú kňazi v kostoloch, ale to sú všetko také zadubené tvrdohlavé nátury že aj keby im pápež povedal budú si po svojom 🤦
@kacena4 vieš, keď som mala staršiu, byvali sme s rodičmi, takže keď som si potrebovala čosi vybaviť alebo nakúpiť a podobne, nechavala som ju mame, až ju nemusím so sebou vlacit a za druhe, naši byvaju na lazoch, kde sú tri domy, takže keď sme boli aj vonku, nemal sa kto na nu pozerať 🙄
Teraz sa nam podmienky zmenili, presťahovali sme sa do mesta a preto to všetci riešia 🤷♀️
a čo takí rodičia čo deti nekrstia????
@daganov mňa len mrzí to, že doteraz som mala s babkou nadštandardny vzťah a kvôli takejto chobotine sa so mnou skoro nebaví, pritom vie, aký mám názor na tieto predpotopne maniere! Ja som nikdy na to nebola a ani niesom! Vedia to o mne, tak preto nechápem ich postoj, aj tak u mňa s tým nepochodia a len sa vzťahy mrvia takýmito volovinami
povedz babke, ze verit poveram je hriech 😂😂😂😂
hned prvy odkaz pri googleni krestanstvo + povery mi naslo:
Pre kresťana platí, že veriť poverám je hriech a dopúšťa sa ho ten, kto tvorom alebo veciam pripisuje neobyčajnú moc, akú im Boh nedal. Okrem toho prostredníctvom poverčivých praktík sa človek oddeľuje od Boha, pričom vchádza pod vládu temných síl – démonov mágie, veštenia a okultizmu!
@lenka2710 ahoj,tiež som dostala také rady,ale robila som si po svojom. Najlepšie rozhodnutie je ísť s deťmi von! Drž za a nedaj sa...
@lenka2710 no zrejme to babka nevie, lebo sama píšeš, že na lazoch sa na ňu nemal kto pozrieť, takže ani sama s tým nie si až tak strašne stotožnená, že môžeš chodiť do krstu von. Inak by si to absolútne neriešila na MK, ale robila si podľa svojho uváženia. A nadštandardný vzťah to bol asi potiaľ, pokiaľ si žila a konala podľa jej predstáv. Ja za nadštandardný vzťah považujem ten, kde sa vzájomne rešpektujeme, aj keď máme každý iný názor.

@zuzkaraz no tak ja si nedám hovoriť do ničoho 😁 vypočujem a aj tak si spravím po svojom! Dobre vedia, že u mňa s poverami nič nezmôžu, ja niesom poverciva! Pred dvomi mesiacmi mi umrel otec a keď som prišla k babke v bielych nohaviciach, tak sa so mnou pomaly ani nebavila, lebo ze niesom celá v čiernom 🤦♀️ no iný kraj iný mrav, či ako sa to hovorí 😉