Chodíte na chatu? Vaše skúsenosti a tipy
Čaute. Asi mi na staré kolená preskakuje, ale uvažujem nad chatou. Teda, že by sme ju kúpili a chodili tam. Niekde v lese alebo pri jazere tak do hodinky od ba. Tak, aby sme to dali aj na otočku.
Len teda neviem. Chodíte na chatu?
Máme karavan, ale to s nami už nechce staršie dieťa chodiť, že tam nemá súkromie.
Vaše skúsenosti?
Mali sme, 300 km od domu a predali sme. Bud chaluparcis alebo cestujes, u nas to bolo neunosne, nestihali sme aj to aj to
Podla mna by bola super nejaka chata/chalupa na Kopaniciach. Mas to kusok od BA, vela moznosti v okoli.
A to s tymi dvoma domacnostami by som neriesila. V okoli je vela mamiciek na materskej, starsich pani, s ktorymi sa viete dohodnut, ze vam vzdy po odchode upracu...
Alebo aj v Modre to mize byt fajn
@majlo1234 300 km je ďaleko. To by som ešte 100 pridala a brala v Taliansku v horách
@queen_mary tak som myslela, niekde, kde by sme teoreticky vedeli v lete fungovať a chodiť odtiaľ do práce
@viestta tak som myslela, max hodinku od domu. Buď Záhorie niekde v lese, alebo tu pri neusiedleri, blízko.
Pokiaľ máte normálne zamestnanie využiješ len víkendy a dovolenky my máme dom + víkendový dom ale voláme to ze ideme na chatu , len sme časovo extrémne flexibilni, mesiac sme tam dva tam v podstate mame dve domacnosti, ale je to dva krát viac starosti, financii a roboty ale za mňa si to uz neviem predstaviť inak plus svokrovci majú chatu takú klasicku v horách v chránenej oblasti a ta sa tiež vo veľkom využíva z každej strany. Za mňa ak máš o to záujem chod do toho.
A na stráženie všade mame kamery takže keď sme niekde pozrieme si kameru na druhu nehnuteľnost
A taka chatu pri jazere znie veľmi dobre 😁
@fido69 dik. Chceli sme blízko, Tatry nemáme radi, ani Oravu a pod, neboli sme týmto smerom roky. Deti s nami možno ani nebudú chcieť už chodiť, možno s frajermi/kami alebo kamošmi...
@megika1 ten vzduch potrebujem. Tu v ba je to stále horšie
@luccija dôvod ani neviem. Vymýšľam, čo robiť. Ide o to, že žijeme kúsok od centra, čiže hluk, smrad zo slovnaftu, nemáš kam vybehnúť, teda okrem mesta. Keď chcem ísť so psom, musím ho naložiť do auta a niekam ísť. Celé mi to tu lezie na nervy. Riešenie by ešte bolo predať toto a kúpiť pozemok/starý dom niekde v Rači, karlovke alebo Lamači apod, ale zas sme zvyknutí, že do mesta máme do 5 minút autom,alebo pol hodinku pešo. Tak rozmýšľam, že čo
No chata do hodiny od centra BA vás vyjde ako dom. Či? Keď už toľko investovať tak 1.či si to môžete dovoliť + vedieť finančne udržiavať, 2.či ju budete reálne toľko využívať, keď okrem toho radi aj cestujete.. či sa vám to oplatí. Keby ste bývali v byte tak chatu by ste možno viac využívali, či sa vám bude chcieť toľko chodiť keď bývate v dome. Môžete rozmýšľať 🙂
@michelle567 skôr by to asi bol domček v nejakej dedine pri jazere a lese, niečo buď za Pezinkom alebo Záhorie. Kúpiť pozemok, postaviť si niečo malé podľa mojich predstáv a ak to nepôjde, tak ti predáme, ale fakt neviem, špekulujem nad viacerými možnosťami
A čo chcete počuť? Jééééj , máte kopec peňazí..... Super , máte tri domácnosti... Nvm, celé mi to smrdí, človek , ktorý tvrdí, že má, čo máte vy, by toto neriešil na MK. Za mňa blud.
Prave, bola to srdcovka muzova, jejo oblubene miesto z detstva, pre mna rit sveta bez vody😏
Avsak proste pre mna chalupa, hlavne ak aj byvame v dome, je na nic, furt si viazana na jedno miesto, pre mna to proste nie je. Ale viem si predstavit vypadnut lazdy vikend z bytu niekde na kopanice a uzit si klud
To sa teším najviac, vlhký od lesa, voňavý z byliniek,spanie luxusné ( v byte trpím nespavosťou ) a potom v nedeľu do rozpáleného mesta je riadny preplesk 🙃 aj radosť, že sme sa tomu vyhli cez víkend 👍
@jaga18 paradna
@larisalarisa máš aj niečo k veci, alebo len nevieš prežiť, že niekto nad niečím uvažuje a chce skúsenosti iných? V mojom okolí má chatu len jedna rodina, inak nikto, takže sa nemám s kým poradiť naživo.
@jaga18 krásna.
My sme toto rozoberali tiez, ale teda muz by AJ bral, ja vobec . Rada spoznavam nove miesta, nie stale chodit na to iste. Chatu treba udrziavat, t.j. obcas tam zajst upratat a vyvetrat, pokosit. Ale hlavne, je to stale to iste miesto, najnlizsie ojole clovek rychlo spozna. Iste, AK chce is it so prirody, je to z chart lahsie, ale mna by nebavilo stale to iste. Radsej vzdy par noci si zaplatit niekde, spoznat co je na okoli a na dalsi vylet ist inde.
Ak po chate veľmi túžite, tak choďte do toho! 🥰 Chaty nie sú pre každého, no keď nad tým uvažujete, možno práve pre Vás áno. Rozhodne to nieje pre ľudí, ktorí sú leniví, lebo nejakú prácu spraviť musíte, ale názory vyššie sú prehnané. My máme chatu a milujeme to tam, nikdy nás nevykradli, v zime nechodíme vykurovať (dom zo skál), náklady máme minimálne, mamina si tam pestuje pretože chce, nieje to nútená práca. Chodíme tam každý týždeň, stretávame sa tam celá rodina, chodíme tam s kamarátmi, máme tam plno spoločenských hier, gril, ohnisko, vírivku, chodíme na hríby, pestujeme ovocie...Dokonca tam chováme ovečky, aby sme nemuseli toľko kosiť 😉
Ahoj, ak už nad tým uvažuješ, tak víkendová chata by bola pre teba vhodná, potrebuješ už len posledný impulz, aby si sa vedela rozhodnúť. Ak si z Bratislavy, Záhorie by bolo fajn, kľudne si na jeden víkend alebo v lete na týždeň prenajmi nejaký domček na Záhorí, uvidíš ako sa tam cítiš a či to bude celkovo pre teba. Máme rodičovskú drevenicu na Kysuciach, odmalička som tam chodieval na prázdniny, takmer každý víkend a preto som si k tomu vybudoval citový vzťah. Chalupu sme posledné dva roky s otcom po víkendoch prerábali, aby bola celoročne obývateľná, aby rodičia mali kam na dôchodok chodiť (bývali sme predtým v byte), mamina tam má vyvýšené záhony, malé jazierko, terasu s hojdačkou a aby sme sa mali kde ako rodina stretnúť. Bývam od chalupy nejakých 120km, ale ani teraz mi nevadí, že v piatok prídem na chalupu a v pondelok privstanem a idem odtiaľ do práce. Je to pre mňa relax a v živote by som chatu za nič nevymenil, veľmi rád cestujem aj do iných krajín, ale chalupa je chalupa, to je miesto, kde sa vždy rád vraciam. Je to domácnosť navyše, ale nie je to také strašné, nebývaš tam každý deň, keď si poriadne upraceš raz do mesiaca, raz za tri mesiace, môže ti to byť jedno, aj tak budeš väčšinu dňa stále vonku. A nikde sa mi nespí lepšie ako na chalupe, keď vonku prší a všetko počuť na plechovej streche 🙂 ale samozrejme, chalupárčenie nie je pre každého, popri deťoch a rodine sa to asi všetko niekedy stíhať nedá, každý máme iné preferencie a chuť tráviť voľný čas inak. Držím ti palce, aby si sa správne rozhodla. Chalupu budeš buď milovať alebo ti bude ukradnutá 🙃
@zuzuliatko18 áno, aj takto uvažujem, že veľa cestujeme a teda nerozdelíme sa. Ale zas už by sme sa možno aj usadili 😅. Mňa by zas bavilo, teda aspoň teraz si myslím, možno by to tak vôbec nebolo, mať taký kúsok pre seba... a možno úplná blbosť. Preto uvažujem tak, že nájdem nejaký pekný pozemok na peknom mieste, postavím normálne domček, nie typickú chatu a keď sa nám tam nebude chcieť chodiť, tak to predáme. Fakt len vymýšľam...
@simonkare ako ďaleko to máte od domu? Deti sú ako staré?
@jorry13 ďakujem za skúsenosť. Práve ide o to, aby sme boli stále vonku
Ak by nebol zaťažený rozpočet išla by som do toho aj keď teda nie do lesa ale zas každý preferuje niečo iné.... My máme tak druhý "víkendový" byt.... Chodíme tam momentálne tak 3-6x do roka... A na staré kolená si tam viem viac predstaviť zit ako tu kde žijeme teraz, aj keď ani teraz sa nám nežije zle len ten feeling je inx
Mame víkendový dom,chodíme rám radi,ale cez rok malo.
Prvý deň len upratujeme....nehovoriac o tom,že všetko si musíš priniesť. Je to starší dom,stále sa niečo pokazí.Je to skôr práca navyše ako relax,akokoľvek si to zariadis.Pri odchode vždy upraceme,no keď prídeme o mesiac,môžeme začať odznova.A to tam nič nepestujeme,nehrozí.
Rozmýšľali sme kúpiť nejaké ubytovanie napr pri mori.Zavrhli sme to,si previazané k 1 miestu.
Keď chalupa,tak bývať tam,je to úplne o inom.
@amel zas ubytovanie pri mori je niečo iné, to je investícia, tam prídeš pár krát a potom prenajímaš a na dôchodok tam budeš tráviť zimy. To je tiež fajn nápad, len musíš mať nejakú agentúru, čo sa ti bude o to starať a ty budeš len brať najmy a platiť dane a provízie.

Budes at na krku dve domacnosti, pri prichode na chatu upratat, pri odchode tiez, doma budes v nedelu vecer, ked si nedonesies z chaty navarene, tak sucha vecera, prackova slavnost, este sa rychlo pochystat vsetko na pondelok. V piatok poobede rychĺo odchod, prides tam pred vecerom, rychlo nieco zjest a pomaly mozte ist spat. A ked sa kvoli pocasiu nedostanete na chatu par tyzdnov, tak aj ked tam bude len travnik, pol dna bude treba kosit aby sa deti mali kde hrat. Aj ked ju budes vyuzivat len na dovolenky, sviatky, predlzene vikendy, tak je to dalsia domacnost navyse. Za mna chata ano, aj zahrada, ale tak do pol hodiny cesty z domu aby sa tam dalo vybehnut aj cez tyzden a nemuselo sa tam spavat ak sa nechce