icon

Chystáte vaším polovičkám jedlo do práce?

31. jan 2023

Ja to robím, ale iba vtedy keď chystám sebe.Ten môj mi povedal, že jeho kolegom ženy robia aj raňajky aj obedy aj s večerou ich čakajú keď prídu z prace a že by bol rád keby to niekedy robím aj ja. Ako ja nemám problem urobiť mu večeru keď som doma skôr. Ale čakala by som, že keď som v práci dlhšie ja, tak ma tá večera bude čakať tiež na stole. To potom len povie že poďme si niečo objednať že on je unavený alebo sa spyta či nejdem teda niečo urobiť... Už ma to vytáča popravde. Hlavne že keď donášku navrhnem ja, keď sa mi nechce alebo nemáme čas, tak je to velký problém a neviem hospodáriť s peniazmi.Tak ma to zaujíma, ako to máte vy doma. Akoze inak máme super vztah aj poupratuje aj navarí keď mu po pripomeniem a vymyslím :D ale toto ma vytáča neskutočne. Fakt mám niekedy pocit, že tí chlapi sú z inej planéty.

podmostom
31. jan 2023

Môj muž urobí sebe raňajky. Ja sebe. Deťom robí desiatu. Na obed chodíme na menucko. Alebo si niečo narýchlo spravíme. Raz on, raz ja. Keď sme v práci chodíme tam na menucko. Večery sa striedame tiež vo varení. Áno, nie sme práve najsetrnejsi. Ale ani nás to nezrujnuje tak si užívame gastro služby a tiež obaja radi papame aj niečo iné co si doma varievame. Mňa by to otravovalo ešte chystať každý deň mužovi obed, som rada, že ho nenapadlo to oddo mňa vyžadovať. Ved nie som pani v domácnosti, tiež chodím do práce. Ak chce ten tvoj šetriť, tak sa tiež môžete striedať a nech aj on vari a zabali ti do škatuľky.

osky
31. jan 2023

Na 2.strane koncim s citanim komentov.som zhrozena.
Svojho muza lubim a s laskou.mu nachystam ci ranajky,ci obed...aj desiatu do prace.
A nachystam mu to.preto,lebo on Sa v praci narobi podstatne tazsie ako ja.
A hlavne,viem co mu zabalim viem,ze to bude zdravsie a v konecnom dosledku i lacnejsie,ako ked di kupi daky hotovy otrasny sendvic ci Burger....
Samozrejme,ze su aj dni ked, nevsrime a zjeme hovico hotove a neriesime.
Skocime do restiky ci vinarne...
Ked som mimo domu,nema Problem si uvarit ani nachystat si Sam.
Ale proste to gro.....mna to bavi.ja mu to rada spravim.
A ked nestiham,poviem jadne,nech Sa podla toho zariadi...
Ale vsak,naco ma ma,ked mu ani neuvarim?
Pomaly neoperiem,neozehlim...

Nie su toto zenske prace?
Tie co pisete,ze muzovi ani nenalozite...nech di vezme Sam...
Hrozne smutne.
My s laskou pri stole obedujeme,veceriame.
S radostou mu nalozim,co som navarila.
Am on mi scradostou urobi rano napr kavu...
Vsak ta laska je o tych malych gestach...
To nie je,ze mu robim sluzku.
Ale aby som ho vsetko nechala robit sameho..
Hrozne.
Chudak chlap

h2
31. jan 2023

@osky Vieš čo, ja u nás varím, ako som už písala, asi tak v 90% prípadov. Robím to rada, nijako ma to nezaťažuje. Ale nikdy nepochopím toto nakladanie druhému človeku na tanier. Mne to nepríde, ako služba, či láskavosť, ktorú pre niekoho robím z lásky. Veď naložiť si na tanier nie je žiadna námaha a trvá to tak pol minúty. Ale príde mi divné, že ja by som mala rozhodnúť, koľko jedla mu vydelím, ktorý rezeň bude ten jeho, koľko mu k nemu "doprajem" zemiakov... U nás si každý nakladá sám. Nie preto, že by mi na mužovi nezáležalo, nemala by som ho rada, alebo preto, že veď má dve ruky, tak nech si naloží. Ale preto, že si každý dá toľko, koľko chce, koľko zje a čo chce. Aj syn si nakladá sám, už dlho. Mne keby chcel niekto naložiť na tanier to a toľko, koľko on uzná za vhodné, nebolo by mi to dvakrát príjemné.

osky
31. jan 2023

@h2 preco kolko uzna za vhodne?🙂
Ved jedlo je na stole.
Povie presne co chce aj kolko🙂

U nas je to zvykom.
Aj ked je navsteva...predsalen,stol je velky,ludia su aj dalej ...mäso na jednom konci ryza na druhom...napriklad.
Hostitel poobsluhuje.
Je to taka akoby ucta k hostom...

Ale samozrejme,ked Este v kuchyni napr.smazim rezne,tak jasne ze Sa poobsluhuju ludia aj sami

A zase ked ja jem a daco potrebujem,donesie to z kuchyne i muz.
Ja pisem vseobecne o Tom principe-ako to vnimam

h2
31. jan 2023

@osky U nás keď je veľa ľudí a majú to ďaleko, tak si popodávame misy, aby si mohol každý naložiť sám a vybrať si presne to, čo chce a dať si toľko, koľko chce. A nie je to o tom, že by som k nim nemala úctu. A návšteve by som už vôbec nenakladala, to by mi ani nenapadlo.
Ale keď je to len ak u vás zvykom a vyhovuje vám to tak, tak OK. Len teda, nepoužila by som výraz "chudák chlap" na niekoho len preto, že mu žena nenaloží na tanier a musí si, chudáčik, sám.

osky
31. jan 2023

@h2 ty si sa chytila toho nakladania.
A ja som sa asi tiez vyjadrila viac k tomu.
Sle chudak urcite nebude koli nakladaniu.

Tema je o celkovej situacii.
Vravim o zenskych pracach,precitaj si Este raz...😀

h2
31. jan 2023

@osky Áno, chytila som sa toho nakladania, lebo to je v podstate to jediné, v čom mám iný názor, ako ty. Tiež ma prekvapilo, koľko žien vlastne takmer ani nevarí, dokonca ani nič nevarené nenachystá. Hlavne, keď človek denne vidí na stene fotky všetkých tých jedál, koláčov, domácich chlebov... Po tejto diskusii mám skôr pocit, že to asi varili a piekli tí chlapi. 😁

kacusik69
31. jan 2023

ked pracoval “pravidelne” (myslim fixnu dobu od-do) chystala som aj ranajky - jedol po ceste, aj ho cakala vecera a to bolo casto aj tak ze som varila sebe ine a jemu ine… teraz sa v podstate tiez nic moc nezmenilo a nemam s tym najmensi problem, varim rada, postaram sa rada… on porobi xyz dalsich veci ktore ja nemusim, neviem a pod. Aby sme sa nechapali zle, on varit vie a aj ma obe ruky zdrave aby si nachystal, no pre mna je to uz automatika a s radostou, a to nie sme spolu nejako kratko ze by ma to malo prejst, nepopieram ze neboli dni kedy sa mi nechcelo, ale… kazdy ako mu vyhovuje a ked nieco nevyhovuje treba komunikovat

osky
31. jan 2023
osky
31. jan 2023

@podmostom ked ta citam,si uvedomujem,ze ja co pisem, je vlastne o dnoch,ked sme spolu doma.
Napr.cez tyzden bud uvarim vecer alebo rano,ak idem neskor do prace...
Alebo ak ostalo z vikendu...
Ked muz pride domov,ja som v praci.
Vtedy plati,ze ma 2 ruky a zohreje si Sam.
Necaka kym pridem/to by Sa nacakal/
A ked nestiham,stretneme Sa v meste a ideme do tej restiky,alebo teda uz Sa zariadi podla seba.
To ja neriesim.
Ale z 90 %ma jedlo v chladnicke 🙂 a aj desiate mu chystam väcsinou ja.

lentilka78
1. feb 2023

@osky presne moja reč, až mi sánka padala pri tých komentároch, veď nerobím sluzku, preboha.. S radosťou mu nachystám raňajky ved chystám aj sebe, desiatu do prace, keď príde zase skôr on z prace tak navarí, uprace, vyvesi prádlo, cokolvek
Ale keď mám ja viac času tak ho ráno čakajú raňajky a v dóze pripravený obed do prace a nie necítim sa ako slúžka🙈

aceris
1. feb 2023

@osky len zo zaujimavosti. Co vlastne ten tvoj chlap doma robi?🤔 To co pises a sposob akym pises mi evokuje zenu riadne pod papucou a chlap je uznavane bozstvo🤦

luczach
1. feb 2023

@simona1306 Uz si to citam.
Niektore zeny nepochopili, ze v kazdej normalnej domacnosti maju byt zauzivane slova: dakujem, prosim, dobru noc, dobre rano...
Chlap nemusi prosit o veceru, ale mal by za nu vzdy podakovat.
Mna v zivote manzel neprosil, aby som nieco navarila.
Inak, teraz je taka doba, ze ulohy zien a muzov sa vymienaju. Chlapi varia, chlapi umyvaju okna na pockanie a takych domacich prac je ovela viac. Niektori chlapi su podpapucnici a nechaju zo seba robit zensku.
Potom co robia tie zeny? Nie, nikomu nezavidim. Ja mam svoje ulohy, muz ma svoje ulohy a rozhodne od neho nechcem zenske prace. Za mna to je chore. A teraz kludne nech sa pustia do mna.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pipistrel13
1. feb 2023

ja sice nerobim,ale viem,ze manzelovi to urobu vzdy velku radost,tak sa sem tam premozem☺️hoc ma o to nikdy neziada
ak mu na tom tak zalezi,daj si dva dni,kedy mu nieco nachystas,teba to nezabije,on bude stastny a obaja ste spokojni
z toho co pises,tomu tvojmu dost na tom zalezi,mozno to povazuje vo vztahu za dolezite a ak ti zvykne bezne pomahat ako pises,po tom by som mu urcite nieco sem tam pripravila,lebo to nie je,ze ta ma za sluzku

luczach
1. feb 2023

@osky Aj ja chlapovi rada nakladam. Inak varim hlavne kvoli detom. Ja nakladam celej nasej rodine. A potom sa rada pozrem, ze im chuti. Ked ma pochvalia, ze som dobre navarila, nachystala. Ved to je radost a nie starost 💚 U nas to takto funguje. Manzel pre mna robi ine veci, aby som sa citila dobre, ale varenie ani nakladanie jedla to nie je 🤣

luczach
1. feb 2023

@elizabet173 Zalezi to od povolania, samozrejme. Chlap musi pomahat. Len ja som pomaly uz 3 roky na rodicaku a dalsi pol rok budem doma, tak co ine by som robila, ak by som sa nestarala.

hankab
1. feb 2023

@luczach takze je chore, ked chlap robi domace prace tiez? A co by ako po veceroch po praci mal robit, sadnut na gauc s telefonom v ruke, kym zena urobi vsetko ostatne? To, ze vy to tak doma mate je ok, pokial vam to obom vyhovuje. Ale nazyvat chorym to, ze ini to nechcu tak ako vy az tak OK nie je. Taka zena okrem umyvania okien a varenia robi xy cinnosti, ci sa jej to paci alebo nie.
Moj chlap teda aj zapne pracku, aj vyvesia pradlo, uvari, uprace, aj nakupi, robi vsetko co ja a nemam pocit, ze to robi vsetko “za mna”. Byvame v byte dvaja, obaja pracujeme rovnako tazko a dlho. Nechapem preco by som mala byt po praci otrokom domacnosti a este aj jeho.

luczach
1. feb 2023

@hankab Kazdy nech si robi, ako mu vyhovuje.

melanta
1. feb 2023

Robím spoločné raňajky každý deň, mužovi do roboty na desiatu ovocie do misky alebo smoothie do pohára. A robím to z lásky, vstanem skoro hoci by som ja mohla ešte 2 hodiny spať. A robím spoločný obed väčšinou každý deň. A detto večeru. Rada to robím denne. On zase pre mňa robí iné veci. Nikdy som nepočula od neho, že by niečo neurobil pre mňa, lebo je unavený alebo sa mu nechce.

h2
1. feb 2023

@luczach Akože čo robia ženy? To, že chlap navarí, alebo uprace, predsa neznamená, že ja to nerobím. Robím a oveľa viac, ako on. Len nevidím dôvod, aby som to robila LEN ja, lebo je to "ženská práca". Ty máš na to iný pohľad, lebo si doma. Takže u vás je mužská práca chodiť do roboty a ženská starať sa o deti a domácnosť. Ale bežne ženy po materskej nastupujú naspäť do roboty. "Mužské práce" takmer vymizli, alebo sa zredukovali na minimum. Tak prečo má žena po príchode z práce mať na starosti všetko okolo detí a domácnosti a muž nič?

zuzuliatko18
1. feb 2023

Varím len ja, ale keďže som na rodicaku, varom čerstvé zvyčajne mne a drobcov na obed a navarim tak, že má muž aj do roboty, pokiaľ nemá.nejaky pracovný obed. Varila som aj keď som chodila do práce, on býva v práci výrazne dlhšie ako ja a medzičasom mi zistili potravinovú intoleranciu, takže aj do roboty si budem variť a samozrejme, tým pádom navarim aj jemu. Večere teplé nemavame, ani jeden z nás nemá rad takéto jedlo. Max nejakú.prazenicu, parky alebo toasty, ale väčšinou pečivo, nátierka, šunka a zelenina, prip..studený cestovinový šalát.
Nakladá si sám,.ja nakladam.len keď mám v hlave presne rozratane ako ma jedlo vyjsť a nechcem riskovať, že zje viac alebo menej🤣

dudos
1. feb 2023

@galganka odpadla som 😁

beatrice3
1. feb 2023

@h2 presne, uplny suhlas. Ake uz len muzske prace moze mat muz v 3-4 izbovom byte, kde zije skoro kazda priemerna domacnost. Samozrejme, nemam na mysli to, ked ma niekto velky statok s domacimi zvieratami alebo zije na samote mimo civilizacie a vsetko si musi rodina zaobstarat sama.

felicitab
1. feb 2023

Ach, zase ďalšia diskusia, kde je chlap považovaný za chudáka kvôli tomu, že si musí natrieť chlieb maslom alebo zohriať jedlo. A tie reči o mužských a ženských úlohách, akoby sme žili pár storočí dozadu a muž bol jediným živiteľom rodiny a žena gazdiná v domácnosti.

@autorka Ja chystám obedy do práce obom súčasne, spravidla varím na dva dni. Môj muž nevarí, ale ani odo mňa nevyžaduje, aby som varila ja. Keď sa mi variť nechce alebo nestíham, ideme na obed v práci alebo si objednáme nejaké denné menu. Raňajky si buď vezmeme z chladničky, alebo cez víkendy spolu pripravíme. Večere si tiež väčšinou pripravujeme spolu, alebo len môj muž, pretože robí skvelé obložené chlebíky či bagety. Na večeru nevaríme, stačí nám obom jedno teplé jedlo denne.

zobaka
1. feb 2023

@hankab pani nepracuje, keď bude pracovať, bude unavená, predpokladám, že zmení názor 🙂

teleskop
1. feb 2023

🙉

andreakotesova
1. feb 2023

@h2 moja svokra bola pohoršená, keď videla, ako si jej syn (môj manžel) nakladá sám jedlo na tanier, alebo že ide s deťmi k lekárovi, keď boli choré 🙂 U nich to bolo tak, že svokor si sadol za vrch stola a čakal, kým ho obslúžia. K lekárovi s deťmi chodila výlučne svokra.

h2
1. feb 2023

@andreakotesova Toto nakladanie na tanier mi je naozaj záhadou. U nás sa to nikdy nerobilo, maximálne tak malým deťom. Mne to príde skoro až ponižujúce. Akože tým zbavím toho druhého práva zvoliť si sám, koľko a čoho môže zjesť.

agajka22
1. feb 2023

Ja aj uvarim aj naberiem aj upracem po nom, vobec ma to neobtazuje tak sme si zvykli pred 30-timi rokmi a funguje nam to, aj ked sme niekde na oslave staram sa ja onho