icon

Citový chlad v manželstve. Som náročná ja alebo manžel?

hellas
17. mar 2015

Vzdycky som si v mysli robila srandu z podobnych tem ci myslela ze su niektore fiktivne ale ako vidim obcas to treba. potrebujemsa vyrozpravat. Mam tri male deticky vo veku do 5 rokov. S manzelom som sa poznala predtym uz dlho vzdy bol pozorny, mily a vypocul ma ale uz sa sprava inak ako kedysi. Cim dalej tym castejsie citim nespokojnost a citovu vyprazdnenost. Je ku mne velmi chladny a neprejavuje mi ziadne city ani ma nepobozka, neobjime a stal za nim doliezam len ja aj to ma odbije, o intimnom zivote nevravim, vyhovara sa na unavu a deti. Chce mat svoj pokoj, nikam nechodime, s detmi sa pohra len polhodinku a dost. Vecer si sadne za pocitac alebo pozera filmy a sa mi nevenuje. Ak ho o nieco poprosim odvrkne ze ja som doma a mam sa starat lebo on pracuje a zaraba. Akoby som bola stroj ci robot. Ak sa citim zle ci som chora neveri mi a povie ze prehanam a mam makat okolo deti. On si z prace da slofika doma a mne to nedopraje. Materska je podla neho pohoda a zaujimave ze ak ho potrebujem nechat s detmi na dlhsie ako hodinu, odmieta to alebo vola hned mame. A najhorsie na tom je ze svoje zvyky z prace prenasa domov a neustale ma okrikuje a dava mi instrukcie a prikazy lebo to robi aj v praci. Ked pride domov a hoci je upratane a deti i domacnost obriadena, vzdy si najde niekolko veci ktore mi vytkne a vyhodi na oci lebo je puntickar. Vsetko riesim iba ja a som uz vycerpana fyzicky a psychicky aj citovo vyprahnuta. Nemozem pozerat romanticke filmy a ak vidim na ulici stastny par ci manzela ktory manzelku chyti za ruku ci objime mi je do placu. Nahorsie na tom je ze on to vie, povedala som mu co mi chyba ale to bagatelizuje. Som vraj narocna a prehanam ,on je unaveny atd. Na druhej strane nechem na muza kydat, deti ma rad a stara sa o nas financne a opravy v domacnosti, vynasanie smetia urobi, nepije, nema neresti. Viem ze kazdy ma svoje chyby ale takyto citovy chlad a puntickarstvo neviem zniest. Neviem ci ja som narocna ci to tak je normalka v rodine s malymi deckami a mam byt spokojna s tym co je alebo co mam s tym robit aby to bolo lepsie v nasom manzelstve.

natalym
18. mar 2015

@tomi16 Ono je to všetko pekné aj dobre sa to číta, ale myslíš, že nie sme tak trochu chudery, keď nám stačí zvieratko, ktoré treba vycvičiť?
Resp. myslíš, že chlapi sú zvieratká. Sú to tiež inteligentné, mysliace a cítiace bytosti. Tiež majú nejaké predstavy a nároky. Správať sa k nemu štýlom vycvičila som si, máš ruky tak choď..................Hmm.
Ja by som zvieratko nechcela, stačil by aj pes.

tomi16
18. mar 2015

@gabrielasofia presne tak, suhlasim. k ucte chlapa nedonutis, pokial to nema zakodovane v sebe a naucene z domu.

tomi16
18. mar 2015

@natalym 🙂 tiez som si niekedy najivne myslela ze manzel to ma byt CHLAP, PAERTNER, PRIATEL, DOVERNIK. Ale bohuzial figa borova. Je to srandovne ale ozaj sa daju prirovnat k zvieratkam. A je to len o sikovnosti zien ak dokazu chlapa vycvicit podla svojej potreby. Bohuzial. Ale urcite su aj svetle vynimky muzov s ktorymi su zeny absolutne spokojne. akurat sa my natiska myslienka preco je tak vela rozvodov. Hm

tomi16
18. mar 2015

@svetluska82 na buduce mui povedze ze volam kolegovi nech ma hodi na pohotovost... mozno zaziarli a dvihne rit z gauca..

natalym
18. mar 2015

@tomi16 Ja tomu stále napriek všetkému verím..............

tomi16
18. mar 2015

@maria1989 sa mi paci ako sa to tu zvrhlo z pomoci zakladatelke temy, na zabavnu talk shov

natalym
18. mar 2015

A stále mi vŕta v hlave, či sme ich to práve my tak neučili, že nám to zvieratko stačí.

bubelko
18. mar 2015

@tomi16 pretoze ludia odmietaju problemy riesit... volakedy sa problemy riesili a veci opravovali. dnes sa problemy v manzelstve riesia rozvodom a stare veci sa vyhadzuju a nahradzaju novymi.
ludia medzi sebou nekomunikuju.
miesto toho, aby si zena sadla s chlapom a diskutovali - aj 100x to iste a hladali riesenie a kompromis, tak to vycapi na socialnu siet, kde jej jedna skupina povie - ma milenku, druha - je to hovädo, tretia - je to sebec, atd a 90% jej odporuci rozvod... no a co urobi zena - prebrala som to s virtualnymi kamoskami, ziadna by ti to netolerovala, ani ja nebudem... a hotovo. je to trocha zjednoduseny scenar, ale takto to funguje.
malo rozvodov je skutocne z vaznych dovodov...

tomi16
18. mar 2015

@bubelko presne tak. Komunikacia zlyhava. Ale v com to je . Hrdost?

tomi16
18. mar 2015

@natalym nuz pravda, ale medzi zvieratkami mas aj pitbulov aj rotvailerov 🙂

natalym
18. mar 2015

@tomi16 Veď áno máš pravdu. Však aj ja používam na môjho muža finty na psíka, napr. najprv dať jesť a potom hovoriť, že potrebujem napr. vysypať smeti.
Teraz rozmýšľam čo sa plemeno je on. 🙂

bubelko
18. mar 2015

@tomi16 hrdost, hlupost, neochota - na oboch stranach. je jednoduchsie riesit to anonymne na fore ako si sadnut s muzom a rozpravat, kricat, udobrit sa a hladat kompromis. a potom, ked uz mam akoze riesenie postavit niekoho pred hotovu vec a cakat, ze on sa prisposobi a ked nie, tak dovi a dopo....

natalym
18. mar 2015

@bubelko A keď som už skúsila všetko?
Ale tak zase nemôžem povedať, môj muž sa hoooooooooooooooooooooooodnnnnnnne zlepšil. Dlho to trvalo ale prekvapuje ma každý deň. Len aby to vydržalo.Čo nás to oboch stálo.

0silvia0
18. mar 2015

@bubelko no ja neviem, či boli kedysi ľudia až takí majstri v riešení problémov... skôr brali vzťahy (resp. manželské zväzky) navždy napriek všetkému. Kopa ľudí aj v minulosti riešila problémy alkoholom, opitý chlap bol spoločnosťou braný ako oveľa bežnejšia norma ako dnes. Pilo sa doma, pilo sa v práci a chlap určite nebol ako trúdik, ktorý sa doma motá okolo ženičky svojej najdrahšej a pomáha jej. Manželka bola rada, že ju neotĺka... nebola to samozrejmosť v každej rodine, ale bolo to vraj dosť časté.
Skôr boli presne vymedzené mužské a ženské práce a manželia ich akceptovali. Ľudia boli tvrdší ako kedysi a citové vyznania a výlevy a pomoc v domácnosti vôbec nebola samozrejmosťou... Chlap mal dosť práce okolo domu keď prišiel z práce, žena ešte viac, padli večer do postele a nejaká komunikácia pri čajíku bola nepredstaviteľná, to si skôr nejaké pokyny akurát prehodili medzi sebou.
Len dnes ľudia nie sú ochotní zotrvávať v nefunkčných zväzkoch, nakoľko nie sú natoľko na sebe ekonomicky závislí ako kedysi.
Táto doba prináša nové problémy, a ľudia sa ich ešte nenaučili riešiť, ale určite minulosť ukážková nebola...

nuvaring
18. mar 2015

bubelko, napísala si strašnú blbosť! tak to v živote nefunguje. jednoducho si uvedom, že ty môžeš chcieť komunikovať a "opravovať" veci, ale pokiaľ ťa má druhá strana v paži a necítit to tak ako ty, prípadne je užý dáááávno citovo zainteresovaná inde, tak sa môžeš tak rozprávať a opravovať veci sama so sebou 😀 😀 😀 a ver tomu, že súd rozvedie len nefunkčný vzťah a ked sú v hre vážne dôvody.vidieť, že si nič také nezažila, si úplne mimo realitu v tomto smere 😎

bubelko
18. mar 2015

@natalym co znamena vsetko? ono to je velmi individualne. kazdy mame ine predstavy o funkcnom vztahu. ja si vzdy poviem - toto musi byt, tu neustupim. toto moze byt, ale nemusi a toto nemusi byt vobec, tu ustupim 😉
napr. mam rada kvety. moj muz mi ich za celu dobu nasho vztahu (21 rokov) doniesol - asi by mi stacili prsty na vsetkych 4 koncatinach. je to podstatne? pre mna ano. pre muza nie. moje riesenie? kupim si raz za cas cerstve kvety do vazy, muzovi oznamim, ze mi kupil kvety - on sa uskrnie a nedrdle ze minam, ja som spokojna, kvety su vo vaze... problem vyrieseny 😉

natalym
18. mar 2015

@bubelko Ja si tiež kupujem sama kvety...... 😀
Tak áno podľa mňa všetko, možno som ešte nevyčerpala všetky možnosti, ale už ani nevládzem. Už som sa tak porýpala vo všetkom, že nestíham žiť.

natalym
18. mar 2015

@hellas Kde si kočka??? Sme zvedavé ako pokračujete?

bubelko
18. mar 2015

@nuvaring ak si citala pozorne, tak som napisala ze chyba komunikacia "na oboch stranach" 😉 a je neskoro riesit problemy, ked uz su nabalene a naozaj druha strana ma v pazi ci je zainteresovana mimo. nespadla som z jahody a ani nie som mimo realitu...

bubelko
18. mar 2015

@0silvia0 ano, dnesna doba prinasa nove problemy. ale ako si napisala - boli rozdelene prace. a kazdy vedel, co a ako. uz som to pisala vyssie - dnes su vsetci nespokojni. zeny si vydobili kvazi rovnocenne postavenie s muzmi - kvazi preto, lebo finacne su stale menej hodnotene ako muzi na tych istych poziciach. ale vykon musia podavat rovnaki. lenze - zobrali sme muzom ich poziciu, ale nasa nam ostala - stale su to zeny, ktore rodia deti a su tehotne. a väcsina zien sa po porode k tomu aj tak stavia - ja som to dieta vynosila, porodila - ja viem najlepsie, co je pren dobre. a chlap - zas nema slovo, lebo skratka je len chlap...no a domacnost je kapitola sama o sebe. ked sme na materskej, tak si chceme dokazat, ze to zvladame - aj deti, aj domacnost. a chlapa vynechame. a zrazu nastupime do prace - a ejhla, nejak uz nestihame, no lenze ta nasa polovicka nerobi nic inak ako pred tym...

nie som zastancom toho, ze zena ma obskakovat muza a robit mu sluzku. ani nema zotrvavat vo vztahu, kde ju muz otlka, podvadza a robi si z nej handru. jednak vyber partnera je miestami uz na hranici zdraveho rozmu - tak ked ma chlap podvadza pred svadbou, co sa zmeni po svadbe? nic. ak mi chlap nepomaha a chova sa uz pred svadbou ako chrapun, dieta ho asi nezmeni, ci?
ale ak je chlap normalny, a ja ho len vytesnim zo zivota - lebo som matka a ja viem, co je najlepsie, tak sa po case nemozem divit, ze sa aj z normalneho chlapa stane "trudik":..

plus - vela zien ocakava, ze vztahom sa osobny zivot konci, ze ten druhy uz nema narok na svoj cas. my zeny to asi vnimame inak - aspon, co sledujem okolie - chlap uz nemoze to, nemoze hento. a preco? co dosiel vstupom do manzelstva o svojpravnost? ved staci pozriet par tem - moze vas chlap to a hento? chodi sam tam a inam? chodite vy same niekam? co sme prikovani k stene?

bubelko
18. mar 2015

@natalym ono niekedy zacat zit a prestat riestit, tiez vedie k pozadovanemu vysledku 😉 ako pisem, kazdy vztah je individualny, neexistuje jedno riesenie pre vsetkych. 😉

0silvia0
18. mar 2015

@bubelko to je toľko rôznych tém na rozvitie, že nemá zmysel to všetko analyzovať, lebo by sme to tu my dve analyzovali do rána 🙂
Akoby si muži ešte stále nezvykli na rovnoprávnosť žien a ženy akoby si stále nezvykli, že nemusia plniť nepísanú súťaž "gazdinka a matka roka". Akoby sa rovnako muži aj ženy ešte stále nezorientovali vo svojich úlohách, nakoľko vo svojej pôvodnej rodine vidia iné rodové stereotypy, spoločnosť od nich žiada iné rodové stereotypy a kopa ľudí z toho má chaos. Vycvičovanie mužíčkov ako tu niekto písal je podľa mňa fakt ponižujjúce, vycvičiť sa môžu akurát tak psíky (aj náš králik sa dá vycvičiť 😀). Ale ku svojmu partnerovi treba preukazovať rešpekt, toleranciu, lásku a úctu, tak isto ako my by sme toto mali dostávať od svojho partnera.
Ak je toto obojstranné, nie je čo riešiť a vzťah vždy bude fungovať.

bubelko
18. mar 2015

@0silvia0 ved ono to aj je komplexne 😉 nemozem ocakavat respekt, ked ho sama nedavam - toto plati oboma smermi. a s rodovymi stereotypmi suhlasim. aj s tymi ulohami a aj s gazdinokou roka 😉 ono my zeny si to stazujeme aj same - vedome ci podvedome sa porovnavame s kamoskou, susedkou ci kolegynou ... a potom to uz je len retazova reakcia 😉

zuzin78
18. mar 2015

@hellas ahoj ked tak rychlo vola mamicke, ked ma mat na starosti deti, nedava mu ona tieto rozumy?... lebo vacsinou svokry ,ked sa synacikovia stazuju taketo reci hovoria synom a potom oni svojim manzelkam.....

to ,ze si na meterskej neznamena, ze mas vsetko robit ty, ze pan tvorstva je v praci. ale popravde 98% chlapov si mysli, ze zeny na RD alebo MD sedia doma len na koniku ,PC a nic nerobia... 😖

nuvaring
18. mar 2015

@zuzin78 a čo robia ženy na materskej? Ja som sa nudila.

zuzin78
18. mar 2015

@nuvaring ja sa nenudim. 😀 dve deti pri nich sa clovek nenudi

natalym
18. mar 2015

@nuvaring Ty si sa nudila?

mima4
18. mar 2015

@0silvia0 človek sa velmi tazko zbavuje stereotypov, ci je to voci pohlaviam, ci farbe pokozky, narodnosti, pôvodu (bratislavcan/vyhodniar,..) atd. A hlavne vela ludi si neuvedomuje, že niektoré veci sú dane iba čisto stereotypami a ani nerozumeju tomuto pojmu.
Ja sama mam urcite v sebe dost stereotypov... priznavam...

0silvia0
18. mar 2015

@mima4 no veď máme celý život na zbavovanie sa stereotypov 😀 😀

0silvia0
18. mar 2015

@bubelko no veď to, chyba sa najlepšie vidí na partnerovi a na sebe ju nechcem vidieť, ani si ju nepripustím a už vôbec nesúhlasím, ak ma na ňu niekto upozorní. Nuž, sebareflexia chýba mnohým 😒