Čo ak sa nezhodneme na výbere školy?
Čo ak sa s partnerom nezhodneme na výbere zakladnej skoly? Viem že je to skoro riešiť to teraz keďže syn pojde do skoly až v septembri ale už teraz sa nevieme zhodnúť. Vyzera to tak, že sa coskoro rozídeme a nastáva problem. Momentalne žijeme na dedine (40 min cesty autobusom od mesta). ak sa rozídeme ja pojdem byvat do mesta. Otec chce aby syn navštevoval skolu tu, ja s tým nesúhlasím a chcem aby chodil do skoly v meste.. aj keby sme sa nerozišli, úroveň tejto skoly tu na dedine neni nic moc. Ale hlavný dovod je ten že po rozchode samozrejme trvám na tom aby bol syn v mojej starostlivosti. čo potom keď sa nezhodneme v tej škole?
Ked bude dieta zverene do opatery, malo by chodit do skoly, ktora bude vyhavovat tomu, kto sa o dieta stara. Ak by bol extra problem dohodnut sa, mozes ziadat o rozhodnutie sud a ten zohladni co je pre dieta najlepsie nie co si vy dvaja myslite
Trvat na osobneh starostlivosti mozes, ale bude ti to prd platne, lebo rozhoduje sud a ten bude posudzovat komplexne..takze je vysoko pravdepodobne, ze dieta bude v striedavej...skus sa dohodnut rozumne s muzom, ale na argument, ze trvas na osobnej starostlivosti by som na tvojom mieste zabudla..ale mas cas este do aprila..ci tak tusim..
Zial, toto je velky problem. Ja som sa rozviedla a nemohla som sa prestahovat kvoli tomu, ze byvaly muz mi nepodpisal skolu a skolku. Bez podpisov oboch rodicov nemôže skola prijat dieta. Ak to nepodpise, tak musi rozhodnut sud. U mna to dopadlo dobre nakoniec, ale zobralo mi to vela rokov života 😔
Určite to dochádzanie do školy nebude to najlepšie najmä keď budeš chodiť do práce to nebudeš stíhať a aby dieťa vstávali o 6.30 a 7.00 išlo do školy a po škole ak bude v školskom klube bude to veľmi veľa a na dediny nechodí tak často autobus tak určite by som zvažovala na dedine
Ak sa rodičia nedohodnú na podstatných veciach týkajúcich sa maloletého dieťaťa, rozhodne na návrh niektorého z nich súd.
Taktiež by som čím skôr riešila rozhodnutie o výchove a výžive maloletého, ak rodičia spolu nežijú= nemusíte byť ešte rozvedení, ale úpravu styku a výživné sa môže riešiť aj teraz
@slavomira236 U nas, ked som prihlasovala na jar syna do skolky, veru musel podpisat aj otec (dostal zvlast tlacivo, doniesla som dodatocne riaditelke) a aj ja.
@nikto2234 si myslis, ze si v Brátiske a nie je nad teba? 😀 Slovensko nema jedinu prestiznu skolu uznavanu v svetovom rebricku skol. Takze to tvoje slavne mesto je v ponimani sveta uplna nula 😅 Ked je dieta sikovne tak sa dostane na gympel, vysku a nebude s tym problem aj ked je z tej poslednej dediny. Napriklad na medicine v Prahe studuje neskutocne mnozstvo "deti" z hornej Oravy. Deti z poslednych dedin sa dostanu na medicinu miesto deti studujucich v napriklad po velkych mestach ako je Bratislava alebo dokonca aj Praha. Si velmi obmedzena v mysleni - myslim, ze si moc rozumu nepobrala.
Si si ista, ze si mozes vyberat skolu 40 minut mieste bydliska? Co ja viem, tak situacia je kompletne zufala na mnohych miestach Slovenska a niektori su radi, ze dieta vobec dostanu do spadovej skoly. Teraz treba este pocitat s detmi ukrajinskych utecencov - ktorych nebude uplne zanedbatelne mnozstvo - predpokladam, ze ti su hlavne v mestach a tak zaujem o miesto v mestkej skole bude este vyssie nez doteraz. Niesom si ista, ze zakladna skola vobec vyhovie tvojej ziadosti, ze tvoj syn bude dochadzat 40 min autobusom - ked urcite je po ceste dalsich 10 skol
@kittykat22 lenze píšem že ja plánujem odist do mesta. Takze budem byvat tam. Keďže chcem maleho zobrať so mnou tak s dochádzanim problem nebude len už teraz viem že otec mi bude robit prieky a nebude súhlasiť aby maly išiel so mnou
tak to aby si si pohla - pretoze treba menit trvaly pobyt a adresu na formular na prihlasku. Ak chces dat dieta 40 min od domu, tak to bez trvaleho na adrese skoly nepojde. A idealne sa prestahovat do spadovych ulic.
Si si ista s tym, co planujes? Pre dieta to bude asi poriadne psycho. Ak mas zle vztahy, tak je mozne, ze muz bude ziadat o zaradeni dietata do druhej skoly. Takze na striedacku u teba a u neho - cez dve skoly. Lebo aj to sa moze stat.
Rieš to urgentne, aby sa mohlo brať do úvahy miesto obvyklého pobytu,tzn.mesto, ak sa ty a otec nezhodnete , aby si mala viac argumentov.
Mesto- blízka škola - krúžky - športové a kultúrne aktivity viac dostupné,bez potreby cestovania a pod.
Máš to o kus ľahšie, že nemusíte riešiť rozvod.
Inak asi súdom.
Zatiaľ ho možeš prihlásiť aj na dve školy a potom uvidíš, ako sa rozhodneš. My sme to tak tiež mali, ale z iného dovodu. Malý bol prihlásený na dve školy, lebo sme ho chceli dať do prípravného ročníka. Nakoniec ho neotvorili, tak išiel do tej druhej školy.
od sk roka 2022/23 je zmenena vyhlaska, su nutne podpisy OBOCH.... a dost podstatne sa to zmenilo, rok predtym som o prihlaske rozhodla iba ja, teraz som potrebovala bud podpis ex, alebo klamat a cestne vyhlasit ze mi nie je zname kde sa nachadza a preto neviem mu dat prihlasku podpisat.
co v pripade manzelov asi nehrozi, ze nevies kde je 🤷🏼♀️
no autorka, mas problem. Nejdem ti nakladat, ale ak sa do toho chlap obuje - veci su na jeho strane. Ostava ti len manipulovat ho a chvalit ake su skoly v meste uzasne a ako sa tam chcete prestahovat.... a prestahovat sa aj s nim v najhorsom....

Myslím, že dieťa by malo navštevovať školu v blízkosti trvalého bydliska, respektíve tam, kde bude žiť po rozhodnutí súdu