Čo by ste si mysleli o správaní manžela?
Ahojte,
nechcela som zakladat otazku, aby ste mohli pridavat viac prispevkov. No skor to sedi na otazku. Co si myslite o spravani sa, mojho manzela? Sme spolu vyse 13 rokov, mame spolu aj deti. Spolocne radosti, ale aj starosti. No mna by zaujimal Vas nazor na to, ako sa on voci mne sprava. Ja som doma, a robim vsetko co sa tyka domacich prac a deti. Manzel pracuje, pomoc velmi staba, sem tam je kvoli tomu hadka. Ale ok, som doma, takze porobim co treba. Obskakujem od rana celu rodinu. No v tom nevidim problem.
Problem, alebo skor otazka na Vas je, ci je normalne, ze moj muz pre mna nic neurobi. Cez vikend si pospi, rada by som aj ja, poviem mu to, ale on proste nevstane, ze zabudol, nezobudil sa... Povie, ze pojde s mnou k lekarovi, no nejde, lebo zaspal. Opyta sa, ci nieco nepotrebujem z obchodu, poviem co by som chcela, a on prve co vkroci do dveri, krici, prepac, zabudol som Ti to kupit. Poviem, ze travime spolu malo casu, tocime sa len kolo deti, tak prislubi, ze ked bude mat volno, tak mi venuje cas. No ale nevenuje, robi si svoje veci 🙄 . Ked som bola chora, vzdy sa naslo nieco, preco si nemoze zobrat volno a postarat sa o deti, ale ked je chory on, volno si vzdy vybavi. No a kopec inych malickosti, ako to on vola. Lenze pre mna ako zenu to nie su malickosti, su to pre mna dolezite veci, a ked mi raz nieco slubi, tak by mohol aspon nieco dodrzat. No statistika je u mna taka, ze neurobil ani jednu jedinu vec, o ktoru som ho ziadala. Ja si uvedomujem, ze su niekedy dni, ze clovek zabudne, ale vzdy a za kazdym? A este mi drzo povie, ked uz nevladzem, vsetko mu poviem, ze takym spravanim sa mu vzdialujem. Ako by ste reagovali vy? Zda sa Vam to, ze je to ok, len ja riesim malickosti?
@bbeellaa nie je to ok, ja som v podobnej situacii ako ty, tiez som doma kvoli detom a domacnosti a necakam, ze mi muz bude pomahat s domacnostou (aj ked, ked vidi, ze nieco treba urobit, tak to urobi), ale teda neviem si predstavit, ze by sa mi muz nevenoval, ze by sme spolu netravili cas, som rada, ked obcas ide aj sam niekam, ale dolezite je, aby sme boli spolu... toto ries s nim
@jana_eyre nie si:Dvcera nas poculi snad v blave:D(ci?)...a to slo len o odvoz sovkrovcov:D:Dmy sme sa prestali hadat a museli sme si dat od seba pauzu(teda ved vies)...gteraz sa hadame a je nam fajn🙂ked sa prestaneme zacnem sipit krizu:D:D
tie rady typu "porozrávaj sa ním" su ozaj na smiech, možno to funguje na chlapov v krajine ružových jednorožcov, nie v realite! si ho nevšímaj a ži si svoj život, on si žije ten svoj, ak si si ešte nevšimla.
@katarinapekna v tomto s tebou súhlasím, chlap na rozhovory je pomerne rezistentný, jediny spôsob ako ho primieť k niečomu je ubrať mu z jeho komfortu .
@worker_falcon on zabudne posielat peniaze na chod domácnosti ... ako zákonná vyživovacia povinnosť ti nič nevraví ?
@bbeellaa
nastavila si si vysokú latku emancipovanej ženy...tak čo chceš od neho?
všetko zvládneš bez neho,tak jemu sa automaticky vypne mozog že ty zrazu od neho niečo chceš..
on zabúda nakúpiť? zabudni mu pripraviť raňajky...
on zabudne niekam ísť? ty zabudneš mu oprať veci,ktoré potrebuje do práce
on zabudne s niečim pomôcť alebo s tebou niekam ísť? ty zabudneš tiež...
povoľuj moja zlatá a ukáž zrkaldlo,že to nieje normálne...
@worker_falcon
múdre ženy vedia, že chlapa si treba vychovať podľa svojich predstáv. a najlepšie tak, aby o tom nevedel
Prezraď mi, prosím ťa z tvojho mužského pohľadu, prečo chlapi chcú byť vychovávaní???
Prečo sa nemôžu normálne chovať ako dospelí, ale chcú zo ženy mať akoby druhú matku?
Lebo, máš pravdu, šikovná žena si ho zmanipuluje ako chce, tak aby o tom ani nevedel, a ešte bude aj spokojný.
Fajn, aj tak sa dá fungovať, ale to nie je rovnocenný vzťah dvoch dospelých.
To vám to za ten servis doma stojí, že sa necháte vychovávať?
@bbeellaa Myslím, že už vieš, čo máš robiť.....Začať však musíš od seba, zmeniť prístup k tomu ako sama seba vnímaš a čo všetko si ochotná obetovať pre svojho muža, pre jeho pohodlie.
Muži inak vnímajú mnohé veci, preto netreba čakať, že sa sám od seba dovtípi, že tebe vadí ako sa k tebe správa....Vynucovať si jeho pozornosť, lásku, pohladenie,..nemá zmysel, chlapov to skôr odradí ako zmení k lepšiemu.
Môžeš začať malou lekciou empatie - ak on na teba zabúda, zabudni aj ty na neho 😉. Napr. prečo pre neho každý boží deň chystáš raňajky, desiate do práce, obedy, večere,...??? Nemá ruky, aby si raňajky spravil sám ? Desiata do práce ? Wtf, má 8 rokov ??? Nepoviem, raz za čas alebo keď sa manžel snaží tak ako ty byť k tebe ohľaduplný, nápomocný, vnímavý,..tak na oplátku mu ty prejavíš svoju lásku, pozornosť tým, že pre neho pripravíš výbornú desiatu do práce. Ale keď on na teba kašle zvysoka a ty mu aj napriek tomu každý deň robíš full service, tak k akému záveru on ako pragmatický muž príde ? Predsa k tomu, že sa snažiť nemusí, lebo jeho "slúžka" pracuje bez nároku na odmenu či oddych...alebo aspoň pekné slovo či pohladenie. Nemusí ťa už dobýjať, nemusí si ťa už zaslúžiť, nemusí byť pozorný,...lebo si je tebou istý ako tým, že sa nadýchne vzduchu kedy sa mu zapáči. Ak by si však zmenila svoj postoj k tejto situácii (celé to stojí a padá len a len na tebe, na nikom inom), k nemu samému, tak by pocítil, že vzduch je to, bez čoho nemôže existovať a čo má nevyčísliteľnú cenu pre jeho život.
@jana_eyre ja osobne by som to nebrala ako výchovu , skôr dopĺňanie. Vychovávajú sa malé deti .
V každom prípade , čo sa mi už viackrát potvrdilo, muži nemajú pamäťovú stopu na dobré skutky svojej manželky a práve tie dobré a skvelé ženy sa stávajú inventárom ´v domácnosti .
A najväčšie mršky majú tie najlepšie kúsky. 🙂
@bbeellaa veľmi zle si si ho naučila a je na čase to zmeniť, bohužiaľ ako aj dievčatá predo mnou povedali, musíš začať od seba, ked zmeníš svoje správanie k nemu, zmení sa aj on, tomu ver, moj manžel aj 16ročný syn si robia ranajky aj desiate sami ráno, obed majú v škole alebo v robote, na večeru si niečo zoberú, čo chladnička dá, niekedy ked mám dobrú náladu, tak im dačo uvarím na večeru, ked sa mi chce! nie som predsa ich slúžka! ked varím, tak jeden alebo druhý sa stará o naše 7mesačné bábo, hádam nebudem variť s malým na rukách a oni sa budú váľať pred telkou! tak to proste nefunguje
Tazko povedat preco zabuda alebo robi naschval....ak by moj muz robil co tvoj pri najblizsom telefonate by som mu povedala potrebovsla by som sice to a to ale nechaj tak , kupim si sama lebo urcite zabudnes , co sa tyka vyspatia ked moj muz neakceptoval dohodu ze raz v tyzdni sa chcem aj ja vyspat tak som mu oznamila zajtra robim co zvycajnecrobievas a rano ma ani nehlo ked nevstal sam tak som ho surovo zobudila ze maka sa chce obliect a hrat....otocila som sa na druhy bok a bolo...po chvile dcerinho otravovania ze nechce uz spunkat ale sa hrat z postele vyliezol
@bbeellaa Nuz bude to asi takto - prepac za uprimnost, ale tvoj muz je okrem toho, ze je neskutocne lenivy (tu nie je o com polemizovat) este aj vychcany. A vie, ze mu to prejde, nakolko mu to "zabudol som" vela krat preslo. Takze v tejto faze by som narobila cirkus (rozhovory nepomohaju) a dala mu jasne najavo, ze stacilo.
Cize podla mojho nazoru to robi zamerne, nakolko mu to takto vyhovuje. Inak nejako nechapem - ty ked akoze opat zaspi, tak ho nechas si pospinkat? Niekolko krat opakovana vyhovorka je trapna vyhovorka, ktorej uz neveri ani on sam
@anickaany ako už písali iní, partneri sa "vychovávajú" navzájom. ja som to volal "obrusovanie hrán".
A že prečo je to nutné? v prvom rade lebo výchova. Partneri boli vychovávaní každý v odlišnom prostredí, na každého boli kladené iné nároky, a každý ma iné normy, čo je správne, čo je štandard, čo môže, atď. Tak ako tu vidíme témy, kde sa mamička pýta, ako pomáhajú x-ročné deti. Niektoré mamičky si ich naučili, že si po sebe upracú stôl, že pomáhajú, berú to ako súčasť ich fungovania. žiaľ, sú iné mamičky, ktoré toto svoje deti nedokážu naučiť a stôl po obede po nich budú upratovať snáď až do tridsiatky. Respektíve, až kým sa mládenec nezavesí na krk inej dievčine. a príde obrusovanie. Sú rôzne možnosti, ako to dopadne. Samozrejme, všetko to platí aj v opačnom garde.
@maminuska haha - trefne🙂)
@katarinapekna tiez suhlasim - najma ak sa rozpravali niekolko krat
Suhlasim s nazorom ubrat z komfortu a ja by som uz volila aj dost drsny sposob vysvetlenia veci a riadne sa nastvat
Dievcata dakujem za reakcie. Pozorne som si ich precitala, kazdu a jednu 🙂 . V podstate sa skoro kazda z Vas vyjadrila, ze mal az prilis vysoky komfort, a prestal si ma vazit, ved vzdy som tu bola, a asi si mysli, ze vsak aj budem 😝 . Na prechadze som uvazovala, v com vlastne vidim problem, a ci mi ozaj vadi, ze nieco nekupi, alebo nevstane. A prisla som k zaveru, ze mi uz na nom vadi vsetko 😔 . Jeho lenivost, jeho nevsimavost, jeho postoj k mojim malickostiam, k nepochopeniu, ze som aj zena, a ze ked dospelemu cloveku nieco slubi, mal by to splnit, alebo nemal vobec slubovat. Takze som sa rozhodla, ako ste mi tu mnoho radili, zacat si zit svoj zivot. Ako pratat budem, aj varit, aj prat. Ale videlim jeho oblecenie, navarim len pre deti a mna, popratam len svoj riad... Predstava neporiadku v byte a chaos vo mne vyvolaval obavy, ale ako niektora z Vas pisala, zhrniem na kopecku a sup do skrine. Vydelim mu jeden kos na pradlo, a my budeme mat svoj, riad dam na jednu kopu, bud si ju da do mycky, alebo umyje, inak budem delit taniere medzi vsetkych, a ked nebude mat z coho jest, to uz nebude moj problem. Ma listky, nech ide na obed sa najest, nie ze ja budem setrit, a on to bude zneuzivat. Ranajky tiez nebude mat nachystane, nech sa stara, teple vecere, jedine ked si navari. Sama som si na vine, ja som taky clovek, ze verim, ze co robim pre druhych sa mi vrati, ale ako vidim, bolo by zbytocne cakat na zazrak. Ja som sa onho stara, verila som, ze sa dockam aj ja, ale bohuzial. A preco som ho nebudila cez vikend? Lebo som mysela, ze ved on sa vyspi v sobotu, a mna necha v nedelu. Aj som mu to vravela, ale akosi jeho osobnost bola vzdy pred mojou, jeho komfort, bol pred mojim. Zbytocne som sa trapila, ozaj zbytocne. Od neho zmenu necakam, ale musim sa zmenit ja, a to mu dnes oznamim. Ja som totiz na materskej, tak sa mam starat o deti, domacnost je spolocna. Ja tiez platim z mojich penazi co sa da, pritom je to na deti. Zo zaciatku to bude pre mna tazke, lebo ja nechcem take dusno v domacnosti. Chcela som nam vytvorit domov, kde bude klud, kde bude laska a pohodlie. Ale sama som sa snazila, on neprispel, takze to on asi tak doma nechce mat.
Zmenim aj to, ze sa budeme s detmi striedat. Ako z casu na cas som si urobila cas aj pre seba. No ked je v praci, tak chodim pre deticky, a s nimi sama. Ked ma volno, tak ma vzdy volal, ci ma ist sam, cize opat vsetko na mne, a behanie za detmi tiez. Teraz sa budeme striedat, ked idem ja, tak idem ja, beztak mi nepomoze, ked bude mat volno, pojde on, a bezomna, nech vidi, co to obnasa ma dve deticky na starosti. Budem viac oddychnuta, budem mat viac energie, oddychnem si.
@katarinapekna zi si svoj zivot miesto toho aby sa skusala veci popravit? to sa mi vobec nezda riesenie problemu, ale ignoracia a zametenie pod koberec... o tom manzelstvo neni, zeby pri kazdom probleme si kazdy robil co chcel....
@bbeellaa myslim ze tvoj system fungovat nebude... to bude svoje tri tricka prat oddelene? Ked bude navarene, mu das zamok na hrniec? alebo budes lepit nalepky to je nase, to je tvoje? Podla mna je to blud...
Ja som prosim pekne dostala chlapa, co nevedel ani riady umyt... stalo to dost nervov, treningu , hadok..ale po 5 rokoch operie, navari, nakupi, postara sa komplet o dieta, o hocico co mu poviem... a nebolo to zo dna na den.. ano urobila si chybu, ze si ho nechala povalovat 13 rokov...ja som svojho tyranizovala od svadby...ale vsetko sa da popravit...ale nie na sposob dusna a ignoracie...to sa mi nepaci...
Skus jeho styl... hups, prepac zlatko zabudla som navarit... listok na dverach kupelni- pradlo je v pracke- pust a povesaj.... smska- dnes po praci idem nieco vybavit, strazis deti... a podobne...
@bbeellaa vieš koľko žien chcelo vytvoriť domov a mali očákavania že sa im to vráti ... na mrte, kamarátka sa teraz rozviedla , za rodinu by aj dýchala, o piatej ráno vstávala a odšťavovala dcéram a robila raňajky , obed chystala v sobotu a v nedeľu , aby mohli niekam vypadnúť, vybavovala , behala a ten jej chumaj jej povedal že sa s ňou nudil , nuž tak si našiel takú kde sa fakt nenudí , cudzie decká vyváža , milenka chodí cvičiť, ku kaderníkovi ... vraj stratil identitu 🙂
@maminuska, nic take, nech skoci do toho rovno. Velakrat sme sa rozpravali, a on mi sam povedal, ze nech nerobim, nech nevarim, nech neperem, ze on to nepotrebuje. Tak ked nepotrebuje, tak nepotrebuje. Mne tiez ranajky nerobi, ani obed, ani veceru. Ani mi nepere. Ani nic. Je dospely, a ja nie som za prevychovu, to nech ide na mesiac k matke. My si mame byt rovni, ja som jeho zena, nie sluzka, nebodaj interhotel.
mne téma pripomenula naše obdobie tak spred troch rokov, ked som tiež ťahala doma len ja on len hovoril, a vždy zabudol, potom raz v noci som viezla malú do nemocnice, tam ostala s vracačkou, ja som tiež vracala, tak som tam nemohla ostať, ked som prišla domov, uložila som najmenšieho spať , tak ma naplo, že som ovracala celú chodbu kým som doletela na záchod, to môj muž práve prišiel domov, a tie zvratky poutieral a ja som mala dojem, že práve pre mna preniesol čachtický hrad na tematín, ... tak asi potrebuješ dostať dobrú virózu, aby ti pomohol

@bbeellaa ja si tiež myslím že nie je riešenie odplacat rovnakým,lebo si myslím že ti to aj tak nedá. Ty sama musíš cítiť, či je to jeho zabudanie naozaj naschvál, ako prejav nevsimavosti, alebo je len jednoducho taký trulko 😉 ináč zaujímalo by ma ako to mate s intimnostami, prejavmi lásky, objatiami.... Či aj V tejto rovine je nepozorny.... Alebo je v pohode