Čo by ste urobili v mojej situácii?
Dobrý deň.
Chcem sa vás spýtať, čo by ste urobili v mojej situácii vy?
Ide o to, že ja a moja bývala spolužiačka z gymnázia študujeme v tom istom meste. Akurát ja bývam na internáte a ona na byte s priateľom, sme od seba cca polhodinku cesty.
Nikdy sme nemali blízky vzťah, až teraz, keď študuje v rovnakom meste a na tej istej fakulte. Zdôverila sa mi, že ma problémy, máva úzkosti, panické ataky, tetániu. A poprosila ma, či by som k nej nemohla chodiť na noc, keď jej priateľ bude mať nočnú, lebo vtedy je sama a keď je sama, zvykne mať taký atak… Je mi jej ľúto, chápem, že to musí byť náročné, ale ja mám počas semestra školu prakticky každý deň. Po škole sa venujem učeniu, semtam brigáda alebo si idem zacvičiť. Jednoducho mám svoj program. No a neviem si predstaviť sa takto bežne zbaliť k nej na noc a v podstate na ďalší deň do školy a ísť tam, nemať svoj program, byť v strehu, kedy napíše, že mám prísť, obmedzovať sa, aby som jej robila spoločnosť. Ešte som jej na to nijak nereagovala, no plánujem odmietnuť. Len ma trápi, že ma problémy a ja ju nechám v tom…
Asi by som jej odporučila lekára
Pozor, takíto ľudia vyhľadajú empatickych ludí a vyciciavaju ich z energie, času, oni chcú byť tým stredobodom okolo ktorého sa všetko krúti, mat pozornost. Dievca mi príde skôr na poruchu osobnosti, sú to nepekne diagnózy, sebci - tzv. psychopati.
@simonettasimonova Ona mi spomínala, že bola u lekára a chcel jej predpísať lieky.. ale odmietla, vraj ona do seba taký bordel pchať nebude a poradí si sama.. Ja som jej odporučila jedného dobrého psychoterapeuta, aj na to sa vykašľala. Takže, myslím, že akákoľvek intervencia odborníka je tu bez šance. Aspoň zatiaľ určite.
@katkami123 To si netrúfam hodnotiť. Ale práve som si spomenula na jednu scénu, ktorú urobila na strednej svojmu priateľovi, ktorý chodil na tú istú školu. Cez prestávku prišiel k nám do triedy, bavili sa a zrazu naňho začala kričať ako zmyslov zbavená a chytila ho pod krk. Celá trieda v šoku stíchla, ona ako v amoku ho stále držala a syčala. Neskôr sa s ňou rozišiel a vysvitlo, že bola veľká žiarlivka a táto scéna, ktorú predviedla, bola celá kvôli tomu, že jej povedal, že ide cez víkend so spolužiakmi na chatu…
Tak nech si poradí sama. Ja osobne by som opatrovateľku nerobila dospelemu človeku ktorý odmieta pomoc a keď sa mam co učiť duplom. Nech ide k rodičom
Uz len tato spomienka zo strednej hovori o tom, ze musi byt pod dohladom lekarov a brat vazne liecbu. Ja nerozumiem, ako si to predstavuje. Ty by si bola pri nej, zmenili by sa ti nahodou plany, nemohla by si byt pri nej a ona by ta chytila pod krk? Mne pri tomto blika obrovska cervena kontrolka 🤯.
@katkami123 Ano, oni velakrat pouzivaju chvaly a komplimenty voci druhemu. Chvalia ho ako on jediny ich vie pochopit, ani lekari ich tak nechapu...A ako nahle vidi, ze vas tymi pochvalami si vedia ziskat, zacnu vyciciavat energiu a vsetko sa musi tocit okolo nich. Im nie je hanba a ani neprijemne, ze mozete stratit pracu, kamaratov, svoje zaluby...
Pozri si toto, viac mi to sedí na tvoju spolužiačku. Toto nebude tetania.
https://ipcko.sk/trpia-oni-aj-ich-okolie-aky-je...
Ahoj, nemusíš k nej ísť, skôr ide o to aby jej v Tom niekto pomohol,že čo s tým,keď to na ňu príde...aby mala radu odborníka ako to zvládnuť - nech skúsi Máriu Hatokovu,je to dobrá psychológ,môže jej poradiť, robí aj online, keď je niekto mimo BA
V podstate si si odpovedala sama "Neviem si predstaviť, že by som...." Pravdu? Nenechaj sa zatiahnúť do jej "s*ačiek". Nepoviem keby ste dlhoročné kamošky a bežne prespávate u seba, ale toto je trošku cez.

Ešte raz vám ďakujem všetkým za rady.
Nakoniec som sa rozhodla, že jej nebudem ochotná takto pomáhať, aj keď som najprv mala výčitky, preto som sem aj písala. No v tom, aby som jej nepomohla, ma utvrdilo hlavne to, že sa nechce liečiť. Povedala som si, že keď si v prvom rade nechce pomôcť sama, nepomôžem jej ani ja. Myslím si, že mám veľmi dobrú povahu, no viackrát sa mi to už vypomstilo, takže si už na to dávam pozor.
Slušne som jej napísala, že nech sa nehnevá, ale mne by to dosť nabúralo plány. Čakala som, že to pochopí, no ona sa na mňa urazila… Myslím, že to hovorí za všetko.