icon

Čo povedať svokre ohľadom našich financií?

11. jún 2020

Kde začat? Mám svokru, má 60r., vitálna veľmi, nebudem rozpisovať, aká je, lebo idem riešiť niečo konkrétne. Od malička vyrastala v blahobyte. Solventní rodičia jej zabezpečili veľkorysý život, neskôr sa aj vydala za podnikateľa. Nikdy nemusela nič ušetriť, mala všetko čo chcela, aj môj muž ju označil za márnotratnú. Lenže sa rozviedla, rodičia umreli. Veľa dostala rozvodom, veľa podedila. Za 10 rokov, čo potom nepracovala, všetko minula. Postavila si väčší dom, v ktorom žije sama. Zariadila si ho pomerne nadštandarne - hlavne dizajnovo. Nestarali sme sa do ničoho, nebol to náš život. Lenže peniaze sa minuli. A tak svokra sa vrátila do práce a zarobí tam +- priemerný plat, možno trochu viac, no tak asi 1300 eur čistého mesačne. Podľa mňa super. Nejaký čas fungovala. Ale ako to už býva, časom sa aj nové veci kazia.
Podotýkam, že ona komunikuje s manželom, ja s ňou veľmi netelefonujem. S ňou sa iba stretávam, podľa príležitosti. No a manžel asi pred pol rokom príde domov a vraví mi, že jeho mama potrebuje opraviť kotol, lebo sa jej pokazil a ona mu vraví že na to nemá peniaze. Tak to zaplatil on asi 250 eur. O 2 mesiace zas potrebuje nejaký prístroj do záhrady, 180 eur. O pár ďalších mesiacov zase čosi - 300 eur. Teraz mu "plače", že sa jej pokazila sušička a kazí sa jej práčka. A potrebuje si dať do servisu auto. A môj muž premýšľa ako to čo najlacnejšie vyriešiť. A mne dochádza trpezlivosť. Vešia mu to na nos, lebo je zvyknutá, že sa o ňu stále ktosi staral. Ako niečo som strpela, ale už som mala niekoľko vážnych debát s mužom doma. Akurát sa jej zastáva, že ona má iný štandard a on nestrpí, aby jeho matka žila skromnejšie, než sa na jej "status" patrí. Aby ste rozumeli, sme 4-členná rodina s 2 menšími deťmi, s celkovým príjmom asi 2200 eur. A vyžijeme v pohode. Ale nie sme milionári aby sme živili zdravú ženu. Mužovi som vymenovala 1000 argumentov, že už s tou charitou stačilo, že pri jej "štandarde" by sme teda my potrebovali príjem aspoň 5000 eur mesačne (1300x4).
No, ideme k nej, a ja som si povedala, že to tam vytiahnem. Viem, aká je, a myslím, že to bude aj tak prd platné, ale aj to musím dostať zo seba von, aj chcem, aby o tom vedela, lebo myslím, že manžel jej zaplatí, ale nepovie jej, ako to zasahuje do našej rodiny.
Tak ak máte dajte tipy, ako na to, či zvoliť len taktiku, že budem u nej vyplakávať, ako si nemôžeme dovoliť niektoré veci, ako nám nevychádzajú peniaze (akože nech si vstúpi sama do svedomia) - lebo aj to už bolo, keď som chcela do bytu záclony, tak muž: ževraj teraz na to nemáme peniaze. Každý mesiac krúti očami, že sme málo ušetrili, totiž ja hospodárim s peniazmi, a myslím, že doposiaľ dobre, ale veru to začínam prehodnocovať - aby som ja šetrila, aby išli peniaze mimo rodiny? A potom tu ešte musím mužovi skladať účty a vyratúvať, kde som čo minula naviac?
Alebo jej mám niečo na rovinu povedať? A čo? Ona je strašne urážlivá. O tom ako bude muž reagovať, radšej pomlčím. Svokra si vôbec neuvedomuje, že má dobrý plat z ktorého sa dá pekne šetriť. Ona v pohode presvedčí samu seba o tom, čo potrebuje. A zakladá to na tom, aký postoj k nej môj muž má. Mám jej povedať, nech si kúpi na splátky? Tak si aspoň trochu uvedomí, že tie peniaze treba aj splatiť, lebo my sme ešte späť nič nedostali, vraj keď bude mať tak vráti. A kedy? Keď zatiaľ len berie? Akože máme čakať, s prepáčením, kým umrie a muž podedí? Čiže toto mám trpieť ešte tak 20 rokov?
Tak babo raď.

karolinakr
13. jún 2020

@mircalla zakladatelka ma zarobiť viac, aby viac mohla davať svokre

sticker
mircalla
13. jún 2020

@eva112014 A este jedna vec, nie kazdy ma na Vysoku skolu, nie kazdy ma na to aj moznosti , mozog ci kvilifikaciu, aby si nasiel dobre platenu pracu. Nie kazdy moze byt dobre plateny IT developer. Keby sme na to vsetci mali, tak aspon tych 1300 eur zarabame vsetci. Opat nezavidim - ja dost dobre platenu pracu mam. Ono je sice pekne, ze si svorka vie zarobit 1300 eur, smutne je, ze s nimi nevie vyjst. Jasne, ze tych 1300 sa da oplieskat velmi rychlo, kupim si 2-3 znackove handry, pripadne len 1 a je po vyplate. Mna by toto rozculovalo bez ohladu na to, kolko zarobim ja, ide o princip.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
13. jún 2020

Nema nahodou svokra nejake pritela co ho financuje ? pripadne ak chodi na dovce kupele a pod tak jasne ze jej nestaci
pre rodinu prijem 2200 eur nie je nadstandardny pri 4 clenoch proste to musis utat ak nie inak presmeruj si svoju vyplatu na iny ucet kde nema muz pristup a odkladaj si ak vie muz podporovat mamu nech sa stara aj o rodinu svokre nevysvetlis ona je sebestredna osoba a to sa uz nezmeni
aj moja je taka ona mala deti na to aby ju zivili a platili jej nadstandardny zivot
moj muz ked odmietol raz urobila scenu a uz sa s nami roky nekontaktuje lebo sme jej neboli ochotni davat tisice na nove auto po troch rokoch a pod nechyba nam

karolinakr
13. jún 2020

Moja mama by sa od hanby prepadla, keby mala pýtať, vždy mi hovorila nech si odkladám.
A keď som jej kupovala veci, ešte mi vynadala.Doslova jej človek musel nanútiť

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
maryetta
13. jún 2020

Nechce si svokra najst nejakeho bohateho partnera?

Inac neviem ale vdaka ze si mi zdvihla tlak. Dnes ho mam biedny
Inac len ozaj si zapisovat. Kolko ste na nu minuli. A ked nie nech prepise dom na syna-tvojho muza.
Ked to tam udrziava. A plati.

Nech hlavne tvoj muz nezabuda ze co dava jej o to viac ukraca svoju rodinu ☹
Nevravim ze rodicom nepomoct. Ale napr moji tiez ked maju obaja dokopy 1000€ tak to je vela. Ale setria resp kupuju to na kolko maju.
Susicku nemaju. Ani svokre ju na teraz napr netreba.
Ked si nasetri nech si kupi ☹
Ine je ked pracovat nemoze. Ked sa neda alebo ze nema kde sa pohnut. Ale toto je len a len vychcanost. A rozmary ☹

2002lenka
13. jún 2020

Minimálne 2 x mesačne jej zavolaj, že ti nevyšli peniaze a potrebuješ niečo kúpiť. Niečo do domácnosti, nieco pre vnúčatá by babka mohla dat .... Stále ju otravuj. Tak pochopí, že nemáte zbytočne peniaze. A ta rada co tu niekto písal, že koľko dáte jeho mame dáte aj tvojej mame, je tiež dobrý nápad. Ešte môžeš požiadať manžela, aby si nasiel ešte jednu prácu, lebo vám to nevychadza.

yoxinka
13. jún 2020

Ja keď toto čítam, ďakujem za moju úžasnú svokru, ktorá je úplne že suuuuper!!! A radšej by suché kôrky žula, ako by mala od svojich detí niečo pýtať, čo by sa bála, že si budeme musieť niečo odopriať. Raz sme jej na Vianoce kúpili práčku, so švagrinou na polovicu. My sme sa viac z toho tešili jak ona. Skrývali sme ju po kamarátoch (tú pračku), mašľou sme ju oviazali a keď neboli doma, natrepali sme ju pod strom. Svokra skoro zinfarktovala (vravel svokor) a volala mužovi a švagrinej, či nám už úplne šibe, také dary kupovať.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
julka87
13. jún 2020

7

sashabb
13. jún 2020

Toto treba riešiť s mužom a nie so svokrou. Načo vyvolávačky a vymýšlanie si všeliakých sprostostí. Ak chlap pindá, že máte malé úspory, treba mu vždy povedať kam tie peniaze šli - jeho mame.

etnatn
13. jún 2020

No toto som zvedava ako dopadne..

oli18
13. jún 2020

Prekvapuje ma, že anonymná zakladateľka odmietla uviesť, čo jej svokra robí. Tento príbeh je podľa mňa vymyslený. Prečítala som si všetky jej odpovede a niektoré sú rozporuplné, iné nereálne, neodpovedá na položené otázky. Ale debata to je plodná, o to jej asi išlo 😉

1gabriela13
13. jún 2020

Sucitim s tebou, my sme v rovnakej situácii. Muž má 3 izbový byt kde býva mamička s otecko striedavo cez zimu v muzovom byte a cez leto v rodinnom dome na dedine a my sa tlačíme v podnájme 1zbaku ako 3 členná rodina. Samozrejme hypotéku na ten byt platí muž (3 izbový) lebo panička potrebuje v ňom cez zimu byť kvôli kúreniu a v lete prespať keď ide do mesta k lekárovi. Takže vy ste na tom ešte dobre relatívne. U nás táto zábavka stojí mesačne navyše 330eur. A keď som to spomenula mužovi tak on ich nechce vyhadzovať z bytu a bla bla. A pokúsila som sa to normálne vysvetliť svokre a bol oheň na streche. Takže nakoniec som sa nato celé vys*ala lebo za tie roky sme sa na ničom inom nehadali len na svokrovcoch a mňa to už prestalo baviť. Nech si majú a nech sú spokojní.

minutka
13. jún 2020

@1gabriela13 toto nieeeeeee

yoxinka
13. jún 2020

@1gabriela13
Fuuuu, tak toto je iný level ... Porazilo by ma!

sidicek
14. jún 2020

@1gabriela13 to je snáď zlý vtip, po tomto príspevku sa autorka určite upokojí, že na tom nie sú najhoršie 🙂

loginexistuje
14. jún 2020

@1gabriela13 nuz strasne nevyhodna situacia pre teba lebo tvoj muz ta vlastne okrada on plati za svoj byt z vasich penazi plus platit podnajom a ty z toho ak by sa nieco stalo vyjdes s prazdnymi rukami
ja by som trvala ze to so dava na rodicov nech dava v takj istej sume aj tebe a odkladaj si to lebo deti rastu raz to cele vybuble a nemusi sa to pre teba dobre skoncit

karolinakr
14. jún 2020

@1gabriela13 to si robíš srandu? A prečo vy nejdete do 3izb.a oni nemaju prenajaty jednoizbak na zimu? ked su sami dvaja a ldn na časť roka im to stačí
toto je riadna hlúposť, ale tvoj muž tiež klapky na očiach

sidicek
14. jún 2020

@karolinakr asi majú tiež svoj "štandard" 🙂

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
14. jún 2020

@sidicek 😄však prave, človek nevie, či sa smiať a či plakat

karolinakr
14. jún 2020

Teraz ako pozeram Vypravej a pripomina mi to Scarlet. Tá tiež mala svoj štandard, ale našťastie nepýtala od vnuka

sticker
korunka1
14. jún 2020

@1gabriela13 no mam dost, toto by som nedala. Muz by nepredychal môj monolog. Si masochista,ze to trpis?

oli18
14. jún 2020

Ked toto citam, stupa mi sebavevedomie. Snad si moje deti a zatovia nemohli priat llepsich rodicov a svokrovcov, ako sme my s mm.

1gabriela13
14. jún 2020

@karolinakr no prečo? Lebo oni sú dôchodcovia, nemajú peniaze platiť podnájom, lebo by nevyšlo na exotické dovolenky. My mame s mužom super vzťah, je to dobrý manžel, otec a kvôli takejto veci sa rozchadzat nebudem. A skúšať som už skúšala všeličo možné, to on sám by si mal uvedomiť ze to je choré, ale keďže si to neuvedomuje, nerieši to a to ze naňho budem tlačiť bude vyvolávať konflikty, ktoré ja v živote nepotrebujem.

1gabriela13
14. jún 2020

@loginexistuje našťastie nemusím uvažovať v takýchto veciach, lebo financie mam aj bez neho by som mala, zdedila som totižto pred rokmi. Ale máš pravdu, ak by som nemala, tak by som možno uvažovala inak. Proste toto sa takto vyvinulo. Svokrovci boli chori na hlavu od začiatku ako sme spolu začali byť, ale lubili sme sa a rozhodla som sa pre muža a nie pre nich takže mi to bolo jedno. A to ze muž ich nechce vyhodiť odtiaľ, s tým nič nenarobim.

loginexistuje
14. jún 2020

@1gabriela13 hej chapem ja mam podobnych tiez si s nimi viaceri prezili svoje co ti budem hovorit
za mna jedine co pomohlo je aby bol
muz konfrontovany dopadmi svojho rozhodnutia ich dotovat napr. omielat mu ze sa tlacite v jednoizbaku co je dlhodobo neudrzatelne alebo hovorit ze aj ty chces ist na exotiku atd atd lebo takto to stale je medzi vami a sposobuje to nejednotu lebo muz opusti otca a matku a prilnr sa k svojej manzelke ale to sa u vas neda (sama som si tym presla mojho muza presvedcilo az to ked sme nemali ako ist s autom s chorym dietatom na pohotovost a pritom sme platili leasing na luxusne auto svokrovcom ) a vela inych veci to skoda pisat

autor
15. jún 2020

@eva112014 Prekrucas to. Svokra sa narodila do solventnej rodiny. Ich peniaze pochadzali zo znarodnenia, cize "obrali" inych ludi. Mohli jej dat co chceli, vratane vzdelania. Svokor ma biznis v oblasti, kde sa velmi silno diskutuje o moralnej stranke. Nie kazdy ma zaludok na podnikanie v oblasti alkoholu a produkovat tym kvantum alkoholikov a rozbite rodiny, tyrane zeny a deti. Da sa hovorit o sikovnosti, no skor mal stastie na dobu. Ked sa pokusal robehnut biznis v inom odvetvi, nikdy sa mu to nepodarilo.
Vobec mi nevadi ze svokra zaraba 1300, rada jej doprajem co jej nalezi, nie som zavistliva, a mne nevadi, ze zarobim 500, nemam sa za co hanbit. Keby kazda mala VS a zarabala majland - kto by ti predal rozky a chleba, kto by ti ucil dieta v skole, kto by ti vystavil tlacivo na urade?
Co sa tyka tych kurzov, svokra dnes nerobi nic z toho, ake kurzy absolvovala, to boli vyhodene peniaze, zabavka bohatych. Vsak hadam si obcas videla nejake tie relacie typu Geissenovci.
Ked som sla na matersku, zarabali sme s manzelom rovnako, no pocas tych par rokov sa mu podarilo vysvihnut - verim tomu, ze aj u mna sa situacia zlepsi ako deti podrastu - mimochodom mam vyssie vzdelanie ako manzel, ale niekedy je to aj o odvetvi.

Tema je realna bohuzial - aj som prekvapena, ako Vas to prekvapuje, neviem, kde mam nezrovnalosti vo faktoch, moze byt ze niektore su vytrhnute z kontextu. Evidentne mame viac rodinnych a manzelskych problemov, nez som si kedy uvedomila, hoci nikdy to nebolo lahke, to uznavam.