icon

Čo prežíva žena po potrate?

oravese
15. aug 2017

Ahojte chcem sa spytat tych zien, ktore maju skusennost s UPT, docitala som sa ze niektore zeny maju psych. problemy a aj fyzicke (rak.krcka maternice, neplodnost, precastne potraty) ako je to dakujem za odpovede.

sisaka
16. aug 2017

@bona_dea s osobami, čo všetko prekrútia nemá význam diskutovať, ak máš problémy s porozumením čítaj si nahlas... hovorím o poškodeniach, ktoré sú nezlučiteľné so životom a boli odhalené počas vnútromaternicového vývoja, teraz sa nebavíme o eutanázii, tak tu neťahaj deti s mozgovou prírodou a onkologických pacientov

jankalukasova
16. aug 2017

@sisaka toto bolo na Slovensku :-/ ako dostali niečo na utíšenie bolesti... ale to nerieši všetko.. vtedy sa aj lekár vyjadril, že tie deti veľmi trpeli. Mne potom príde lepšie upt ako vidieť takto strašne dieťatko trpieť a vedieť, že mu zostávajú dni alebo len hodiny.
Ale to sa bavíme o vážnych postihnutiach ako je otočené srdiečko, chýbajúce orgány a podobne...

lubiss
16. aug 2017

kamaratka bola...nema z toho nic ani traumu ani bolesti ani nic....bola situacia kedy dieta proste mat nemohla vtedy....teraz ma deti uz 2.....

nika898
16. aug 2017

Osobne si myslim ze je to zaujimava tema. Ja osobne by som na potrat nikdy nesla, pri znasilneni a chorom babo je to o inom. Aj ked si myslim keby to bolo vazne poskodenie plodu skoncilo by to tehotenstvo same. Nie som napriklad zato ked ma zena problemy aby sa nasilu udrziavalo tehotenstvo zase pri umelom je to nieco ine tam to berem. Ja som sa tiez bala teraz pri druhom lebo som brala ATB a nevedela som ze som tehotna nastastie je vsetko v poriadku. Tiez poznam zeny ktore boli na UPT a trapi ich to dodnes ale su s tym zmierene.

sisaka
16. aug 2017

Ma tam byt mozgovou obrnou

bona_dea
16. aug 2017

@sisaka ak je to nezlúčiteľné so životom, v tom prípade je predpoklad, že to dieťa po pôrode nebude žiť 😀 takže zase nevidím dôvod na UPT

a prosím ťa, nemaj agersívny tón 😉

bluka2
16. aug 2017

@bona_dea Davas extremne priklady (zhodit z utesu pri narodeni?), to je pre vas fanatikov typicke. Tu nikto nerozprava o rozhodovani o zivote/smrti novorodenca s postihnutim. Tu sa rozprava o UPT do 12 tyzdna. Naozaj v tom nevidis rozdiel?

bona_dea
16. aug 2017

@sisaka
inak, o akej mozgovej príhode hovoríš? 😀 ja som písala o detskej mozgovej obrne 😀

sisaka
16. aug 2017

@jankalukasova ja s tebou súhlasím. Ale je nehumánne nechať trpieť niekoho v bolestiach, doktori sú tu aj od toho, aby niečo takého nedopustili a ver mi ide to, pracujem v zdravotníctve

sisaka
16. aug 2017

@bona_dea som si to opravila v ďalšom príspevku

bluka2
16. aug 2017

@sisaka Dereme klavesnicu zbytocne. Tito ludia neuznavaju logicke argumenty a tahaju nesuvisiace veci hrajuce na city. To je sposob, akym komunikuju... 🙄

bona_dea
16. aug 2017

@bluka2 prečo ma označuješ fanatikom? fanatikom čoho?
ja som úplne obyčajná žena, do kostola nechodím (ak ide o toto), žijem si svoj bežný život, plánujem byť matkou a viem, že sa o tomto fakte rozhodujem vopred a nie v priebehu. Nemením pravidlá hry - chcem dieťa - idem do toho a neriešim či bude také či onaké.
To je vec jedna.

Vec druhá, ja som si všimla, že sa tu bavíme aj o potratech detí s ťažkým postinutím, často sa takéto komplikácie objavia až po 12 týždni 🙂

a vec tretia, to s tým útesom bola nadsázka samozerjme, ale otázka je tá istá - čo s detmi u kterých sa to prejaví až po tom?

bona_dea
16. aug 2017

všimla som si taký zaujímavý fakt - ak je niekto vyslovene presvedčený proti umelému prerušeniu tehotenstva, tak je proste fanatik 😀
a ak je niekto za - tak je normálny.

Dôvod tohoto kategorizovania?

Ja nepohrdám ženami čo to podstúpili, nikoho neodsudzujem, je tu tá možnosť volby, tak nech sa každý rozhoduje ako chce. Nebehám s transparentami o genocíde (minule ma také banery s fotkami potratených detí pred nákupným centrum doslova rozčúlili - to sú pre mňa fanatici), nepochodujem s dajakými bielymi stužkami po kostole a pod.
Jednoducho premýšľam aj nad inými možnosťami a myslela som, že si tu podiskutujeme.... ale napísať niečo iné ako vám niektorým pasuje a hurá už som fanatik 😀 😀 😀

jankalukasova
16. aug 2017

@sisaka ja si myslím, že tam robili čo sa dalo... bol to celkom medializovaný prípad a rodičia boli silne veriaci, takže upt odmietli aj keď lekári sa ich snažili varovať pred dôsledkami... nuž výsledok bol veľký smútok a veľké utrpenie.
Nikto z nás do tých rodičov nevidí, ale z môjho pohľadu to bolo zbytočné a nezmyselné.

vienala
16. aug 2017

Na margo donosenia/porodu dietatka s vrodenymi vadami ma vzdy napadne pripad mojej znamej. Vedela, ze syncek bude mat poskodene srdiecko, nevedeli, ci to bude zlucitelne so zivotom. Aj tak sa rozhodla donosit ho. 17 dni po porode chlapcek zomrel. Ona je stastna, ze tak spravila, dala mu sancu. Je veriaca, tak je rada, ze ho mohli aj pokrstit, maju v nebi anjelika, chodia mu na hrobcek. Myslim, ze aj otazka viery je v tejto problematike dolezita.
Este som raz videla pribeh rodicov, ktori vedeli, ze ich babetko bude mat vadu nezlucitelnu so zivotom. Lekarka chcela, aby isli na potrat, ved naco mat vydavky na porod a naslednu iba paliativnu starostlivost. Mamicka odmietla s tym, ze tie vydavky budu istotne mensie, ake by mala spolocnost po tom, ako by sa po potrate musela liecit na psychiatrii. Dodam len, ze babetko sa narodilo a zilo par hodin, v tichu im zomrelo v naruci.
Su to len 2 pripady z milionov. Kazda zena je ina. Ako aj kazda situacia je ina. Preto by bolo fajn sa neodsudzovat, ked ma niekto iny nazor. Vela v tomto pripade zavazi aj otazka svetonazoru/ viery. Ja osobne by som sa s upt nezmierila, zrejme by som mala vycitky svedomia do konca zivota.

bluka2
16. aug 2017

@bona_dea Ja nehovorim, ze chodis do kostola, ale ze mas extremne nazory. Predpokladas napriklad, ze ked ty si schopna to zvladnut sa postarat o postihnute dieta, ze teda ostatne zeny to musia chciet/musiet tiez, kedze mali sex.
Ano, v pripade postihnuti je mozne UPT absolvovat aj neskor ako do 12t (tiez je tam hranica, naspamat ju neviem, okolo 20t.)

bona_dea
16. aug 2017

@bluka2 nie, to nepredpokladám 😉

je to do 24 tt

jankalukasova
16. aug 2017

@bona_dea ja si nemyslím, že si fanatik... ale naozaj si skús predstaviť, že čakáš dieťatko s ťažkým postihnutím... ako som opísala vyššie. Hnusne povedané, to čo sa narodí sa na dieťatko ani nepodobá... Bude žiť deň, dva, možno mesiac po pôrode, bez toho aby si mohla byť s ním. Bude samo ležať niekde v nemocnici, možno na pľúcnej ventilácii, so 100 infúzkami a tak či onak zomrie... a Tebe ako mamine sa možno aj uľaví, že to utrpenie skončilo. Teraz to neber ako útok ale vedela by si sa na to pozerať? že napriek upozorneniam lekárov si si presadila svoje a porodila uzlíček, ktorý na svete nečaká nič dobré?
Ja Ťa nejdem ani prehovárať a ani si nič nemyslím... len viem, že toto by som ja nedokázala.

bona_dea
16. aug 2017

@jankalukasova takéto priame otázky nemám rada... neviem ako by som to zvládala, je to mimoriadne ťažká predstava, teoretizovať o takýchto veciach....
ale kažodpádne, som si 100% istá, že na UPT by som nešla...

a popisovať ako dieťa zomiera samé, opustené.... v takých prípadoch, kedy je postihnutie skutočne so životom nezlúčiteľné častokrát nechávajú dieťa zomrieť priamo v náručí rodičov...
to je samozerjme tiež len jedna z variant....

nikto nevie ako by to bolo... ale ja by som jednoducho nikdy nedokázala rozhodnúť o tom, či moje dieťa bude žiť hoc i deň či dva, alebo sa nenarodí.
Ak si ho spravíme, tak ho chceme... aj keby tu malo byť s nami len dve hodiny...

jeennyv
16. aug 2017

@bona_dea prepac, ale ten neberiem tento tvoj argument, kde spominas, ze aj tak dieta nebude zit nie je dovod na upt plus vyrehotany smajl atd...ako podla teba je lepsie nech sa zena vytrapi tehu, porodom dietata co nema sancu prezit, potom tu traumu, potom riesit pohreb a tieto veci ci co s telickom..ako fakt bohovsky lepsie , ako to ukoncit do urciteho tyzdna..lebo upt je fuuj...

bona_dea
16. aug 2017

@jeennyv milá jenny, a dokážeš porozumieť tomu faktu, že niekto to tak môže reálne vnímať? Že pre určitú skupinu žien práve toto môže byť to najlepšie riešenie ako danú zložitú situáciu zvládnuť a vôbec prežiť pri zmysloch?
Ja nechápem čo je na tom tak zložité.... Kto chce, nech ide na potrat. Kto chce, nech dieťatko porodí a následne pochová. Kto chce, nech si potraty obhajuje, kto nechce, nech neobhajuje.
Ľudská psychika nie je čiernobiela. Toto sú zložité veci, každý to môže vnímať inak.

Ja nikomu nerozprávam čo má a čo nemá urobiť v danej situácii. Tiež neviem posúdiť či je lepšie alebo horšie to čo si popísala ty v príspevku.
Ja len píšem o tom ako to vnímam ja a ako by som reagovala ja.... Thats all... Love, peace ans emphaty

bona_dea
16. aug 2017

@jeennyv a ked uz so sa pytala...ano, pre mna je to prijatelnejsia predstava, ako to, ze zo mna dieta vyberu a skonci dakse v spalovni.
Ale to je moj pohlad na vec. Ak sa s tym niekto vyrovna lepsie opacne, tak nech to tak urobi.
Ja nehonim carodejnice. Ja som vysoko tolerantna osoba. Ale aj tolerantni ludia mozu mat predsa svoj nazor... 😉

sisaka
16. aug 2017

@bona_dea si otočila rétoriku, veď si tu dnes písala, že rodičia by nemali mat právo rozhodovat o živote/neživote embrya/plodu. To neznie veľmi tolerantne.... teraz už píšeš že nech si každý robí čo chce a to neprešiel ani deň, len pár hodín . Tak buď chceš, aby ľudia mali právo sa rozhodnúť, alebo nechceš a chceš aby im toto právo bolo odobraté ...

bona_dea
16. aug 2017

@sisaka nikde som nenapísala že som za to aby sa zatrhla možnosť ísť na potrat. Ak by sa to zakázalo, to by len nastal cirkus.
Ale z vlastného presvedčenia so myslím, že človeku neprináleží o tom rozhodovať. To sú ale nejaké moje morálne zásady
Nie dogma ktorou sa každý musí riadiť. Takže žiadna zmena rétoriky sa nekonala 😉

jeennyv
16. aug 2017

@bona_dea ja si tvoj nazor utvorit neviem baba nado mnou nieco..preto precitam si ine tvoje nazory a hop...na jednej strane obhajovane, ze potrat nie a porodit aj ked bez sance ok a na druhej nesudis a su specificke situacie...tak bud si stojim za svojim "striktnym" nazorom v kazdej situacii alebo sa hram na slnieckara ci poviem, ze jasne laska, mier a este bodka, ze situacie nie su ciernobiele...ja vychadzam z teba co si prispela....to su za mna take nazory..ze som proti, ale nakoniec som tolerantna..tak si vyber...ja som tolerantna , a tak nebudem potom hovorit, ze zena ci rodicia nemaju na to ci na to pravo...

jeennyv
16. aug 2017

@bona_dea ty vycitas v dalsom komente nieco @sisaka, pritom co prispevok to iny postoj resp. Ina formulacia..jasne, ze clovek ma z toho isty dojem...

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
bona_dea
16. aug 2017

@jeennyv no prepac...ale nikomu nic nevycitam 🙂

Vidis...to je ono. Vidis to tak, ze musim byt len za alebo proti. Ale tak to v zivote rozhodne nefunguje.
Ja to teda zhrniem:
Ja OSOBNE si myslim, na zaklade vlastnych hodnot, skusenosti, a na zaklade moralneho usudku, ze clovek sa rozhoduje o zivote ci nezivote potomstva pred pocatim. Ak sa rozhodnem ist do toho - mat dieta, MAL BY SOM (zamerne nepisem "musim") pocitat s moznostou, ze to nevyjde podla mojej sablonovitej predstavy o dokonalom stasti. Preto v pripade poskodenia plodu by som to nechala plynut prirodzenym sposobom. Je to pre mna najprijatelnejsia moznost.

Zaroven, kedze nie som zabednena trubka, si uvedomujem, ze takto nemusia premyslat ostatni. Navyse, viem, ze legislativa SR potraty povoluje, teda je prirodzene, ze cast zien si tuto moznost, nakolko je legalna, zvoli. Ja ich nesudim, nechcem upalit, nezatracujem a neposielam do horucich pekiel ako vrahyne. Napriek tomu, ze moj nazor je diametralne odlisny a napriek tomu, ze si stale myslim, ze nemali moralne pravo sa o tom rozhodovat uz v takej faze. Mali pravo, ktore im prinalezi z hladiska legislativy a to ja plne RESPEKTUJEM.

Takze ano, da sa respektovat rozhodnutie inych, da sa mat zaroven ale opacny nazor. Chce to zrejme isty stupen zrelosti 😝 (to trosku provokacne a zamerne odlahcujem situaciu, nechyt sa toho hned 🙂 ).

A tiez je mi jasne, ze tu na tmto fore je zvykom sa radikalizovat, vyclenovat a vnucovat silou-mocou svoj odlisny nazor. Takze akonahle pride niekto, kto che len diskutovat a nie sa hadat a presviedcat vsetkych naokolo, tak nastava zmätok....

Tak snad sme sa uz pochopili

jeennyv
16. aug 2017

@bona_dea asi takto treba hned povedat na zaciatku, nez byt v jednom prispevku , ktory evokuje ako len proti a v dalsom byt zas byt iba tolerantny...

bona_dea
16. aug 2017

@jeennyv ono by stačilo čítať s otvorenou mysľou 🙂 po spätnom prečítaní svojich príspevkov nenachádzam náznak radikalizácie vo svojich postojoch. Ale zase to môže byť uhol pohľadu