Čo prežíva žena po potrate?
Ahojte chcem sa spytat tych zien, ktore maju skusennost s UPT, docitala som sa ze niektore zeny maju psych. problemy a aj fyzicke (rak.krcka maternice, neplodnost, precastne potraty) ako je to dakujem za odpovede.
... poviem len tolko : az budete skutocne stat pred takou skuskou a budete mat moznost vybrat si, potom sem piste ...
Lahko sa hovori, no inak kona..
Opatrne so slovom NIKDY, lebo ono sa vam to moze stat prave preto,aby ste pochopili,ze nikdy nehovor nikdy!
Tak ako to tu tak čítam idem priliať trošku oleja do ohňa aj ja. Som matkou krásnej 11 ročnej slečny. Keď som ju čakala bola som práve po skončení školy. Ideálny vzťah som nemala (s jej otcom som sa po čase rozišla) a hneď som vedela,že to bábo chcem. Mala som v 16tyzdni zlé výsledky hrozilo nám že budeme mať rastep chrbtice. Aj tak som vedela že ju chcem. Prišla na svet zdravá len malá dilataciu obličiek čo sa postupne upravilo. Po čase som si našla nového priateľa s ktorým som po dvoch mesiacoch otehotnela (2roky po cisárskom). Na druhé dieťa som sa necítila (a bolo to aj moc skoro po cisarskom) bola som aj krátko s riatelom ani sme spolu nebyvali proste nič. Tak sme sa spoločne dobrovoľné rozhodli že pôjdem na potrat! Žiadne výčitky nemám a ani som nemala,nepotrebovala som žiadneho psychológa ani psychiatra aby mi s tým pomohol vyrovnať sa s tým. To skôr by som teraz potrebovala. Podľa môjho názoru zena viac trpí keď je tehotna,teší sa na bábo a potom zrazu bác samovoľne potrati. Od toho potratu sme s priateľom o tom nič nehovorili,nespominame to. Ja si občas spomeniem ale to je asik tak všetko. Ani sme sa spolu do minulého roku nerozprávali o spoločnom babu. Dala som si zaviesť vnutromaternicove teliesko,lebo som si myslela,že je účinnejšie ako teliesko ale prd. Napriek tomu som minulý rok zostala tehotná , na dieťa som sa moc tešila a vedela som,že ho chcem za všetkých možných okolností. V 9 týždni som začala krvácať, v 12 TT som mala zlé výsledky na dawnov syndróm a aj napriek tomu som vedela že ho chcem. Ale príroda to bohužiaľ ináč zariadila a ja som o svojho malého anjelika v 15+3 tt prišla, spontánne som potratila. A z tohto sa doteraz neviem spamätať . Stále sa trápim a rozmýšľam prečo? A mimochodom podľa vyšetrení plodu by bábo bolo úplne zdravé.
Takže nesudim žiadnu ženu nikdy za to ako sa rozhodne,lebo len tá žena vie prečo to spravila a čo vtedy cítila!!!!
Dievcence, nic si nerobte z nazorov bona_dea, nevie o com toci 😉 A teba hrdinku by som chcela potom vidiet ako sa budes starat o chore dieta napr. s downom alebo detskou mozgovou obrnou a to dieta, ty a tvoja rodina sa budete trapit cely zivot, nielen par hodin ci dni. A nikomu netvrd ze by to tak nebolo.
dieta je dar a nie trapenie
@leusko217 potrápiť ťa môže aj z dravé dieťa... nerozumiem naozaj tejto bezduchej a nezmyselnej poznámke a komentáru. Hlavne opatrne s takými výrokmi ako že "netuší o tom točí" a pod.
To skutočne nemôžeš ani zďaleka tušiť čo tu kto má za sebou a o či náhodou až moc dobe nevie o čom hovorí ;)
@leusko217 moje milé popletené. Možno keby si si ty prečítala moje komentáre, tak by si si všimla, že do nikoho nerýpem.
Mňa ak niečo nasie*a, tak sú to také chytrolíny, ktoré si prečítajú prvé štyri a pol slová a potom sa začnú paprčiť a prskať. Asi TRI KRÁT som zdôraznila, že je to SAKRA môj pohľad na vec, ale nikoho neodsudzujem, rešpektujem každého rozhodnutie!!!
To je vec jedna.
A vec druhá: dávaj si pozor na vynášanie súdov o tom, či dotyčný vie alebo nevie o čom "točí". Lebo sa môže stať, že sa môžeš škaredo mýliť.
Nie som samaritánka, to že by som na potrat nešla JA, neznamená, že niekoho od toho odhováram!
Fakt skús nabudúce čítať pozornejšie !!!
juuuj ale sa to tu rozbehlo... ja si myslím, že každý rodič si svoje konanie pre sebou obháji a robí ho s najlepším svedomím a vedomím... niekto v mene viery a nechá dieťa narodiť sa aj keď vie, že to bude utrpenie a niekto s odvolaním na sedliacky rozum sa tomu vyhne, lebo nechce vidieť svoje bábo na prístrojoch a plné hadičiek... ale v oboch prípadoch si myslím, že to rodičia mysleli dobre... aj keď si ja myslím, že je lepšie to dieťatko takého niečoho ušetriť...
už to začína byť komédia dievčatá... náhoda to rozhodne nebude, veď sme na koňovi 😀 stačí si pozrieť zopár tém a krásne vidieť ako sa ženy navzájom "nepočúvajú", nechce sa im pozorne čítať príspevky a potom to takto dopadá
držte sa dúfajte, že nebudete musieť nikdy riešiť túto dilemu ;)
@jankalukasova mas pravdu, ci sa uz clovek rozhodne tak alebo tak, je to rozhodnutie narocne a clovek musi prijimat fakt, ze s nim bude zit cely zivot. k tvojmu komentaru by som mozno doplnila len taky podnet na zamyslenie: ak hovoris o usetreni dietatka od bolesti a trapenia tym ze ho potratis, tak samotny potrat nie je pren utrpenie a bolest ?
@bona_dea tak aby si mala aj jeden plusovy bod, na mna negativne rozhodne neposobis 🙂. zo vsetkych tvojich prispevkov je vidiet, ze si velmi inteligentna zena ktora ma jasny nazor na vec a vies konstruktivne argumentovat. ci uz hovoris z vlastnych skusenosti a ako by si reagovala KEBY BOLO KEBY... o tom tato diskusia nie je... a vlastne vobec nechapem preco sa tato diskusia zvrhla o na diskusiu o tebe, asi rada putas pozornost, vsak ? :D
@domculik neviem či je pravda to čo píše bluka2 ... možno áno, možno nie... mne len príde, že ten proces potratu je kratší ako niekoľko dní alebo hodín na svete... ale ja sa nehádam... toto je situácia, ktorú nikomu neželám a ťažko niekoho súdiť no... ja viem (alebo si aspoň myslím) ako by som to riešila ja sama... a ani nesúdim a nič zlé si nemyslím o @bona_dea... len ona by to proste riešila tak ako je to podľa jej svedomia najlepšie. Ja odkedy mám dcérku, tak ja si neviem predstaviť, že by som vedome porodila také veľmi choré dieťatko, ktoré by naozaj odtrpelo pár hodín.. aj keď v mojom náručí. Ale ozaj sa bavíme o takom postihnutí, ktoré je nezlučiteľné so životom a spôsobujú veľké utrpenie.
@oravese: poviem cisto za seba, mala som 5mesacnu dceru ked som zova otehotnela a pre mna to bolo na psychiku horsie ako samotny zakrok. Nemam z toho ziadne vycitky, jednoducho some obaja (partner a ja) citili ze druhe dieta az tak skoro nechceme. Teraz cakame druhe (ked sa narodi starsia bude mat rok a tristvrte) a citim sa podstatne lepsie ako predtym, aj sa tesime, predtym som len kazdy den prerevala.
Po zakroku som nemala ziadne vycitky a ani teraz nemam...
Akože ja naozaj nerozumiem tomu, prečo sa tu teraz debata točí okolo piatich percent, to je totiž číslo potratov, ktoré sú vykonané NIE pretože sa daná žena "necíti mať dieťa" lebo doma už jedno má 😠, ALE pretože - buď to bolo zneužitie, znásilnenie, incest...
Drvivá väčšina žien ide na potrat pretože-jednoducho- nechce dieťa (teraz alebo vôbec).
Toto je na potrate podľa mňa to strašné...
Ja naozaj nerozumiem tomu ako si jedno dieťa k sebe s láskou priviniem a druhé zabijem???Lebo sa "neteším"....
Otrasné.
Toto JA zdôrazňujem JA nikdy nepochopím, ako také decko v obchode s hračkami, nenormálna vyspelosť ľudí....a ešte k tomu, že tu niekto písal že to ešte nieje človek ale zlhuk buniek???WTF a čo z toho zhluku má byť???
opica?veverička?pes?
Toto vyhovuje tým ktorý sú zvyknutý voliť pre svoje pohodlie vždy tú jednoduchšiu cestu a ospravedlňovať si to sprostosťou akou je ZHLUk BUNIEK
@bluka2
@jankalukasova No kým sa urobia kadejaké vyšetrenia, amniocentéza a podobne, tak tá žena je vačšinou tehotná dlhšie ako 20tt, takže to dieťa by trpelo tak či tak. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Je naozaj veľmi ťažké ísť na UPT, ked dieťatko už cítite ako kope, tešíte sa nanho, atd. Ja by som to nedokázala. Stotožnujem sa s názorom bonadea. No je to iné, ked o tom človek len uvažuje a ked to reálne zažije. Mne sa zdá oveľa humánnejšie to dieťatko porodiť, aj keby som vedela, že bude žit len pár hodín. Ale je to len moj názor. Dúfam, že ma tu neukamenujete. 😇
@janickacrazy ANO ! VED PRAVE ! ja ked som citala niektore tie pribehy z interrupcii ako sa niektore nepodarili a to dietatko este zilo ked ho vytiahli uz samozrejme dokalicene ... och... kdesi som citala taky nazor kde kocka hovorila ze dieta porodi a da mu sancu aspon zomriet dostojne... vzdy si na to spomeniem ked citam taketo temy.
@bruneta880 velmi vystizne. toto mi asi kdesi v pozadi stale bezi myslou. ta neskutocna pohodlnost a egocentrickost, ze teraz sa niekomu zrovna dieta nehodi do konceptu... ako nejaka vec... ani ja tomu nedokazem porozumiet... bol tu taky dotaz ze vo vyspelych statoch sa upt berie ako slobodne rozhodnutie zeny, lenze toto prave nie je dokaz tej vyspelosti si myslim, ale konzumnemu kapitalizmu to rozhodne nahrava...
@cokolito co ma zarazilo na tvojom pribehu, ze dietatko ktore ste sa rozhodli dobrovolne odrezat od sveta skor ako sa narodilo beries akoby ani nikdy neexistovalo a o ktore si prisla spontanne nazyvas anjelik..myslim ze si zasluzi aj nechcene dieta uctu..zilo rovnako ako prve, ci tretie...tiez je to anjelik, lebo ste sa tak vy rozhodli.
@domculik jasné, všetci obhajcovia potratov si myslia, že je to ohromne vyspelé mať dieťa kedy JA uznám za vhodné...teraz sa mi to nehodí, ale možno o rok keď dokončím školu...Preto tu točia o poškodeniach nezlučiteľných so životom...predsa nikto nenapíše-
je to fajn, že keď sa priateľovi /manželovi šmykne môžem to ešte poriešit.
Z takých žien mi je fyzicky zle.
Už končím s nejakou slušnou rétorikou...
Ale vieš, my sme tie fanatičky a zaostalé názormi...
Veď je to len embryo nie?
Pre mňa takáto žena opäť zdôrazňujem pre MŇA nieje ani ženou a nieje ani hodná aby nejaké dieťa čakala.
@aninka30 ja ho neberiem ako keby vôbec neexistovalo, viem že vo mne bolo ale bolo v len veľmi kratku dobu len 7tt. Ja si naň veľa krát spomeniem,že by už dnes malo 8 rokov a pod. Ale toto nazývam anjelikov preto lebo som ho veľmi moc chcela a túžila som po ňom. A je mi za ním moc smutno,lebo som počula ako mu bilo krásne srdiečko,ako krásne kopkalo s nožičkami. Ale je to tvoj názor a ja ti ho neberiem,tak ako je toto môj názor na toto.

@bona_dea problem na forach je, ze autor vidi presne prispevky tak ako ich chce povedat a co si tym mysli...Clovek co ta pozna by ich hodnotil inak..no tu ti do hlavy nevidime ako to mas na mysli a riesi sa len tych par riadkov co clovek napise...to je ako v skole ty sa rozpises, uvazujes atd. Ale profak vskutku ani nemusi vediet co si tym chcel povedat...