icon

Čo prežíva žena po potrate?

oravese
15. aug 2017

Ahojte chcem sa spytat tych zien, ktore maju skusennost s UPT, docitala som sa ze niektore zeny maju psych. problemy a aj fyzicke (rak.krcka maternice, neplodnost, precastne potraty) ako je to dakujem za odpovede.

Strana
z5
cecilia68
18. aug 2017

@bruneta880 Nie, moja dobrá kamarátka, až nakoniec spáchala samovraždu, ani psychiatri jej nevedeli pomôcť, mala len 38 rokov :( Nešla na UPT a toho chlapca mala denne pred sebou, rodičia ju vraj donútili si dieťa nechať, lebo by to bol údajne smrteľný hriech a tak prišli o jedinú dcéru a chlapec aj tak skončil v sirotinci, lebo ked zomrela oni si nechceli vziať. Ja viem, že dieťa za to nemôže, ale pripomínal jej tú nešťastnú udalosť 12 dlhých rokov 😢

cecilia68
18. aug 2017

@tequelinka Tak si aj ty pozri môj posledný príspevok o 15:27. Nemôžeš tvrdiť, že "nikdy", ak si v takej situácii nebola....Neznášam, ak sa niektoré ženy bijú do pŕs aj so svojimi akože zásadami a nikdy v takej situácii neboli, takže o tom vedia prd makový 😅

bruneta880
18. aug 2017

@cecilia68 tak toto je presne ten špecifický prípad z tých piatich percent...a je ťažko povedať čí život je neviem to správne nazvať -cennejší?
Je pravda, že to dieťa za to čo si prežila matka nemôže, no na druhej strane ani matka sa v tomto prípade nedá jednoznačne odsúdiť...je to ťažké.Asi ju mali rodičia nechať nech sa rozhodne...
Treba ale povedať, že u nej život a chuť žiť spôsobilo znásilnenie a žiadne rozhodnutie či už ísť na potrat alebo si dieťa nechať by podľa mňa už jej psychiku nezlepilo.Ale to je môj názor, už sa nik nedozvie čo by bolo ak by na potrat išla.Možno by ju zložilo aj to...neviem nebola som v jej koži, ale dvanásť rokov je už naozaj dlhá doba, neviem či ja sama by som si za ten čas nedokázala vybudovať žiadny vzťah k svojmu synovi aj keď bol splodený za takých okolností.A je otrasné že nakoniec skončil v sirotinci...
Toto je ale jeden prípad z tisíc a tých ostatných 999 prípadov je len obyčajné sebectvo.
Nemôžem ani teraz povedať či je pre mňa potrat v poriadku, ale zároveň takúto ženu nemôžem súdiť.

domculik
18. aug 2017

@cecilia68 inak ale si vezmi, chudak ten chlapec... ten za nic nemohol a cele detstvo take spackane... ze mama sa nemoze na teba ani pozriet a nakoniec este nepriamo kvoli tebe spacha samovrazu... a potom ta supnu do sirotinca, nemas nikoho a nic... tiez otrasne.

maculo
18. aug 2017

@domculik Chudáčisko neuveriteľný.. Keby sa z neho raz stal kriminálnik ani trochu by som mu to nezazlieval.. Takáto extrémne negatívna súhra okolností.. :/

bibaryba
18. aug 2017

Karma je zdarma a človeku sa vždy všetko vráti a preto keď si jedno dala zabiť tak nebudeš mať to druhé lebo to si už chcela. UPT Je VŽDY VRAŽDA!

vorkola
21. aug 2017

@cokolito No tak, ani ja som neni opravnena niekoho sudit,ktora ako sa rozhodne ohladom potratu,Na to je vyssia moc,a to je BOH,/verim tomu/.Ale co sa tyka toho tvojho potratu ,to dieta ktore si silou mocou chcela a nemohla donosit,teda odislo samo,napriek tomu, ze malo byt chore,ja si to viem vysvetlit,ale nemôzem potvrdit.Môj nazor je tento. pricina bola asi ta,(to len uvazujem),ze tvoja maternica po predchadzajucej UPT,bola totalne oslabena az natolko, ze nebola schopna toho malickeho , uzivit,lebo v maternici sa manipulovalo nasilnym spôsobom,,lebo UPT je aj zasah nielen proti svedomiu,ale aj proti prirode.Tak som bola poucena.Aj v prirode si rovnake zvierata svoje mlada vehemetne brania,a chrania,hoci oni maju len pudy, nedaj Boh ,keby si im na mlada siahla,Takze preto je aj po UPT tolko vselijakych komplikacii,nielen tehotenskych ale aj iných zdravotných.Moja kamoska ,je Mudr. v nemocnici a vsimla si.ze pri diagnostike aj iných chorob a to väcsinou rakoviny, ma suvis s predchadzajucou UPT. A tie vycitky svedomia ,tie sa odstranit nedaju,ale mlade zeny ich velmi potlacaju,ale skutok sa uz stal. ten zabity zivot sa uz vratit neda to v podvedomi ostava,..lebo my ako ludia sme najvyssie inteligatne tvory na zemi,s výbavou, ze mame vedomie, podvedomie ,svedomie..Druhe su zvierata, ktore maju len prirodne pudy.Takto je tento svet usporiadany.A tak aj bude,V opacnom pripade,hlasiaceho sa nového cloveka ,ktory chce zit, ktory je uz na ceste,nesmieme my zozhodovat koho na svet ano, a koho nie.Ale tymto mojim prispavkom nikoho neposudrujem ,neodsudzujem ale nejakym spôsobom sa to okolo tej UPT napisat musi.

vorkola
21. aug 2017

@bruneta880 Pytas sa , ci by v takomto pripade bol UPT v poríadku,No nebol,pretoze ked psychicky utrpela traumu zo znasilnenie,tak upt by bola druha trauma.Mozno ze by tu samovrazdu spravila aj skor ako za 12 rokov,Ak tento pripad sa vôbec stal.Lebo ja som citala o dvoch pripadoch znasilnenia,z ktorých prisli deti,a matky k nim mali taku obrovsku lasku,ze ta laska k svojim detickam zahlusila aj to znasilnenie.,,..teda pravy opak.Ba jedna z tych matiek po case dakovala tzv osudu,ze nebyt tohto znasilnenia nema take krasne dievcatko. Tie zeny ,ktore tak strasne ale ozaj strasne tuzia po svojom dietatku, by sa aj znasilnit dali

janickacrazy
21. aug 2017

@vorkola Myslím si to isté, dokonca poznám ženy, ktoré aj to UPT mali dalšie deti, vždy tam boli nejaké komplikácie, či už veľmi predčasný porod alebo problémy pri porode. Tiež poznám jednu ženu, ktorá podstúpila niekoľko UPT a nakoniec o niekoľko rokov spáchala samovraždu. Človek do hlavy nikomu nevidí, čiže niekto sa može tváriť, že všetko je ok, ale nie je. Podvedomie nepustí. Ale samozrejme nechcem nikoho súdiť.

redlola
21. aug 2017

@oravese mám známu. Ma už cez 60 rokov. Za svoj život bola na 4 umelých potratoch. Pamätám si, že cely život hovorila aké to bolo nutne, vraj dobre, že je takáto možnosť a ženy nenútia rodiť deti, ktoré nechcu, že je to právo ženy, atd.... proste veci, ktoré tu zazneli mnohokrát od iných žien. Ani štipku ľútosti neprejavila. Považovala to za nutne zlo.
Ma jedno dieťa, túži po vnucatach, nie sú žiadne. Dieťa je inak orientované a rozhodne netúži po deťoch.
Momentálne je smrtelne chorá. Po vyse 30 rokoch čo ju poznám, som po prvý raz počula od nej prejav ľútosti. Povedala, že keby si aspoň jedno z nich nechala, možno by sa dočkala tých vnúčat, že možno ich nemala všetky zabit, možno to nebolo správne, možno ju za to budú súdiť... áno, povedala zabit. Pritom 30 rokov predtým tvrdila, že to bolo právo ženy, nie vražda dieťaťa.
Teraz ju to všetko dohnalo. A my jej už nevieme pomôcť. Je nám ľúto že prišla do takéhoto stavu.
Takisto som tiež počula niečo podobne ako sa tu písalo - že štatisticky ženy, ktoré podstúpili upt, mali neskôr rôzne iné, zdanlivo nesúvisiace problémy v oveľa väčšej miere ako tie, čo nepodstúpili upt.
Ja ti nejdem písať môj osobný postoj k upt, preferujem menej vražedné metódy kontroly počatia. Vravím iba čoho som bola svedkom a čo mi povedali ľudia z fachu.

maaaaaaaria7
21. aug 2017

ťažká téma.. absolútne si neviem predstaviť, ako jedna žena po tom, čo vidí na sono svoje bábätko, ako dokáže ukončiť jeho život.. koľko žien túži po dieťati a nie a nie sa podariť.. ako som sa šla zblázniť od radosti, že JA, MOJE TELO môže vynosiť ten zázrak. a to nepreháňam, je to neskutočný zázrak!a ako človek čaká, aby všetko bolo v tehotenstve v poriadku - lebo ani to nie je samozrejmosť! a niekto si to neváži a ide na potrat.
na druhej strane viem pochopiť ukončenie tehotenstva ak by bolo dieťa postihnuté, dieťa ktoré by sa iba trápilo na svete a ktoré by bolo závislé na svojich rodičoch, ktorí by pravdepodobne odišli skôr...a trápilo by sa ešte viac.
znásilnenie je tiež diskutabilné... ak by to žena psychicky nezvládala, chápem aj také rozhodnutie,,, psychika je ťaaažká vec.. kto nemal psychické problémy, nepochopí..
ale aby sa niekomu pritrafilo len sa mu to nehodí, tak ide na potrat... to absolutne môj mozog nepochopí

bruneta880
21. aug 2017

@vorkola veď čítaj prosím pozornejšie čo píšem.Píšem že ani za takýchto okolností pre mňa UPT nie je v poriadku, ale zároveň...je to pre tú ženu asi veľmi náročné...a inak neviem či si čítala celú diskusiu lebo mám rovnaký názor a to taký, že je to vražda.
Až na tvoju poslednú vetu s tou nesúhlasím.

cokolito
21. aug 2017

@vorkola no keby poriadne čítaš všetky príspevky tak by si zistila že to bábo ktoré som samovoľne potratila tak to som čakala až po 8 rokoch od UPT,takže tam bola dosť dlhá doba,na zotavenie maternice. A histologia nepotvrdila,že by sa to bábo narodilo choré,ale naopak bolo by úplne zdravé. A príčina bola podľa mňa v tom teliesku,čo som mala zavedené, lebo sa posunulo do krčka maternice,a tam sa stále posúvalo a dostala som podľa dr.ktory ma mal pri potrate silný zápal maternice zápalové hodnoty som mala až 140.

cecilia68
21. aug 2017

@vorkola Za to, že ty si "čítala" o dvoch, tak tento sa nestal? Bola to moja priateľka, tak netrep , ty najmúdrejšia na koníku ☹

Strana
z5