icon

Čo robiť, aby sa človek prestal trápiť?

kristianko29
25. júl 2014

Dobrý deň, asi nie som prvá ale nevie ako ďalej, máme zatiaľ prvé dieťa 2 ročného chlapčeka, z manželovej rodiny to už bolo na nič ešte pred svadbou aj po nej nemáme dobrý vzťah a keď sa aj niečo udeje na vine som ja či niečo urobí alebo nie, keď sa nám narodil chlapček tak jediný ktorú malý záujem boli moji rodičia, manželov otec len aby sa ukázal pred ostatnými aby je dobrý a tak to je doteraz pretvárka do dnes, jeho sestra ako tak ale tiež to není výhra. No my sme mali problémy v rodine už keď som bola tehotná so sestrou no a ja som to dosť prežívala čo sa okolo dialo, pomáhala som jej počas celého môjho tehotenstva a ona sa odvďačila ani sa to nedá napísať, je povedané, že žena si má užívať krásne chvíle počas tehotenstva u mňa to bolo naopak a to len preto, že som sa snažila svojej sestre pomôcť a ona si to nevie vážiť. Počas tehotenstva som dosť priberala keď mal synček necelý rok som sa dozvedela, že sa rodičia potajomky zo sestrou udobrili a mňa celý čas klamali a využívali keď mama potrebovala pomôcť v záhrade tak mi zavolala ale keď som bola ja chorá aj malý tak vtedy ona mala stále niečo buď bola v robote alebo si niečo vymyslela a ja som sa dozvedela, že jej chodila pomáhať. Zo začiatku boli aj na malého a teraz keď sme pred nejakým časom oznámili, že budeme inde stavať dom tak snami prestali debatovať raz za čas sa ozve alebo aby sme prišli, dovtedy vkuse aby som prišla na víkend stále niečo vyvolávala aj na malého zanevreli lebo sa im nepáči, že sme si spravili po svojom. Po pôrode som skúšala všelijaké diéty keď som aj schudla prišlo obdobie a znova som pribrala, pred nedávnom som sa dozvedela že je to z psychiky všetko čo sa deje okolo mňa aj počas tehotenstva aj teraz na mňa tak vplýva, že sa obaľujem tak povedané slaninkou preto som tučná ani sa neprejedám aj tak priberám a keď sa budem trápiť ďalej povedie mi to k tomu, že môžem si privolať akurát tak chorobu. Chcem sa spýtať neviete mi niekto poradiť čo mám robiť ako na to alebo mám ísť k doktorke?? Ide o rodinu tak Vás to trápi nedá sa od toho odstrihnúť a ja som povaha, že si všetko pripúšťam keď Vám niekto niečo zlé urobí alebo povie.Ďakujem

lady511
25. júl 2014

@kristianko29 ahoj,,nepíšeš ako je to z pohladu manžela,,stojí pri tebe?podporuje ta?..na koho je strane? to je velmi ale velmi doležité,,pretože ak nevychádzaš ani so svojou rodinou ani manželovou tak je to práve muž ktorý by mal pri tebe stát,podporovať ta a odolávat všetkému naokolo,,neviem to tak objektívne posudit,,lebo ja mam velmi dobrý vztah s maminkou aj s bratom,, ale to čo píšeš že ked sa človek dlhodobo trápi može ochorieť tak to je žial pravda,,,budeš v depresiach,,a tvoj synček ta potrebuje vyrovnanu,,ale viem ako sa cítiš,,moj ma tiež sestru taku primitívku že až 😀 😒 no ona z dediny a ja z mesta čo ti poviem,,a hrá sa na velku ženu,,doležitá že strach,,tak sa moc nekontaktujem s nou a načo?...pre mna je to osoba že nula bodov...hlupana až to bolí 😀 😒

rakywanda
25. júl 2014

navrhujem staré dobré - komunikáciu...prečo sa mamy na rovinu neopýtať čo a ako a sestre nepovieš, že máš pocit, že si tvoju pomoc neváži?
niečo podobné som riešila minulý rok so svojou rodinou, každý sme si povedali svoj názor, s ich názorom som samozrejme nesúhlasila ale snažila som sa ho akceptovať, čo už, niečo treba brať s nadhľadom

rakywanda
25. júl 2014

@lady511 súhlasím s názorom, že to môže viesť k chorobe, môj muž si pred cca 8 rokmi nevedel s rodičmi nič vydiskutovať a aj tak dopadol...dva roky som ho ťahala z dna, úplne stratil vlasy...

lady511
25. júl 2014

@rakywanda treba sa nad to povzniest..samozrejme že je tažké ked je na to sama ak by teda jej muž nebol na jej strane,,ja sa nad mojou švagrinou len pousmejem 😀

kristianko29
autor
25. júl 2014

Manžel povie na otca on má tvrdú povahu on je aký je a nebude to riešiť povedal, že ho rodina sklamala a viac ho nezaujíma a mne povie načo chodím k našim keď viem ako dopadnem prídem akurát tak zdeptaná a unavená lebo už viem na mame kedy ma klame, ja sa aj snažím málo chodiť alebo jej nezavolám lebo z hovoru viem už kedy ma klame ale vždy niečo príde a ma prehovorí aby som prišla tak tam radšej idem lebo nechcem im dať malého keď som s ním aspoň ho mám ako tak pod kontrolou, že není potom rozbláznený a poslúcha lebo u nás má svoj režim a u nich od malička nie všetko mohol a nám potom trvalo kým sme dali malého do poriadku a manželovi sa to neľúbilo od začiatku aj chcel niečo povedať len ja som ho vždycky zastavila, že máme iba ich keď nám ony nepomôžu nemáme nikoho až neskoro som prišla na to za akú cenu to všetko bolo. Naši ho sklamali lebo mu vyhodili na oči čo pravda nebola, tak sa aj tak začal správať k nim moc tam nechodí, on si prežil svoje keď mal 15 r. zomrela mu mamina, len ja neviem čo zo sebou

kristianko29
autor
25. júl 2014

@rakywanda keď som povedala že kvôli sestre si dovolenku zobrala a išla s ňou po obchodoch behať a ja som mala celý deň hnačku som nevládala malý mal tri mesiace, muž si nemohol voľno zobrať lebo tam robil krátko tak nemal nárok tak mi odpovedala či mi nepomohla keď som bola v poslednom štádiu tehotenstva umyla okna, a ona nemá dovolenku a potom som sa dozvedela, že viac krát si zobrala kvôli nej dovolenku, po pôrode som bola dosť často chorá aj malý tak vtedy ona nemá dovolenku mi povedala.

mihula
25. júl 2014

@kristianko29 vsetko je ozj v tvojej hlave-uprac si v nej a aj chudnutie pojde,ver mi mam to zo svojej skusenosti.Netrap sa pre rodinu s tym nic nespraviš,len sebe škodiš.A mama ak chce vidiet maleho,tak nech ona pride ku vam a sa s nim poteši,inač to neries.Nepride,nebude maleho vidiet

mirkava
25. júl 2014

@kristianko29 jojoooj tak nemáš to ľahké, ale zda sa mi to napísané trošku chaoticky... mala by si sa sutrediť na svoju rodinu, ditatko, manžela. Problémy vypusti z hlavy, povznes sa trošku skus nejako zrelaxovať, usporiadať myslienky. Mysli len na seba na svoju rodinku. Ak už nevieš ako ďalej tak ti určite doktorka pomože, vyskusaj to.... drzim palce

jahodka8
25. júl 2014

@kristianko29 Ja som presne taký typ ako ty, tiež priberám zo stresu a nervozity. No treba si sám sebe povedať kľud a netrápiť sa, druhých asi nezmeníš, maximálne im to môžeš povedať. Je to ťažko rodičovi rozhodnúť, či je ku všetkým deťom rovnako dobrý. Možno naozaj si tvoja mama nemohla zobrať dovolenku tak náhle, možno by ti to ani veľmi nepomohlo, lebo chorý človek a aj malé bábo potrebujú hlavne kľud. Ja ked som bola chorá a teta mi prišla pomôcť, tak to bolo ešte horšie ako keby som sama s dieťaťom, lebo všetko som jej musela ukázať, kde čo je, dieťa mi rozbláznila, ešte ma okritizovala, že som nervozna a prísna. Dieťa už samo vycíti ako sa mama cíti a správa sa podľa toho. Mne v tomto veku vadili návštevy a pomocníci, lebo mi bábo ustavične budili, chytali a tak sme si ani odpočinúť nemohli, pokiaľ tu boli celý deň.

janinah
25. júl 2014

priberáš,lebo ješ a ješ preto,lebo máš čo 😉 moja rada- kupuj a drž doma len normálne zdravé potraviny,nekupuj zmrzlinu,koláče,keksíky,čipsy,čokoládky či čo všetko to ješ....maj poruke orechy,kaleráb,mrkvu,jablko...a píš si jedálny lístok ,tak nebudeš kupovať piate cez deviate a mať plnú chladničku

jonas17
25. júl 2014

a ked schudneš 10 kíl, určite sa ti aj okolitý svet bude zdať krajší, problémy menej zložité, začneš sa viac usmievať, úsmev sa ti ako bumerang vráti a zistíš, že nič nie je také zlé 🙂 🙂

damadama
25. júl 2014

Ahoj. Veľmi sa nedá orientovať v tom, čo píšeš. Viem, že máš veľa myšlienok v hlave, ale skús to trocha lepšie zoštylizovať. Evidentne si na všetko sama, čo nie je dobré, ale veľa iných žien je na tom podobne. Najlepší bude pre teba psychológ. Necháš sa stále manipulovať, oni (rodina) vedia, že nevieš povedať NIE a dupnúť si. Máš dieťa, ktoré ťa potrebuje, aby sa o teba oprelo (a to nemáš drobca v puberte, za roky by videl, že si s tebou môže mávať a to by aj robil). Nepotrebuje nejakú trosku, čo si nevie určiť priority. Najlepšie rozviesť sa- alimenty, ak sa teda nevie postaviť za rodinu (a to je názor môjho chlapa) a postaviť sa na vlastné nohy. Nebrať si veci moc osobne a musíš byť asertívna a siná žena-matka. Utriediť si myšlienky a nedať so sebou mávať. Inak skončíš na liekoch-psycháčoš, príp. si ich ešte zapiješ niečím alkoholickým...., tak končia slabé jedince. Treba chodiť von, do prírody, športovať a venovať sa sebe.

rhoy
26. júl 2014

@kristianko29
V prvom rade je to o strave a potom o pohybe. Skúste nejesť sladké, vyprážané a jedlá z bielej múky. Na začiatok bude potrebné znižovať dávky jedla, ktoré bežne jete, aby sa Vám trošku stiahol žalúdok (prvé týždne budú ťažké, ale potom si zvyknete). Jedzte viac ovocia, zeleniny a pite veľa tekutín a skúste napr. behať. Začnite napr. 2 minútami behu denne a každý týždeň si ich predĺžte o ďalšie dve. Uvoľnia sa Vám v mozgu endorfíny a ľahšie odbúrate stres. Druhá možnosť je začať chodiť do posilňovne k vlastnému fitness trénerovi, ktorý Vám aspoň počas prvého mesiaca ukáže, čo a ako treba cvičiť plus ako sa stravovať. Možno pomôže i tento článok: http://www.citlivetemy.sk/psyche-telo-jeden-cel... Veľa šťastia!

panidia
26. júl 2014

@kristianko29 Ahoj,nejdem reagovat na tvoju váhu,skor ma zaujíma to ako sa trápiš pre iných.Je to iba v tvojich silách a hlavne v tvojej hlave ako sa staviaš k veciam.Zameraj sa viac na svoju rodinku a nerieš mamu,sestru a ostatných.Venuj sa synčekovi,manželovi a nezabudaj na seba - skús mysliet pozitívne a stretávaj sa iba s tými ktorí tebe vyhovujú a pri ktorých sa cítiš ty príjemne...Nikto iný nie je zodpovedný za tvoje pocity iba ty sama,nezabúdaj!Vela štastia.

jahodka8
26. júl 2014

@janinah Toto nie je výlučne pravda. Je dokázané vedecky, že veľa ľudí priberá zo stresu a psychické napätia. Je to také isté ako jojo efekt, ale každý sme iný typ, niekto pri strese chudne a niekto priberá, môžeš sa na to spýtať aj psychológov a lekárov. Takže toto nie je téma o diéte a jedení, takýto človek ked je pod tlakom, tak jeho telo reaguje na zložité situácie tak, že si tvorí rezervy. Mne práveže v období stresu pomáha veľa jesť kalorické a potom nepriberiem. Ked mám diétu a aj stres, tak to priberiem aj 5 kg za mesiac, no mne sa aj voda dosť ukladá ako to píšu odborníci, že telo niekedy zadržiava aj vodu aj 3 kg za týždeň.

zdenocka
26. júl 2014

@kristianko29, nie si sama v situacii, ze Ti nema kto pomoct 🙂 . Je nas velmi vela 😝 . Vyzalujeme sa, a ideme dalej.
Ja to mam sice opacne, s manzelovymi rodicmi. Pomahaju vylucne len jeho sestre, pritom maju obaja dve deticky. Dlho ma to skrelo, no viac ako 5 rokov, lebo vkuse klamali, ze nie oni jej nepomahaju, a kade sme chodili, dozvedali sme sa, ze kde boli, kde ich vzali, a co im kuplili, alebo co jej detom zaplatili. Mna az tak nehnevalo to, ze na nase deti a na nas kaslu, ako to, ze klamu, a to do oci 😠 . Dlho som to drzala v sebe, no a raz pri vhodnej prilezitosti som to svokre povedala. No a z jej strany opat klamstva, ze to nie je pravda, i ked som jej povedala priklady, vela prikladov, kde boli, co robili......... Po tom vsetkom ma zacala ohovarat a to aj pred muzom, no ale bohu vdaka on ma svoj rozum, vidi co sa deje, tak jej neveril, co urobil velmi dobre. Od vtedy ubehlo pol roka, a ja som stastna, mam cistu mysel, nezoziera ma to, co robia, a kde chodia. Mne stacilo len to, ze som ten hnev dostala zo seba, a povedala som co som chcela dlhe roky. Musis ist s pravdou von, ulavi sa Ti, a moznoze Ti povedia nejake argumenty, ktore Ta uspokoja.
Ja mam oboch rodicov za hranicami, cize od nich pomoc necakam, ved to nie je realne, ked tu nie su. A ked pridu, tak sa nam venuju, i ked len kratko, a chlapci tak maju aspon jednych starkych 😵 .

aliza
26. júl 2014

@kristianko29 takze za prve, to, akeho ma manzel otca a rodinu si vedela od zaciatku, za druhe, nebola si povinna sestre pomahat, bolo to tvoje rozhodnutie, teraz to nevid ako krivdu. Pomahat mame iba ludom, ktori nas o to poziadaju, ti si to aj vazia. Ak si sa sama angazovala, tak to teraz nevycitaj a necakaj nic spat. Za tretie, mas svoju rodinu, nespoliehaj sa na mamu. Ak sa mama rozhodla pomahat sestre, tak to respektuj, je to jej rozhodnutie. Je milion mladych rodin, ktore nemaju ziadnu pomoc od rodiny a maju viac, ako jedno dieta a zvladaju to. Je to tvoje a manzelove dieta a ak rodicia pomoct odmietaju, nic s tym nenarobis. je super, ked babka pomaha, ale ked nechce, tak nechce. Takze, namiesto depkarcenia si zacni zit svoj zivot, prestan riesit svokra, sestru, mamu a zacni sa viac venovat sebe.maly ma 2 roky, vecer ho nechaj s ocinom a chod do fitka alebo si zabehat, na bicykel, na zumbu, na kavu, cokolvek.

marionmarion
26. júl 2014

@kristianko29 ja by som tu neriesila vahu, lebo kym sa psychicky nedas dokopy, je zbytocne na to minat energiu..ak ja schudnes, staci zla chvila a zas to mas nazad. Nadvaha je iba dosledok a tu treba riesit pricinu. Tou nebudu iba svokrovci a manzelova rodina...pricina bude ovela hlbsia, niekde v tvojej sebaucte a schopnosti mat sa rada, v tvojom detstve a podobne...a to mozes vyriesit jedine na psychoterapii s dobrym psychologom. to je jedine trvale riesenia a ten kto ti v tejto faze radi pohyb a dietu asi nikdy v zivote nemal nadvahu a nema o tom ani sajnu, ze ak mas psychiku v kybli, tam nefunguje princip ze sa rozhodnem a budem sa toho drzat, staci dieta a schudnem...vyhladaj psychologa, pomoze ti aj s chudnutim, aj s tym aby si sa uz nemusela kvoli inym trapit, aj s tm aby si si nenechala skakat po hlave od inych. Drzim palce!

25daniela
26. júl 2014

@kristianko29 ahoj, mne nikto nepomaha a som tu, dokonca mam deti tri... Ja neriesim mojich surodencov a mamu. Manzelova rodina keby vobec neexistovala, nic by sa nestalo. Kazdy ma svoj zivot a zije si ho podla seba. Mama ma navstevuje tak tri krat do roka na tri dni... Zijem si svoj zivot a nikto ma neotravuje a ja neotravujem nikoho.
A to radim aj tebe... Normalne porozmyslaj o tom, kde sa oplati investovat svoju energiu, ludia jej maju zvycajne obmedzene mnozstvo. A vaha sa ti bude upravovat tak, ako sa ty budes menit... Sustred sa na seba a manzela a svoje dieta... Viac nepotrebujes ku kludnemu zivotu... Vypust ohovaracky, mamu, sestru, vsetkych okrem TVOJEJ rodiny.