Čo robiť, ak manžel odmieta prepis nehnuteľnosti?
Často sa tu píše, že žena žije v manželstve s mužom v dome alebo byte, ktorý však nadobudol pred tým ako sa spoznali, čiže je on jediný vlastník. Co v týchto prípadoch, keď žena celý život pracuje, vychováva deti, stara sa o byt, zveladuje ale v prípade rozvodu odchádza z domu ona bez strechy nad hlavou. Často slovenskí muži nechcú ani počas manželského života prepísať nehnuteľnosť na manželku.
Co sa da robiť, aké sú alternatívy pre manželku, aby v prípade konca manzelatva neodchadzala s nákupnou taškou a v 50tke riešila hypo, ako rozvedená žena ak jej ju niekde dajú.
Sú tu prosím také ženy?
Moj prípad je, že sa nechceme rozviesť, ale človek nevie co v budúcnosti môže prísť. Poslednú dobu to dosť riešim sama v sebe. Môj manžel na mňa nechce prepísať nehnuteľnosť, argumentuje tým, ze si na ňu tvrdo v pote tváre zarobil v zahraničí keď ma ešte nepoznal a ďalej sa o tom nechce baviť, ze raz to bude pre deti.
Keď muž nechce prepísať zdedenú nehnuteľnosť tak aspoň dačo spoločne investične treba poriešiť . Ináč ľahko sa mi asi pise, ale najlepšie nemať deti s takým muzom
Vies ale to je naozaj taka situacia, ze ak sa jedna o nehnutelnost, ktora bola kupena pred manzelstvom...🤷
Mas potom narok na to, do coho ste uz investovali ako manzelia spolocne, prip.spolocne splacali.
Tak ake su Tvoje moznosti ak sa na to pytas - vziat si hypo (ak pracujes a daju Ti) a kupit zatial napr investicny 1izbak. Len uz ho kupujes za manzelstva, takze dohodnut sa s manzelom aj na BSM ohladom toho bytu. Ale je to celkovo zvlastne zmyslanie, mne cudzie 🙂 aj jeho, aj Tvoj postoj. My sme takto nikdy nejednali v manzelstve. Ale to Ti nijako nepomoze takze len poznat svoje moznosti a zariadit sa tak, ako chces Ty.
Predpokladám ze teda nemáte hypotéku. Tak by som so na tvojom mieste kupila nejaký jednoizbak a prenajímala ho a tým pádom ho mala aj ako takú "poistku". Ved to raz zdedia deti...
Tvoj muž má pravdu.
Presne z tohto dovodu som kupovala nehnutelnost hned ako som mala trvaly PP v 21 rokoch, sice garzonku, ale dnes ma 2 nasobnu hodnotu a viem ze mam nejaku istotku do buducna. Ty nemas moznost kupit nieco sama mimo BSM a prenajimat to?
ako tomu predchádzať? trvať na spoločnej nehnuteľnosti alebo spísať voľajakú zmluvu, nazvime ju manželskou, čo bude keď manželstvo skončí. na svk predmanželské zmluvy nemáme, ale určite sú podľa občianskeho zákonníka iné formy zmlúv ktoré by toto ošetrili…
Vies ale to je naozaj taka situacia, ze ak sa jedna o nehnutelnost, ktora bola kupena pred manzelstvom...🤷
Mas potom narok na to, do coho ste uz investovali ako manzelia spolocne, prip.spolocne splacali.
Tak ake su Tvoje moznosti ak sa na to pytas - vziat si hypo (ak pracujes a daju Ti) a kupit zatial napr investicny 1izbak. Len uz ho kupujes za manzelstva, takze dohodnut sa s manzelom aj na BSM ohladom toho bytu. Ale je to celkovo zvlastne zmyslanie, mne cudzie 🙂 aj jeho, aj Tvoj postoj. My sme takto nikdy nejednali v manzelstve. Ale to Ti nijako nepomoze takze len poznat svoje moznosti a zariadit sa tak, ako chces Ty.
@colsami ďakujem, áno asi je to zvláštne a možno budem znieť sebecký, ale naozaj niekedy rozmýšľam ako to môj manžel so mnou myslí. Co sa týka financií tam problem nie je, nedelime sa na moje tvoje, peniaze mi dá vždy aj keď ani nepotrebujem.
Ja si myslím, ze nechce prepísať preto, lebo si možno myslí to co ja, že čo v prípade rozvodu...ja prídem k polke jeho nehnuteľnosti. Popravde som dlho nad tým neuvažovala a nikdy pred tým som si na nič nenarokovala, ale naši kamaráti mali tento model a on prepísal aj na ňu nedávno..od vtedy som začala na to myslieť..
A preco by mal na teba nieco prepisovat, ked si na to sam zarobil? ja mam tiez nehnutelnost nadobudnutu pred manzelstvom a mojmu muzovi za 17 rokov manzelstva ani vo sne nenapadlo chciet z toho nejaky podiel. spolocne mame to, co sme nadobudli v manzelstve. to, co sme nadobudli pred manzelstvom- to si kazdy vlastni sam. a ano, ak nic nemas, v 50 (alebo skor) ti realne hrozi, ze zostanes na ulici. aj tu na MK su o tom diskusie. ake mas moznosti? rozdelit bsm a kupit si nieco svoje.cim skor, cim mas vyssi vek, tym je hypo vacsi problem.
ako tomu predchádzať? trvať na spoločnej nehnuteľnosti alebo spísať voľajakú zmluvu, nazvime ju manželskou, čo bude keď manželstvo skončí. na svk predmanželské zmluvy nemáme, ale určite sú podľa občianskeho zákonníka iné formy zmlúv ktoré by toto ošetrili…
@biba_18 na SR ziadna forma manzelskej zmluvy ohladom majetku neexistuje. existuje darovacia zmluva, to vsak autorkin muz - logicky - odmieta.
S rozdelením BSM manžel nesúhlasí, pretoze v manzelstve su financie spolocne, ak kúpim 1 izbak tak polovička je jeho.
Manžel má byt, ktorý nadobudol pred manželstvom a spolu sme si dali postavit rodinný dom.
A preco by mal na teba nieco prepisovat, ked si na to sam zarobil? ja mam tiez nehnutelnost nadobudnutu pred manzelstvom a mojmu muzovi za 17 rokov manzelstva ani vo sne nenapadlo chciet z toho nejaky podiel. spolocne mame to, co sme nadobudli v manzelstve. to, co sme nadobudli pred manzelstvom- to si kazdy vlastni sam. a ano, ak nic nemas, v 50 (alebo skor) ti realne hrozi, ze zostanes na ulici. aj tu na MK su o tom diskusie. ake mas moznosti? rozdelit bsm a kupit si nieco svoje.cim skor, cim mas vyssi vek, tym je hypo vacsi problem.
@matkahelka ôk ja som si na to nenarokovala celé roky. Ale všetko čo sa kúpi do domácnosti alebo nejaka oprava, prerabka tak sú tam predsa aj moje financie...ja neviem fakt ako by to malo byt správne..
Je niekto v mojej situácii?
@biba_18 na SR ziadna forma manzelskej zmluvy ohladom majetku neexistuje. existuje darovacia zmluva, to vsak autorkin muz - logicky - odmieta.
@matkahelka veď to ja viem a aj píšem… ale zmluva že o 10 rokov kúpia manželke 1-izbový byt alebo že on na ňu prepíše 1/2 domu, taká zmluva sa podpísať dá…
Máme každý svoju. Približne v rovnakej hodnote. Ja som na muzovom dome vecne bremeno, on na mojom byte nie je nič (ale to súvisí s rozdielnym znením zákona v každom štáte). Ale u nás to bolo hlavne o tom, že máme spoločné deti plus on má dve navyše a toto je dobrý spôsob ochrany, aby naše deti dostali väčší kus dedičstva po nás (chlapovi chalani budú dediť po svojej matke, nevidím dôvod, prečo by mali aj po mne)
Moja mama bola v tejto situácii. Žili sme v dvojgeneračnom dome so starými rodičmi. Mama stále chcela aby sa odsťahovali a kúpili niečo vlastné ale otec nikdy nesúhlasil. Po 16.rokoch sa rozviedli a mama sa mohla akurat tak odsťahovať s nejakým nábytkom.
Ja si myslím, že to nie je vôbec dobrý nápad:
1. Môže to v ňom vyvolať podozrenie, že myslíš na rozvod.
2. Ja by som ti navrhol, že kúpime spolu nehnuteľnosť na 50 % a splácať ju budeme zo spoločného. Tým máš dobrú investíciu, a ak sa niečo stane, máš polovicu nehnuteľnosti.
Typicka chlapska logika. Tvoje peniaze mozu tiecť do výhradne jeho majetku, to je úplne v pohode. Ale on nedá do ničoho, či by bolo výhradne tvoje. Rozkošné.
kolega bol v inej situácii.... polovicu domu po rodičoch prepísal na manželku. Po čase si manželka našla iného muža, prišiel rozvod, delenie majetku. Kolega musel exmanželke vyplatiť polovicu z domu ktorú mu dali jeho rodičia. Bol v takých stresoch že z toho ochorel. Každého v práci odhováral s prepisom na manžela/ku.
na vyplatenie si samozrejme musel zobrať pôžičku.
@matkahelka a už som to tu niekoľkokrát písala - slobodný človek bez závazkov sa správa v oblasti ekonomickej a investičnej inak ako zadaný človek so závazkami. podľa toho čo píšeš by bolo od každej jednej ženy hlúpe viazať sa s mužom ktorý má nehnuteľnosť kým ona ju nemá… ale tak to nemôže nefungovať, kks, slováci by vymreli za 2 generácie…
Typicka chlapska logika. Tvoje peniaze mozu tiecť do výhradne jeho majetku, to je úplne v pohode. Ale on nedá do ničoho, či by bolo výhradne tvoje. Rozkošné.
@vroni áno vidím v tvojej úvahe kus pravdy.
kolega bol v inej situácii.... polovicu domu po rodičoch prepísal na manželku. Po čase si manželka našla iného muža, prišiel rozvod, delenie majetku. Kolega musel exmanželke vyplatiť polovicu z domu ktorú mu dali jeho rodičia. Bol v takých stresoch že z toho ochorel. Každého v práci odhováral s prepisom na manžela/ku.
na vyplatenie si samozrejme musel zobrať pôžičku.
@deti95060810 rozumiem tomu, ťažko je to aj v našej situácii.
autorka, ja v tvojej situácii nie som - a nikdy by som v nej nebola. ja by som s takým nastavením nikdy nesúhlasila…
Ak mate prerabku financne zdokladovanu, z toho polovicu pri pripadnom sude dostanes. a co ked sa kupi do domacnosti? pracka? sedacka? ty to nevyuzivas? ved o x rokov, ked sa budete pripadne rozvadzat, nabytok a spotrebice budu mat nulovu, resp.mizivu hodnotu.
Ja ti rozumiem, avsak neskoro si sa "zobudila". taketo veci sa riesia pred manzelstvom a pred zakladanim rodiny. teraz uz len dufaj, ze budete statisticky ten par, ktory sa nerozvedie. alebo si po rozvode opat najdes chlapa, ku ktoremu sa nastahujes. inak, uz som to tu pisala- moja kamaratka a jej dvaja surodenci mame pred 60 kupili jednoizbak, pretoze otec si nasiel inu, rozviedli sa. byt bol len otcov a mama zostala pred 60 prakticky na ulici. tak 3 deti kupili spolocne maly byt, skladaju sa mesacne na hypo a mama si plati len reziu. inak by bola bezdomovkyna.
Ja si myslím, že to nie je vôbec dobrý nápad:
1. Môže to v ňom vyvolať podozrenie, že myslíš na rozvod.
2. Ja by som ti navrhol, že kúpime spolu nehnuteľnosť na 50 % a splácať ju budeme zo spoločného. Tým máš dobrú investíciu, a ak sa niečo stane, máš polovicu nehnuteľnosti.
@bystrozraky áno máš pravdu, môže to v ňom vyvolať podozrenie, ale zas ma pozná a vie ze peniaze nie sú pre mňa na 1 mieste..no mužská logika je trosku iná.
Nuz, je v poriadku, ze na teba nechce prepisat polovicu nehnutelnosti, ktoru si kupil sam este za slobodna, ale nie je v poriadku, ze tym padom vec povazuje za vybavenu a je mu jedno, ako sa citis ty...Kupte spolocne investicnu nehnutelnost a prenajimajte ju. A ked nieco kupujete spolocne do jeho domu - odkladaj si k tomu blocky, keby nahodou...
@matkahelka a už som to tu niekoľkokrát písala - slobodný človek bez závazkov sa správa v oblasti ekonomickej a investičnej inak ako zadaný človek so závazkami. podľa toho čo píšeš by bolo od každej jednej ženy hlúpe viazať sa s mužom ktorý má nehnuteľnosť kým ona ju nemá… ale tak to nemôže nefungovať, kks, slováci by vymreli za 2 generácie…
@biba_18 prave preto, ze zeny su v tomto smere naivne, su tu nekonecne diskusie ako ziju nestastne vo vztahoch s tyranmi, idiotmi, alkoholikmi... a na otazku, preco od neho neodidu? LEBO NEHNUTELNOST JE JEHO a nemaju kam odist. tie stastnejsie v 40 koncia s 2 detmi u rodicov v detskej izbe. ja mam 2 dcery a toto im budem vstepovat, tej starsej som to uz vravela. to, ze zena je predvidava nijako neovplyvnuje porodnost.
Mňa toto nikdy nenapadlo ani pred manželstvom ani pred deťmi riešiť...ale napríklad mam tu 2 susedy, sme podobne ročníky a takto isto domy sú len na mužov, dokonca sa tu jeden staval 3 roky, fakt ze vila, oni chodili spolu 16 rokov a až keď sa skalaudoval sa zobrali a dom je len na muža písaní.. akože..
Nuz, je v poriadku, ze na teba nechce prepisat polovicu nehnutelnosti, ktoru si kupil sam este za slobodna, ale nie je v poriadku, ze tym padom vec povazuje za vybavenu a je mu jedno, ako sa citis ty...Kupte spolocne investicnu nehnutelnost a prenajimajte ju. A ked nieco kupujete spolocne do jeho domu - odkladaj si k tomu blocky, keby nahodou...
@stanzi ano ja to vlastne ani nechcem, čo je jeho nech je jeho, ale musím riešiť seba a možno ta investičná nehnutelnost by naozaj pre mňa bola plus..

Môj otec mal zdedený dom, na mamu ho napísal hneď ako sa vzali - zveladovali spoločne.