icon

Čo robiť, ak manžel odmieta prepis nehnuteľnosti?

4. jún 2025

Často sa tu píše, že žena žije v manželstve s mužom v dome alebo byte, ktorý však nadobudol pred tým ako sa spoznali, čiže je on jediný vlastník. Co v týchto prípadoch, keď žena celý život pracuje, vychováva deti, stara sa o byt, zveladuje ale v prípade rozvodu odchádza z domu ona bez strechy nad hlavou. Často slovenskí muži nechcú ani počas manželského života prepísať nehnuteľnosť na manželku.
Co sa da robiť, aké sú alternatívy pre manželku, aby v prípade konca manzelatva neodchadzala s nákupnou taškou a v 50tke riešila hypo, ako rozvedená žena ak jej ju niekde dajú.

Sú tu prosím také ženy?

Moj prípad je, že sa nechceme rozviesť, ale človek nevie co v budúcnosti môže prísť. Poslednú dobu to dosť riešim sama v sebe. Môj manžel na mňa nechce prepísať nehnuteľnosť, argumentuje tým, ze si na ňu tvrdo v pote tváre zarobil v zahraničí keď ma ešte nepoznal a ďalej sa o tom nechce baviť, ze raz to bude pre deti.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
4. jún 2025
@biba_18

@matkahelka veď to ja viem a aj píšem… ale zmluva že o 10 rokov kúpia manželke 1-izbový byt alebo že on na ňu prepíše 1/2 domu, taká zmluva sa podpísať dá…

@biba_18 a nie, neda sa spisat zmluva, ze manzelke o 10 rokov kupi byt. to si kde taku koninu citala?

biba_18
4. jún 2025
@matkahelka

@biba_18 prave preto, ze zeny su v tomto smere naivne, su tu nekonecne diskusie ako ziju nestastne vo vztahoch s tyranmi, idiotmi, alkoholikmi... a na otazku, preco od neho neodidu? LEBO NEHNUTELNOST JE JEHO a nemaju kam odist. tie stastnejsie v 40 koncia s 2 detmi u rodicov v detskej izbe. ja mam 2 dcery a toto im budem vstepovat, tej starsej som to uz vravela. to, ze zena je predvidava nijako neovplyvnuje porodnost.

@matkahelka ale ja som písala ako sa to dá ošetriť. je blbina aby ženy rodili až po tom čo si samé zabezpečia nehnuteľnosť, biologia nepustí jednoducho … takže ak tvoja dcéra bude predvídavá nemusí byť do 35 stará bezdetná dievka…

biba_18
4. jún 2025
@matkahelka

@biba_18 a nie, neda sa spisat zmluva, ze manzelke o 10 rokov kupi byt. to si kde taku koninu citala?

@matkahelka bežne uzatváram zmluvy o budúcej zmluve…

doriiis
4. jún 2025

Nikdy v živote by som za chlapa,ktorý by ma takto držal v neistote nevydala a neporodila mu deti.

matkahelka
4. jún 2025
@biba_18

@matkahelka ale ja som písala ako sa to dá ošetriť. je blbina aby ženy rodili až po tom čo si samé zabezpečia nehnuteľnosť, biologia nepustí jednoducho … takže ak tvoja dcéra bude predvídavá nemusí byť do 35 stará bezdetná dievka…

@biba_18 budem uplne v pohode s tym, ked bude dcera rodit v 35 s vlastnou nehnutelnostou.a ona predpokladam tiez. a uzatvaras zmluvy o buducej zmluve? ake? pre klientov realitky, ktori si byty rezervuju? slovensky pravny system pozna zmluvu, v pripade rozvodu napadnutelnu a vymahatelnu s prislubom, ze chlap kupi o 10 rokov manzelke byt? prosim si link na takyto typ zmluvy. v pravnej poradni som jakziv od ziadneho pravnika necitala takuto radu.

vroni
4. jún 2025
@biba_18

@matkahelka bežne uzatváram zmluvy o budúcej zmluve…

@biba_18, pochybujem, že rodinné právo pripúšťa existenciu zmluvy o zmluve a dvakrát nie, ak je obsahom zmluvy len prísľub do buducnosti.

lenkakravcova
4. jún 2025

Tak kúpte spoločne nie jednoizbak ale dvojizbak. A v prípade rozvodu ho predáte a pol na pol. Tým pádom budeš mať peniaze na jednoizbak. Problém vyriešený.

biba_18
4. jún 2025
@vroni

@biba_18, pochybujem, že rodinné právo pripúšťa existenciu zmluvy o zmluve a dvakrát nie, ak je obsahom zmluvy len prísľub do buducnosti.

@vroni píšem o obyčajnom občianskom práve, konkrétne paragraf venujúci sa zmluvám… keď sa môžu dvaja ľudia dohodnúť že jeden druhému požičia peniaze, alebo že mu bude bezoplatne strihať plot, môžu sa dohodnúť aj na tom, že aj keď kúpia nehnuteľnosť spadajúcu do bsm, pri rozvode si to ten druhý nebude nárokovať…

biba_18
4. jún 2025
@vroni

@vroni zmluva o zmluve je vždy prísľubom do budúcnosti…

dadis
4. jún 2025
@lenkakravcova

Tak kúpte spoločne nie jednoizbak ale dvojizbak. A v prípade rozvodu ho predáte a pol na pol. Tým pádom budeš mať peniaze na jednoizbak. Problém vyriešený.

@lenkakravcova v ktorom svete jeden 2i byt vymenis za 2 1i byty 😅

matkahelka
4. jún 2025
@dadis

@lenkakravcova v ktorom svete jeden 2i byt vymenis za 2 1i byty 😅

@dadis 2i v KE vymenis za 2 1izbaky niekde v Snine trebars. a este ti zostane aj na ojazdene auto.

weronika171717
4. jún 2025

Nechápem prečo by si mala mať nárok na polovicu majetku tvojho manžela, ktorý nadobudol ešte predtým ako ste sa vzali.....si pekne vypočítavá. Snáď mu to dojde a pošle ťa do prdele. 😡

zuzanockamt
4. jún 2025

Ja osobne by som svoju nehnuteľnosť nadobudnutú za slobodna nikdy na nikoho neprepísala, možno na dieťa. A nečakala by som to ani od muža, že to urobí.

dadis
4. jún 2025
@matkahelka

@dadis 2i v KE vymenis za 2 1izbaky niekde v Snine trebars. a este ti zostane aj na ojazdene auto.

@matkahelka Tak to aj 1i v ba vymenis za 3 byty v Snine..

autor
4. jún 2025
@weronika171717

Nechápem prečo by si mala mať nárok na polovicu majetku tvojho manžela, ktorý nadobudol ešte predtým ako ste sa vzali.....si pekne vypočítavá. Snáď mu to dojde a pošle ťa do prdele. 😡

@weronika171717 nie ja nie som vypočítava, ja hľadám riešenie pre seba, ja som len opísala našu situáciu a admin zmenil temu, pôvodný názov bol: máte spoločnú nehnuteľnosť?

My nemáme tak riešim seba a moje možnosti, to je všetko.

maximiliana
4. jún 2025

Ja budem na strane muza... dom mal pred manzelstvom, proste nan nemas narok. Dnes sa lubite, zajtra nemusite. Tiez by som neprepisala pol bytu na manzela len preto, lebo je manzel. Mas narok na polku investicii do jeho domu pocas manzelstva. Ale co branilo tebe byt v rovnakej pozicii? Tiez si si mohla zadovazit nehnutelnost pred manzelstvom a dnes mat okrem prijmu z najmu aj istotu, ze budes mat kam ist v pripade rozvodu.

doriiis
4. jún 2025

Áno,my máme spoločnú nehnuteľnosť.Nikdy by som nepristala na inú situáciu

weronika171717
4. jún 2025

Si vypočítavá. Presne si to napísala - hľadáš riešenie pre seba a možnosti ako obrat svojho muža o polovicu jeho majetku. Hnus. Normálne mi je zle. Ja byť na mieste tvojho manžela, tak ťa fakt pošlem do ri*i. 🤮

vevesh
4. jún 2025

Ja by som to riesila ako vecne bremeno. Okej, nechce prepisat, ma na to pravo, ale aby som neskoncila na ulici, by som trvala, aby som bola na dome ako vecne bremeno, dokym zijem. Tak by ta tak jednoducho nemohol vyhodit z domu s igelitkou, ak by nieco. Otazka je, ci moze len tak zrusit vecne bremeno na svojom majetku, ak by ste sa pohadali....🤔🤔 lebo takto velmi na vyber nemas, ak nechce kupit dalsiu nehnutelnost a ty naopak, aj keby si cokoovek ine kupila, islo by automaticky do bsm...

autor
4. jún 2025
@weronika171717

Si vypočítavá. Presne si to napísala - hľadáš riešenie pre seba a možnosti ako obrat svojho muža o polovicu jeho majetku. Hnus. Normálne mi je zle. Ja byť na mieste tvojho manžela, tak ťa fakt pošlem do ri*i. 🤮

@weronika171717 ale ja nehľadám riešenie obabrat jeho, ved to sa ani nedá, ja nemôžem robiť nič bez jeho súhlasu.

autor
4. jún 2025
@maximiliana

Ja budem na strane muza... dom mal pred manzelstvom, proste nan nemas narok. Dnes sa lubite, zajtra nemusite. Tiez by som neprepisala pol bytu na manzela len preto, lebo je manzel. Mas narok na polku investicii do jeho domu pocas manzelstva. Ale co branilo tebe byt v rovnakej pozicii? Tiez si si mohla zadovazit nehnutelnost pred manzelstvom a dnes mat okrem prijmu z najmu aj istotu, ze budes mat kam ist v pripade rozvodu.

@maximiliana ja som mala byt, ktory som predala, mala som ho v najme, ale boli s tým starosti. Byt som predala a peniaze sa rozkotulali...žiaľ bola to chyba.

weronika171717
4. jún 2025

Veď ho chceš veľmi presvedčiť, aby ti napisal polovicu. Takže ho chceš obabarať. Čítaj po sebe, prosím ťa. Chudák chlap.

vevesh
4. jún 2025
@maximiliana

@maximiliana zena ma nevyhodnejsie karty ako muz. V 90% mensi plat, menej nasetris, plus ked nemas co zdedit, nemas sancu si nieco sama zaobstarat. A kedy ti pride partner a deti do zivota si tiez nevyberas...

autor
4. jún 2025
@vevesh

Ja by som to riesila ako vecne bremeno. Okej, nechce prepisat, ma na to pravo, ale aby som neskoncila na ulici, by som trvala, aby som bola na dome ako vecne bremeno, dokym zijem. Tak by ta tak jednoducho nemohol vyhodit z domu s igelitkou, ak by nieco. Otazka je, ci moze len tak zrusit vecne bremeno na svojom majetku, ak by ste sa pohadali....🤔🤔 lebo takto velmi na vyber nemas, ak nechce kupit dalsiu nehnutelnost a ty naopak, aj keby si cokoovek ine kupila, islo by automaticky do bsm...

@vevesh ďakujem, skúsim si niečo o tom zistiť..

vevesh
4. jún 2025
@weronika171717

Veď ho chceš veľmi presvedčiť, aby ti napisal polovicu. Takže ho chceš obabarať. Čítaj po sebe, prosím ťa. Chudák chlap.

@weronika171717 rozumny chlap by pristal na diskusiu a uvedomil by si, ze ak sa naozaj pohadaju, jeho zena sedi s igelitkou na ulici - aj vdaka nemu, kedze to bola ich dohoda, ze ona nepracuje a on zabezpeci byvanie a spol.

maximiliana
4. jún 2025

Tak predaj bytu bola tvoja najvacsia chyba... uz to nezmenis, ale vzdy musis mysliet na buducnost a co ak, nech si akokolvek zalubena

autor
4. jún 2025
@weronika171717

@weronika171717 super ze vieš lepšie ako ja ako to mame..ja ho nepresviedcam, ja mu rozumiem..

maximiliana
4. jún 2025
@vevesh

@weronika171717 rozumny chlap by pristal na diskusiu a uvedomil by si, ze ak sa naozaj pohadaju, jeho zena sedi s igelitkou na ulici - aj vdaka nemu, kedze to bola ich dohoda, ze ona nepracuje a on zabezpeci byvanie a spol.

@vevesh to s vecnym bremenom nikto pricetny nepodpise .. zober si, ze sa naozaj rozvedu, on si najde novu partnerku, bude s nou chciet zit, ale smola... exka bude stale nakvartirovana v dome, lebo vecne bremeno... zrusit ho bude moct len ona alebo sud...

autor
4. jún 2025
@maximiliana

Tak predaj bytu bola tvoja najvacsia chyba... uz to nezmenis, ale vzdy musis mysliet na buducnost a co ak, nech si akokolvek zalubena

@maximiliana áno viem a myslím aj na budúcnosť, preto táto diskusia..

Stále je možnosť neriešit aj nič a veriť ze bude všetko s nami ôk..