icon

Čo robiť, ak manžel odmieta prepis nehnuteľnosti?

4. jún 2025

Často sa tu píše, že žena žije v manželstve s mužom v dome alebo byte, ktorý však nadobudol pred tým ako sa spoznali, čiže je on jediný vlastník. Co v týchto prípadoch, keď žena celý život pracuje, vychováva deti, stara sa o byt, zveladuje ale v prípade rozvodu odchádza z domu ona bez strechy nad hlavou. Často slovenskí muži nechcú ani počas manželského života prepísať nehnuteľnosť na manželku.
Co sa da robiť, aké sú alternatívy pre manželku, aby v prípade konca manzelatva neodchadzala s nákupnou taškou a v 50tke riešila hypo, ako rozvedená žena ak jej ju niekde dajú.

Sú tu prosím také ženy?

Moj prípad je, že sa nechceme rozviesť, ale človek nevie co v budúcnosti môže prísť. Poslednú dobu to dosť riešim sama v sebe. Môj manžel na mňa nechce prepísať nehnuteľnosť, argumentuje tým, ze si na ňu tvrdo v pote tváre zarobil v zahraničí keď ma ešte nepoznal a ďalej sa o tom nechce baviť, ze raz to bude pre deti.

darmasiswa
5. jún 2025

nekupila by som do bsm, pretoze v pripade rozvodu budes musiet manzela vyplatit z polky bytu. Co ak napriklad dnes stoji byt 100 tisic, avsak o 20 rokov bude stat 300 tisic? budes vediet dat manzelovi 150 tisic na vyporiadanie bsm zo spolocneho bytu????? a kedze si z penazi svojho bytu prispela do manzelovho bytu, bolo by od neho korektne, kompenzovat ti tieto peniaze na kupu svojho bytu, aby si nemusela brat 100 % hypoteky, ale menej o vratene peniaze.

vevesh
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh ako uvedomia? Čo uvedomia? Okrem tehotenstva a kojenia nás nič nerozdeľuje. Všetko je to o nastavení ľudí,o Tom či máš muža pri ktorom rasties, napredujes, si podporovaná ale si len jeho slúžka a opatrovateľka detí. Ak chce byť žena gazdinkou, musí v iných vodách loviť a disponovať majetkom

@zmrzlinka2021 ale ano, rozdeluje nas vela. Zena a muz su rozdielni dokonca aj pred zakonom - staci sa pozriet na tresty. A pracovne? Odkedy zena a muz ma rovnaky plat? Rovnaky pristup na trhu prace? Rovnake podmienky? Jedine, kde mi napada absolutna rovnocennost, je volebne pravo- nie je rozdiel medzi zenou a muzom. Ale inac, v kazdej kazdej oblasti je rozdiel, a vo financnej sakramentsky. Mas povolania, kde zena zaraba 20% oproti ohodnoteniu chlapa na rovnakej pozicii a za rovnakych podmienok...

katty123456
5. jún 2025

Pokiaľ ste v dome niečo spolu prerábali,investície ..tam by ťa musel vyplatiť..musíš však mať o tom doklad...skús hodiť reč s právnikom,tu ti nik stopercentne info nedá...a začni si odkladať bokom niečo pre kazdy prípad....

katty123456
5. jún 2025
@sasa1310

@vroni a to čo stavila do domu, to si kľudne pri rozvode môže pýtať naspäť

@sasa1310 pochybujem že ma bločky z betónu,cementu atď. ..výdavky totiž treba pred súdom dokladovať..on to môže popriet

hylary
5. jún 2025

My sme v byte ktorý muž zdedil 5 rokov po našej svadbe.. je na jeho meno a nechystá sa mi dať polovicu.. už to po rokoch ani neriešim, aj keď nie som z toho nadšená.. rozvádzať sa nechystáme čiže nechávam to tak.. on to argumentuje tým ze keď sa pominie, ostane mi byt.. nechápe že ja neriešim smrť ale prípadný rozvod.. aj keď žijeme usporiadaným životom manzelskym, stať sa môže hocičo a v prípade rozvodu ostanem s holým zadkom..

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@hylary

My sme v byte ktorý muž zdedil 5 rokov po našej svadbe.. je na jeho meno a nechystá sa mi dať polovicu.. už to po rokoch ani neriešim, aj keď nie som z toho nadšená.. rozvádzať sa nechystáme čiže nechávam to tak.. on to argumentuje tým ze keď sa pominie, ostane mi byt.. nechápe že ja neriešim smrť ale prípadný rozvod.. aj keď žijeme usporiadaným životom manzelskym, stať sa môže hocičo a v prípade rozvodu ostanem s holým zadkom..

@hylary so žiadnym rozvodom nerataj

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 ale ano, rozdeluje nas vela. Zena a muz su rozdielni dokonca aj pred zakonom - staci sa pozriet na tresty. A pracovne? Odkedy zena a muz ma rovnaky plat? Rovnaky pristup na trhu prace? Rovnake podmienky? Jedine, kde mi napada absolutna rovnocennost, je volebne pravo- nie je rozdiel medzi zenou a muzom. Ale inac, v kazdej kazdej oblasti je rozdiel, a vo financnej sakramentsky. Mas povolania, kde zena zaraba 20% oproti ohodnoteniu chlapa na rovnakej pozicii a za rovnakych podmienok...

@vevesh prosím ťa, prečo by potom si zamestnávala mužov keď to isté dostaneš od žien za nižšie tvoje výdavky? Veď to nedáva logiku čo píšeš. Každý chce ušetriť a ak má šikovné osoby ochotne robiť za menej, práve ten chlap je v nevýhode.

katty123456
5. jún 2025
@hylary

@hylary hm..a keďže ho zdedil počas manzelstva nemal by byť automat prip i tvoj?

andreakotesova
5. jún 2025
@katty123456

@hylary hm..a keďže ho zdedil počas manzelstva nemal by byť automat prip i tvoj?

@katty123456 dedičstvo nespadá do BSM.

kathhii
5. jún 2025

Manžel má byt pred manželstvom. Dom máme spoločný na hypotéku + chatu.

0kristina0
5. jún 2025

Nezostava ti nic ine, iba ho prezit a dom zdedit.

vevesh
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh prosím ťa, prečo by potom si zamestnávala mužov keď to isté dostaneš od žien za nižšie tvoje výdavky? Veď to nedáva logiku čo píšeš. Každý chce ušetriť a ak má šikovné osoby ochotne robiť za menej, práve ten chlap je v nevýhode.

@zmrzlinka2021 preco? Lebo zena pojde na matersku do cca. 45 rokov. Plus 95% zien taha ocrky skrz mensi plat (lebo stratia menej). Preto je nevyhodnejsie zamestnat zenu, aj ked lacnejsie. A ano, je to sice nespravne, ale je to, oficialne sa samozrejme skryjes za formulku "vybrali sme vhodnejsieho kaniddata" (aj ked drahsieho, ale nebude na ocrkach ci na materskej a nebudws co chvila musiet hladat nahrady...)

hylary
5. jún 2025
@katty123456

@katty123456 zle som sa vyjadrila.. nezdedil ho.. dostal ho darom..

solvina88
5. jún 2025
@anonym_autor

Mňa toto nikdy nenapadlo ani pred manželstvom ani pred deťmi riešiť...ale napríklad mam tu 2 susedy, sme podobne ročníky a takto isto domy sú len na mužov, dokonca sa tu jeden staval 3 roky, fakt ze vila, oni chodili spolu 16 rokov a až keď sa skalaudoval sa zobrali a dom je len na muža písaní.. akože..

@biba_18 co take nezobrala by sisi muza co postavil dom za paniaze davno pred vasim stretnutim?alebo prepis mi polovicu a bude dobre?vsak mozu za manzelstva kupit spolocny byt....preco by mal v manzelstve kupovat nieco za spolocne pre jedneho? Je jedno ci zenu ci muza...existuju totiz aj zeny co dokazu zarobit a kupit nieco...

hylary
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@hylary so žiadnym rozvodom nerataj

@zmrzlinka2021 nechapem ako to myslíš..

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@vevesh

@zmrzlinka2021 preco? Lebo zena pojde na matersku do cca. 45 rokov. Plus 95% zien taha ocrky skrz mensi plat (lebo stratia menej). Preto je nevyhodnejsie zamestnat zenu, aj ked lacnejsie. A ano, je to sice nespravne, ale je to, oficialne sa samozrejme skryjes za formulku "vybrali sme vhodnejsieho kaniddata" (aj ked drahsieho, ale nebude na ocrkach ci na materskej a nebudws co chvila musiet hladat nahrady...)

@vevesh

Aha ale pockat - to uz nie su dvaja kvalitny ludia na tej istej pozicii.
Tam uz jedna osoba je nevykonna a rizikova, casto vypadava a proste uzrcite nie je jedna k jednej k osobe, ktora poskytuje kvalitne sluzby, je "po ruke", vykonava svoju pracu, je na nu spolahnutie. Toto treba odlisovat.

A mimo toho:
- na slovensku je materska 6 mesiacov
- na rodicovskej (kto si to moze dovolit) moze byt rovnako muz ako zena
- OCR nie je vyhradena pre zeny - je to vec dohody partnerov

ZAVER: prave preto slovenske zeny a slovenski muzi potrebuju feminizmus, aby nefungovali podla rodovych stereotypov, ale muzom umoznovali byt manzelmi a rodicmi a zenam umoznovali sa realizovat a byt plnohodnotne aj v ich kariere.

zmrzlinka2021
5. jún 2025
@hylary

@zmrzlinka2021 nechapem ako to myslíš..

@hylary Proste sme sa vydavali s tym, ze sa nebudeme rozvadzat

zmrzlinka2021
5. jún 2025

Autorka,

ale k tvojej otazke.

Ja by som urcite na jeho mieste na teba nic neprepisovala, co som nadobudla pred nasim vztahom. Ak by aj moj manzel nieco napr. zdedil alebo mu bolo darovane, urcite by som nic z toho neziadala.

tiezjedna
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@hylary Proste sme sa vydavali s tym, ze sa nebudeme rozvadzat

@zmrzlinka2021 táto úvaha môže byť dvojsečná, pretože na to by sa dalo povedať, že keby tomu veril (napríklad aj) autorkin manžel, tak nemá s prepisom problém...🤷‍♀️ Ja na jednej strane chápem aj autorku, nemyslím si, že jej ide o to, aby sa nabalila na jeho majetku, ale chýba jej pocit istoty a "žerie" ju určitý pocit krivdy, pretože keď sa na to objektívne pozrieš z jej uhlu pohľadu, tak aj jej peniaze (pretože) BSM sa investujú do majetku, v ktorom jej nepatrí ani kľučka. Táto situácia proste je nefér, ale tým nehovorím, že to má manžel vyriešiť tým, že vloží byt do BSM alebo jej daruje 1/2 podiel... Ako som už písala v predošlom príspevku, riešením by bolo darovať jej nejaký menší podiel po vzájomnej dohode. Ak sa tiež ženil bez úmyslu rozvádzať sa, tak by mu to nemalo robiť problém😉

vevesh
5. jún 2025
@zmrzlinka2021

@vevesh

Aha ale pockat - to uz nie su dvaja kvalitny ludia na tej istej pozicii.
Tam uz jedna osoba je nevykonna a rizikova, casto vypadava a proste uzrcite nie je jedna k jednej k osobe, ktora poskytuje kvalitne sluzby, je "po ruke", vykonava svoju pracu, je na nu spolahnutie. Toto treba odlisovat.

A mimo toho:
- na slovensku je materska 6 mesiacov
- na rodicovskej (kto si to moze dovolit) moze byt rovnako muz ako zena
- OCR nie je vyhradena pre zeny - je to vec dohody partnerov

ZAVER: prave preto slovenske zeny a slovenski muzi potrebuju feminizmus, aby nefungovali podla rodovych stereotypov, ale muzom umoznovali byt manzelmi a rodicmi a zenam umoznovali sa realizovat a byt plnohodnotne aj v ich kariere.

@zmrzlinka2021 vsetko sa odvija od platu. Ak by bol rovnaky plat, tak by zena nebola ta, ktora taha ocr (a nebol by ten rodovy stereotyo taky silny). A materska netusim ako na sk, ale v nemecku taha zamestnavatel az na nejake vynimky. Platit 14 mesiacov matersku nie je sranda pre firmu, ak mas za 10 pracovnikov 3 na materskej. A toto uz je o pohlavi.

andreakotesova
5. jún 2025
@hylary

@katty123456 zle som sa vyjadrila.. nezdedil ho.. dostal ho darom..

@hylary ani dar nespadá do BSM (teda ak bol darovaný len jednemu z manzelov).

betulinka1
5. jún 2025

Autorka treba sa o tom pobaviť s muzom, ze ok, byt je tvoj ale investície uz boli spolocne. Cize by som mi navrhla, ze kupim si byt, ktory pred notarom vylúčime z BSM. Za mna mas pravdu v tom, ze ano nic nemas, ak sa rozvediete a mozete sa roky sudit o cast penazi, ktore si dala do jeho bytu. Aj muza chapem, ze citi to tak, ze byt je jeho. A preto treba najst riesenie, ze nieco bude tvoje.

biba_18
5. jún 2025
@solvina88

@biba_18 co take nezobrala by sisi muza co postavil dom za paniaze davno pred vasim stretnutim?alebo prepis mi polovicu a bude dobre?vsak mozu za manzelstva kupit spolocny byt....preco by mal v manzelstve kupovat nieco za spolocne pre jedneho? Je jedno ci zenu ci muza...existuju totiz aj zeny co dokazu zarobit a kupit nieco...

@solvina88 nezobrala by som si muža ktorý by to nechcel riešiť tak, aby som o 15 rokov s 2 deťmi neostala s holým zadkom - o čo tu reálne ide…

andrea2667
5. jún 2025

Alebo stavebné sporenie. To je menej provokačné, keďže žiadny rozvod neriešite.

darmasiswa
5. jún 2025

v aprili mi oznamila znama, ktora ma 57 rokov, jej muz 61 a dve dospele samostatne deti, ze jej muz sa s nou rozvadza. Bol to pre nu sok. Myslela si, ze maju pevne manzelstvo, spolu vychovali 2 nadherne deti s rodinami, medzi sebou mali stale humor, slusnu komunikaciu a vzajomnu pomoc, no zial, jej muz sa blaznivo zamiloval. Teraz riesia to, ako predat ich byt tak, aby si obaja z predaja vedeli kupit aspon garsonku. Na byte maju este hypoteku, o co sa ponizi cena z predaja, a novu hypoteku banka uz ani jednemu z nich neda. zatial su spolu v jednom byte, asi v nom aj zostanu, znama nevie, ako budu fungovat spolu ako spolubyvajuci, pretoze nemaju sa ako vzajomne vyplatit, a kazdy z nich musi byvat. Aspon jedno pozitivum v jej pripade je, ze muz sa s nou nehada, pretoze ma vycitky, takze snazi sa byt doma iba v jednej izbe a nezavadzat a byt doma co najmenej, kedze vacsinu casu travi s jeho frajerkou.

sasa1310
5. jún 2025
@darmasiswa

@sasa1310 rozdiel je v tom, ze ak by si autorka sama kupila byt na zaklade zuzeneho BSM, obaja by mali v pripade rozvodu kde byvat a nemali by problem, kto koho a kolko vyplati. ak sa nerozvedu, ostane to v rodine, co je ten najlepsi pripad. Autorka moze uver vziat na 100% financovanej nehnutelnosti, ak splni podmienky banky, a Pointa je v tom, ze obaja su chraneni na stare kolena. Je udivujuce, ze jej manzel nesuhlasi, aby si ona kupila byt. Takze manzel jej nedava ani existencne istoty do buducna, a ani nesuhlasi , aby sa autorka sama zabezpecila???? ja by som s takym nesuhlasila, v okoli mame dost pripadov, kedy zena po 50 musela uvolnit novej zene miesto v dome, a odisla s igelitkou a s par zinflantovanych penazi, ktore pocas rokov vrazala do domu, avsak dnes si za ne nekupi nic. Niektore sa upili medzi bezdakmi, ine skoncili na ubytovni, ine sa cez zoznamky snazili zoznamit s nmiekym s bytom, a niektore sa zavesili na krk dospelym detom, kde nevesty mali z toho uzasnu radost.

@darmasiswa nauč sa čítať s porozumením. Ak zúži napr. od júla BSM a kúpi v auguste byt, z čoho ho bude platiť? Však rozmýšľaj. No z peňazí, ktoré boli doteraz spoločné. Ja sa nebavím o právnej forme kúpenej nehnuteľnosti bez BSM, ale o prostriedkoch, ktoré na ten byt použije. A tie budú stále aj manželove. LEBO VŠETKY PENIAZE TERAZ AJ JEJ ÚSPORY AJ JEHO SÚ SPOLOČNÉ. Možno tak o 20 rokov bez BSM si môže kúpiť naozaj za svoje peniaze byt a nie teraz

1ryba
Odpoveď bola odstránená
vroni
5. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa nauč sa čítať s porozumením. Ak zúži napr. od júla BSM a kúpi v auguste byt, z čoho ho bude platiť? Však rozmýšľaj. No z peňazí, ktoré boli doteraz spoločné. Ja sa nebavím o právnej forme kúpenej nehnuteľnosti bez BSM, ale o prostriedkoch, ktoré na ten byt použije. A tie budú stále aj manželove. LEBO VŠETKY PENIAZE TERAZ AJ JEJ ÚSPORY AJ JEHO SÚ SPOLOČNÉ. Možno tak o 20 rokov bez BSM si môže kúpiť naozaj za svoje peniaze byt a nie teraz

@sasa1310, jej muž bez akýchkoľvek výčitiek strčil JEJ, len jej, žiadne spoločné peniaze do JEHO, znovu nie spoločného ale výhradne jeho domu. Áno, bola blbá. Ale je úplne mimo teraz argumentovať, že "spoločne" peniaze pôjdu do jej bytu. Bude to len vrátenie vlozeneho. Nič viac. Takže áno, jej muž je tu ten vypočítaný a nemorálny zmrd, ktorý ju obral o peniaze a nie ona zlatokopka.

sasa1310
5. jún 2025
@vroni

@sasa1310, jej muž bez akýchkoľvek výčitiek strčil JEJ, len jej, žiadne spoločné peniaze do JEHO, znovu nie spoločného ale výhradne jeho domu. Áno, bola blbá. Ale je úplne mimo teraz argumentovať, že "spoločne" peniaze pôjdu do jej bytu. Bude to len vrátenie vlozeneho. Nič viac. Takže áno, jej muž je tu ten vypočítaný a nemorálny zmrd, ktorý ju obral o peniaze a nie ona zlatokopka.

@vroni nikde nepíšem, že je zlatokopka ani nič podobné. Riešim len financovanie kúpy bytu v prípade zúženia BSM. A to akého má muža, to už musí ona vedieť. Možno keby nebolo MK, tak je s ním šťastná až do smrti v jeho dome a ani by ju nenapadlo to riešiť. Tak ako píše v prvom odseku.

hylary
5. jún 2025
@andreakotesova

@hylary ani dar nespadá do BSM (teda ak bol darovaný len jednemu z manzelov).

@andreakotesova veď ja viem.. veď preto píšem že prípadným rozvodom nedostanem nic