icon

Čo robiť, ak manžel odmieta prepis nehnuteľnosti?

4. jún 2025

Často sa tu píše, že žena žije v manželstve s mužom v dome alebo byte, ktorý však nadobudol pred tým ako sa spoznali, čiže je on jediný vlastník. Co v týchto prípadoch, keď žena celý život pracuje, vychováva deti, stara sa o byt, zveladuje ale v prípade rozvodu odchádza z domu ona bez strechy nad hlavou. Často slovenskí muži nechcú ani počas manželského života prepísať nehnuteľnosť na manželku.
Co sa da robiť, aké sú alternatívy pre manželku, aby v prípade konca manzelatva neodchadzala s nákupnou taškou a v 50tke riešila hypo, ako rozvedená žena ak jej ju niekde dajú.

Sú tu prosím také ženy?

Moj prípad je, že sa nechceme rozviesť, ale človek nevie co v budúcnosti môže prísť. Poslednú dobu to dosť riešim sama v sebe. Môj manžel na mňa nechce prepísať nehnuteľnosť, argumentuje tým, ze si na ňu tvrdo v pote tváre zarobil v zahraničí keď ma ešte nepoznal a ďalej sa o tom nechce baviť, ze raz to bude pre deti.

Strana
z6
som_realistka
5. jún 2025

No pripomen muzovi, ze JEHO dom sa opravoval aj z TVOJICH oenazi a vsetka udrzba a vsetky opravy JEHO domu idu zo SPOLOCNYCH. Navrhni mu, ze sumu co sa pouzila na JEHO dom z TVOJICH pouzijes pri kupe bytu vynateho z BSM (vtedy uvidis ako vazne to myslel s tym vyplatenim pri rozvode) a zvysok HYPO sa bude splacat z najmu.

sifo
5. jún 2025

Ja som tiež odmietol na ženu prepísať polku domu, ktorý so mnou odmietla pred svadbou kúpiť.
Po rozvode som jej vyplatil hodnotu, ktorou prispela na rekonštrukciu počas spolužitia.
Treba aby žena posielala mužovi peniaze, ktoré prispieva zo svojho účtu, alebo mala odloženē faktúry, potom si to vie v prípade rozchodu nárokovať.
Nie je ale dobré, že si takto plánuješ rozchod, privoláš si ho.

betulinka1
5. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa nauč sa čítať s porozumením. Ak zúži napr. od júla BSM a kúpi v auguste byt, z čoho ho bude platiť? Však rozmýšľaj. No z peňazí, ktoré boli doteraz spoločné. Ja sa nebavím o právnej forme kúpenej nehnuteľnosti bez BSM, ale o prostriedkoch, ktoré na ten byt použije. A tie budú stále aj manželove. LEBO VŠETKY PENIAZE TERAZ AJ JEJ ÚSPORY AJ JEHO SÚ SPOLOČNÉ. Možno tak o 20 rokov bez BSM si môže kúpiť naozaj za svoje peniaze byt a nie teraz

@sasa1310 to mas pravdu ale na druhej strane aj ona bude mat narok na vratenie penazi, co zase dali spolocne do jeho bytu. Takze sa to na konci dna moze vyrovnať s jeho nárokom. Takto nema nic. Ked bude mat svoj byt vyluceny z BSM, tak ma aspon nieco. A vzdy je v lepšej pozícii na vyjednávanie.

vroni
5. jún 2025
@sasa1310

@vroni nikde nepíšem, že je zlatokopka ani nič podobné. Riešim len financovanie kúpy bytu v prípade zúženia BSM. A to akého má muža, to už musí ona vedieť. Možno keby nebolo MK, tak je s ním šťastná až do smrti v jeho dome a ani by ju nenapadlo to riešiť. Tak ako píše v prvom odseku.

@sasa1310, to je, samozrejme, možné. A možno by bez kona o pár rokov stala s igelitkou a deťmi na ulici. Ktohovie.

nevenka
5. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba presne toto! To mu nevadilo, ked autorka davala jej peniaze do spolocneho, ale ze on ma davat vylucne jej, zrazu mu to vadi. A tie bachorky, ze by jej vyplatil, co ona investovala do bytu v pripade rozvodu, no urcite, uz ho vidim!

nevenka
5. jún 2025
@vroni

@sasa1310, jej muž bez akýchkoľvek výčitiek strčil JEJ, len jej, žiadne spoločné peniaze do JEHO, znovu nie spoločného ale výhradne jeho domu. Áno, bola blbá. Ale je úplne mimo teraz argumentovať, že "spoločne" peniaze pôjdu do jej bytu. Bude to len vrátenie vlozeneho. Nič viac. Takže áno, jej muž je tu ten vypočítaný a nemorálny zmrd, ktorý ju obral o peniaze a nie ona zlatokopka.

@vroni tiez si to myslim ako ty.

sidicek
5. jún 2025

Och tak to mi je ozaj ľúto, že si takto zle dopadla hoci si mala na začiatku manželstva svoj byt a teraz aby si sa mužovi prosila nech sa dostaneš aspoň na pôvodnú úroveň. Ono treba byť aj racionálny nie len sa zamilovane obetovať mužovi a detom.Ono teraz ak muž s ničím nesuhlasi ,tak ťažko .Zas aj to o mnohom napovedá.

mantilka
5. jún 2025

Ale však nemusí prepísať polovicu ale nejakú časť by mohol. Práve preto, že ty už tu príležitosť nemáš lebo žijete v BSM.
Opýtaj sa napr. tretinu alebo štvrtinu.

princezna_bosorka
5. jún 2025

nieco ste v bsm nadobudli, z toho ta vyplati (a nedivim sa mu, ze to nechce prepisat, skoncil by s holou prdelou on).

mandarinka555
5. jún 2025

Padlo tu veľa rád...návrhov a nápadov...Manžel s ničím nesúhlasí...prečo asi???? To, že si predala svoj vlastný byt a investovala prachy do "jeho" nehnuteľnosti, bol najväčší omyl v tvojom živote🙈 Takže, čo iné ti ostáva? Len si ulievať prachy bokom, aby si fakt neostala o pár rokov na ulici s igelitkou a s troma deťmi...Lebo podľa reakcií tvojho muža je to viac, než pravdepodobné!!!! Ešte by ma zaujímalo, aké starosti si mala s prenajímaním svojho bytu? Presvedčil ťa ho predať rôznymi debilnými rečami, že sú to "len" starosti???

nelka93
6. jún 2025

Áno máme spoločnú nehnuteľnosť. Byt sme kupovali 3 roky pred svadbou a teda nespadá do BSM, mame ho napísaný na polovicu. Ja by som popravde moc nechcela bývať v dome, ktorý je len mužov bez toho, aby som mala niečo vlastne. Ty si to vlastne predala a peniaze minula, teraz už to bude horšie získať vlastný byt

sasa1310
6. jún 2025
@vroni

@sasa1310, to je, samozrejme, možné. A možno by bez kona o pár rokov stala s igelitkou a deťmi na ulici. Ktohovie.

@vroni aj s koňom môže ostať s igelitkou. Ale len vďaka jej rozhodnutiam

prasiatko30
6. jún 2025

Pri tychto temach si vzdy spomeniem na chlapa co si zalozil presne takuto istu temu - zo 10r manzelia, spolocni potomkovia a zena jedina vlastnicka nehnutelnosti - a teda tie reakcie boli dost odlisne - drviva vacsina sa zhodovala na tom, ze zena nema co prepisovat svoj barak na muza ani po 10-15r spoluzitia😂😂😂😂a ma si chranit co je jej, a on si ma teda nieco kupit s tym, ze sa spise vynatie z BSM. Podotykam, ze muz celu dobu pracoval a financoval manzelku na md/rd. A tu v tejto teme je zase muz debil, lebo neprepise polovicu svojho baraku na zenu len tak 😂😂😂. Mk dvojity meter.

sasa1310
6. jún 2025
@prasiatko30

Pri tychto temach si vzdy spomeniem na chlapa co si zalozil presne takuto istu temu - zo 10r manzelia, spolocni potomkovia a zena jedina vlastnicka nehnutelnosti - a teda tie reakcie boli dost odlisne - drviva vacsina sa zhodovala na tom, ze zena nema co prepisovat svoj barak na muza ani po 10-15r spoluzitia😂😂😂😂a ma si chranit co je jej, a on si ma teda nieco kupit s tym, ze sa spise vynatie z BSM. Podotykam, ze muz celu dobu pracoval a financoval manzelku na md/rd. A tu v tejto teme je zase muz debil, lebo neprepise polovicu svojho baraku na zenu len tak 😂😂😂. Mk dvojity meter.

@prasiatko30 presne tak. Však som to tu aj napísala, že chcem vidieť keby to bolo opačne

vroni
6. jún 2025
@sasa1310

@vroni aj s koňom môže ostať s igelitkou. Ale len vďaka jej rozhodnutiam

@sasa1310, môže. Ale aspoň ju to neprekvapí. 🤷🏼‍♀️

darmasiswa
6. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa nauč sa čítať s porozumením. Ak zúži napr. od júla BSM a kúpi v auguste byt, z čoho ho bude platiť? Však rozmýšľaj. No z peňazí, ktoré boli doteraz spoločné. Ja sa nebavím o právnej forme kúpenej nehnuteľnosti bez BSM, ale o prostriedkoch, ktoré na ten byt použije. A tie budú stále aj manželove. LEBO VŠETKY PENIAZE TERAZ AJ JEJ ÚSPORY AJ JEHO SÚ SPOLOČNÉ. Možno tak o 20 rokov bez BSM si môže kúpiť naozaj za svoje peniaze byt a nie teraz

@sasa1310 reagujem na tvoje "nauč sa čítať s porozumením", co si tym chcela povedat? ak autorka dnes zuzi BSM na konkretny buduci kupovany byt, ktory nadobudne neskor, vybavi si 100% financovania cez hypoteku (ano, da sa obcas aj 100%, zalezi od inych okolnosti), nepouzije nic zo spolocneho. V tomto bode vsak uz by som neisla na 100% uveru, pretoze jej manzel dlzi jej vklad, a to by som premietla do casti kupnej ceny, a zvysok by bol uver, tak co mas stale problem, ze by si ona platila byt zo spolocneho? splatky uveru by isli z najmu, a tento prijem moze autorka tiez osetrit tak, aby nebol v bsm, na muzovom mieste by som vsak neriesila bsm, ale dat istotu aj manzelke, a bonusom by bolo vybudovanie noveho majetku pre rodinu

sidicek
6. jún 2025
@mandarinka555

Padlo tu veľa rád...návrhov a nápadov...Manžel s ničím nesúhlasí...prečo asi???? To, že si predala svoj vlastný byt a investovala prachy do "jeho" nehnuteľnosti, bol najväčší omyl v tvojom živote🙈 Takže, čo iné ti ostáva? Len si ulievať prachy bokom, aby si fakt neostala o pár rokov na ulici s igelitkou a s troma deťmi...Lebo podľa reakcií tvojho muža je to viac, než pravdepodobné!!!! Ešte by ma zaujímalo, aké starosti si mala s prenajímaním svojho bytu? Presvedčil ťa ho predať rôznymi debilnými rečami, že sú to "len" starosti???

@mandarinka555 presne to ma napadlo , ako ju motivoval/manipuloval k predaju svojho bytu.Zeny na také recicky veľmi ľahko naletia, ešte su mužovi vďačne, ze ich zbavil starosti s bytom co prenajímali.

sasa1310
6. jún 2025
@darmasiswa

@sasa1310 reagujem na tvoje "nauč sa čítať s porozumením", co si tym chcela povedat? ak autorka dnes zuzi BSM na konkretny buduci kupovany byt, ktory nadobudne neskor, vybavi si 100% financovania cez hypoteku (ano, da sa obcas aj 100%, zalezi od inych okolnosti), nepouzije nic zo spolocneho. V tomto bode vsak uz by som neisla na 100% uveru, pretoze jej manzel dlzi jej vklad, a to by som premietla do casti kupnej ceny, a zvysok by bol uver, tak co mas stale problem, ze by si ona platila byt zo spolocneho? splatky uveru by isli z najmu, a tento prijem moze autorka tiez osetrit tak, aby nebol v bsm, na muzovom mieste by som vsak neriesila bsm, ale dat istotu aj manzelke, a bonusom by bolo vybudovanie noveho majetku pre rodinu

@darmasiswa áno, vyše 40-ročnej samej dajú 100% hypotéku na celý byt. Ak zarába 3000€ tak prečo nie

oriesocek
6. jún 2025

U nás fungujeme tak, že každý z nás mal byt pred manželstvo. Tie sme si nechali - každý na seba a rieši si ho každý sám (prenajíma, vybavuje). Spolu sme si kúpili väčší byt, kde aj bývame. Takto si nič nevyčítame …

darmasiswa
6. jún 2025
@sasa1310

@darmasiswa áno, vyše 40-ročnej samej dajú 100% hypotéku na celý byt. Ak zarába 3000€ tak prečo nie

@sasa1310 ano, mas pravdu, aj 40-nik moze ziadat o hypoteku, dokonca v urcitych pripadoch na splatnost 30 rokov, a nie, v druhej vete uplne zle davas informaciu, zalezi najma od bonity klientky , od vysky ziadanej sumy, od hodnoty kupovanej nehnutelnosti, od toho sa odvija, aku vysku uveru moze autorka ziskat, a nic z toho nevieme

solvina88
8. jún 2025
@biba_18

@solvina88 nezobrala by som si muža ktorý by to nechcel riešiť tak, aby som o 15 rokov s 2 deťmi neostala s holým zadkom - o čo tu reálne ide…

@biba_18 ved to je normalne. Snad po 15 rokoch spolocneho zivota mate spolocne peniaze alebo investicie ci nieco ine. Ak nie tak to uz je zase ina debata.

zuzanockamt
8. jún 2025
@prasiatko30

@prasiatko30 Tu na konskom fóre je to vždy tak. Muž je vždy za debila. Úlohou muža je odovzdať výplatu (niektoré sa tu týmto chvália), zadovážiť bývanie, všetko platiť. A žena ba zadku doma, lebo veď mu deti porodila. Asi sú tie deti len jeho. Choré zmýšľanie.

biba_18
8. jún 2025
@solvina88

@biba_18 ved to je normalne. Snad po 15 rokoch spolocneho zivota mate spolocne peniaze alebo investicie ci nieco ine. Ak nie tak to uz je zase ina debata.

@solvina88 nerozumiem? 🤷‍♀️ ja nie som autorka príspevku…

oriesocek
8. jún 2025
@zuzanockamt

@prasiatko30 Tu na konskom fóre je to vždy tak. Muž je vždy za debila. Úlohou muža je odovzdať výplatu (niektoré sa tu týmto chvália), zadovážiť bývanie, všetko platiť. A žena ba zadku doma, lebo veď mu deti porodila. Asi sú tie deti len jeho. Choré zmýšľanie.

@zuzanockamt už tu boli veľa krát tieto diskusie, najlepšie je, ak príde bývať k manželovi, on mal všetko pred manželstvom a ona nepracuje celý čas - ma naplánované každé 3 roky MD/RD… takže iba on pracuje, ona je celý čas doma a neuvažuje ísť do prace

petronela1985
8. jún 2025

Mám tri kamarátky, každá býva u svojho manžela. Lebo ako inak to nazvať. Ich manželom to kvitujem, každá z nich prišla do hotového.

prasiatko30
8. jún 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt a potom su prekvapene ked to muza prestava bavit byt len bankomatom

maury
8. jún 2025

Spraviť prepis sa nedá, pokiaľ on nadobudol nehnuteľnosť pred uzatvorením manželstva. Je možný podielový predaj nehnuteľnosti alebo riešenie darovacou zmluvou, tak aby ste ako majitelia figurovali obaja.

sasa1310
8. jún 2025
@darmasiswa

@sasa1310 ano, mas pravdu, aj 40-nik moze ziadat o hypoteku, dokonca v urcitych pripadoch na splatnost 30 rokov, a nie, v druhej vete uplne zle davas informaciu, zalezi najma od bonity klientky , od vysky ziadanej sumy, od hodnoty kupovanej nehnutelnosti, od toho sa odvija, aku vysku uveru moze autorka ziskat, a nic z toho nevieme

@darmasiswa no autorka bude mať úžasnú bonitu, to je teda fakt

pipistrel13
11. jún 2025

ak by na mna nechcel manzel prepisat byt,odmietala by som v nom byvat,a navrhla aby ate ten jeho dali na prenajom a kupili si spolocne vlastny
zit cely zivot v cudzom podla mna nie je celkom v poriadku ani pre zenu a i pre muza,hoci to nadobudol uz pred manzelatvom
chapem aj muza,ale ruesenie je podla mna,kupmw nieco spolu a tam byvajme
inak mojej kamoske muz prepisal tiez bez problemov po 2rokoch manzelstva

Strana
z6