Čo robiť, keď mama čelí hrozbe bezdomovectva?
Moja mama sa pred 7 rokmi dostala do tazkej zivotnej situacie. Po viac ako 20-tich rokoch sa rozviedli s otcom, odisla od svojich rodicov (z maleho mesta v lese) do podnajmu v meste. V byte je spokojna ale...
V januari bude mat 50 rokov.
Nema svoje vlastne byvanie, majitelka bytu zomrela a zdedila ho dcera, je otazne, dokedy tam zostane a ked pojde inde, rozhodne bude mat ooooovela vyssi najom. Ja sama mam dom na hypoteku a viem, ze uz davno mala investovat do svojho byvania, ale liecila si rany...
Podnajom- 3izb.byt. Je tam s priatelom, ktory chodi pracovat prec, my surodenci sme uz dospeli, ale mensi byt nechce, aby sme mali kde prist. K priatelovi nemozu uz byvat (v starom rodicovskom dome este ziju jeho rodicia aj stryko), k mojej babke s dedkom tiez nie (neznesu ho a ziju daleko v malej dedine). Co by ste urobili na jej mieste? Rok za rokom ide a bojim sa, ze pride den, kedy zostane bezdomovec...ona uz nema ani sil stahovat sa. Jej priatel ma po rozvode a biznise dlhy, s nim hypoteku nemoze vziat. Kupili by ste si na jej mieste nieco? Alebo by ste to uz doklepali v podnajmoch? Ceny realit su fakt vysoke a hypo by brala sama 😢( alebo pride nejaky pokles? Lenze jej vek pribuda. Vdaka za rady
Mama svoj jednoizbak. A písaný iba na ňu.
Na mieste tvojej mamy by som v prvom rade vykopla tú pijavicu, čo sa na nej priživuje (jej zadĺženého priateľa, ktorý jej nič neplatí). Do hypotéky by som už nešla, ak by ju aj dostala, platila by vysokú splátku a živorila by. Ako jedináčik za nie dlhú dobu zdedí rodičovský dom.
Neviem, asi by som už do hypo nešla, dôchodok je oveľa nižší ako príjem. Ďalšia vec je, že ako zdravotná sestra môže pracovať aj počas dochodku
Ja si myslím, že mama keby chcela, už by ten svoj byt mala….ma vs a dobry príjem, u nej bude asi najväčší problém jej partner, ten ju ťahá dole….
@beataxxx tiež si myslím,
ak pracuje v zdravotníctve s VŠ, a ako autorka píše príjem má na seba slušný, riešim malý byt, 1i, 2garzonku, v mieste práce, aby ušetrila cestovné a čas dochádzanim. Obehat banky a zistiť možnosti, starí rodičia sľúbili pomôcť založením domu. Ušetrený čas môže využiť na viac služieb, nadčasy, brigádu.
Hlavne zbaviť sa pijavice, alebo aspoň mu nepomáhať finančne ( nekrmit, neprať stojí to e, ).
Chápem že je mladá a nechce byť celkom sama, ale zbaví sa jedného a teraz si závesi na krk finančné negramotneho, pijavicu ?!
Ak je tvoja mama jedinacik, najlepsie je opat sa zblizit s rodicmi, ak po jej rozvode od nich odisla. A kedze bude dedit, investovat do rodicovskeho domu. Okrem toho, ulahci jej to situaciu, ked sa bude treba o rodicov starat. S priatelom moze randit nadalej, nemusia byvat spolu, hlavne ak on aj tak robi v zahranici.
Mamu presvedcit na 1 izbak. Priatel ma dlhy, pracuje inde, tak tam v podstate ani nie je a ani neviete, dokedy im to vydrzi. Musi pozerat na seba. Hypo lahko vezme, ale, ak pride o pracu, priatel jej s uverom nepomoze, lebo mu nic vyplaty nezostava. Este 10 rokov a pojde do dochodku. Potom z coho bude platit vysoke splatky?, ale, to sa tyka aj prenajmu, aby jej potom v dochodku, aj na to vobec vyslo. Uz by mala mat rozum, ak si priviazala na krk cloveka s dlhmi, musi hlavne pozerat na seba, lebo fakt skonci ako on, na ulici s dlhmi. Ak by sa priatelovi nepacilo, nech sa o seba postara sam.
Mam tiez 50 rokov a som rozvedena, neviem si predstavit byvat v podnajme. Takisto som zacinala od nuly. Pre mna bol vlastny byt priorita, ale pred 10 rokmi to nebolo take narocne, to uznavam. Je vsak zbytocne toto riesit, dnes je ina situacia. Za mna kupit mensi bytik, na ktory mam co sa tyka splatky. Sama bez prizivnika. Dobre chapem, ze je mamka jedinacik, cize raz bude dedit a to si polepsi, splati hypo. My este budeme dlho pracovat a vyhodu ma v dobrej praci, o ktoru by nemala prist, resp najde inu. Dospele deti pochopia, ze chce nieco vlastne.
@la_dolce_vita ... a keď prídu deti dospelé na návštevu, potlačia sa alebo si nájdu na tých pár dní ubytko inde, airnb,zdieľaný byt, penzión
@cacianka presne tak, je zbytocny velky byt v jej situacii. Kvoli dospelym detom? Ved to bude aj vyssi najom okrem splatky.
@olimuc za pár do dôchodku? Mám o rok menej a 16-17 rokov, nie je za pár.
autorka - po rozvode jej nezostali žaidne peniaze? Veď museli mať s tvojim otcom nejaký majetok - byt, dom? Ja by som si zobrala hypo aspoň na jednoizbový byt. Nech má človek strechu nad hlavou.
Zajst do banky alebo nejaky financny poradca a zistit ci jej daju hypo.Ak ano,kupit byt blizko prace.A toho darmozraca by sa mala zbavit.Exekucie za neplatenie vyzivneho.To bude co za cloveka.A bachorky,ze byvala zena ho obrala o peniaze a podobne.No to urcite.Chudacik opusteny bez penazi teraz parazituje na tvojej mame.
@ibatanecnica
Nie, nemali nic. Byvali u rodicov mojej mamy. Po rozvode otec odisiel do BA a mama sa z tej mikrodediny prestahovala do najblizsieho okresneho mesta. Jedine co ma je zariadenie bytu, ktore kupovala
autorka - tak jej nezostáva nič iné iba si zobrať nejakú garzonku alebo jednoizbák na úver, ak jej hypo vôbec dajú. Bývať v podnájme nie je pre jedného človeka ľahké. Radšej splácať garzonku a v prípade núdze sa dá predať. Ale kam pôjde? Myslím si, že nie je v situácii, aby si kládla podmienky, že malý byt nechce kvôli deťom. Deti môžu prespať aj v hoteli, keď prídu.
ja by som si kludne kupila byt, ak by bol vyhodnejsie aj dalej od prace, ak je v krajskom meste, tak doprava z okolia tam problem nebude.. lepsie ako preplatit desiatky tisic za byt... pred rokmi sme takto kupili byt v ZV, za ledva polovicu z ceny bytov v BB... a dochazdali sme. Dokonca aj s malym dietatom a ja bez auta.
@simca06022011 Nie je to krajské mesto, ale malé okresné. Ja by som riešila radšej niečo bez nutnosti dochádzania.
@h2 aha najblizsie okresne.. som to zle precitala, ale aj tak... :D isla by som podla cien a rozumu a dostupnosti.
Menší byt, jednoznačne jednoizbak. Ušetrí na nájme, môžu si to sporiť na horšie časy, ak by išli ceny hore a podobne.
A dôvod že veľký byt aby ste mali kam prist... My máme veľký dvojizbak, 3 deti a nechystáme sa na väčší byt. Ten neskutočný rozdiel finančný nám za to nestojí (sused predával jednoizbak, napadlo nám kúpiť a spojiť, ale vyšlo by nás to o 100 000 viac v konečnom dôsledku, než teraz), radšej to dáme na kultúru, cestovanie, vzdelanie... Tiež nám vraveli ľudia, že máme kúpiť, aby potom mali kam chodiť k nám deti s rodinami. Toľko peňazí za to, aby azda raz za mesiac potom prišli? Jedna rodina sa tu vyspí v pohode potom pár nocí, a teoreticky aj dve, ak my prespime v kuchyni. Inak ak by mala zostať bezdomovcom, tak ju vezmeš k sebe do domu, nie?
Neriešila by som za mamu. Alebo vás požiadala o pomoc? Keď vás požiada, vtedy jej pokojne môžete ten jednoizbák zabezpečiť a zložiť sa jej na prenájom. Ste traja, plus mama, to by sa malo dať finančne zvládnuť, nie? Ale keď bude mama potrebovať haciendu, aby ste vy mali kde spať keď prídete...🤷🤷🤷. Neriešila by som. Povedala by som si, nejak bude a odkladala by som pre istotu rezervu nabok.
A čo tak mestský /obecný byt?
Som o pár rokov mladšia ako tvoja mama, takže na jej mieste by som jednoznačne kúpila niečo malé čo najbližšie k práci. Ešte bude pracovať veľmi dlho, tie názory, že do dôchodku to ma za pár, to je také …..
takže potrebuje predovšetkým svoj domov.
Potrebuje pohodlie a uľahčiť si situáciu, teda eliminovať dochádzanie
Potrebuje sa zbaviť prizivnika. To je akože priateľ? Priateľ by si zohnal aj dve brigády popri práci, len aby popri svojich dlhoch mal čím prispieť na bývanie. Sám by hradil naklady za seba, neexistuje, aby ju takto vyzieral!!! Toto nie je priateľ, to je nepriateľ!
Čo sa týka veľkosti bývania, také, že aby deti mali kde prespať, keď prídu, to si môžu dovoliť ľudia, ktorí sú na platenie nákladov dvaja, ona je sama. Stačí jej malé, ale aby bolo iba jej. Ked budete chcieť byt spolu, môže ona ísť k vám, keď prídu bratia, určite si nájdu nocľah, alebo prespia na gauči.
Choďte spolu do banky, skús jej toho somraka vyhovoriť, ale možno to bude nemožné. Možno je to taky typ ženy, že sa necha zneužívať a sama na to nakoniec doplatí. Držím palce, aby sa jej podarilo vytvoriť si svoj malý pekný domov
Mama je približne v mojom veku, žiadna starenka pred skokom do truhly, neviem si predstaviť, žeby moje deti toto riešili za mňa, zvlášť, keď tu ide o vysokoškolsky vzdelanú ženu.
Ja byť ňou, kúpim malý 1 izbový byt v mieste práce, ušetrí to čas a hlavne benzín. Deti, keď sa raz za čas objavia môžu spať na zemi na karimatkach, pripadne nejakom rozťahovacom gauči, alebo aj v hoteli. Príživníka by som sa zbavila a určite by som ho nemala nasáčkovaneho v byte
To, že mama zaspala po rozvode na vavrínoch, je už teraz jedno. Mala by sa poobzerať po vlastnom bývaní radšej teraz ako neskôr a realisticky zvážiť možnosti ake ma. Darmo chce 3i byt aby mohli všetky deti prísť na návštevu, keď ho nezafinancuje bez pomocí vlastných rodičov. Nech vezme niečo menšie a uskromní sa - na návšteve sa potlačíte, alebo prespite inde ako si spomínala. Ved je normálne, že veľké rodiny sa skladaju ako tetris, keď sa pár krát do roka stretnú. Keby sa nelubili nestretávali by sa ☺️. Dom asi nemá význam riešiť, a ešte k tomu v nejakom zapadákove.
To je pekne, že byvala manželka dala priatela tvojej mamy na sud.Tak nech on pyta polku bytu a auta naspäť, čo si tam zabudol..
Hadam neni taky sprosty, že v tomto nič nerobi, nech ju da na sud, nech sa vyrovnajú.Dufam, že nepodpisal darovaciu zmluvu
To je on blby potom, ze sa nechal obabrať a obrat o posledné trenky, a tvoja mama na to doplati
Lebo to neni fer, oni sa nejak dohodli a manželka ho obrala o všetko..On je idiot, tvoja mama asi trošku nezodpovedna a spolu to tiahnu až dotiahnu...
Akurat čitam, že možno to su bachotky - aj to je možne, že priatel je gembler a všetky peniaze šli do nenavratnej diery hehe a neplatil vyživne, teraz sa žena ozvala hm..🤔 mala by si mamka preklepnut, koho ma na krku
No veru, neviem si ani to predstavit, ze mam na krku prizivnika, co mi nic neprispeje a ja ho zivim. To co je?! To radsej budem sama, toto nie je vztah, to je zneuzivanie. Bude asi tazke sa ho zbavit, ved jemu je uzasne, ale mamka si toto nemoze dovolit.
Takze tvoja mama po rozvode vydržiava nejakého rozvedeného darmožráča, ktorý jej na nič neprispieva, všetko hradí ona. Wau. To už nič horšie na vyber nebolo?
A nezaujíma ju ani jej budúcnosť ako sa zabezpečiť a postarať o seba. Riešiš tu jej otázku bývania za ňu, pritom ona sama by toto mala v prvom rade riešiť, má svoj vek, mala by s ním mat už aj rozum.
Chce 3i byt, pritom je v podstate sama ak nerátame prízivnika, pritom na neho nemá. Niečo take ako - prikryvam sa takou perinou na akú mám ju rodicia nenaučili? To ide pýtať od svojich rodičov na dôchodku peniaze, lebo chce mať svoj štandard? Čo nespýta od gemblera? Rozmaznaný jedináčik z nej je akurát.
Z toho mi vyplýva, že skôr ona na rozdiel to tvojho otca bude problematickejšia povaha, nezodpovedná, a ráta, že na staré kolena budú riešiť jej deti ale rodičia. Vidí, ze ste pracujúci, z každej strany dom, tak snáď ju už niekto vezme pod ochranné krídla.

Som starsia ako tvoja mama a urcite by som sa snazila o vlastne byvanie, aspon 1izbak. Ved co bude robit na dochodku? Skoda, ze u nas nexistuje fungujuci system najomnych bytov...