Čo robiť, keď mama čelí hrozbe bezdomovectva?
Moja mama sa pred 7 rokmi dostala do tazkej zivotnej situacie. Po viac ako 20-tich rokoch sa rozviedli s otcom, odisla od svojich rodicov (z maleho mesta v lese) do podnajmu v meste. V byte je spokojna ale...
V januari bude mat 50 rokov.
Nema svoje vlastne byvanie, majitelka bytu zomrela a zdedila ho dcera, je otazne, dokedy tam zostane a ked pojde inde, rozhodne bude mat ooooovela vyssi najom. Ja sama mam dom na hypoteku a viem, ze uz davno mala investovat do svojho byvania, ale liecila si rany...
Podnajom- 3izb.byt. Je tam s priatelom, ktory chodi pracovat prec, my surodenci sme uz dospeli, ale mensi byt nechce, aby sme mali kde prist. K priatelovi nemozu uz byvat (v starom rodicovskom dome este ziju jeho rodicia aj stryko), k mojej babke s dedkom tiez nie (neznesu ho a ziju daleko v malej dedine). Co by ste urobili na jej mieste? Rok za rokom ide a bojim sa, ze pride den, kedy zostane bezdomovec...ona uz nema ani sil stahovat sa. Jej priatel ma po rozvode a biznise dlhy, s nim hypoteku nemoze vziat. Kupili by ste si na jej mieste nieco? Alebo by ste to uz doklepali v podnajmoch? Ceny realit su fakt vysoke a hypo by brala sama 😢( alebo pride nejaky pokles? Lenze jej vek pribuda. Vdaka za rady
@katkami123 Ty čítaš nejakú inú diskusiu? Kde si zobrala, že on je gembler? A že ona si ide kúpiť byt a jeho ide dávať na list vlastníctva? Navyše, s bývalým manželom nehnuteľnosť nemali, bývali u jej rodičov.
@h2
Na tento moment si musela dlho čakať, že? Tak, nech sa páči, vychutnaj si ho.
To, že ma dlhy a je každý mesiac na nule, sa mi zdá, že tu niekto písal o gemblerstve, v podstate, záleží na tom kvôli čomu je na nule cely čas? Necitala som úplne všetko, keď som mala prvý príspevok rozpísaný, naskočili tu ďalšie, kde autorka písala, že s jej otcom bývali u jej starých rodičov. Taktiež tu autorka spomínala, že jej starý rodicia jej mame prispejú na nové bývanie, ale chcú, aby bola iba on na LV, jeho nie, akoby to mal byť problém, že on tam nebude spomenutý a mala by to byť nejaka brzda pri matkinom osamostatnení sa.
To nikto netvrdi, že je gembler, ja som ho najskor polutovala, čo často nerobim, že žena ho obrala o posledne trenky a on sa nechal obrat o dom auto vyživne neviem čo, teraz visi jej mame na krku, potom niekto sa na to pozrel z druhej strany, že to može byt aj celkom inak, čo by aj sedelo, total bez bytu, penazi a na nule
Aj jeden aj druhy pripad je na figu, zas si to vyžerie len jej mama, ktorej hori pod zadkom a namiesto, aby riešila niečo, ide rozmyšlat, kam deti pridu, ale neni asi v pozicii, že si može trojizbak vyberať, henten ju ťaha ku dnu, ona nevie odkial pokial ,.. no cele zle..
Hovori autorka, že ma dobru vyplatu, ked pojdeme do dochodku 67, ešte 17 rokov bude makať a to je na ten jednoizbak niekde na strednom Slovensku postači, nebavime sa o Bratislave
Dalšia vec, že cestuje 50km za pracou? To je uplne mimo podla mňa..Pobliž prace bytik, ak jej vyjde na dom nie moc daleko od mesta, išla by som do toho, ked teda chce tie deti hostiť..
Čo sa priateľa na nule tyka, k tomu sa nevyjadrujem, to je mimo môj obzor, alebo potom nech dufa, že niečo zdedí, a prinajhoršom ju dcera prichýli (len či bude niektora chcieť je otázka?)
@karolinakr
Nie je gembler, uz spolu vyse 5r. On bol kamionista, teraz pracuje pre sukromnu firmu na Slovensku, ale aj tak obcas dochadza na 2-3dni do krajskeho mesta, ked treba. Celu svoju vyplatu mal na to, ze v kamione z tych penazi zil (tam treba mat par stovak € na jedlo atd), ma 2 deti studujuce na VS takze plati vysoke vyzivne a este ma aj dlh z minuleho podnikania v autodoprave. Vsetko je vydokladovane, sud o doplatenie vyzivneho bolo teraz spatne a bola tam aj mama. Byt byvalej zene daroval, cize z toho nema nic a slovne sa dohodli, ze to bude mat namiesto vyzivneho. No proste... blb. Ona je prefikana, dcera lekarov, maju 3 poschodovy dom, kde jej urobili cele poschodie ked pride na navstevu a i taj si pyta kazdy cent na deti. Nepopieram, ma na to pravo. Ale syn napr.popri skole ma aj svoj biznis a zaraba mozno viac ako moja mama. Do toho sa starat nechcem 🙂 i moj dedo sa s tym nemoze vyrovnat a tiez hovori, ze je prizivnik, zaslo to az do stadia, ze moj dedo zasiel za primatorom toho mesta kde byvali a podnikal (ano, trapne, suhlasim) a spytal sa, ako to bolo, je to tak, je to potvrdene zo vsetkych stran. Kvoli dlhom mu nechaju take to nutne minimum a padla. Moze si za to sam. Nebudem tvrdit, ze nie.
@katkami123 Ty o čom píšeš? Na aký moment som musela dlho čakať? 🙃 Píšeš o veciach, ktoré tu spomenuté neboli, tak som sa opýtala, odkiaľ si to zobrala. To je strašné, akí sú ľudia vzťahovační.
Tiež by som vybrala garsónku, hlavne mať aspoň niečo a aby ju vedela splácať..✌🏼
A čo ten byt? Nech zajde za pravnikom a pyta polku a vyrovnanie, vždy sa zastavam žien, ale toto je svinstvo, už len z toho pohladu, že žena byva v palaci , on jej necha všetko a ju nezaujima, že je na ulici..no z toho je na vracanie človeku, to je chore, to sa neda spätne vysúdiť???
@h2 Tiež si hovorím, akí sú ľudia vzťahovační, riešiť zabudnuté konflikty a niečo si dokazovať. Ale uži si to, keď ti to pomôže…
@katkami123 Absolútne netuším, o čom píšeš, naozaj. Ale môj problém to nie je. Maj pekný deň.
@karolinakr BSM treba vysporiadat do urciteho casu. Inak prepada majetok v prospech uzivatela. Vyzivne sa platut musi mesacne. Vybabral sam so sebou
@zojazoja
Viem, ze asi max do 60tky nie? Myslim, ze ma malo (bavime sa o byte za viac ako 100tis v uplne malom meste na vychode 🤦♀️), ale babka povedala, ze by jej pomohli zalozenim rodicovskeho domu /je jedinacik/, ale byt by musel byt iba jej, nie na polovicu s priatelom, boja sa kvoli jeho dlhom. Mama ma pracu ako zdravotnik s VS, zaraba tak priemerne az troska lepsie by som povedala, ale menej ako 2tis
@anonym_autor ak má mamin priateľ dlhy treba ju poriesit tak aby jej neostali na krku keby niečo. Byt ak si kupi jedine sama a na seba aby ešte aj o ten neprisla strechu nad hlavou treba mať vlastnú podnájom hocico ale s nikým napoly a už vôbec s človekom co ma dlhy

Ešte by ma zaujimalo, že to od kial sa zrodil nápad, že gemblera dajú tiež na list vlastníctva, ak by mala vlastnú nehnutelnost? Pritom korunu od neho nevidela do teraz, peniaze chce pýtať na nehnuteľnosť od svojich rodičov. To jej šiby-ryby? Potom asi veľmi dobre obišla ohľadom delenia nehnuteľnosti pri rozvode s tvojim otcom, keď má takéto smelé nápady. A gembler príde k bytu ako slepé kura ku zrnu, aby mal za čo potom nachádzať do automatov.