Čo robiť, keď nechcem pokračovať v škole?
Ahojte som dost v zlej situacii.
Bola by som rada za kazdy vas nazor.
Studujem prvy rocnik na vš ale som tu polroka a kazdy mesiac chodim do skoly s tym ci to ma zmysel. Studujem paychologiu a vsetko stoji na prezentaciach a ako zaujmem spoluziakov. Nebavi ma to.
Dnes som sa rozhodla ze to skoncim oznamilansom ro doma a tym zacalo peklo. Mam vybusneho otca ktory ma stale vybuchy neviem kedy vybuchne a matka chce uz len pokoj a pri nom ho nema. Povedala som to a povedala ze si mam hladat robotu a byvanie ak chcem pokoj ze ona nebude pocuvat jeho ako krici ona chce pokoj a on ze si mam hladat ubytovanie ze sa nebudeme obchadzst ze neviem spravit skolu a len vylehavam.
Pritom dlhodobo brigadujem popri skole kazdy volny den a vikend. Vs nechcem zahodit uplne ale buduci rok skusit to co som naozaj chcela.
Ide na mna tlak z kazdej strany a neviem ci som ja ta zla a ta co vsetko pokazi.
@gerber58 je v poriadku ukoncit studium ak v tom nevidis buducnost. Zaroven ale nie je v poriadku hnit doma na gauci a vyzierat rodicov. Takze ak tam chces zostat, tak sa dohodnite, kolko budes platit a co budes doma robit ako plnohodnotny dospely clen domacnosti. Alebo teda ako mama hovori - zdvihnut kotvy a osamostatnit sa.
@gerber58 Začnem od konca.
- Ak na budúci rok pôjdeš študovať to, čo si chcela, tak rátaj s tým, že v poslednom ročníku bude treba zaplatiť poplatok za neštandardnú dĺžku štúdia, čo môže byť niečo okolo 1000 €. Zaplatíš to buď ty, alebo rodičia. Len aby si vedela.
- Rodičia majú zvyčajne vyššie nároky na svoje ratolesti. Veľa rodičov túži po tom, aby jeho dieťa malo vyštudovanú VŠ. Takže ak chceš skončiť alebo prerušiť, je logické, že si sa stretla s nepochopením z ich strany.
- Na druhej strane, je to tvoja voľba. Ak by si sa trápila so zameraním, ktoré ťa nebaví a ktoré si nechcela, tak to radšej nechaj tak čo najskôr. Len nerozumiem rodičom, že sa stavajú až tak negatívne k tomu. Môžu byť sklamaní, že nebudeš mať VŠ, ale hneď ťa vyhadzovať z domu, aby si si našla svoje bývanie... V dnešnej dobe, ani pracujúci mladí nenájdu tak ľahko bývanie.
Ako sa vraví - žiadna kaša sa neje tak horúca, ako sa uvarí. Musí sa to u vás v rodine trochu utriasť.
@gerber58 u mna su tam dve veci. Jedna ze otec sa hneva a vytvara zlu afmosferu a druha, ze mama ti povedala ze mas ich pracovat, co sa ti samozrejme nepaci. Ja mam tiez syna prvaka na VS a tiez by som povedala to iste co tvoja mama, ze nesuhlasim aby vylihoval, ale ze ma ist robit a ma nam cosi prispievat. Ak naozaj dalsi rok chces ist studovat co si chcela, je najvyssi cas podat prihlasku, lebo vacsina skol to ma do konca marca. A prijmu ta bez prijmaciek, ano? Nemusis sa vobec pripravovat?...lebo nic konkretne si nenapisala, ak chces znova studovat od septembra, mala by si mat uz konkretny plan.
Ja ti drzim palce . Študovať niečo , čo ta vôbec nebaví , asi v pracovnej sfére sa tam tiež nevidíš , tak na čo je to dobre ? Len si sa teda mohla skôr rozhýbať . Podať prihlášku a študovať to čo ta bude bavit a neskôr aj živiť . K postoju hlavne tvojho otca sa radšej ani vyjadrovať nebudem .
Ale musíš si uvedomiť ze pokiaľ nebudeš študovať, tak musíš pracovat. Aku školu mas vystudovanu? Kde brigádujes? Bez praxe si ťažko nájdeš dobre platenú prácu aby si si zaplatila bývanie a všetko potrebné...rozumiem rodičom ze su nahnevani
Studovat nieco, co ta nebavi je na nic. Spakuj sa od nich do zahranicia, rob nieco, nesetri si a medzi tym budes aj viac vediet, akym smerom chces ist. Nova skusenost ta vyformuje. Zivot je kratky, nevenuj sa veciam, v ktorych nevidis zmysel
Su nahnevani … ale ber to ako prilezitost. Vies na aku skolu chces ist? Mas podanu prihlasku? Ak mas vstko zariadene… vyuzi cas … chod na sezonnu pracu do zahranicia a mate pokoj navzajom. Ty naberies skusenosti a oni uvidia, ze sa vies zariadit … po navrate by som isla do zdielaneho bytu + brigada … vsetko sa da …mala som podibnu situaciu … ale pred skoro 30 rokmi … tak som sa na….a a isla som mimo SVK … VS som neskor uspesne skoncila. … aku som chcela a aj posunula ma tam kde som
Nemusela si to doma ani oznámiť, vklude dokončiť ročník a ďalší rok ísť inde, hoc aj bez vedomia rodičov, keď vieš aký je tvoj otec 🙄.
Teraz im radšej pekne povedz, že ideš pokračovať. Dorob ročník a choď tam, kde chceš. Si dospelá, už rozhoduješ za seba, nemusíš im vešať všetko na nos, resp.otcovi.

Ok nechces studovat psychologiu, kam si chodila na filozoficku UK ci ?
mas ukonceny zimny semester ? a vies vobec co chces studovat, ak vobec chces ? prihlasky sa davali do konca februara
tak proste ak nechces studovat treba pracovat a prispievat rodicom na byvanie a stravu alebo si najst podnajom ci ist robit do zahranicia