icon

Čo robiť, keď starý otec udrel vnučku?

kvetinkynaluke
27. sep 2024

Co by ste robili, keby ste boli na navsteve u starych rodicou a stary otec udrie malu vnucku knihou po hlave, pred vasimi ocami? Mala pred tym dost vyvadzalala.

hopsas
27. sep 2024

@kvetinkynaluke ja by som riešila skôr teba ako jeho, prečo si dovolila malej vyvádzať? Očividne dedko nestratil trpezlivosť len tak a ešte píšeš že to bolo pred tvojimi očami? Ja som alergická na matky čo neupozornia dieta a nechajú ho vyvádzať. Minule v kostole jedno asi päťročné vrieskalo celú omšu, nikto nechápal že ťa matka ho nevzala von alebo mu niečo nepovedala. Skrátka ho nechala vrieskať a ona len opakovala: veď tíško buď, tíško, tíško, ....a decko ju malo úplne v prdeli. Otázka znie - čo si robila ty preto aby tvoje dieťa nevyvádzalo?

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@abbey1 chcela by som vidiet vasu reakciu, keby vam udreli dieťa, ako by ste diskutovali s niekym, kto si mysli, ze urobil spravnu vec. Mala som pockat ci to este nahodou nezopakuje? V lete mu vadilo, ze vylievali vodu z bazena na travu a nie na záhon, tak im ju zobral a vylial na záhon on, aj ked ich to bavilo sa nou striekať.

matullienka
27. sep 2024

@kvetinkynaluke za mňa to už kus hrotiš. Keby to urobili tvoji rodičia ani by si nepipla, ale tu už z princípu treba ísť do extrému lebo veď svokrovci.

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@hopsas a aj som písala,ze som prave prišla s druhym mladsim okupanym dieťaťom, tam som bola, nie som super mama byt na dvoch miestach naraz, ak ty ano tak ti zavidim

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@matullienka to by som veru pipla ale moji rodičia by to neurobili a to su s nimi denne

matullienka
27. sep 2024

@kvetinkynaluke samozrejme to poznáme rodičia nevesty sú vždy tí dokonalí ľudia nerobiaci chyby, vždy sú zlí len svokrovci

abbey1
27. sep 2024

@kvetinkynaluke Áno, moja sestra raz capla môjmu dieťaťu. Vydiskutovala som si to s ňou.
Nie, nemyslím si, že je správne biť dieťa.
Áno, myslím si, že si reagovala prehnane. Proste sme všetci len ľudia a musíme sa naučiť spolu komunikovať, nastaviť hranice a neriešiť hneď veci krikom, útekom, prerušením kontaktov a hrirením situácie. Čo sa tým vyrieši?

hopsas
27. sep 2024

@kvetinkynaluke zbytočne si ofucana, bola to vaša chýba, necháte dieťa robiť cirkus a čudujete sa že starkemu rupnu nervy?

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@hopsas ano, okrem ruk na bitie ma aj ústa na rozprávanie, ked sa mu zdalo, ze to prehana, mal jej to povedat, popriade muzovi, ktory tam bol, alebo ist do inej miestnosti, kym nachystám deti na spanie, a odpoved, ze sme boli na navsteve neberiem, ked nas volali, vedeli ake su deti a musia sa aj oni prispôsobiť. To nie je ofucanost, si sa pýtala kde som bola

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@matullienka nie su bez chyby, ale ked sa im nieco nepaci, nehlusia mi deti, doteraz to nerobil ani svokor, len hundral furt

raffaella
27. sep 2024

@kvetinkynaluke starý dospelý chlap udrie knihou 3ročné dieťa. Keďže tento starý dospelý chlap sa evidentne nevie ovládať (akúkoľvek fyzický útok dospelého voči dieťaťu je nezvládnutie seba samého a danej situácie), som si istá že neovládal ani silu ktorú vynaložil pri udretí. Neexistuje žiadny dôvod, ktorý by toto konanie ospravedlnil. Dieťa má 3 roky, nie je to teenager ktorý má už ako-tak vyvinuté kognitívne funkcie. Dedo mohol chytiť dieťa za ruku a odviesť ho ku tebe/otcovi, aby sa skludnilo keby ho už ďalej nezvládal. Dedo mohol odísť z miestnosti a zavrieť sa v izbe. Dedo vám mohol povedať, že vás už má dosť a máte sa zbaliť a odísť. A takto môžeme pokračovať do aleluja, ale hlavne dedo mal x ďalších spôsobov ako danú situáciu riešiť civilizovaným spôsobom.
Ako tomu predísť? Nenechávajte ho s deťmi osamote, keď teda po tomto ku ním ešte pôjdete.

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@alickapusinka tak to by som si nedovolila

deniseee
27. sep 2024

Vies, vsetci tu chapu, ze tebe vadi iba vyvrcholenie celej situacie, ale to, ako k nej prislo a preco k nej prislo, vobec neriesis. Si na navsteve u starsieho cloveka s malym dietatom/detmi. Je len logicke, ze tie deti musis zvladat v prvom rade ty a tvoj muz a musite sa prisposobit cloveku, u ktoreho ste na tej navsteve. Cize ak si u starsieho cloveka, ktory uz ma rad svoj pokoj, ma trebars tinnitus, zle reaguje na hluk, obzvlast ak trva dlho a vy pridete s detmi, nekrotite ich a este naopak rozblaznite do stavu, ze to dieta nevie, co robi, tak potom aku reakciu cakas. Ano, starsi clovek je rozumnejsi a ma si strazit svoje reakcie, ale ten starsi clovek nebol s tym dietatom sam, bola tam dalsia dospela osoba, ktora to dieta do toho stavu priviedla - tato osoba nemusela mat dost rozumu nerobit to? Sama som zazila navstevu znamych u svokry, tiez prisli s 2 detmi, rodicia sedeli a jedinym slovickom neukaznili svoje ratolesti, hoci tie vrieskali tak, ze keby vedla nich niekto zapol cirkularku, nebolo by ju pocut. Ja som sa ovladla len s vypatim vsetkych nervov, aby som ich nevyhodila behom 5 minut (odvtedy sa nestretavame, ked si nevedia deti vychovat). Svokra mala problem zdravotny po ich navsteve este dlhsi cas, tak ju to rozhadzalo. Ako ohladuplne teda realizujete svoje navstevy vy? Asi nie velmi dobre, ked pises sama, ze svokor vzdy hundre. Tak asi ste to teraz uz statocne prepalili, lebo predtym si asi to hundranie brala jednym uchom dnu a druhym von. Predidte podobnej situacii v buducnosti v prvom rade tak, ze si na deti date pozor a vobec k tomu nepride.

hopsas
27. sep 2024

@kvetinkynaluke akoby som počula milión iných matiek čo im deti vyvádzajú a oni ich nevedia dať do laty 😉škoda slov asi si čakala že tu všetci budú nadávať na dedka..nuž..smola...

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@hopsas cize deti vyvadzat nemaju, to ze sa 5 minut pred tym aj on jasil s malym je ok, ale zrazu blik, dcera pacla otca a otec si nevie sam vyriešiť situáciu, tak ho ako nesvojpravneho bude brániť dedo a udrie male dieta po hlave. Budem si stat za tym, ze pohlave ju bit nema a ak uz si mysli, ze je v prave, aj ked jemu nic nespravila tak ju mohol pacnut aj po zadku rukou

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@deborahzelenkava on sa snou santil, tak neviem preco nevidel

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
mnau123
27. sep 2024

Ja som v soku kolko je tu superzien, ktore si 3-rocne dieta zakazdym usmernili pri prvom pipnuti do sekundy.
Dedko mal cely zivot nato aby sa naucil sebaovladaniu, ale jemu predsa odpustime buchnutie knihou po hlave. Dovodom tejto "vychovnej metody" nie je staroba, ma to v sebe proste tak nastavene cely zivot. Za mna to nie je OK, muzovi tiez nedavam po hlave ked mam nanho nervy.

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@mnau123 tiez ma to prekvapuje, asi rodili vychovane deti bez chyb, moje deti su este len v procese výchovy, tak za nimi zjavne zaostavame

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@deborahzelenkava ja som ju dokupelne nepočula, ja som sa vracala uz s okupanym druhým dietatom, ked zrazu boli predo mnou a buch. Som si vedomá toho, ze zasiahnut mal muz, boli traja dospeli tam, aj so starkou, tak aby ju traja neskludnili bez knihy mi je divne a nevysvetlene

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@deborahzelenkava nechcem tym povedať ze tu cakam vysvetlenie, ja som len chcela vediet ako by reagovali ine matky v tej situácii

lius
27. sep 2024

@kvetinkynaluke je mi luto, co sa vam stalo a ze sa ta manzel nezastal. Ja mam podobnych svokrovcov, ktori nemaju problem s fyzickymi trestami a ja teda eliminujem navstevy k nim. Vzdy som pri detoch, ak by sa cosi "zomlelo" a branim ich, ako sa len da, kedze oni po nich len kricia a vyhrazaju sa.

cukroska
27. sep 2024

@osky Aj nás bil učiteľ na základnej knihou,palicou hruštičku,rómov zväzkom kľúčov. Teda mňa yz konkrétne nie,lebo otec zakročili ešte pru staršej sestre. Ale moju sestru po hlave raz tak,že mala hrču a zatlkaka čo sa bála povedať .Až deti povedali a išiel urobiť s pánom učiteľom poriadok. Napriek tomu to učiteľa neodradilo a deti bil.Nie som zástanca fyzických trestov,ake ak si dieťa uz naozaj zaslúži tak jedna výchovná neuškodí. A myslím si,že aj tomuto dieťaťu už nebolo konca kraja a dedo to nevydržal. Ale verím,že s neho neubudlo a bude do to pamätať už. Ak má s toho doživotnú traumu tak už aj rodič musí vedieť prečo.

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@deniseee no aby nehundral by som ich musela posadiť na gauč a potichu by s nim pozerali spravy a najlepsie s chipsami alebo cokoladou v ruke, aby boli ozaj ticho, tak to neviem a nechcem, ked chodíme na návštevy, tak mi vsetci hovoria, ze im nic nedovolím, ale tu nas volaju vzdy aspon na tyzden, tak nemoze čakať, ze budu ticho sediet, takze ano hundranie si nevsimam, su to deti, maju sa hrať a jemu ked to vadi, tak by nas nemal volať a mal by ich prist pozriet on, ostať kolko zvládne a odísť, ale to sa im uz skoro rok neuracilo

hopsas
27. sep 2024

@kvetinkynaluke ty si matka on je otec vaša zodpovednosť za dieťa trvá nonstop a ak dieťa vyvádza je to len a len vaša chyba .koniec diskusie s tebou, strácame tu čas nevidíš si ďalej od nosa

dadis
27. sep 2024

Ja nechapem, ze sa tu riesi zla "vychova" uplne normslneho spravania 3r dietata a zastavaju sa tu cloveka, co 3 rocne dueta udrie knihou po hlave (a koko reakcii tu bolo, ze to urcite nebolo silno). Vam tu uz vsetkym drbe, radsej budete autorku zhadzovat ako prehana, ako je to chyba jej muza, jej, vychovy s dedko je vlastne ok, lebo bol unaveny a urcite to nebolo silno. Nie, vasim dokonalym detom by sa to nestalo 🙄. Ale o to tu nejde. Autorka zareagovala spravne, ochranuje si svoje deti a verim, ze dedkovci sa poucia.

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@hopsas beriem tvoju odpoved, ale hodila by sa k inej teme, ja som sa nepýtala na zodpovednosť a výchovu, ale na reakciu. Zodpovednosť a výchova je na nas, to som nepoprela. Takze keby sa to stalo tebe, ak mas deti, bola by si v pohode a schvalujes fyzické tresty.

lujza123
27. sep 2024

@kvetinkynaluke stalo sa mi podobne, môj otec dal malej po zadku lebo vyliezala na stôl.
Najskôr som sa ukludnila lebo v tej sekunde som myslela ze dám po zadku aj ja jemu. A potom som mu to vysvetlila ze výchovu nech nechá na mňa, ze si neželám aby ju niekto fyzicky trestal.
Môže jej rázne niečo povedať, môže prerušiť neželanu činnosť co robí, alebo teda zakričať na mňa ja si ju dám do poriadku..
Akoze moji rodičia nás bili za kazdu blbost, lebo sami tak boli vychovávaní a nikdy sa nad tým nezamýšľali ze to nieje správne. Mne až mama prednedávnom sama povedala ze mi neverila ked som jej ešte dávno rozprávala ze som proti fyzickým trestom, myslela si ze bez toho bude dieťa rozmaznané a nezvládnutelné. A uznala ze sa mýlila

kvetinkynaluke
autor
27. sep 2024

@lujza123 Ja som sa ukľudnit nevedela, pri zadku by som sa cez to preniesla, ale po hlave nie. Paci sa mi ako ste si to pekne vykomunikovali, tu by to zial nebolo mozne, kedze ma za to, ze urobil dobre