icon

Čo robiť, keď svokrovci nechcú darčeky na Vianoce?

22. dec 2024

Ahojte, svokrovci nás strasne presviedčali aby sme tento rok trávili vianoce u nich (na opačnej strane SK) s čím sme nakoniec súhlasili. Bude tam širšia rodina. No svokra mi teraz prízvukovala aby sme si nezabudli so sebou priniesť darceky, že oni pre nás nič nemajú a ani od nás žiadne darčeky nechcú 😀 mne to príde divne nakolko “v našej rodine” obdarováva každý každého, čiže mňa čakajú pod stromčekom ďalšie darčeky od rodičov, súrodencov, tety a môj manžel tým pádom dostane iba jeden jediný darček odo mňa. Keďže som s tým nepočítala, nie je to veľký darček 😞 takisto deti od jednej babky dostanú kopu hračiek (cca za 400€) a od svokrovcov možno nejakú drobnosť aby sa nepovedalo. Som z toho akosi sklamaná a nechápem takéto zmýšľanie, vy áno?

mentolka12
27. dec 2024

@aurora33 a? To ze moje dieta ma auto neznamena, ze sa od rana do vecera iba v nom vozi a nema ziadne aktivity mimo neho.

lulupulu
27. dec 2024

Prajem ti aby si dospela a začala vnímať vianoce, o čom reálne sú. Nie riešiť darčeky a kraviny. Si fakt ešte dieťa? Alebo len rozmaznana dcéra zbohatlikov

tinulka33
27. dec 2024

@oblecenie99 celé toto moja reč.....čo potrebujem kúpim si cez rok(v rámci možností)keď potrebujem pyžamo v marci,kúpim v marci.....ked mi dôjde parfum,kúpim si ho(v rámci možností)od muža nedostávam ani ja nič ,niee je taký kreatívny,kúpim si sama a nevadí mi to alebo vyberieme spolu,tak isto synom jeden -dva darčeky.....inak majú všetko čo potrebujú...

cervenaruza123
27. dec 2024

Ja som si len vsimla, ako si napisala, ze ti to pripada ako nepomer v jednej rodine. Lenze to je prave to, ze vy uz nie ste jedna rodina, ale ste vlastne tri rodiny. Vy si vytvarate vlastne zvyky a vase povodne rodiny maju tiez svoje vlastne zvyky. Bolo by priam cudne, ak by obe vase rodiny mali rovnake zvyklosti. A tiez nerozumiem tomu, ze ked teda vo vasej rodine je zvykom davat darceky kazdy kazdemu, pre o manzel nedostane od nich nic. Potom vlastne to este viac oddeluje rodiny a jeho do rodiny teda akoby neberu. Tak to teda vyznieva. Ked raz je zvyklost kupovat kazdemu v rodine darceky, tak fakt nechapem preco nie aj jemu.
Aj mi pripada velmi cudne, ze ste si doteraz nekupovali darceky, kedze ste neboli na Stedry den u svokrovcov. Napriklad my bud kupujeme niekomu alebo nie, da sa to ked tak dodatocne. Nezavisi to od toho kde sme na Stedry den. Dar davame z lasky a nie kvoli miestu, kde sme a s kym sme. Takze kazdy vnima ako cudne nieco ine. Treba respektovat tradicie kazdej rodiny.

aurora33
27. dec 2024

@mentolka12 sama si napísala, že sa v ňom ,,stále vozí už treti rok”

samik88
27. dec 2024

@aurora33 aj my sme synovi kúpili elektrický traktorík (to mal ešte len rok) a vozí sa na ňom dodnes (3,5r.). Má ho veľmi rád. Do vlečky naloží lístie,konáriky,kamienky,atď.a preváža. A je až príliš aktívny. Už ročný behal na odrážadle. Teraz sa už bicykluje. Občas vytiahne aj kolobežku,skáče na trampolíne,má pieskovisko,šmýkačku a kadečo iné. A chodí aj chovať zvieratká do záhrady. Je nonstop v pohybe. Netreba to tak odsudzovať. Ale na druhú stranu ťa aj chápem,lebo aj ja som videla detičky,ktoré len sedia v tých autíčkach a nič iné ich nezaujíma. No to je chyba rodičov. My sme mali od narodenia akčného syna a sme na dedine,kde stále okolo nás chodia traktory 🚜 .

cecilia29
27. dec 2024

V dospelosti riešiť darčeky od Ježiška nie je myslím OK. My si dospelí tiež dávame len po podrobnosti (visne v cokolade, kava a ine pochutiny) - Vianoce u našich. Deti dostanú aj od mojich 4 surodencov- ale stále len drobnosti - maľovanka, nové farbičky, oblečenie. Nechcem to posolstvo Vianoc zatieniť len konzumom a darčekmi. Neviem si predstaviť, že by od každého dostali veľa väčších darov - to by sme potrebovali druhý dom len na uskladnenie hračiek.
Takže tiež sa skôr prikláňam sa stranu svokrovcov. Nepríde mi to divne.

any_soj
27. dec 2024

@mamina7070 to keď niekde ideš, tak očakávať darčeky od nich? Z akého dôvodu? My keď ideme či už k mojim rodičom, alebo ku svokrovcom, normálne berieme balíčky pre deti, pre nás, ktoré by dostali aj u nás, a aj pre tých, kam ideme. Ani by mi nenapadlo to nebrať, veď to sú darčeky pre naše deti, ktoré im chceme dať na Vianoce, bez ohľadu na to, kde to bude.

isis234
27. dec 2024

Vianoce sú sviatkom narodenia Ježíška. Darčeky dostávame na meniny, narodeniny.
Svokrovci sú radi, že na tak veľký sviatok sa stretne rodina. Je čas na rozhovor. Posedenie pri káve, zákusku, koláčiku.
Darček pre deti - stačí aj spoločenská hra, s ktorou sa zahrajú aj rodičia, starí rodičia. Nemyslíš? Netreba veľa darčekov... potom že je veľa odpadu.

mimi3008
28. dec 2024

Vytocilo by ma, keby niekto obdaroval moje deti 400 eurovymi darcekmi. Moji rodicia tiez maju take tendencie obdarovat moje deti vagonom hraciek, aby boli najlepsi a najmilsi pre nase deti, tiez ich treba krotit, lebo sa mi to nepaci...je mi milsie, ze dostanu od svokrovcov po 1-2 mensich darcekoch

mejzik
28. dec 2024

@nikaeli nenapísala alebo som nepostrehla pre koľko deti

kikush182329
28. dec 2024

@sisska96 nie su prvorade. Ale ak nedaju stari rodicia ani len detom malu hracku pod stromcek, ale hlavne, ze ich chcu mat tam, tak to mi nepride normalne. Ukaz mi dieta, ktore necaka v ten den aspon jeden darcek. Kazde jedno by bolo sklamane.

mamina7070
28. dec 2024

@any_soj ano ocakavam ze deti dostanu darcek od starych rodicov ked tam ideme na vianoce na navstevu (nie na stedry den, my sme tam boli na 2 sv vianocny) tak ako v milionoch domacnostiach
samozrejme darceky dostanu aj doma co kupim ja
tvoji rodicia ani svokrovci nedavaju tvojim detom ziadne darceky ked knnim pridete na navstevu pocas vianoc ? este pochopim ze daju peniaze a mas kupit ty ale ze vobec nic nedostanu u starych rodicov tvoje deti ?

pekne divne rodiny

alexandra197
28. dec 2024

@aurora33 syn dostal elek.auto k 1.roku bude mat uz päť a auto startuje den e a ešte sa s ním vozí polovica ulice. U nás to bol jeden z naj.darcekov

surama
28. dec 2024

@aurora33 Vidim, ze tazko ti je priznat, ze elektricke auticko nie je taka blbost, ako si si myslela 😀 Aj mojmu sme kupili a bolo to ten naj darcek, ktory dostal. Ved si len zober taku koordinaciu pohybov...zaradi si rychlost, stlaci pedal a toci volantom, dalej priestorova orientacia...musi vediet, ze si musi nadist, pozerat, kde cuva atd. Ale musi k tomu dieta inklinovat. Moj sa asi s volantom uz narodil.

sisska96
28. dec 2024

@kikush182329 ani my sme nedostali každí rok darček od jednej babky, lebo proste ledva mala dôchodok na jedlo. No a? Nemáme traumu

aurora33
28. dec 2024

@surama pozri sa, nie som jediná, ktorá si to mysli. Keď ste s tým spokojne tak ok. Všetko je v poriadku. Ja mám našťastie aktívne deti 🥰

aurora33
28. dec 2024

@samik88 suhlasim s tou tvojou druhou častou. Presne toto som mala na mysli. Často vidím znudene deti, ktoré tam len sedia dokonca ešte aby sa nenudili, majú v rukách telefón. Toto som mala na mysli.

gladys_07
28. dec 2024

@aurora33 ale mas tu tiez vela opacnych nazorov (zvacsa od zien ktore to auticko realne aj doma maju). To s tym “ja mam aktivne deti” bolo trocha trapne. Moj maly sa ako 3rocny naucil za 10 minut bicyklovat. Stale u nas fici viac bycikel ako auticko, sem tam vytiahne kolobezku alebo slapaci traktor. Ale auticko je velky hit na ulici. V momente je zo 5 deti na ulici, robia si preteky, hraju sa policajtov, striedaju sa, poziciavaju si veci. Zdaleka to nie je o tom ze obezne dieta s keksikom v ruke sedi a mama soferuje dialkovym.

aurora33
28. dec 2024

@gladys_07 jezin ale vás to tu niektoré žerie 😀😂 ved ak ste spokojne že vám deti spokojne sedkaju v autíčku, tak buďte. Pekný deň prajem

hendikep
28. dec 2024

mne by to len a len vyhovovalo… kym sa to takto nenastavilo aj u nas, prehrabavala som doma zbytocnosti… proste ja sa snazim mat doma toho co najmenej, a preto vyslovene nemam rada ak ma niekto obdaruje niecim co mi netreba alebo sa mi nepaci , naco?? u deti takisto.. my ako rodicia im kupime to co si zelali, a sirsia rodina spotrebny material - pracovne zosity, farbicky, plastelina.. nenavidim milion hraciek s ktorymi sa aj tak nehraju… ver mi 400€ darcekmi ich skromnosti nenaucis, prave napak budu ocakavat stale viac a drahsie

bu1bu
28. dec 2024

Prve sviatky s detmi u svokrovcoch boli presne take ze sa chceli ukazat, nakupili veci hadam aj za vuac sko za 400€ bolo to hrozne, neskor ked mala deti aj svagrina nase deti dostavali fakt len blbosti, ktore nielen ze zavadzali ale ani radost neurobili. Pred 2 rokmi som svokrovcov ( a aj mojich rodicov) poprosila aby detom nekupovali nic, ale naozaj ze nic, kupila som darceky sama, pod vsetky 3 viamocne darceky, veci ktore chceli, ktore sa im pacili, dokopy to bolo 6 veci ( 2 deti, 3 stromceky) a deti sa sli zblaznit lebo si uzili ten darcek dokonale, bolo to to co chceli a zaroven neboli zahlteni mnozstvom blbosti. Vtedy konecne vsetci pochopili… tohto roku sami rodicia a svokrovci mi navrhli uz v oktobri aby som to zase vyriesila takto…

minka80
28. dec 2024

Pises, ze u vas dava kazdy kazdemu. Tak preco tvoj manzel nic nedostane iba od teba? Ved je sucastou rodiny? Musi to byt trapne ked idete k tvojej rodine vsetci di tam menite darceky a on chudak nic.🤦🏼‍♀️

lacibo
28. dec 2024

Mne to ako svokre a mame tiez pride divne ze rodicia nic nedaju ani synovi ani neveste ani vnucatam..my to riesime tak, ze dospelym detom a zaťovi poslem na ucet peniaze pred Vianocami, nech si vyberu co potrebuju ( kupujem iba 8 rocnej) a pod stromcek iba malickost im kupim ( to co viem, ze urcite trafim a vyuziju to), moji rodicia tak isto poslu na ucet pre nas peniaze, ja im kupim darceky ale dohodnem sa co to bude, ja pre seba si rovnako vyberiem co chcem a manzel zaplati ( on si netrufa na vyber), ja jemu kupujem ( ja si trufam🤣).. ale iste je, ze zat je pre mna to iste ako syn, takze ak jemu rovnako dam ako detom..vnucatka este nemam, ale isto by som kupovala aj jemu ( po dohode s rodicmi) ja vobec neuznavam kupovanie zbytocnosti..my sme minimalisti..bud presne viem, ze trafim alebo sa poradim dopredu..napr.starsia dcera chcela.iba jeden jediny dar tento rok a drahsi ( cize vsetci vratane manzela sme jej prispeli ) lepsie ako tisic blbosti od kazdeho

nikaeli
28. dec 2024

@mejzik ak som to správne pochopila, ročné dvojčatá

kikush182329
28. dec 2024

@sisska96 prave preto ak to starkym nevychadza, tak nemaju organizovat veceru u nich. Nech si deti uziju vianoce so vsetkym a k starkym az potom.

veronicka88
28. dec 2024

Každy nech robí ako uzná za vhodné ale aby som sa ako dospelá zamýšľala že nedostanem darček 🙈 a náhodou mi vyskočilo na FB toto musela som🙂

ovaaa
28. dec 2024

U nás v rodine kupuje mama všetkým a my jej. U mňa je to obálka s financiami nech si kúpi to, čo potrebuje. Medzi sebou si súrodenci s rodinami nekupujeme nič. Zvlášť kategória sú deti, tie dostanú od každej rodiny. Momentálne je to už len môj syn takže dostane 3 obálky a od babky obálku a darčeky. Ma 15r. takže v 18 mu to už skončí od súrodencov.

nika_23
28. dec 2024

Ani my si už nedávame darčeky medzi dospelými,2.rok máme toto pravidlo.Iba deťom.Nic divné na Tom nevidím.Ked prídeme na návštevu donesiem nejaké pochutiny ako bezne keď prídeme na návštevu.

nika_23
28. dec 2024

Namiesto darcekov nám rodičia daju nejakú sumu na ucet aby sme si kúpili čo uznáme za vhodné.