icon

Čo robiť pri kríze v manželstve?

9. okt 2024

Ahojte, píšem anonymne,nakoľko neviem či ma tu niekto nespozná. Prežívam krízu v manželstve, o ktorej nikto nevie, lebo sa hanbím zveriť komukoľvek známemu. Pred niekoľkými rokmi som sa vydala s manželom máme 2 maličké deti a tu nastal kameň úrazu. Presťahovali sme sa do mesta, kde nikoho nemáme, ale bolo to blízko k svokrovcom, ktorí nám podľa manžela budú pomáhať. Realita je taká,že o vnúčatá záujem nemajú, ale manžel na nich nedá dopustiť. Manžel pracuje z domu, pomáha v rámci možností, ale jeho predstava o živote je taká, že on zarába a ja sa mám starať o deti, čo beriem, ale už fakt nevládzem. Od dcéry,ktorá má rok som ešte nebola. Stále som s deťmi, občas raz za mesiac-dva príde moja mama na víkend. Keď mužovi spomeniem,že chcem ísť s deťmi na víkend preč, urazí sa a je oheň na streche, že mu deti beriem. Syn má 3 roky a teraz nastúpil do škôlky, je chorý a mužovi už vadí aj to, mám si ho podľa neho nechať doma. Doma každý deň upratujem, varím, periem,žehlím, chodím s deťmi na prechádzky,v čase kedy spia cvičím, alebo cvičím s nimi, ale už mi vyčíta aj to,že ja mám voľno a on nie, lebo sa naňho zavesia hneď, keď príde z práce. Dnes som mu pri ďalšej hádke vykričala,že ľutujem,že som sa zaňho vydala, ale už ma dopálil, prišiel na obed o 12tej a začal hneď,že je neporiadok, pohádzané
veci a pritom na mne zavesené 2 deti a obed hotový na sporáku. Je mi do plaču, alebo sa cítim stratene, znechutene? Už neviem a ani neviem čo ďalej robiť.

autor
9. okt 2024

@gribka1 jasné, pôjdem, kebyže máme len syna,už by som bola v práci.

gribka1
9. okt 2024

Ono by mu prospelo občas spať ako rodina v spálni, asi netuší, čo je to toľko vstávať.

autor
9. okt 2024

@gribka1 Víkend je taký istý, muž je živnostník, robí sám na seba, má špecifickú prácu, robí v dielni v dome, čiže môže robiť stále, aj chce, lebo takto robil stále. Preňho je nedeľa ako pondelok, nič výnimočné.

zanka777
9. okt 2024

Čiže on je v inej miestnosti pracuje a potom sa príde najesť a tvári sa že ten "neporiadok a pohadzane veci nevidel "a zrazu mu to vadí???tak by som ho zatvorila do tej izby a nech z nej nevylieza až kým nebude byt tip top 👌😂

autor
9. okt 2024

@gribka1 nevstával ani k synovi, ale ok, nekojila som, čiže som to zobrala,že fajn,chodí do práce,nech sa vyspí, ja vstanem k deťom, nejako som si už zvykla, k dvom je to náročné, často prechodím cele noci, ale zas…to už je to najmenej.

gagik
9. okt 2024

To je normálna materska, co by si chcela aby on popri zarábanii na rodinu sa na 100% staral o deti a ty by si robila co?takto ako to mas ty to ma 90%zien s dvomi malymi detmi na materskej,ak teda jej nepomaha armáda rodinných príslušníkov.

autor
9. okt 2024

@gagik nič by som nechcela, v úvode som vysvetlila,že som možno už ja vyhorená. Ok, tak som asi v tej skupine 90% matiek. Vďaka za názor.

gribka1
9. okt 2024

@gagik A čo tak výlety, dovolenky, keď on nemá ani jeden deň voľna, lebo nechce?

gagik
9. okt 2024

@gribka1 on nema vobec nikdy volno?

gribka1
9. okt 2024

@gagik Veď píše, každý deň v dielni, živnostník. Alebo záhrada.

gribka1
9. okt 2024

Tak aj ty si chybu urobila na začiatku, aspoň raz do týždňa si zaslúžiš spať celú noc. Akože chudáčik nerobí na smeny za pásom, vyspinká sa doružova vo svojej izbičke, to čo je?

gagik
9. okt 2024

@gribka1 Tak aj tak by jej asi velmi nepomoholo,keby deti vzal na 2-3hodky von.Proste to musi vydrzat, opísala uplne normalnu situaciu zien na metarskej.

gribka1
9. okt 2024

@gagik Všetky to tak majú, veď vieme, ale ten kolotoč musíš niekedy prerušiť, aby žienky s deťmi nevyhoreli.

tiezjedna
9. okt 2024

@gagik prosím ťa, o čom točíš??? Pán tvorstva sa chová ako idiot, keby držal zobák narobil by menej škody🙄 Môj muž generuje úžasné peniaze, a nikdy sa ako hovado nechoval. Mne sa z týchto típkov nôž vo vrecku otvára a vôbec sa nedivím autorke, že toho má plné zuby. A aby jej zakazoval vziať deti na víkend na výlet, tak to je úplný úlet!

mane01
9. okt 2024

O dceru sa nevie postarat? Ale buzerovat ta vie? Prepac, ale konecne si uvedom, ze si dospela a nenechaj so sebou zametat! Manzelia su dvaja rovnocenni ludia. On nie je tvoj foter, ze ti ma hovorit co mozes a co nie.

kristinka92
9. okt 2024

Autorka totalne ta chápem!! Mám rovnako stare deti, cize viem čo máš doma, úplne do bodky viem.
Aj naša starsia nastúpila teraz do skolky, bola v nej pár dni tu postupnú adaptáciu -2tyzdne doma všetci chorí (=nechodili chorí von, cize katastrofa, totálna ponorka, nespali ani cez deň dobre ani v noci, no celé zle) - dneska išla do skolky, môžem čakať kedy zas čo prinesie (koľko dni to asi tak bude?) cize to čo tu jedna baba písala že “však máš len jedno dieta doma” je tak alurat na smiech cez slzy, lebo nevie čo píše. Pre mna ale ak tých pár dni v škôlke, to bol moment že som sa konečne nadýchla po tom otrasnom roku, kedy som si len chvost naháňala cely deň. Je to náročne, strašne. Takýto maly vekový rozdiel je masaker. Ja mám doma aspoň chlapa ktorý rovno prizná že on by to nedal a chodí do prace aby si od nich oddychol, leno by sa zblaznil- mne aspoň toto psychicky pomáha, že uznal že robím tazku robotu a nikdy neboli blbe reči že prečo som nestihla navarit alebo čo.

gagik
9. okt 2024

@tiezjedna ved hovorim, 10% zien pomahaju pribuzni,alebo maju miesto manzela muza,ktory ak by mohol tak za zenu aj kojí -ale to je uplna rarita.

michaela789
9. okt 2024

Jeeežiš 🤦🏻‍♀️ K našim deťom tiež vstávam ja, som na materskej, manžel zarába, takže to beriem..nech sa teda vyspí... Keď je treba bez pindov ma ale vystrieda... keď si chorá tak čo? Aj tak s jazykom po kolená vyplazenym sa vyšuchceš tých 6x za noc a tíšiš deti?
Ďalšia vec, mňa by štvalo najmä to pyskovanie ako, čo a kedy robím a že to je zle, málo a neskoro. Ty mu tiež vykrikuješ koľko zarobí a koľko toho za deň stihne? TOTO by mi vadilo. Že brble ako tráviš čas zatiaľ čo on je niekde v kobke zalezený a úplný nezájem či ty stíhaš, či sa ti deti nestavajú na hlavu, ... A potom príde, pán kráľ, a už ide prstom ukazovať a robiť si zoznam... No tak to určite...

dahra
9. okt 2024

autorka, som, resp. bola som na tom dosť podobne. Len už mám oveľa väčšie deti. Môj muž je taký typ ako tvoj. Práca, práca, práca.... dovolenka ním preferovaná je len ležanie na gauči. Keďže deti sú väčšie, chodím s nimi sama. Jedine, kam chodíme spolu sú návštevy tak 4x do roka u mojich rodičov a jeho mamy. Keď som čítala tú vetu, že môžeš ísť do práce, ale zarob ako on. Ako by môjmu z úst vypadla. Je nemožné zarobiť toľko, lebo v oblasti, kde ja pracujem je tabuľkový plat zamestnanca pred dôchodkom nižší ako nástupný plat v jeho oblasti 🙂 Najhoršie na práci z domu je to, že človek nemení prostredie a začína ponorka.

autor
9. okt 2024

Reagujem tak “hromadne”, čítam priebežne, sú to zaujímavé názory, najviac ma asi z toho všetkého trápi, že čím som dlhšie na materskej,tým mám pocit,že ma manžel prestáva ctiť alebo vážiť si ma. Nemám tu nikoho kto by mi pomohol, moja svokra mi rovno povedala,že mi pomáhať nebude, mama je ešte pracujúca a byť v tom kolotoči neustále je každý deň ťažsie. Aj keď deti spia /náhodou naraz/,tak som doma, v izbe, lebo niekto na ne musí dávať pozor - čiže ja. A áno, aj chorá k nim vstávam a nadopujem sa liekmi a fungujem. Lenže zas toto ma veľa matiek. No hádam teda mi z tých vašich názorov vychádza,že je to prechodné obdobie, tak dúfam,že materská nebude pre nás umieračikom a nejako to dáme.

kiki68
9. okt 2024

Navrhni mu vymenu manzeliek, ja dojdem, nech vidi ako sa ma spravat jelito. Nevazi si Ta, lebo robis vsetko, co chce a je to pre neho uz automaticke. Toto robi vela ludi, nielen muzov. Vztah je neustala praca na sebe, nie komandovanie toho druheho a potom ked sa raz tomu vzopries, tak to nebude pekne. Lebo vydrzis kym budu mat deti 15 a dalej uz nebudes vidiet dovod.

gribka1
9. okt 2024

To si asi zle čítala názory. Veľa šťastia.

michaela789
9. okt 2024

Eeeh??? Nie, nie je normálne byť chorá nadopovaná liekmi a aj tak bežať na 200... Presne - keby si ťa za to aspoň vážil. Toto je fakt strašné. Ani sa mi nechce veriť, koľko žien tento stav normalizuje. Ako keby matka na materskej bola nejaký domáci škriatok, čo má byť vďačný za všetko a pokým nedostáva od muža po papuli, tak sa má vlastne dobre... 🤦🏻‍♀️

tiezjedna
9. okt 2024

@gagik nám nepomáhal nikto. Proste mám len normálneho muža, nie dementa.

tiezjedna
9. okt 2024

@michaela789 presne... len žasnem, čo tu čítam...

sidicek
9. okt 2024

Nerozumiem načo si sa dala dokopy s chlapom, co len robí a to je jeho veskera aktivita.Naco je takéto spolužitie? To, ze ešte aj pri svojom takmer nulovom prinose k chodu domácnosti ,dokáže buzerovat ženu co kmita okolo 2 deti a domu len svedčí o jeho charaktere.

7miriam77
9. okt 2024

A jemu stačí takýto život? Je šťastný? Ako fakt len pracovať a pracovať a neuzivat si popritom,to je čo za život?? Nemá nijaké hobby, nerád chodí na výlety, nerád vám , tebe a deťom robí radosť? Keď ste nemali deti, čo nie je tak dávno ako ste spolu žili, čo ste spolu robili? Toto čo opisujes, je dosť divné chovanie muža a celkovo zvláštny život. Veľký stereotyp, to sa nedá dlhodobo vydržať

stanzi
9. okt 2024

Autorka, asi si si zle precitala diskusiu, myslim, ze vacsina zien sa tu zhodla, ze spravanie tvojho muza NIE je ok. Lebo naozaj nie je v poriadku nahucat na zenu, ktora ma dve male deti, ze je doma bordel, nie je v poriadku nenechat jej vobec ziadny volny cas ani len cez vikend, nie je v poriadku, ze sama musi ist na sto percent aj ked je chora, atd atd... Razne by som toto spravanie stopla (alebo teda sa voci nemu aspon jednoznacne ohradila), a ano, vzala by som deti a isla k mame aj bez jeho "suhlasu", ked uz by som proste nevladala...lebo on ti ocividne nepomoze, aby si si mohla aspon trochu vydychnut 😕

@gagik Pises nezmysly, takto to 90 percent zien na materskej urcite nema, ja nemam vo svojom okoli ani jednu kamosku alebo znamu, ktorej muz by sa choval ako uplny chrapun 🙄 Praveze poznam dost muzov (vratane svojho), ktori zene pomozu, predstav si, dokonca aj cez pracovny tyzden po praci, ked vidia, ze nevladze / je nevyspata / chora atd...A nie, je je to "desat percent muzov, ktori by najradsej aj kojili", su to normalni chlapi, ktori si vazia svoje zeny.

autor
9. okt 2024

Predtým než sme sa zobrali, chodili sme spolu 2 roky, obaja sme vedeli čo chceme,rok sme bývali u mojich rodičov a potom sme sa sťahovali,narodil sa syn, muž stále veľa pracoval, ja som išla na materskú, ale je rozdiel, keď dvaja chodia do práce, sú oddychnutí, vyspatí a zas keď prídu deti je to zas o inom, čiže brala som si muža,ktory veľa pracoval a bohužiaľ,takto to chce mať aj ďalej a ja sa mám prispôsobiť. Nejako si neuvedomuje,že už to nie je ako,keď bol slobodný a zas ja si uvedomujem,že som matka 2 detí na rodičovskom a tiež si nemôžem vyskakovať. Nie preto,že by ma vyhodil,ale preto,rodinu by som rada zachovala a prišla som sa tu hlavne vypísať, nakoľko ma to trápi a nechcem sa nikomu zveriť,zaťažiť niekoho svojimi starosťami.

7miriam77
9. okt 2024

Tebe by pomohlo podľa mňa, nájsť si kamošku, najlepšie tiež mamičku a s deťmi. Počas dňa sa stretnúť, deti sa môžu spolu pohrať a vy sa môžte "vykecat". Chyba ti spoločnosť dospelých. Si len s deťmi, muž sa ti nevenuje. Nemáš možnosť zoznámiť sa ? Dá sa to na ihrisku, možno v susedstve je dáka mamička s dieťaťom. Mne to veľmi pomohlo, keď som ja bola s dcérkou doma 3 roky.