Čo si myslíte o ženách v domácnosti?
rada by som poznala aj iné názory na ženu v domácnosti, ako mám z okolia. tie nie sú práve najtolerantnejšie 😕
po x rokoch na materskej s deťmi som z práce vypadla na taký dlhý čas, že zvnovu všetko naštudovať a niesť pomerne veľkú zodpovednosť ma vôbec neláka. manžel nemá nič proti, aby som nejaký čas, aj pár rokov, ostala doma a starala sa len o deti (budúceho školáka a škôlkara), domácnosť a podobne. finančne by sme to utiahli, žiadne veľké vyskakovanie, no ani prílišné uskromňovanie. problém je, že moje najbližšie okolie sa vyjadruje v tom zmysle, že načo som toľko študovala, aby som to teraz zahodila, prečo nechcem prispievať finančne do domácnosti, keď by sa nám polepšilo, prečo chcem ostať doma a menežovať "iba" odvozy a dovozy detí, krúžky, nákupy, domácnosť, keď by som to mohla stihnúť popri platenej práci. veď tak to robili oni, robia to aj ženy dnes, tak prečo mám byť výnimkou. priznám sa, na materskej som si zvykla starať sa "len" o vyššie napísané, nemusela by som sa stresovať, či stihnem prísť načas do práce alebo do školy či škôlky po deti, ako sa zariadiť, keď budú deti choré, kam s nimi cez letné prázdniny. v mojom okolí sa žiadna podobná mama nevyskytuje a nablýskané dámičky tráviace čas v obchodných centrách, na manikúre či u kaderníka nie sú mojou krvnou skupinou ;)
napriek mojej otrlosti voči reakciám a postojom okolia ma to trochu trápi. či predsa len nie som nejaká lenivica, ktorá namiesto pravidelnej platenej práce ostane doma za manželove zarobené peniaze, či mi to raz manžel nebude vyčítať (to ale nedokáže povedať nikto) a podobne.
čo myslíte? máte v okolí ženu, ktorá po materskej ostala doma ako dobrovoľne nezamestnaná? najviac by ma asi potešilo, ak by sem rovno taká mama napísala 🙂
@malabiba ono urcite sa da stihat oboje, len treba vediet ako na to 🙂
@malarybka nie som dobrovolne doma...ale viem co je byt doma zavreta,lebo musis 😖
Ak mozem sa vyjadrit...podla mna by si nemala zahodit za hlavu svujo buducnost...ist medzi ludi.Pokial stravis doma v domacnosti niekolko rokov,o to tazsie sa neskor budes realizovat v zivote...Ist medzi ludi je balzam na dusu.
Zaujímavá téma, prečítala som si len prvú stranu príspevkov - tak ja osobne sa s tým nestotožňujem, ani nechápem a je to pre mňa a z môjho pohľadu hlavne pohodlnosť (ospravedlňujem sa za úprimnosť).
Nerátam tu mamičky, ktoré sú doma do 3 rokov veku detí...ale pri starších deťoch - škôlka, či už škola??
Je to individuálne - ale ja osobne nechcem život premrhať praním, varením, upratovaním...a potom v 60tke -70tke sa obzriem dozadu a zistím, že väčšina môjho života na zemi je už za mnou - a čo som celý ten čas robila? Bola doma..??? Pre deti? Do kedy deti chcú a tolerujú a potrebujú svojich rodičov? Neviem, je to dvojsečné a život by nemal byť čisto len o obetovaní sa.
Je oveľa viac pohodlné byť doma, deti v škôlke, škole, ja si upracem, navarím..a?
Ako vnímajú deti svoju matku, ktorá je celé roky doma?
No, som zvedavá na rôzne názory...
moja maminka bola s nami doma plných 9 rokov v kuse,boli sme 3 dievčata a nikdy to nelutovala,vravela že to boli jej najkrajšie roky života 🙂 stravene s jej najväčšími láskami na svete,teda s nami 🙂 dnes mam ja malu dcerku a presne viem čo tým maminka myslela 🙂 ma 2 roky a keby sa dalo, bola by som s nou až kým nepojde do školy 😀 🙂 ja viem že to je ešte daleko, no na druhej strane ten cas tak rýchlo leti, že važne byť doma s detmi kým nas potrebuju je vzácny čas a nechcem ho premarnit tým že sa budem ponahlat do práce za peniazmi alebo neviem cím, ešte sa v živote narobim dosť, ale tie krásne časy stravene s bábatkom sa mi už nikdy nevrátia 🙂 už ked z nej bude samostatna mlada slečna,možem sa sustredovať sama na seba ale teraz mi je prvoradé moje dieťa 🙂
ahojte 🙂
aj ja sa pridavam....aby som mohla byt doma, prestahovali sme sa do zahranicia 🙂 manzel to financne utiahne a ja mozem byt doma, starat sa o rodinu a vsetko s tym spojene....casom mozno pojdem niekam pracovat na polovicny uvazok maximalne...ale chceme, aby som si mohla vybrat, ci pojdem a nie,ze budem musiet ist...
mne vobec nevadi,ze som financne zavisla od MM, mame 1 ucet uz strasne dlho, kreditky ma kazdy z nas, cize ma vobec nekontroluje, co som kde kupila a za kolko...v tomto mi fungujeme uplne bezproblemovo...
a strasne sa tesim na dobu, ked budu vsetky deti (chceme este tretie) preeeec v skolach a skolkach a ja sama doma!!!! vtedy si urcite ukradnem viac chvil na svoje konicky ako su kvety a citanie 🙂 teraz je to take...ako pri malych detoch 🙂
Pravdupovediac, ja osobne si to neviem predstaviť. Každá sme iná, každá máme iné priority. Osobne ma však predstava byť ženou v domácnosti vôbec neláka. Mám ešte malé dieťa, no i tak je už dostatočne rozumné a i dnes pracujem z domu, alebo z kancelárie a nemenila by som. Akonáhle dovŕši dva roky, pôjde na pol dňa do škôlky a ja do práce, v troch rokoch na celý deň.
Neviem si to akokoľvek predstaviť, no čo má žena zo života, ak deti už chodia trebárs do školy a ona je doma. Jedinou je starosťou je navariť, upratať a potom čo, čakať kým prídu deti a manžel domov??? Príde mi to zbytočná strata času.
Na druhú stranu, ženy v domácnosti obdivujem. Obdivujem to, že dokážu byť celé dni samé so sebou (možno nie, no veľa žien v domácnosti, s ktorými by sa pravidelne stretávali, isto nemá vo svojom okolí), alebo celé dni asi strávia na nete. Jednoducho si neviem predstaviť, ako vyzerá taký deň ženy v domácnosti.
Poznám ženu, ktorá je doma už dlho, teraz má ďalšie dieťa, s ktorým isto bude doma znova šesť rokov, t.j. spolu bude doma odhadom takmer 15 rokov a čo potom??? Ak sa rozhodne ísť do práce, tak neviem, môj názor je ten, že je pracovne nepoužiteľná - stratila veškeré pracovné návyky, neviem si predstaviť ako sa znova začlení do pracovného kolobehu, alebo sa z nej stane plnohodnotná žena v domácnosti.
Nechcem nikoho uraziť, ale mne to príde skutočne ako pohodlnosť, spoľahnutie sa na manžela, že sa o rodinu postará a pod. Čo ak sa však niečo stane a manžel prestane zvládať finančnú starostlivosť o rodinu? Ako sa s tým potom tá žena v domácnosti popasuje? Klobúk dole pred ženami, ktoré to hravo zvládnu.
A ešte jeden môj názor, ženy ktoré sú dlho doma, inteligenčne začnú veľmi zaostávať. Nedokážu sa už rozprávať o bežných veciach, stávajú sa z nich typické dedinské drbny - kto, kde, s kým.... nezaujímajú sa jednoducho o seba, sú pre nich dôležité veci iných ľudí, čo často prerastá do závisti, miesto toho, aby sa snažili zmeniť svoj život tak, aby mali to, čo majú tí, ktorým tak závidia...
Takže ja osobne, ženy v domácnosti neuznávam, bez urážok, sú to podľa mňa ženy zneužívajúce systém a zneužívajúce šikovnosť vlastného manžela, že sa o nich stará.
Po dcerke som sla do prace, ked mala nieco vyse dva roky, pri malom tiez nastupim v septembri... mna byt doma nebavi, v domacich pracach sa nevyzivam, na hranie sa dookola detske hry ma bohuzial tiez neuzije, mne vadi ta nenormalna rutina, nuda na materskej, socialna izolacia, nemat si s normalnymi ludmi vlastne o com... vymyslat obedy 7x do tyzdna, len nakupy, ulozit dieta, upratat a tak dookola, ved to hadam nemoze vyplnat nikoho 😕 Teda asi ano, ale ja si to za seba neviem predstavit.
Ja osobne mam velky respekt pred zenami, ktore su takto spokojne, ja uz mam aktualne taku ponorku, ze keby mi povedali, zajtra nastupujete - tak skocim meter dvadsat.
Do prace idem lebo chcem, nie lebo musim... drahy sa o nas postara, ale moja kvalifikacia by bola uplne v haji, keby ostanem este par rokov doma... takto som robotu nasla na 1 ziadost o zamestnanie... vysli mi vo vsetkom v ustrety, uz pol roka na mna cakaju, proste vedia kto som a co viem...
Kazdy si to zariadi, ako chce, preto sa porovnavat neda. Ale ja rozmyslam realisticky, kvalifikacia je nieco, na com som makala a kazdym rokom doma toto stratim. Rovnako treba zamakat na vlastny dochodok, nie potom vyplakavat, ze nic nevychadza, ja pojdem do dochodku v 60-ke aj keby traktory padali, v 75-ke urcite nie... takze si to znamena nasetrit a to inak, ako z normalneho platu nepojde.
postavenie zeny v domacnosti sa v krajinach ako sk povazuje za nieco ´´podradne´´.takto su vychovavani aj muzi.a preto prave vznika pre zeny problem s pochopenim tej ulohy zo strany manzela.v drvivej väcsine nie je vzita predstava ,ze manzelstvo znamena partnerstvo.a to ja vo finacnej sfere.a pokial to bude tak , zena sa bude v manzelstve vzdy zdat zavisla na manzovi ak zaraba len on.hoci to ani pravne nie jej pravda.ale spolocensky je to takto zauzivane. a zial zeny to akceptuju.
preco by si mala zena pytat peniaze od muza? ak nemaju inak pravne poriesne majetkove vztahy,tak zarobok jedneho patri aj druhemu.
ak zena citi a ma podmienky,ze chce byt v domacnosti ako domaca pani, ak by nou mala byt.musi si ale uvedomit,co to znamena.
teda ,ze strati moznost realizacie vo svojom povolani.pretoze ak nema prax alebo ma dlhsi vypadok v praxi,je prakticky nemozne sa zamestnat .a hlavne v kvalifikovanej pozici.a musi pochopit,ze jej zivot bude mat ine naplnenie,ako ked je zamestnana .vela zien v de pracuje na skrateny uväzok.a vyhovuje im to.
a tiez si musi uvedomit,akeho partnera ma.ake podmienky ma preto,aby mohla spokojne byt panou v domacnosti.aj ked by po rokoch manzelstvo stroskotalo.ten partner musi prirodzene vnimat,ze jeho zarobok je aj jej zarobkom.a ze ona prinasa ine hodnoty do rodiny. a to zazemie a pohodu pre aj jeho pracu a spokojnost deti.
v zap.eu sa na postavenie zeny v domacnosti ako domacej panej pozera inak.aj muzi na to pozeraju v drvivej väcsine inak ako na sk a v postkomunistickych statoch. poznam vela muzov co ich manzelky su doma,maju prstup k finaciam neobmedzene a maju aj svoje zaujmy mimo rodiny.aj zakony su inak postavene co sa tyka postavenia zeny v pripade rozvodu po rokoch ked zena je v domacnosti. a to je tiez velmi dolezite.
takze ja si myslim,ze vela zalezi na okolnostiach v akych sa zena nachadza.
poznam zeny v de co vystudovali predstizne vs v zahranici a rozhodli sa byt domacimi paniami .a su stastne aj po rokoch.
a poznam zeny,co aj pri viacerych detoch su skvelymi odbornickami vo svojom obore.a pritom ich deti su stastne a pysne na svoje uspesne mamy.
dnes byt domacou paniou je iny pojem ako pred 20 -30 rokmi.praca v domacnosti je automatizovana.su roboticke pracky,umyvacky riadu,umyvacky podlahy a vysavace.su rozne sluzby ktore odlahcuju povinnosti zeny.ak je zena domacou panou to neznamena,ze ma byt izolovana.to zalezi na nej samej.
takze byt panou v domacnosti nie je o vareni a upratovani.je to sposob zivota zeny .
ak ma na to vytvorene podmienky a naplna ju to,preco nie?
ahoj,
ja si myslim, ze je to v poriadku, ked chces ostat doma a vyhovuje ti to a dohodli ste sa na tom s manzelom. Urcite sa netrap kvoli reciam druhych, oni neziju tvoj zivot a jedine ty mas pravo rozhodovat o tom, co budes zit. Aj kebyze uz nikdy sa nezamestanas a budes zienkou v domacnosti, no a co? je to tvoja volba, mas na to plne pravo.
A ze ta odsudzuju ludia? Neries ich. Vzdy sa najdu sprosti ludia, ktori tuzia riadit zivoty druhych. Ti sprosti ludia sudia druhych, chcu im diktovat zivot podla svojich predstav. To nie su len ti, co sudia zeny, ktore chcu byt v domacnosti. Sprosti ludia su aj ti, co sudia zeny, ktore chcu ist po sestmesacnej materskej dovolenke do prace a najmu si k babu opatrovatelku, ci daju ho do jasliciek. To su vsetko kategorie necitlivych a zakomplexovanych jedincov, ktori vidia iba tu svoju pravdu a nedokazu byt otvoreni voci niecomu, co mozno oni sami nepraktizuju, ale hned sudia.
@mahalo ano, presne taku financnu nezavislost som mala na mysli, ako uvadza
@cecil36 ja som totiz uz tiez raz rozvedena a v druhom vztahu som sa tiez poriadne sklamala, zial, ani treti nie je bohvieaky a prave preto som rada, ze dokazem byt nezavisla, ze v pripade nevydareneho vztahu nemusim čučať pri nom len preto, ze si nedokazem uhradit byvanie a vobec, existenciu 😉
@andreah25 inak k tvojmu dlhemu prispevku musim poznamenat, ze ja som doma momentalne 3.rok, lebo som bola aj polroka pred materskou, vychutnavala som si pravom mne patriacu podporu v nezamestnanosti 😀 😀 no a ja sama citim, ze uz mi to v hlave "vynechava". ja som bola kedysi držka, huba nevymyta, predavala som rozne sortimenty, bola som, da sa povedat, ze uspesna a teraz? mam fakt problem niekedy povedat jedno suvetie!! proste clovek sa ako ty pises, "zadrbe" len do tych nocnickov, vlacikov, babik, kociarikov, lega, polievociek, cikanicky, kakanicky a bla bla bla, same zdrobneniny a vobec, same detske slova a normalna pracovna a medziludska komunikacia na urcitej urovni akosi upada... ja to citim sama na sebe a to len po 3 rokoch!! takze ako pises, ak sa taka zena rozhodne ist do prace po co ja viem...15-20 rokoch... pokial nema znamosti, nema asi ani sancu ☹ to neznamena, ze ich zatracujem, uz som pisala vcera ci kedy prispevok, kde uvadzam, ze je to kazdeho osobna vec 😉
hmm no pravdu povediac nic svetoborne si o nich nemyslim 🙂 lebo byt doma dobrovolne s velkymi detmi a starat sa LEN o domacnost je podla mna pohodlnost. Deti vyrastu a co potom? budes doma uz navzdy? pokial nemas kreativne zamestnanie kde sa da tvorit aj doma tak potom co? prax aka? 15-20r som varila, prala, upratovala? IQ tykve, to bez urazky. Ina vec je ked ma niekto vela deti za sebou to je podla mna dobrovolne nasilu co uz ma robit ale tak ze deti v skolke , skole a ty doma? a ziadna zmysluplna cinnost? a zahradka a kvety a knihy to podla mna nie je...
+ co ak sa na teba manzel vykasle a najde si mladu a mozno aj starsiu napr.kolegynu ktora je sikovna , rozhladena do zivota, nielen okolo sporaka a v tej domacnosti sa intelektualne rast neda to si treba priznat
resp. co ak sa mu nieco stane a z teba sa stane zivitel rodiny ( neprajem nikomu ale mysliet treba na vsetko) co potom?
ak si to mozete dovolit je to sice pekne ale nikdy by som sa ja nechcela dostat do situacie ze budem na niekom zavisla dlhodobo a dobrovolne, a to ze ti to teraz odobri neznamena ze tomu tak bude o 5rokov ( poznam Xpripadov ze muz jak z citanky aj sme jej ho vsetky zavideli a potom pankovi preplo , resp sa mu postavil a rozum zastavil a situacia sa otocila o 180)
a co sa spominaju zeny v domacnosti na zapade, tam tie zeny co uz len robia cez den, knizny klub ( akoze dobra blbost na zabitie casu 🙂 ), dobrovolnicka praca ( to beriem to nikto nezaplati) ale tie zeny ROBIA...
Takze ked uz sa ti nechce ist do prace na 8hod najdi si nieco na 1-2dni v tyzdni resp na par hodin do dna, lebo stratis pracovne navyky a budes neskor ak by na to prislo pre prax nepouzitelna.
Strata pracovných návykov, čo to je? Dva príspevky z diskusie na blogu.sme:
spc:
este je diskutabilne, co su to vlastne `pracovne navyky` ze? ;o)
zeby schopnost samotyrania dennym vstavanim velmi skoro (co nerobia ani hlupe zvierata), schopnost absolvovat dopravu a'la dobytok (aj ked sa vezes autom tak to vo vychytenych casoch byva trapenie kvoli biednosti infrastruktury), schopnost nechaj sa terorizovat zlym sefom, schopnost prehliadat financnu nevyhodnost zamestnania???
vecsina ludi ma sklon venovat sa nejakej cinnosti, aj ked nie je tato cinnost institucionalizovana
Viera Šimkovičová (psychologička):
tiez mam uz obcas pocit, ze "stracanie pracovnych navykov" je mantra, ktora v skutocnosti nema ziadny obsah a je manipulativna a ucelova. Kazdy navyk sa predsa da lahko obnovit a kazde pracovne miesto je uplne odlisne, a staci cca mesiac na vytvorenie noveho navyku aj zrucnosti - to dokaze pri normalnej motivacii zvladnut kazdy jeden clovek. Ale ak si zvykne fungovat doma a dorobit si nieco na zivobytie, potom si ozaj zvazi, ze ak ma vstavat o pol piatej rano, chodit domov o siestej a po odcitani nakladov mu zostane o 50 eur viac ako ked je doma, tak navyky nenavyky, radsej preda o pat kureniec viac a bude doma, starat sa o rodinu - najma zeny, ved "domaca" bolo kedysi uplne bezne "povolanie" ...
chi chi ked citam vase prispevky, pripadam si ako rozdvojena osobnost - na jednej strane by som strasne chcela byt doma a starat sa o deti, na druhej by som asi zomrela, keby som sa nikam nemohla posuvat 🙂 to nie v zlom, ved aj ja budem matkou, ale rozpravat dva roky maximalne dvojslovne vety, opakovat dookola stale to iste,... 😀 na druhej strane musi byt skvely pocit vidiet toho maleho cloviecika, ako sa uci, napreduje, rozvija, aj ked je to vlastne len a len zasluha rodicov. ja do prace pojdem hned po skonceni MD, cize po pol roku ☹ uz dnes mi je z toho smutno, no na druhej strane som na PN uz piaty mesiac a "prepina" mi z toho. mam casu pre seba tolko, ze neviem co s nim a pomaly zacinam byt paranoidna - kedy prides domov z prace? jedol si ranajky? co si mal na obed? urcite naschval ostavas v robote dlhsie, aby si nemusel byt doma,... 🙂 preboha a to som sa nevedela dockat, kedy budem doma sediet na zadku a starat sa o domacnost 🙂 🙂 hahahahaha okna som este ani raz neumyla, nemam skratka na take tie bezne domace prace nervy!!! 🙂 cize byt doma kym je mimco male by som strasne chcela, ale akonahle by bola moznost po dvoch rokoch ho na par hodin "pozicat" jasliam alebo skolke, urcite by som prva stala v rade 😀
no v podstate mate vsetky pravdu,aj tie co tvrdia ,ze doma by nevydrzali,aj tie co obhajuju starat sa o rodinu ,ja som tych co su doma ,na nudu sa rozhodne stazovat nemozem pri troch detoch,dome,zahrade a niekolkych zvieratach,ale po pravde som aj o robote uvazovala aj zhanala ,no a aj nasla ,ale....byvame v malej dedine kde pracovne miesta hladat nemozete takze by som musela 20 km dochadzat cca 60 eur,kedze by som chodila do roboty decka by museli na obedy a maly do skolky ,co su dalsie eura navyse, kde je este moja strava a po odcitani tychto vydavkov na robotu z minimalnej mzdy by mi ostalo cca100 euro,mozno menej.,.takze kvoli tymto peniazom do roboty chodit nemusim,ozaj viacej osohu urobim doma ,nebudem stresovat celu rodinu,nemusim zhanat nikoho k malemu ked bude chory a ako hovori moj muz do roboty treba chodit kvoli peniazom nie kvoli tomu aby som chodila.....a ze budem nepouzitelna ,bez rokov praxe? ano ,mozno budem ,mozno uz som ,to budem riesit potom ked to bude treba, kym sme nemali maleho som doma piekla zakusky,starala sa o zahrady a vedela som si zarobit .....tie co mate robotu co Vas bavi,zivi ok je to super,ale robit kvoli 100 euram ? Ja a ani moj muz to neberieme tak ze ma zivi ,ved ja robim nieco uplne ine co by on nechcel robit a ani nerobil keby som chodila do roboty,aj on je zato aby som bola doma ,ved sa staram aj o jeho deto o nase,....a neviem si predstavit ,ze by som kazdy den chodila po cca 12 hodinach domov a lietala po dome aby som za par hodin urobila to na co mam deraz cely den,zrejme by som to ani nestihla.....moj muz chodi tiez len vecer......
@zuzanalv no hej, to je pravda, že si viac užitočná doma, lenže aký bude dôchodok? Starostlivosť o rodinu sa nezapočítava. Na západe ženy, ktoré ovdovejú po šesťdesiatke a boli celý život v domácnosti sa môžu prepadnúť až na úplné dno chudoby, majú síce dôchodok po manželovi, ale ak si to manžel nastavil tak, že vyššie percento si nechal vyplácať počas doby svojho života s tým, že manželka po jeho smrti má nárok už len na nejaké minimum ( a veľa mužov to takto spraví, pričom manželka netuší, ako to zariadil) žena, ak nemá nejaké životné úspory, sa môže ísť pásť. Kto ju zamestná?
Takže treba myslieť aj na to, na rozprávku o troch grošoch sa veľmi nespoliehať...
@inkinka uz som na to tiez myslela,ale mam kamosku na socialke a povedala mi ze ked budem robit cely zivot a mat minimalnu mzdu,vraj budem mat dochodok taky ako keby som vobec nepracovala,suseda robila 40 rokov upratovacku v zavode a vypocitali jej dochodok 250 eur ......asi je lepsie si sestrit samej ...zatial sa asi aj deti este rataju do odpracovanych rokov a nejake roky do dochodkoveho veku este odrobim....
proti gustu ziadny disputat🙂. tiez zvazujem, co po tom, ako pojde kubko do skolky. popravde, najradsej by som nejaku pracu z domu, max na 6 hodin. budem hladat, urcite sa nieco najde🙂. do prace "od, do" sa mi vobec nechce.
@modrofuzik11 co mas na mysli pracu na doma,lebo u nas na dedine je to dost nerealne ,ak nepecies zakusky ,alebo nestrazis niekomu deti...
nieco cez pocitac. som pocula, ze take nieco by sa teraz dalo... internet je stale v kurze, webove stranky je potrebne "obhospodarovat"... takze take nieco...
@andreah25 ja len par postrehov k tvojmu prispevku. Ja nemam pocit, ze by som inteligencne upadala, ani som tento pocit nikdy nemala, ani netravim cele dni ohovaranim, kde, kto, s kym, ani sa nezanedbavam, ani nikomu nezavidim, ani netravim cele dni varenim a upratovanim, atd. To, co si pisala, su konkretne situacie, s ktorymi si sa stretla a na zaklade coho si si utvorila nazor, kvazi predsudok. Je to na zene, ako ten cas doma stravi, ak je nejaka doma ako nutne zlo, tak sa nedivim, ze casom upadne po kazdej stranke. Ak je zena spokojna, stastna, vyrovnana a naplnena, tak sa z nej zarucene nestane 'dedinska zavistliva drbna' 😖. Ja v tom az taky rozdiel inak nevidim, vsetky baby, co poznam na SK su zamestnane a teda drbny su to riadne, teda myslim to, ze furt rozoberaju druhych. Ja myslim, ze to je len nasa slovenska povaha, bez ohladu na to, ci je zena doma alebo pracuje. A pokial viem, v praci sa tiez ludia len navzajom 'zeru' a ohovaraju, intriguju, zavidia si a pod.
Ono by to malo byt na kazdej zene, ako sa rozhodne, co jej vyhovuje. Nikto z nas nema patent na to, co je spravne a co nie, jedine spravne je to, co nas naplna, co nas robi stastnymi, nech je to cokolvek.
A k vyuzivaniu, ja k vyuzivaniu radim aj to, ze manzel pride z roboty domov a tym to prenho zhaslo, o nic sa uz nestara, o vsetko sa stara manzelka, ktora tiez chodi do prace. Ale ak to tak niekomu vyhovuje a ho to naplna, tak budis. Kazdeho naplna nieco ine.
A ako tu uz bolo pisane, zalezi aj na tom, kde clovek zije. Tu v UK mam okolo seba vacsinou mamicky, ktore nepracuju a nie je to ziadna hanba, nikto to nevidi ako zneuvizanie a vyuzivanie a ked chcu, maju vela moznosti, ako si dorobit kvalifikaciu, robit zadarmo prax, vypomahat napriklad v skole, viest rozne kurzy, atd. Toto na Sk chyba a preto ta predstava, ze zena v domacnosti len doma upratuje, vari a caka na manzela a deti.
Ale za seba mozem povedat, ze urcite nezostanem doma nastalo. Neriesim, ze kedy, co a ako, ale ked bude ten spravny cas a budem citit, ze uz stacilo, tak urcite si nieco najdem, preto si teraz dorabam kvalifikaciu a potrebnu uroven jazyka, kedze zijem v zahranici, aby som mala vascie sance sa neskor uchytit. A pracovne navyky sa nedaju stratit, kto vie a chce pracovat, rychlo sa do toho dostane aj po rokoch.
Tak ja len tak zhrniem čo sa tu popísalo proti ženám v domácnosti a môj názor na to:
- Strata prac návykov – tak o tom si myslím presne to čo písala vyššie @inkinka je to somarina, ak sa bude chcieť do práce vrátiť, bude mať možno väčšiu motiváciu všetko robiť čo najlepšie ako niekto po 20 rokoch práce. A ak sa už vôbec nebude chcieť zamestnať, tak jej nejaké pracovné návyky môžu byť ukradnuté.
- Zaostanie v odbornom/profesnom raste – to tiež zohráva rolu iba ak sa tá žena predsa len po určitom čase bude chcieť vrátiť do práce. A ak má takú profesiu, v ktorej treba neustále vzdelávanie sa, totiž nie všetky profesie sú také. Ak áno, stále má možnosť pol roka, rok predtým niečo v tomto smere urobiť, doplniť si vedomosti samoštúdiom, kurzami, nežijeme už v uzavretej krabici, veľa vecí sa dá zvládať aj z domu alebo cez internet. A tiež mi nehovorte, že tí čo pracujú si vždy tak poctivo dopĺňajú vzdelanie a informujú sa o novinkách, dobre vieme, že to veľakrát záleží od motivácie, od prinútenia nadriadeného, ak toto nie je a človek sám nie je ten typ, že by ho to bavilo, tak potom sa stáva napr. aj to, že postarší pediater káže prikrmovať 3-mes. dieťa šťavami, lebo za jeho éry sa to tak pred 30 rokmi doporučovalo.
- Byť ženou v domácnosti znižuje IQ – tak to je predsudok ako „divá sviňa“, takže k tomu napíšem len toľko, že všetky naše prababičky a ešte všetky generácie tisícročia pred nimi boli ženami v domácnosti a ajhľa, nevymreli sme na blbosť, neskončili sme totálne zdegenerovaní znovu na stromoch. To je ale záhada, čo? 😅 😀 Okrem toho už je trochu iná doba, nežijeme len v osadách s pár domami a ničím iným. Žena v domácnosti normálne môže tiež navštevovať divadlá, múzeá, kupovať a čítať knihy, vzdelávať sa cez internet, komunikovať takmer s celým svetom a nielen susedou odvedľa, venovať charite atď. Ak chce môžem mať pestrejší život ako tá čo chodí do práce, môže byť obklopená zaujímavejšími ľuďmi ako žena 10 rokov v tej istej práci s tými istými kolegami (to vedia byť ukážkové dedinské intrigy v takom kolektíve, to by ste neverili, radosť tam chodiť). Ak je niekto závistlivá drbna, tiež sa z toho nevylieči tým, že nastúpi do práce, že áno. 😉
- Je finančne závislá na mužovi – Tu sú 2 aspekty: Fyzický a psychický. Čo sa psychiky týka, záleží na jej vnútornom postoji, ak má dostatok sebavedomia a pocit, že dáva do rodiny nie finančne ale starostlivosťou rovnakú hodnotu ako muž finančne, vôbec nemusí mať pocit závislosti. Ak ten pocit závislosti má, tak buď pôjde do roboty aby sa toho pocitu zbavila, alebo ešte predtým než zostane doma ako žena v domácnosti sa môže nejak zabezpečiť. Ak sa nijako materiálne nezabezpečí pre prípad potreby, tak jej zostáva len riskovať, že sa nič nestane. S týmto rizikom samozrejme musí rátať. A keby sa teda naozaj niečo stalo, muž sa s ňou rozvedie alebo tak, tak je to síce šokujúce, ale ona sa aj vtedy normálne zas môže niekde zamestnať, v prípade núdze trebars vykladať tovar v tescu, niekde upratovať, hocičo, len aby zarobila nejaký ten peniaz v núdzi – tam poväčšine nie je potrebná špičková niekoľkoročná prax, že áno). Sebavedomá žena nemá problém byť psychicky pripravená na akúkoľvek situáciu a keď sa chce všetko sa dá zvládnuť. Múdra žena sa dokonca na krízové situácie dopredu pripraví ( svoj účet, sporenie, majetok napísaný na oboch atď) Ale ak je normálny rovnocenný partnerský vzťah, tak tam nejakú závislosť nevidím, jednoducho jeden zabezpečuje chod domácnosti a druhý financie, je to fifty/fifty.
- Žena v domácnosti zneužíva systém a muža – tak systém nezneužíva vôbec, lebo ak chce byť poistená, tak si to musí sama platiť, či pracuje alebo nie. Štát jej nič neplatí. Keďže nerobí tak jej to platí muž a to patrí k tomu čo som písala vyššie, ona mu za to napr. žehlí košele, tiež to nie je jej povinnosť . Jedine ak by to bol typ ženy, ktorá naozaj doma slamku nepreloží, akurát behá po kaderníkoch, kozmetičkách, butikoch a kávičkách s kámoškami, muž príde s práce a doma nič neurobené, musí si aj tak sám navariť, oprať, ožehliť atď. Tak tá hej, tá toho muža zneužíva. Ale určite nie žena s deťmi, rodinným domom a záhradou, keď sa o to všetko naozaj stará. To by sa potom dalo nazvať zneužívaním aj opačne, že muž zneužíva ženu, lebo ona sa mu stará o jedlo, oblečenie, poriadok, záhradu a deti. Drzáň jeden pohodlný, čo si to dovoľuje 😀
- Nedostane dôchodok, poprípade len minimálny- Nuž aby vôbec dôchodok dostali tí pracujúci 😖 , to je teraz skutočne veľmi na vážkach, čo bude za 20 -30 rokov, a skôr to vyzerá zle ako dobre. A teda zrovna toto iste nie je dôvod, aby sa žena nasledujúcich 30 rokov trápila v zamestnaní, kde ju to nenapĺňa. Rozumní ľudia si šporia na dôchodok aj sami. Aspoň ja tak robím, moc sa na štát v tomto smere nespolieham.
skutone mozem suhlasit s prispevkom
@aliza
ako vidim,pohlad na postavenie zeny v domacnosti sa lisi od toho,v akom prOstredi zeny ziju.pohlad na vec od
@andreah25 mi pride ozaj zvlastny.hlavne nazor o zneuzivani muzov.akoby manzelsvo nebolo partnerstvo 😕 .kazdy z manzelov predsa moze prniest ine hodnoty do vztahu a do fungovania rodiny.tak to ma na zreteli aj zakon o rodine na sk.a aj v statoch eu.ak raz zena a muz nemyslia v intenciach my ale v intenciach ja a ty,tak v manzelstve nieco nie je v poriadku.
s
@halienka mozem skutocne vo vela veciach suhlasit.len dodam,ze ak zena je dlhodobo doma nemoze si kurzom nahradit vedomosti.teda ak sa bavime o vysokokvalifikovane vzdelanej zene.pretoze poznatky a vedomosti idu zavratne dopredu. ziaden kratkodoby kurz to nevyhahradi.a nielen teoreticke vedomosti su dolezite,ale aj prakticke.a tie ziadnen kurz nenahradi.
vo vsetkych povoleniach je potrebna prax.a aby zena obstala ako odbornik ak chce byt vyrovnanym partnerom kolegom,
musi mat taku istu prax ako oni.a to si zena musi uvedomit,ze bud zostane v domacnosti alebo sa musi coskoro vratit do praxe v jej povoleni.niektore povolania mozu byt vykonavane na skrateny uväzok.ale ine nie.hlavne tie spickovo odborne.
preto zalezi ozaj velmi od podmienok ake ma zena na to,aby mohla byt natrvalo v domacnosti ako si to zela.
co sa tyka dochodku je mozne platit si dochodkove poistenie aj v domacnosti.jasne,ze na to treba mat prave tie podmienky.a to materialneho razu.
v skutocnosti je len malo zien,ktore si mozu z materialneho hladiska dovolit byt dlhodobo v domacnosti.hlavne na sk.ale to tiez zavisi od uhla pohladu.ake naroky maju ony a ich rodiny na zivotnu uroven.
ta strata pracovnych navykov je ozaj nezmysel.kto je schopny,tak ziadne navyky nestrati.a kto nie tak je nespolahlivy aj ked pracuje stale.
co s a tyka iQ zeny v domacnosti tak ta,ktora ho ma vyskoke ho ma aj v domacnosti.a to sa odraza aj na jej cinnosti a uplatneni aj ako domacej pani.ale vela zalezi aj na vyrovnanosti zeny.prave vyrovnana,sebavedoma zena sa neciti v podruci muza.presne ako tu uz bolo aj pisane.ale problem niekedy je,ze zena by v dmacnosti aj chcela byt.ale partner to tak nevidi. teda aspon nie v urovni rovnopravneho partnerstva.a tam je aj dovod preco sa aj zena citi zavisla.v takychto pripadoch je jasne,ze zena musi svoju poziciu bud obhajit alebo sa rozlucit s myslienkou na postavenie zeny v domacnosti.
takze znovu sme pri tych podmenkach.pokial spolcnost a rodiny nebudu mat adekvatne podmienky aby jeden z partnerov zabezpecil dostatocne rodinu,tak ta zavislost zeny v domacnosti bude velmi realna.
a u zeny s vysokou klalifikaciou je tiez otazka co je pre nu v zivote podstatne.preco studovala? ake si jej zivotne ciele a hodnoty?pretoze ak sa rozhodne pre poziciu zeny v domacnosti musi pocitat s tym,ze to nebude mozne po rokoch zvratit.moze sice najist pracu ale nie taku,aka vyplyva z jej vzdelania a pripadne praxe predtym ako zostala dlhodobo doma.prax je nenahraditelna.hlavne v spickovych povolaniach.
je tazke spojit rodinu a pracu tak,aby ani jeden aspekt nebol zanedbavany.to sa ani vobec neda.ale da sa dat niecomu väcsia prednost.ale znovu plati,treba mat na vsetko podmienky.aby vysledok bol stastna zena aj rodina.nech uz rozhodnutie je akekolvek.
no napríklad naša suseda je doma už 20 rokov a asi im to tak celej rodinke vyhovuje, že sa stará o nich, psa, záhradu. No ja som doma 2 roka a mám pocit, že už je toho asi dosť, a riešiem problémy, ktoré by som vôbec inak neriešila. Tak radšej aspoň na čiastočný úväzok do robotky, aby mal človek aj iné prostredie ako byť doma, a čím dlhšie doma, tým by sa pri zmene podmienok ťažšie išlo asi naspäť do práce.
@inkinka chcem ta len vyviest z omylu na zapade teraz nehovorim vsade ale v urcitych krajinach starostlivost o rodinu sa zapocitava do dochodku...; aj zeny ktore nikdy ale nikdy nepracovali maju pravo na min dochodok!!!! nemusia cakat na dochdouk ich muzov...co je niekdy viac ako niektori co pracovali..; 😉 😉 len na dodanie.... 😉 😉
@gonka len na zasmiatie vies su susedy co na oko nikdy nepracuju su zeny domacnosti ale niektor epracuju ani rodina nevie, styl ruzovy telefon a podobne... 😉 😉 😉 teraz to nie je zart ale myslim to vazne... 😉
niektore zney nevidia svou ulohu v kariere, ale doma s muzom adetmi a byt s nimi byt pre nich pre niekoho nepochopitelne, ale bohuzial treba axeptovat ze su aj taketo zienky este v tomto zrychlenomp svete...
apotom su zeny ako ja co mame doma postihnute dieta a sme nutene byt zienky domace starat sa o dieta ajeho vz=delavanie , jeho lekarsku starostlivost a zroven byt matky pre ich bratova sestry a zaroven dobrymi manzelkami....
kazda z nas ma iny pohlad na zivot ci v praci alebo doma ine hodnoty.... 😉 a rebricky hodnot!!
Čo si myslíte o ženách v domácnosti?
Myslim si ze v dnesnej uponahlanej dobe, kde rodiny ziju viacmenej vedla seba ako spolu, je pre (od skokarov do predpuberty) deti plus ak maju doma mamu, ak tej to samozrejme tato rola vyhovuje a da sa im to financne zvladat.
Vychadzam z pocitov mna ako dietata (mamu som doma nemala) a roznych kamaratok, z ktorych niektore mali, ine - vacsina nie, a dalej z poctitov z domacnosti ktore poznam teraz a kde su mamy "k dispozicii" cisteho casu viac nez s biedou hodku vecer vyflusnute po praci medzi vecerou a spanim...
@erikasadek vďaka za doplnenie, písala som ako je to u nás. Možno nielen mňa by zaujímalo, keby si napísala, ako je to tam, kde žiješ, ako sa to započítava. Kedysi sa tu započítavali deti na skorší odchod do dôchodku, asi to teraz nahradili platenou rodičovskou a ženy idú zarovno s mužmi. Aj u nás majú aj tí, čo neodviedli ani korunu do verejného dôchodkového systému minimálny dôchodok, ako spomenula @zuzanalv. Ja som písala, čo viem ako je to v UK.
Tvoj prípad je niečo iné, je to potreba, byť doma, to myslím každý chápe a aj to, že je to náročnejšie ako niektorá práca na plný úväzok.

@halienka nikoho neodcudzujem, každý si má právo vybrať a ani nemám pocit, žeby spoločnosť tlačila na ženy-matky, aby išli pracovať, nedajbože ich odcudzovala 😕 , nestretla som sa s tým, písala som, že som mala takú známu, neprišlo mi to divné, že je 10 rokov doma, ani ju nikto neodsudzoval, skôr jej to vadilo, že je dlho doma🙂, myslím, že takých žien čo nepracujú alebo len na čiastočný úväzok je dnes dosť ...mám doma dve deti a občas štyri ( manželove z predchádzajúceho vzťahu) a pracujem. Práca ma baví, nie som v kancelárii, ani karieristka, domov prichádzam takmer rovnako ako deti, ak majú tréningy tak som doma skôr, Väčšinu vecí robíme spolu, varíme, upratujeme a veľmi radi máme sladké, vyrábame spolu dobrôtky 🙂 , cez víkendy sa túlame Slovenskom, plávame, lyžujeme, korčuľujeme, mám čas ísť na jogu, občas na bike, veľa čítam a surfujem netom (jááj aj modrý koník furt čítam)...pre mňa je rodina aj práca veľkým naplnením a aj jedno aj druhé by mi veľmi chýbalo...a držím palce všetkým maminám v domácnosti, aby ten pocit, že niečo som v živote nestihla nikdy nemali